ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Συζητήθηκε, χτες, Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

Την επαναπροώθηση στην Τουρκία 4.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών από τα hot spots των νησιών του Αιγαίου προανήγγειλε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου για το εάν η κυβέρνηση έχει σκοπό να εφαρμόσει τη Συνθήκη της Γενεύης για την άμεση προώθηση των προσφύγων στις χώρες προορισμού τους, για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Ο Στ. Τάσσος απαίτησε από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με αξιοπρεπή σίτιση, στέγαση σε οικίσκους, δημόσια υγεία και ειδική πρόνοια για ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτους ανήλικους, για όσο παραμένουν οι ξεριζωμένοι άνθρωποι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ελλάδα. Ακόμα, επισήμανε ότι «οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα hot spots των νησιών - ειδικά σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, αλλά και στην Κω - είναι απαράδεκτες και απαιτούνται άμεσα μέτρα, για να μη γίνουν εκρηκτικές». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έφτασαν στα νησιά μετά την 20ή Μάρτη, δηλαδή μετά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είναι θύματα διπλού εγκλωβισμού. Αφενός του γενικού εγκλωβισμού όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται, παρά τη θέλησή τους, στην Ελλάδα και αφετέρου ενός ειδικού εγκλωβισμού στα όρια του νησιού μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου».

Σημείωσε ότι τα κέντρα - κατ' όνομα, όπως είπε, φιλοξενίας - στη Χίο και τη Σάμο είναι υπερπλήρη και έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση αιτημάτων ασύλου. Για παράδειγμα, στη Σάμο υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος. Πρόσθεσε πως «η απαισιοδοξία που υπάρχει για την τύχη των αιτημάτων ασύλου, ειδικά μετά τις δύο αποφάσεις της Αρχής Προσφύγων που απέρριψαν τα αιτήματα δύο Σύρων προσφύγων, όλα αυτά εντείνουν την απελπισία και οδηγούν συχνά σε εντάσεις και επεισόδια, σε επεμβάσεις των ΜΑΤ, σε τραυματισμούς» κ.λπ. Ενώ ειδική αναφορά έκανε στους ασυνόδευτους ανήλικους.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Εχουμε στα νησιά μας 8.000 άτομα, τα οποία παραμένουν εκεί μέχρι να διευκρινιστεί εάν δικαιούνται άσυλο ή όχι», αριθμό που δεν ...θεώρησε και ιδιαίτερα μεγάλο αφού μόνο «η Μυτιλήνη είχε μέρες που είχε οκτώ, δέκα και δώδεκα χιλιάδες ανθρώπους επάνω». Και αποφάνθηκε: «Το 50% από αυτούς που είναι στα νησιά, είναι μετανάστες οι οποίοι παράνομα έχουν εισέλθει στη χώρα. Υπάρχουν διεθνείς κανονισμοί. Υπάρχουν οι νομικές υποχρεώσεις της χώρας». Πρόσθεσε δε: «Η Συνθήκη της Γενεύης διασφαλίζει τη ζωή. Δεν είναι συνθήκη καριέρας». Σημείωσε ακόμα όσον αφορά την εξέταση αιτήσεων ασύλου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξετάζονται 150 τη μέρα και όσον αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά είπε ότι ετοιμάζονται χώροι για 500 θέσεις.

Μετακίνηση προσφύγων από τον καταυλισμό στο Κουτσόχερο

Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Ο καταυλισμός στο Κουτσόχερο
Τις ίδιες κακές συνθήκες διαβίωσης με αυτές που βιώνουν στον καταυλισμό στο πρώην στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, αντίκρισαν οι Αφγανοί πρόσφυγες - μετανάστες που μεταφέρονται για προσωρινή παραμονή στο πρώην στρατόπεδο Ζώγα, στο Κυψελοχώρι της Λάρισας. Η μετακίνησή τους γίνεται προκειμένου στο Κουτσόχερο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης 200 προκάτ οικίσκων, που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές. Στο Κυψελοχώρι θα μεταφερθούν περί τους 450 Αφγανούς πρόσφυγες - μετανάστες, ενώ άλλοι 280 περίπου Σύροι μεταφέρονται σε δομή στη Θεσσαλονίκη.

Οι πρώτοι Αφγανοί που έφτασαν στο νέο στρατόπεδο, διαπιστώνοντας ότι ο χώρος δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάστασή τους, αντέδρασαν αρνούμενοι να αποβιβαστούν από τα λεωφορεία. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η παραμονή τους εκεί θα είναι για δυο μήνες, όπως τους λένε οι αρμόδιοι, ή θα εξελιχθεί σε μόνιμη. Να σημειώσουμε ότι και με την εγκατάσταση των προκάτ οικίσκων στον καταυλισμό του Κουτσόχερου, πάλι δεν αλλάζει, επί της ουσίας, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για τη φιλοξενία των 700 και πλέον προσφύγων - μεταναστών που διαμένουν εκεί, αλλά και επικίνδυνος.

Οπως ανέδειξε με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης», στο συγκεκριμένο καταυλισμό που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα περίπου έξω από τη Λάρισα, είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ζήσει άνθρωπος, καθώς: Σε απόσταση μερικών μέτρων υπάρχει λατομείο, το έδαφος όπου έχουν στηθεί οι σκηνές είναι γεμάτο από κοφτερές πέτρες, ο καυτός ήλιος χτυπάει κατάματα και δέντρο για ίσκιο δεν υπάρχει πουθενά, τα ξερόχορτα που περιβάλλουν το χώρο εγκυμονούν κινδύνους πυρκαγιών, κυκλοφορούν φίδια και σκορπιοί, ενώ τα κουνούπια κι άλλα έντομα τσιμπούν συνεχώς κι αλύπητα, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Προβλήματα υπάρχουν, επίσης, με το πόσιμο νερό, τις κοινόχρηστες ντουζιέρες και τουαλέτες, τη συγκομιδή των σκουπιδιών, ενώ λειψή είναι η ιατρική παρουσία και δεν υπάρχουν δάσκαλοι για τα παιδιά.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες

Με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για προσωρινή μετεγκατάσταση προσφύγων - μεταναστών απ' τον καταυλισμό στο πρώην στρατόπεδο κοντά στο Κουτσόχερο, στο πρώην στρατόπεδο Ζιώγα στο Κυψελοχώρι του Δήμου Τεμπών Λάρισας, όπου, μάλιστα, πριν από μερικές μέρες εκδηλώθηκε επιδρομή ακροδεξιών, εθνικιστικών, ρατσιστικών στοιχείων, που ξήλωσαν τις σκηνές που τοποθετεί εκεί ο Στρατός, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστια ευθύνη για το συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων, που αναγκάζονται να περιφέρονται από στρατόπεδο σε στρατόπεδο σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες» και προσθέτει ότι ευθύνες βαραίνουν και την Τοπική Διοίκηση, δήμους και Περιφέρεια, που αρνούνται να αναδείξουν τις αιτίες του προβλήματος, αρνούνται να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες με βάση όλα τα δικαιώματα που θα πρέπει να έχουν και, με τη στάση τους, δίνουν το έδαφος στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής να καλλιεργήσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, να εκμεταλλευτεί ανησυχίες που καλοπροαίρετα εγείρουν κάτοικοι στις περιοχές που στήνονται προσφυγικοί καταυλισμοί. Να σημειώσουμε ότι η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να δημιουργήσει «κίνημα αγανακτισμένων κατοίκων» για τη ματαίωση της προσωρινής μετεγκατάστασης προσφύγων, επιχείρησε να κάνει τραμπούκικη εμφάνιση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών, ενώ ακολούθησε Ερώτηση του βουλευτή της, Ηλιόπουλου, στη Βουλή γι' αυτό το θέμα.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί όλες τις λαϊκές οικογένειες να μην ξεχνάνε ποια είναι πραγματικά η Χρυσή Αυγή και προσθέτει: «Το ΚΚΕ όχι μόνο στέκεται αλληλέγγυο και συμπαραστάτης στους πρόσφυγες, είναι το Κόμμα που παλεύει πραγματικά πρώτα απ' όλα για να λείψουν οι αιτίες της προσφυγιάς. (...) Εχουμε χαιρετίσει το μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης και βοήθειας που εκφράζεται απ' τον ελληνικό λαό στους πρόσφυγες. Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε σ' αυτή την προσπάθεια. Ομως, δε φτάνει από μόνο του το όποιο κίνημα αλληλεγγύης, αν αυτό δε συνοδεύεται απ' τη διεκδίκηση λύσεων στο πρόβλημα. (...) Ο αγώνας για τους πρόσφυγες αντικειμενικά πρέπει να είναι αγώνας ενιαίος και δεμένος με τον αγώνα της ελληνικής εργατιάς, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων. Χρειάζεται να είναι υπόθεση πάλης του εργατικού ταξικού κινήματος, της Λαϊκής Συμμαχίας. Να είναι αγώνας πολιτικός. Αυτό το κίνημα θα απομονώνει και θα χτυπά αποφασιστικά τη ΧΑ, το μίσος και τη διχόνοια που σπέρνει στις λαϊκές οικογένειες».

Νεκρός 32χρονος μετανάστης

Νεκρός στη διάρκεια συμπλοκής έπεσε λίγο μετά τις 09.30 χτες το πρωί στον καταυλισμό φιλοξενίας στη Σούδα της Χίου ένας 32χρονος μετανάστης. Στον καβγά, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενεπλάκησαν τρεις Αιγύπτιοι. Με αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι, ένας 31χρονος τραυμάτισε ελαφρά στον ώμο έναν 32χρονο και στη συνέχεια θανάσιμα στην καρωτίδα έναν άλλον 32χρονο. Το θύμα διακομίστηκε στο «Σκυλίτσειο» νοσοκομείο, ωστόσο υπέκυψε στα τραύματά του κατά το χειρουργείο. Ο δράστης έχει συλληφθεί, ενώ προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Χίου.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κατασκήνωση για τις ανάγκες όλων των παιδιών

Συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της ημερήσιας κατασκήνωσης του Δήμου Πατρέων στο κάμπινγκ της Αγυιάς και η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου. Μετά το τέλος και των τεσσάρων περιόδων που είναι χωρισμένο το παραπάνω χρονικό διάστημα, θα εξελιχθεί πρόγραμμα για τις ανάγκες των παιδιών της «Κιβωτού της Αγάπης», της «Μέριμνας» κ.λπ.

Σημειώνεται πως η δημοτική αρχή της Πάτρας βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συμμετοχής παιδιών στην κατασκήνωση από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Σκαραμαγκά, μετά από αίτημα που έχει υποβάλει ο Δήμος Χαϊδαρίου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η λειτουργία της κατασκήνωσης, σύμφωνα και με τα όσα τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, πρόσφατα, στηρίζεται κατά κύριο λόγο στους 50 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις και στους εθελοντές, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, όπως και τις περικοπές των χρημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κοινωνικών δομών.

«Μπλακ άουτ» στο κέντρο της Λάρισας

Σε έκρηξη που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη Φιλιππούπολη, οφείλεται το «μπλακ άουτ» που υπέστη για αρκετές ώρες χτες το κέντρο της Λάρισας, αλλά και οι συνοικίες Φιλιππούπολης και Νεάπολης. Την ώρα της διακοπής του ρεύματος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πλήθος τηλεφωνημάτων για εγκλωβισμούς σε ασανσέρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ