ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι πολύ πιο σημαντικά προβλήματα απ' τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση

Δηλώσεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργό με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Στο σύντομο διάλογό τους μπροστά στις κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ο λαός στενάζει στα γκισέ της εφορίας, ότι ειδικά αυτή την περίοδο τα προβλήματα είναι μεγάλα και ότι γι' αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να συζητούν και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο και τα υπόλοιπα.

Ο Αλ. Τσίπρας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι κι αυτά μπορούν να τεθούν στη συζήτηση και ότι η συζήτηση για ώριμες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα έχει ανοίξει εδώ και χρόνια, αλλά όλα αυτά απαιτούν διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, απαιτούν συναινέσεις, όπου μπορεί να υπάρξουν.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει βάση συναίνεσης.

Η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντηση

Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη - βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς - χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και, βέβαια, χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.

Φυσικά, δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ' αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει - μου έδωσε την εντύπωση - καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα.

Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις, δηλαδή, θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κ.λπ. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αρα, μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, αυτό που έθεσα ως ζήτημα είναι ότι αυτήν τη στιγμή τον ελληνικό λαό, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, τα απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις, που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη "αξιολόγηση", από φθινόπωρο. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση, που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και, βεβαίως, έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κ.λπ. Και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον πρωθυπουργό, γιατί τα θεωρούμε μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιονδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με την οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση ή τις σκέψεις που έχει αυτήν τη στιγμή, ως προτάσεις, που δεν τις έχει καταλήξει ακόμα».

Θέμα δημοκρατικής τάξης η κατάργηση του πλαφόν

-- Ως ΚΚΕ θα στηρίζατε μία πρόταση εκλογικού νόμου, που να είχε το όριο εισόδου για πολύ συγκεκριμένους λόγους, έστω και μικρότερο, στο 2,5% ας πούμε, για λόγους όπως είναι η Θράκη;

«Οχι, ήταν καθαρή η τοποθέτησή μας, δεν μου ειπώθηκε τέτοιο ζήτημα, ότι υπάρχει κάποιος τέτοιος εθνικός ή άλλος λόγος. Μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να εξηγήσει τη θέση του επ' αυτού του ζητήματος. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%.

Αν σκεφτούμε, δηλαδή, είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό, όπως λέτε. Για παράδειγμα, πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο Κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7%, πόσο ήταν, στις προηγούμενες εκλογές. Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα».

Το κύριο είναι η επικύρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιλαϊκών αποφάσεων

-- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ή από τη Βουλή;

«Δεν υπάρχει και γι' αυτό συγκεκριμένη πρόταση».

-- Παραπάνω αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

«Ετσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα. Το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα, που αν θέλετε, είναι το λιγότερο αυτό.

Το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει το ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών - αντεργατικών αποφάσεων, που παίρνει η Βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ