ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2016
Σελ. /24

Σήμερα στο 4σέλιδο «Διεθνή & Οικονομία» φιλοξενούμε τα εξής θέματα:

  • ΜΠΑΡΑΖ ΑΠΟ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ: Με άξονα τις πολύμορφες ενισχύσεις σε όφελος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
  • ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρισμού προχωρά, νέοι «παίκτες» ετοιμάζονται να εισέλθουν στο χώρο, ενώ οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2010.
  • ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που κλιμακώνεται, πάει χέρι χέρι με τις μπίζνες των μονοπωλίων, όπως έδειξαν οι εκατοντάδες συμφωνίες που υπογράφτηκαν στην πρόσφατη συνάντηση, την οποία διοργάνωσε η Ρωσία.
  • ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ: Το τουρκικό κεφάλαιο επιταχύνει τη διείσδυσή του στη «μαύρη ήπειρο», ανατροφοδοτώντας σφοδρούς ανταγωνισμούς.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών νομοσχεδίων, με επιθετικές προσφορές στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Eurokinissi

Κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης
Στον άξονα των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες στην προοπτική της θολής και αβέβαιης προοπτικής για τη «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάκαμψη στην Ελλάδα, εστιάζουν τα επόμενα αντιλαϊκά νομοσχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Στην πρώτη γραμμή, βρίσκονται οι πολύμορφες ενισχύσεις σε όφελος των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, σε συνέχεια και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νέου λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου», μέσω του οποίου μοιράζονται απλόχερα φοροαπαλλαγές, κρατικό χρήμα και άλλες «διευκολύνσεις» στην προοπτική της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Πολύμορφη κρατική στήριξη για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας είναι κομμένες και ραμμένες στις προδιαγραφές του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικές οι παρακάτω νομοθετικές παρεμβάσεις, που δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την πλευρά του υπουργείου:

  • Νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, καθώς και για τις συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή για την εκχώρηση των κρατικών υποδομών για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με τον προηγούμενο, θα ακολουθήσουν η «αναθεώρηση» του νόμου για τις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και η θεσμική και οργανωτική αναβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ του υπουργείου Οικονομίας.
  • Αναθεώρηση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις στρατηγικές επενδύσεις, ώστε «να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων». Το εν λόγω μέτρο έρχεται να κουμπώσει με τον νέο «αναπτυξιακό νόμο», ενώ παράλληλα θα εμπλουτίσει τις προκλητικές διατάξεις για την ταχεία αδειοδότηση (fast track) των μεγάλων «στρατηγικού χαρακτήρα» επενδύσεων.
  • Αναθεώρηση του Ν. 4262 για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και υλοποίηση των ρυθμίσεών του για τους τρεις πρώτους κλάδους - τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στα τρόφιμα και τα ποτά - όπως προβλέπεται στις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ. «Οι αλλαγές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου και, σε επόμενο βήμα, θα προχωρήσουμε με νέους κλάδους και αναθεώρηση των ελεγκτικών μηχανισμών», αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
  • Αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας και θεσμοθέτηση υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, προκειμένου να συντμηθούν το κόστος και ο χρόνος για την ίδρυση επιχειρήσεων.
  • Νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους (δημόσιου και ιδιωτικού) των βιώσιμων επιχειρήσεων. Το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται, βέβαια, και με τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και μάλιστα σε συνδυασμό και με ρυθμίσεις χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία από «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε ομιλία του στο «Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ» που διοργανώθηκε αυτήν τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη, εστίασε στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της ελληνικής οικονομίας, «κατ' αρχάς τη ναυτιλία και τον τουρισμό σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους τομείς οι οποίοι προσφέρονται για ανάπτυξη, όπως τον αγροδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τομείς όπως η Ενέργεια, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι πολιτιστικές & δημιουργικές βιομηχανίες, το περιβάλλον, τα υλικά - κατασκευές και τον τομέα της Υγείας».

Το ίδιο αντιλαϊκή η «επόμενη μέρα» των μονοπωλίων

Να σημειωθεί το γεγονός ότι τα εν λόγω αντιλαϊκά νομοσχέδια συνδέονται με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά, η «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει το νέο νόμο για την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων (ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδας), τον νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον οδικό χάρτη για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων (μηχανικοί), νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού».

Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο σφαγείο. Επιπλέον, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν «διαρρεύσει» προβλέπεται και η διαμόρφωση τριετούς προγράμματος για την εκπαίδευση, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.

Εξάλλου, την ερχόμενη βδομάδα, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ (στις 30/6), θα προχωρήσει το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, ενώ για τη συνέχεια δρομολογείται η αναμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζήτημα που βάζει σταθερά στο τραπέζι και η πλευρά του ΣΕΒ, με κατεύθυνση την παραπέρα μείωση του λεγόμενου «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων.

«Πολλές ακόμα δράσεις απαιτούνται...»

Εξίσου αποκαλυπτικές με τα παραπάνω είναι και οι επόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει, από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών.

Σε αυτές συγκαταλέγονται:

-- Η προκλητική ρύθμιση για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας που «ψήνεται» από την... «πρώτη φορά αριστερά», εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο προσέκρουε σε ενστάσεις των «θεσμών», κυρίως σχετικά με το εύρος των χαριστικών διατάξεων (απαλλαγές, μειώσεις ή ακόμη και διαγραφές προστίμων, ύψος φορολογικών συντελεστών κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η νέα ρύθμιση που θα καταθέσει η συγκυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες που σχεδίαζε), αναμένεται να προβλέπει ειδική προνομιακή μεταχείριση για τα αδήλωτα κεφάλαια που «επαναπατρίζονται» στις εγχώριες τράπεζες.

-- Η «χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές», η οποία, με πρόσχημα την «πάταξη της φοροδιαφυγής» έρχεται να διογκώσει ακόμη περισσότερο τα χαράτσια στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων κατηγοριών του λαϊκού πληθυσμού, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών, προκειμένου να διατηρούν το όποιο αφορολόγητο τους έχει απομείνει, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα, ανάλογα με το υπολειπόμενο ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ακόμη «τεχνική» περαιτέρω συμπίεσης του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου. Από την πλευρά του, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός από φέτος θα είναι σε θέση να ελέγχει τη σχετική δαπάνη, λόγω της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των βιομηχάνων, «πολλές ακόμη δράσεις απαιτούνται προκειμένου να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη και ανταγωνιστική: Στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, στην Ερευνα, κ.λπ. Θεωρούμε όμως ότι αν πετύχουμε άμεσα τους τρεις εθνικούς στόχους, δηλαδή την καταπολέμηση της φοροκλοπής, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών (στα επιχειρηματικά κέρδη) και την επιθετική προσέλκυση επενδύσεων, η επιτυχία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης».

Οι αξιώσεις του κεφαλαίου, όπως και το νέο αντιλαϊκό νομοθετικό μπαράζ με το οποίο επιδιώκει να τις ικανοποιήσει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όπως και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τον λογαριασμό των οποίων πληρώνει και πάλι ο λαός, είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο...


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ