ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στο πάρκο Φιξ

Σήμερα στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά»: Αυτό το σύνθημα δίνει τον τόνο των διήμερων εκδηλώσεων για Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους που διοργανώνεται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια.

Χτες από νωρίς το απόγευμα πλήθος εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας, ντόπιων και μεταναστών, φτάνοντας στο χώρο είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των μεταναστευτικών οργανώσεων και των φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτή η μεγάλη συνάντηση στέλνει μήνυμα ενίσχυσης της κοινής πάλης ενάντια στον καπιταλισμό, που φορτώνει με βάσανα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που γεννά τον πόλεμο και την προσφυγιά. Για δύο μέρες Ελληνες, πρόσφυγες και μετανάστες συζητούν όχι μόνο για τις αιτίες των προβλημάτων τους, αλλά και για τη λύση, για τη διέξοδο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

«Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει»: Οι εύγλωττοι στίχοι του Μπ. Μπρεχτ συμπεριλαμβάνονται σε ένα από τα ταμπλό της έκθεσης στο χώρο, που αναδεικνύουν ανάμεσα σε άλλα τα εγκλήματα κατά των λαών από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τον ύποπτο ρόλο των ΜΚΟ, αλλά και τις θέσεις και τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ γύρω από το προσφυγικό πρόβλημα.

Χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε στην κεντρική σκηνή η συζήτηση, με θέμα «Ευρωπαϊκή Ενωση και προσφυγιά», που περιλάμβανε εισηγήσεις από στελέχη του Κόμματος. Σήμερα, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολόκληρο το σημερινό πρόγραμμα:

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

Φωτογραφικό υλικό από Ελληνες πρόσφυγες στη Συρία, μετανάστες στην Αμερική κλπ. (ένα από τα ταμπλό του Διημέρου)
Φωτογραφικό υλικό από Ελληνες πρόσφυγες στη Συρία, μετανάστες στην Αμερική κλπ. (ένα από τα ταμπλό του Διημέρου)
-- Βαλκανικοί χοροί από το σύλλογο Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα.

-- Στις 8.30 μ.μ.: Ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εργατικά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Βουλγαρία, με το πολιτιστικό συγκρότημα «Rodina».

-- Παράσταση από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Μουσική από την Αλβανία, με το πολυφωνικό συγκρότημα «Lot Courbet».

-- Γλέντι με τον Γιάννη Λεμπέση.

  • Στη σκηνή του Παιδότοπου:

-- Θεατρική παράσταση από την παιδική θεατρική ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

-- Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από τη Χορευτική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων και Νεολαίας.

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντιδράσεις για τη μετεγκατάσταση

Με τη χρήση αστυνομικής βίας προχωρά η κυβέρνηση το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου», στο Κουτσόχερο Λάρισας, στο πρώην στρατόπεδο «Ζώγα», στο Κυψελοχώρι για δύο μήνες. Μόλις οι πρόσφυγες είδαν ότι ο χώρος στον οποίο καλούνται να ζήσουν τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το ίδιο ακατάλληλος με αυτόν στο Κουτσόχερο και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ανθρώπινη διαβίωση, αντέδρασαν αρνούμενοι να αποβιβαστούν από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν. Τότε, με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, επενέβη η Αστυνομία, άνδρες της οποίας ξεφόρτωσαν τις αποσκευές των προσφύγων από τα λεωφορεία, ώστε να αναγκαστούν να μπουν στο στρατόπεδο.

Παρά την αστυνομική επέμβαση, οι πρόσφυγες επέμειναν στην άρνησή τους - μόνο 10 άτομα μπήκαν στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός - και αποχώρησαν από το χώρο ενώ πολλοί κατευθύνθηκαν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας, με σκοπό να ταξιδέψουν για την Αθήνα.

Να σημειώσουμε ότι η μετακίνηση των 700, περίπου, Αφγανών, Σύρων, Ιρακινών κι άλλων προσφύγων - μεταναστών γίνεται προκειμένου στο Κουτσόχερο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκατάστασης 200 προκάτ οικίσκων που θα αντικαταστήσουν τις σκηνές. Ομως, αυτό δεν πρόκειται ν' αλλάζει, επί της ουσίας, το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος για τη φιλοξενία προσφύγων - μεταναστών, αλλά και επικίνδυνος.

Στο μεταξύ, άρχισε από χτες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 2.500 ανέργους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στις δομές υποστήριξης των προσφύγων. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θα μπορούν μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 4/7 να υποβάλουν αίτηση, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ως πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης (ονομασία χρήστη και συνθηματικό). Το πρόγραμμα είναι 8μηνης διάρκειας με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και θα υλοποιηθεί σε 19 Κέντρα Φιλοξενίας και 5 hot spots συνολικά σε 8 περιφέρειες της χώρας. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 χρόνων, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αποδοχές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 χρόνων θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστα 732,54).

Τραυματισμός Σύρου πρόσφυγα στον Εβρο

Στο νοσοκομείο Διδυμότειχου μεταφέρθηκε 16χρονος Σύρος πρόσφυγας, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά στην πλάτη, από σκάγια κυνηγετικού όπλου στις όχθες του ποταμού Εβρου.

Ο τραυματισμός του συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ προσπαθούσαν με 21χρονο Ιρακινό, που δεν τραυματίστηκε, να επιβιβαστούν σε πλαστική βάρκα στις όχθες του ποταμού, προκειμένου να βγουν από τη χώρα με κατεύθυνση την τουρκική όχθη. Τότε, όπως κατέθεσε, τους πλησίασε από εκεί βάρκα με δύο επιβαίνοντες. Ενας από αυτούς πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα να τραυματίσει τον 16χρονο, που εντοπίστηκε από συνοριοφύλακες.

Ο νεαρός πρόσφυγας έφερε στις αποσκευές του έγγραφα νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα, από τα οποία προκύπτει ότι είχε μπει παράτυπα στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, διαδρομή που επέλεξε να μην ακολουθήσει, καθώς προτίμησε να επιστρέψει στην Τουρκία, πιθανόν αξιολογώντας ως πιο σίγουρη τη διαδρομή μέσω των χερσαίων συνόρων.

Στο μεταξύ, συνολικά 110 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο την Πέμπτη και το πρωί της Παρασκευής. Στο νησί, σε εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.862 πρόσφυγες, ενώ στη Χίο 2.577 και στη Σάμο 1.231. Σε όλη τη χώρα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 56.729, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Σε αυτά υπολογίζονται και 5.910 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (4.900), ενώ εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 1.500 άτομα. Στην Αττική φιλοξενούνται 10.010 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 1.878 και στη νότια 240, ενώ στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας παραμένουν 23.681 πρόσφυγες.

Συνάντηση του δημάρχου Πάτρας με τον πρέσβη της Κούβας

Εθιμοτυπική συνάντηση είχε προχτές ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, με τον πρέσβη της Κούβας, Osvaldo J. Cobacho Martinez.

Η συνάντηση έγινε μετά από αντίστοιχο αίτημα της κουβανικής πρεσβείας. Ο πρέσβης της Κούβας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη χώρα του και στον αγώνα του κουβανικού λαού και της ηγεσίας του για να καταργηθεί το αμερικανικό εγκληματικό εμπάργκο, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ιδιαίτερα στην τροφοδοσία του νησιού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τον ενημέρωσε για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που καθημερινά οξύνονται από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής, που έχοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξή τους.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στη μεγάλη πορεία αγώνα που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων κατά της ανεργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ