ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ
Ψάχνει αξιόπιστους συμμάχους για τα «αντιτρομοκρατικά» της σχέδια

Τους 44 έφτασαν οι νεκροί από το μακελειό που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ»

Θρήνος για τις δεκάδες αθώες ζωές που χάθηκαν (φωτ. από χτεσινή εκδήλωση μνήμης στο «Ατατούρκ»)

Copyright 2016 The Associated

Θρήνος για τις δεκάδες αθώες ζωές που χάθηκαν (φωτ. από χτεσινή εκδήλωση μνήμης στο «Ατατούρκ»)
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Δύο αποτυχημένα κράτη εξάγουν τρόμο στην Τουρκία», σημείωνε χτες το κεντρικό διαδικτυακό άρθρο της φιλοκυβερνητικής «Σαμπάχ» και διαπίστωνε ότι «αποτυγχάνοντας να διασφαλίσει τη στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βασιστεί σε διακεκριμένους παίκτες στη γειτονιά της». Αλλη ανάλυση, στη «Χουριέτ», τόνιζε: «Η Τουρκία δέχεται επίθεση και γίνεται ευάλωτη». Συνδέοντας δε τις «αντιτρομοκρατικές» επιδόσεις της χώρας με την εξωτερική της πολιτική αναρωτιόταν: «Η εξομάλυνση των σχέσεων με Ρωσία και Ισραήλ (...) τα περαιτέρω βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο (...) η βελτίωση των σχέσεων με Ιράκ και Ιράν (...) θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης στη Συρία που είναι βασική πηγή για πολλά προβλήματα στην περιοχή;».

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα τού πόσο φουντώνουν οι «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες στην Τουρκία, με την πλουτοκρατία να αξιοποιεί στο έπακρο και το νέο μακελειό για την υπεράσπιση των στρατηγικών της επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση αξιοποιεί και τη νέα ανησυχία του τουρκικού (και όχι μόνο) λαού.

Στο μεταξύ, η τελευταία επίσημη ενημέρωση απέδιδε την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, «Ατατούρκ», σε τρεις τελικά βομβιστές αυτοκτονίας, με καταγωγή (σύμφωνα με τουρκικές πηγές) από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν.

Χτες, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 44, ενώ πολλοί ακόμα από τους 239 τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα ερωτήματα για τις συνθήκες της επίθεσης πληθαίνουν, δεδομένων και των στοιχείων και μαρτυριών που εμφανίζουν τους τρεις βομβιστές (που η κυβέρνηση εμφανίζει να ανήκουν στο «Ισλαμικό Κράτος» - «ΙΚ») να φτάνουν στο αεροδρόμιο με ταξί και να «ανοίγουν δρόμο» προς σημείο ελέγχου της πτέρυγας των διεθνών πτήσεων πυροβολώντας, πριν τελικά ανατιναχτούν. Δημοσιογραφικές πηγές (π.χ. της «Χουριέτ») ισχυρίζονταν ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει το τελευταίο 20ήμερο για τρομοκρατικά χτυπήματα, με πιθανό στόχο και το «Ατατούρκ».

Χτες, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις υπόπτων.

Επίσης, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως για λόγους ασφαλείας, στο εξής θα απομακρυνθούν από την Τουρκία όλες οι οικογένειες των στρατιωτικών που διαμένουν στη χώρα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε χτες ότι η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας όσον αφορά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», φτάνοντας στις Βρυξέλλες, όπου αναμενόταν να ανακοινωθεί επίσημα το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Για να μιλήσουμε με ειλικρίνεια, η Τουρκία είναι και έτοιμη και αξίζει να ανοίξουν και άλλα κεφάλαια», πρόσθεσε.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Δέκα νεκρές γυναίκες περισυνέλεξε η ιταλική Ακτοφυλακή στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, μετά από νέο ναυάγιο με ξεριζωμένους από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πρόσφυγες και μετανάστες. Το ναυάγιο σημειώθηκε περίπου 20 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προς την κατεύθυνση της Σικελίας. Μετά από κλήση για βοήθεια, οι ιταλικές δυνάμεις βρήκαν μισοβυθισμένη τη λέμβο και αρκετούς επιβαίνοντες ήδη στο νερό. Διασώθηκαν 107 επιβαίνοντες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή διπλή βομβιστική επίθεση των «Ταλιμπάν», που έγινε στην περιοχή Παγκχμάν, 20 χλμ. από την Καμπούλ, με στόχο λεωφορεία που μετέφεραν δοκίμους αστυνομικών σχολών. Δεκάδες ακόμα άτομα τραυματίστηκαν, με τις πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό να είναι συγκεχυμένες.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Κομβόι του μαλινέζικου στρατού δέχτηκε χτες επίθεση ενόπλων έξω από το Τιμπουκτού στο βόρειο Μάλι, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων έξι.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 18 πολίτες σκοτώθηκαν χτες όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη σε δρόμο στην πόλη Λαφόλ της Σομαλίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, κατά τη διέλευση ενός μικρού λεωφορείου γεμάτου από κόσμο.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Οι αρχές του βόρειου Καμερούν ανακοίνωσαν πως στη διάρκεια δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας σε ένα βίντεο κλαμπ και ένα τέμενος, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα και πάνω από 50 τραυματίστηκαν.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας Χριστιανός ιερέας και δύο φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν χτες από επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε δρόμο της πόλης Ελ Αρίς στη χερσόνησο του Σινά. Νωρίτερα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι από την «ανάγνωση» του λεγόμενου μαύρου κουτιού που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του Α320 της «ΕgyptAir», που συνετρίβη στις 19 Μάη με 66 επιβαίνοντες, φαίνεται πως κατεγράφη ηλεκτρονικά καπνός κάτω από το πιλοτήριο και στην καμπίνα τουαλέτας του αεροσκάφους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την καταστροφή 138 οχημάτων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ, στη διάρκεια χτεσινών επιδρομών που πραγματοποίησαν ελικόπτερα του ιρακινού στρατού, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων τζιχαντιστών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα επιβάλει κυρώσεις στους οκτώ πεζοναύτες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Γενάρη από τις ιρανικές αρχές κοντά στο νησί Φαρσί, στον Περσικό Κόλπο, επειδή «μίλησαν πολύ» κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και έδωσαν «υπερβολικά πολλές πληροφορίες» στην Τεχεράνη.

ΒΑΣΗ ΑΝΤΡΙΟΥΣ - ΜΕΡΙΛΑΝΤ.-- Την πρόσβαση στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, από όπου απογειώνεται και προσγειώνεται συνήθως το προεδρικό αεροσκάφος Air Force 1, ήραν χτες το απόγευμα, μετά από περίπου τρεις ώρες, οι αρχές, με αφορμή τις πληροφορίες για τη ρίψη πυροβολισμών από έναν άνδρα αγνώστων στοιχείων κοντά στις ιατρικές εγκαταστάσεις Μάλκολμ Γκρόου. Τελικά, αργότερα ανακοινώθηκε ότι η όλη υπόθεση ήταν μια ...άσκηση.

ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ιαπωνικές ανησυχίες για την αυξανόμενη «παρουσία» της Κίνας

...και κινεζικές προειδοποιήσεις για τις προσφυγές των Φιλιππίνων

ΤΟΚΙΟ.--

Την «ανησυχία» της χώρας του επειδή η κινεζική στρατιωτική παρουσία «ενισχύεται στη θάλασσα και τον αέρα» της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας εξέφρασε σε χτεσινή ενημέρωση συντακτών ο Ιάπωνας ναύαρχος, Κατσουτόσι Καγουάνο, υποστηρίζοντας ότι το β' τρίμηνο του 2016 τα ιαπωνικά πολεμικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε «επεισόδια» με κινεζικά σχεδόν διπλάσιες φορές σε σχέση με πέρυσι (200 έναντι 114).

Ιαπωνία και Κίνα έχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές στην περιοχή, διεκδικώντας και οι δύο τα νησιά Σενκάκου / Ντιαογιού, ενώ συνολικά έχουν πολλές αντιθέσεις, δεδομένων της οικονομικής και της στρατιωτικής τους δύναμης, της σημασίας που και οι δύο δίνουν σε μια αναβαθμισμένη θέση στη «γειτονιά» τους αλλά και γενικότερα.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας γνωστοποίησε χτες πως σύντομα θα προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση 100 πολεμικών αεροσκαφών, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει για ενίσχυση των «αμυντικών» της μέσων «εν μέσω οξυνόμενων εντάσεων με την Κίνα για διαφωνίες στα θαλάσσια σύνορα». «Μπόινγκ», «Λόκχιντ Μάρτιν» και «Μιτσουμπίσι» φέρεται να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τεταμένη παραμένει η «ατμόσφαιρα» και στα νότια της περιοχής (βλ. Νότια Κινεζική Θάλασσα). Χτες, έγινε γνωστό ότι το επόμενο 10ήμερο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με την προσφυγή των Φιλιππίνων για τις εδαφικές τους διαφορές με την Κίνα. Ανάλυση στο κινεζικό κρατικό πρακτορείο «Σινχουά» σημείωνε ότι «η Κίνα υπερασπίζεται όχι μόνο την εδαφική της κυριαρχία αλλά και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα όταν αντιπαλεύει το πείσμα που επιδεικνύεται σχετικά με τη διαιτησία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα». Σε έντονο ύφος προσθέτει πως «σε μια επίδειξη ισχυρογνωμοσύνης» το Δικαστήριο της Χάγης «κινδυνεύει να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στη θάλασσα, κάτι που θα είχε επικίνδυνες συνέπειες...».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες, Πέμπτη, στον Ειρηνικό η πολυεθνική άσκηση RIMPAC που «φιλοξενούν» οι ΗΠΑ και γίνεται κάθε δυο χρόνια, στα ανοιχτά της Χαβάης. Στην άσκηση φέτος συμμετέχουν 24 χώρες. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ινδία, Γαλλία, Βρετανία, Δανία αλλά και η Κίνα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Δε λείπουν οι αντιδράσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πέρα από τη θετική υποδοχή με την οποία έγινε δεκτή η αποκατάσταση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, δεν έλειψαν οι αντιδράσεις, που αποτύπωσαν αντιθέσεις στο εσωτερικό των αντίστοιχων αστικών τάξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ισραήλ, τρία από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καταψήφισαν τη συμφωνία, συγκεκριμένα οι ακροδεξιοί υπουργοί Αμυνας, Παιδείας και Δικαιοσύνης, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, Ναφτάλι Μπένετ και Αγελέτ Σακέντ, αντίστοιχα. Αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και για το γεγονός ότι το θέμα ήρθε στο συμβούλιο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες (από υποστηρίζοντες τη συμφωνία) ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να... χαρακτηριστεί «αριστερή».

Στην Τουρκία, ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, μίλησε για συμφωνία υποταγής για την Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ότι ανοίγει το δρόμο για την ένταξη του Ισραήλ στο ΝΑΤΟ.

Επικριτικός ήταν, μεταξύ άλλων, και ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Μεβλέτ Μπαχτσελί, γκρινιάζοντας επειδή «η κυβέρνηση συναντιόταν με το Ισραήλ μυστικά και εμείς δε γνωρίζαμε τίποτα».

Τέλος, αντιδράσεις υπήρξαν και από εκπροσώπους της «Χαμάς», παρά τη θετική τοποθέτηση της ηγεσίας της οργάνωσης, όπως τον εκπρόσωπό της στο Ιράν, Κχαλέντ Καντούμι, που έκανε λόγο για «κακή εξέλιξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ