ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Ιούλη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Στον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό με την κυβέρνηση επιδίδονται όλες αυτές τις βδομάδες μια σειρά από αστικές πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με βασικό ζητούμενο ποιος μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικότερα την περιλάλητη «ανάπτυξη», την ανάπτυξη του κεφαλαίου, αλλά και ποιος μπορεί να χειραγωγήσει ταυτόχρονα το λαό, λανσάροντάς του το παραμύθι ότι τάχα θα ωφεληθεί κι αυτός από μια τέτοια ανάκαμψη.

Ενδεικτικά, και σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, την Πέμπτη μια σειρά από στελέχη της επιτέθηκαν σφόδρα στην κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για «ανικανότητα» να προχωρήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και να προσελκύσουν «επενδύσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, έλεγε: «Η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει άλλο ένα χτύπημα της κυβέρνησης (...) Η αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων σκοτώνει την όποια πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης. Η αναξιοπιστία διώχνει επενδύσεις. Η ανικανότητα και η αναξιοπιστία διώχνουν δουλειές». Επέμεινε ότι πρόκειται για «υπονόμευση της ανάπτυξης» και ότι «η χώρα, για μια ακόμη φορά, διασύρεται από την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα, την ανευθυνότητα της κυβέρνησης».

Ο δε αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», επέμεινε ότι «η ιδιωτικοποίηση αυτή θα μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης (...) Οι λιμενεργάτες και όλο το σύστημα του ΟΛΠ ήταν πάρα πολύ προστατευμένο και ευνοημένο (...) τώρα θα πρέπει να ξεβολευτεί και προφανώς αυτό δεν τους αρέσει».

Αντίστοιχες τοποθετήσεις επί του θέματος του ΟΛΠ είχαμε, βέβαια, και από άλλα αστικά κόμματα.

Θέλει την «ιδιοκτησία» του προγράμματος

Είχαν προηγηθεί Δευτέρα και Τρίτη συνεντεύξεις του Κυρ. Μητσοτάκη, στο «Star» και τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», όπου ανέπτυξε ουσιαστικά το συνολικό αφήγημα της ΝΔ στην προσπάθειά της να αναλάβει την αστική διαχείριση με βασικό ατού του, όπως το παρουσιάζει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, την πρεμούρα του να αναλάβει τη λεγόμενη ιδιοκτησία του προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με επιχείρημά του ότι τις «πιστεύει» εξ ου και θα τις «τρέξει», σε αντίθεση με την τέτοια απροθυμία - όπως υποστηρίζει - της κυβέρνησης.

Ετσι, δεσμεύτηκε για «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», που θα φέρουν «επενδύσεις», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ιδεολογικό πρόβλημα με την επιχειρηματικότητα και το κέρδος». Υποσχέθηκε στο κεφάλαιο «στοχευμένες φοροαπαλλαγές με προϋπόθεση να μειώσουμε ισόποσα τις δαπάνες». Επίσης, χαρακτήρισε «εθνική γραμμή» τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% μετά το 2018, θεωρώντας ότι έτσι θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν μέσα από τη συνεχή αύξηση των φόρων, «αλλά μόνον με περικοπές δαπανών».

Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε για εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ τον οποίο χρυσοπληρώνει ο κοσμάκης, λέγοντας: «Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σας πω ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας. Μπορούμε σταδιακά να τον μειώσουμε», υποσχέθηκε, αλλά πρόσθεσε: «Ενας φόρος κατοχής στα ακίνητα είναι απαραίτητος». Οπως επίσης τάχθηκε υπέρ της «αξιοποίησης» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εστιάζοντας π.χ. στο Ελληνικό και «το πόσα χρήματα μπορεί να φέρει επενδυτικά στη χώρα».

Βρωμάει αντίδραση

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο των εξετάσεων που δίνει η ΝΔ στο κεφάλαιο, μπας και πείσει ότι μπορεί καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρωμάει αντίδραση η διαδικτυακή καμπάνια «Ζητώ τη γνώμη σου», που ξεκίνησε η αξιωματική αντιπολίτευση ως κομμάτι της διαβούλευσης επί του προγράμματός της, καλώντας τους οπαδούς της να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις, με προκαθορισμένες απαντήσεις προς επιλογή, για «πραγματικά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά διλήμματα».

Οπως: «Με ποια από τις δύο παρακάτω προτάσεις συμφωνείτε; α. Πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός συνδικαλιστικός νόμος, γιατί προστατεύει τους εργαζομένους. β. Πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να καταργηθούν τα προνόμια των συνδικαλιστών».

Μαζί και το «Τι θεωρείτε πιο σημαντικό για την προσέλκυση νέων επενδύσεων; (μέχρι 2 επιλογές) α. Το σταθερό φορολογικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. τουλάχιστον μια δεκαετία. β. Μείωση φορολογικών συντελεστών για νέες επενδύσεις. γ. Την εξάλειψη γραφειοκρατικών εμποδίων. δ. Την ταχύτερη επίλυση των δικαστικών διαφορών. ε. Σαφές πλαίσιο στη χωροθέτηση των χρήσεων γης, ώστε κάθε επενδυτής να γνωρίζει εκ των προτέρων πού μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρησή του. στ. Βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Ολα κομμένα και ραμμένα για το κεφάλαιο, βάζοντας λαό και εργαζόμενους στο στόχαστρο των επιχειρηματικών ομίλων, προς παραπέρα ξεζούμισμά τους.

Αντιπολίτευση, που λοξοκοιτάζει για κομπρεμί

Στην ίδια ρότα κινείται φυσικά και το ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τις προσπάθειες ανασύνθεσης στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, πασχίζει να αποδείξει στο κεφάλαιο ότι μπορεί να στήσει έναν τρίτο, αξιόπιστο πόλο αστικής διαχείρισης, και βάζοντας πλάτη στους άλλους δύο, να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, προβάλλοντας και εναλλακτικά μείγματα πολιτικών, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη» της οικονομίας τους με αναμόχλευση κρατικών κονδυλίων.

Σε μια τέτοια βάση, κινήθηκε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά την Τρίτη στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), που προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, προπαγανδίζοντας, με αφορμή το Brexit: «Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις και γενναίες δράσεις, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα τώρα, κοινωνική προστασία για όλους και χρηματοδότηση για ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης».

Σημειωτέον, στο ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύονται μεν, αλλά δεν αποκλείουν κομπρεμί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, έχουν ζητήσει κυβέρνηση από όλες τις «ευρωπαϊκές δυνάμεις» του τόπου, καθώς θεωρούν ότι έτσι επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να πειστεί ευκολότερα ο λαός να στοιχηθεί στα συμφέροντα του κεφαλαίου, αποδεχόμενος νέο τσεκούρωμα δικαιωμάτων του.

Σε αυτό το φόντο, η Φ. Γεννηματά μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοσταθμό «Real», ξαναζήτησε από τα «πολιτικά κόμματα» «να συνεννοηθούν γύρω από μια εθνική γραμμή», «να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο», κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι «επιχειρούν να δημιουργήσουν αυτό το δίπολο μεταξύ τους, ένα κακέκτυπο παλαιού δικομματισμού».

Δίνοντας κάποια στοιχεία τού πώς εννοεί αυτήν την «εθνική γραμμή», είπε: «Σημαίνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και στο κράτος για να γίνει φιλοεπενδυτικό, αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018 που θέλει ο κ. Σόιμπλε γιατί έτσι τον εξυπηρετεί, αλλά νωρίτερα και επαναπροσδιορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί είναι αδύνατον με ύφεση σήμερα να φτάσουμε το στόχο του 3,5%». Πρόσθεσε ότι όλο αυτό «μόνο ένα ενωμένο πολιτικό σύστημα μπορεί να το πετύχει»...

Κόπτεται κι άλλος

Από κοντά στην τέτοια κουβέντα και το Ποτάμι, με τον Στ. Θεοδωράκη, μιλώντας τη Δευτέρα στην ΚΟ του κόμματος και εστιάζοντας σε ζητήματα καπιταλιστικής ανάπτυξης, να λέει μεταξύ άλλων:

«Δεξιά μας έχουμε ένα συντηρητικό κόμμα. Η φύση του αντιστρατεύεται τις μεγάλες τομές. Ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί που επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Είναι όμως πλειοψηφία; Κανείς δεν θα το πει (...) Αριστερά μας έχουμε ένα υβρίδιο. Αριστερισμός και συντήρηση μαζί. Και όπως όλοι ξέρουμε, τα υβρίδια είναι ύβρεις της φύσεως και δε γεννάνε. Αντιγράφουν, όμως, τις χειρότερες στιγμές του παρελθόντος».

Προβάλλοντας ως ...αντίβαρο, επέμεινε: «Να τα βάλουμε με τον κρατισμό και τη διαπλοκή, την κομματοκρατία και τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις και το συντεχνιασμό, τη γραφειοκρατία και τον θεσμικό υπόκοσμο»...


Θ.


Πατριδογνωμόνιο
Τα απομεινάρια μιας θερινής μέρας

Η ουρά για τη σύνταξη αρκετά μεγαλύτερη απ' αυτές που σχηματίστηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για τα capital controls. Πολύ περισσότερο φορτισμένη. Στην ατμόσφαιρα η οσμή απ' το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου δικαιωμάτων. Ενας ξεστρατίζει, τρεκλίζει, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον άγνωστο συμπάσχοντα ευρωέλληνα που δεν έχει ακόμα φτάσει στο μηχάνημα ανάληψης ψίχουλων και μονολογεί: «Εγώ τώρα πώς θα ζήσω; μου κόψανε 260 ευρώ. Εγώ τώρα πώς θα ζήσω; Πες μου πώς;...». Ο παραλήπτης του ερωτηματικού στέκεται κάγκελο, κάτι ανάμεσα σε σκιάχτρο και ακίνητος από μηχανής θεός. Δεν απαντάει. Βήμα - βήμα σα να γυρνάει η μπίλια σε ρουλέτα πασχίζει να φτάσει στο μηχάνημα να αποκρυπτογραφήσει τα απομεινάρια της εργάσιμης ηλικίας του.

Αθήνα 2016 με κλειστά σύνορα, ακριβές ξαπλώστρες, χιλιάδες μετανάστες, εδώ όπου κάθε λιμάνι και καημός, κάθε καημός και γίνεται της Cosco...

Κι όμως ο αρχάγγελος Γκάμπριελ ήρθε. Με σαράντα επενδυτικά εξαπτέρυγα. Στρογγυλοκάθισε απέναντι απ' τον Αλέξη και βγάλαν να μετράνε τους ριζοσπαστισμούς τους, ποιος τον έχει μεγαλύτερο. Αλλωστε το μάξιμουμ των αναγκών δεν έφτασε ποτέ ως μήνυμα λαού σε κανένα Μαξίμου. Κάπου εκεί ανάμεσα στις οδούς και τις λεωφόρους της ανάπτυξης, όταν διασταυρώνεται με την αφανή φτώχεια κι εξαθλίωση, οι νεφροπαθείς βγαίνουν στο κυνήγι της αιμοκάθαρσης με 40 βαθμούς και θανατηφόρα αναμονή, λες και κάποιος τους καταδίκασε να παίζουν το γύρο του θανάτου σε μια Επίδαυρο χωρίς θεατές. Και στη Βουλή ο εκλεγμένος εγχώριος ναζί να ξερνάει θανατολάγνα χαιρεκακία για τις βόμβες στο τούρκικο αεροδρόμιο, εκδηλώνοντας την ικανοποίηση του συλλέκτη διαμελισμένων πτωμάτων που κοστίζουν λιγότερο γιατί δε χρειάζονται φούρνο...

Εχει κάτι από κόλαση αυτό το καλοκαίρι που τεμαχίζεται από παράξενες χαλαζοπτώσεις που εντάσσονται αρμονικά στη σταδιακή σαδιστική σμίκρυνση του κόσμου στο μέγεθος της τσέπης λίγων, ελάχιστων κεφαλαιοκρατών. Η ανθρωπιά υποκαταστάθηκε από τη δημοσιοσχετίστικη ανθρωπίλα. Κι έχει γιούρο το θέρος, αλλά όχι ευρώ. Εχει και την Ολυμπιάδα της φαβέλας. Εχει κι απλή αναλογική. Σαν υγιεινό τζατζίκι χωρίς σκόρδο, ένα πράγμα ικανό να ξεγελάει τους τουρίστες των κομμάτων. Ας μην πάμε πουθενά. Ας μείνουμε εδώ. Να βράζουμε ο ένας στο ζουμί του άλλου, ώσπου να εκραγούν τα καζάνια. Μόνον τότε θα ξενηστικωθούν όσοι περιμένουν τη βασίλισσα της Αγγλίας να τους πει πως είναι ακόμα ζωντανή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ