ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συγκεντρώνουν το έντονο ενδιαφέρον πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων

Η 3η Διάσκεψη Κορυφής, στο Παρίσι, ανέδειξε τη σημασία που έχει η περιοχή για τα σχέδια διαφόρων μονοπωλίων

Γαλλία, Γερμανία δεν είναι τυχαίο ότι εκπροσωπήθηκαν από τους ηγέτες (φωτ.) των κυβερνήσεών τους. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα ακόμα πεδίο όπου στενοί «εταίροι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους

Copyright 2016 The Associated

Γαλλία, Γερμανία δεν είναι τυχαίο ότι εκπροσωπήθηκαν από τους ηγέτες (φωτ.) των κυβερνήσεών τους. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα ακόμα πεδίο όπου στενοί «εταίροι» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους
Την περασμένη Δευτέρα, 4 Ιούλη, έγινε στο Παρίσι η 3η Διάσκεψη Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, ως συνέχεια της συνάντησης που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2014 στο Βερολίνο και εκείνης που ακολούθησε τον Αύγουστο του 2015 στη Βιέννη. Πρόκειται για διακρατικές συναντήσεις που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Γερμανίας, με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ως ...εναλλακτική ειρηνικής συμπόρευσης των μονοπωλίων, για την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών, σε μια περιοχή βαθιά ποτισμένη με το αίμα των λαών της.

Στη συνάντηση του Παρισιού συμμετείχαν οι αρχηγοί κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και υπουργοί Οικονομίας από Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, αλλά και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία και φυσικά (την οικοδέσποινα) Γαλλία. Συμμετείχαν, ακόμα, εκπρόσωποι της ίδιας της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, όπως η ανώτατη εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι παραπάνω παρουσίες είναι ενδεικτικές του ιδιαίτερου «ενδιαφέροντος» που δείχνουν ορισμένες πλευρές για τα Δυτικά Βαλκάνια (μάλιστα Γερμανία και Γαλλία εκπροσωπήθηκαν από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ).

Δεν περνούν, άλλωστε, απαρατήρητα τα συχνά σούρτα - φέρτα εκπροσώπων πολλών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρασίας, θα βρεθεί την επόμενη βδομάδα, ξανά, στη «γειτονιά» μας, για να επισκεφτεί Κοσσυφοπέδιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Σερβία.

Σχέδια για Υποδομές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν σε επίσημες ιστοσελίδες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύτηκε να προσφέρει έως το 2020 συνολικά ένα δισεκατομμύριο δολάρια, ως συγχρηματοδότης διαφόρων επενδυτικών σχεδίων σε έργα Υποδομών. Ειδικότερα:

Αναμνηστική φωτογραφία για τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Παρισιού

Copyright 2016 The Associated

Αναμνηστική φωτογραφία για τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Παρισιού
147 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να διατεθούν για την «υποστήριξη» έργων αποκατάστασης και κατασκευής σιδηροδρομικών δικτύων, αλλά και έργων για την ενίσχυση της «ενεργειακής απόδοσης» και την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν μεταξύ άλλων για την κατασκευή 150 χιλιομέτρων σύγχρονων σιδηροδρομικών δικτύων και πέντε νέων, συνδεδεμένων σιδηροδρομικών σταθμών.

Μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης, η αρμόδια για τις Μεταφορές Επίτροπος της ΕΕ, Βιολέτα Μπουλκ, επικρότησε τα τρία σιδηροδρομικά έργα που θα ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά, συνολικής αξίας 96 εκατομμυρίων δολαρίων, σε Σερβία, Αλβανία και Κόσσοβο. Αναφέρθηκε, όμως, και σε σχέδια που αφορούν την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίας, όπως και σταθμών παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο ίδιο Φόρουμ, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αφενός για να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, αφετέρου για την ενταξιακή πορεία των χωρών της περιοχής προς τις Βρυξέλλες (που άλλωστε τα ίδια ταξικά συμφέροντα υπηρετούν).

Τα σχέδια που μονοπώλια καταρτίζουν για τα Δυτικά Βαλκάνια, με την όρεξη που τους προκαλούν τα μεγάλα περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίου (σε μια γειτονιά όπου η ανατροπή του σοσιαλισμού έδωσε νέα ορμή στη λεηλασία του λαϊκού πλούτου), είναι πολλά. Ανάμεσά τους, το σχέδιο «Balkanika Free Cargo», που θα μειώσει περιορισμούς και φόρους για την «ανοιχτή» διέλευση εμπορευμάτων στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Παζάρι με την πρόσβαση στην ΕΕ

«Ηταν πολύ σημαντικό γι' αυτές τις χώρες ότι δώσαμε έμφαση στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ότι αυτή παραμένει άθικτη», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη Διάσκεψη. «Η απόφαση στη Βρετανία (για έξοδο από την ΕΕ, βλ. Brexit) δεν το αλλάζει αυτό με κανέναν τρόπο. Αυτό είναι κάτι που φοβόντουσαν αυτές οι χώρες», υποστήριξε.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ.

Μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία, είναι λογικό να επανεξετάζονται μια σειρά δεδομένα για την ΕΕ, ανάμεσά τους και η σχέση τους με χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία προσέγγισης με τη λυκοσυμμαχία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Βεβαίως, σε αυτή θα επιδράσουν τα παζάρια και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μεγάλη σημασία έχει, για παράδειγμα, το «βάρος» που μπορούν να σηκώσουν τα Δυτικά Βαλκάνια όσον αφορά την ενεργειακή «απεξάρτηση» της ΕΕ, η συμβολή τους στη διάνοιξη νέων ενεργειακών διαδρομών, με δεδομένο ότι στην περιοχή εξακολουθούν να «παρεμβαίνουν» και δυνάμεις όπως η Ρωσία και οξύνονται ανταγωνισμοί που αφορούν ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αναμετρήσεις, πολύ κοντά στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Πάντως, όσον αφορά την Ενέργεια, το Ανακοινωθέν που μοίρασε η γαλλική προεδρία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στον τομέα της Ενέργειας, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές των ενεργειακών πόρων, να βελτιωθεί η χρήση των συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που υπάρχουν, με την ενοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμων μορφών Ενέργειας και συνδέοντας στη συνέχεια την περιφερειακή αγορά με αυτή της ΕΕ».

Απ' όλα αυτά τα στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, που οι ιμπεριαλιστές έκαναν τα πάντα για να κυριαρχήσει το «διαίρει και βασίλευε» - κυρίως μέσα από την επέμβαση και τον πόλεμο που διέλυσε την πρώην Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία - είναι σταθερά στο στόχαστρό τους ως μια σημαντική γεωστρατηγικά περιοχή. Οι αστικές τάξεις αυτών των χωρών, μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων, για τα συμφέροντα των δικών τους ομίλων, πλασάρουν την περιοχή ως κόμβο εμπορικό, ενεργειακό κ.λπ. Επείγονται να συνδεθούν ακόμη περισσότερο με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτή όμως η εξέλιξη μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που στη δίνη του ανταγωνισμού και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων μπορούν να εμπλακούν σε νέες περιπέτειες για ξένες προς τα συμφέροντά τους «σημαίες».


Α. Μ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ