ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι τράπεζες πριμοδοτούν τους ομίλους και γδέρνουν το λαό

Συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων, με τον εκπρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς

Με την κατάθεση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργου Πουλόπουλου, συνεχίστηκε χτες η διαδικασία της κατάθεσης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή «για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Από τα στοιχεία που κατέθεσε ο Γ. Πουλόπουλος, προέκυψε ότι από τα δάνεια που πήραν τα κόμματα από την τράπεζα, το 70% δόθηκαν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με εγγύηση μόνο την κρατική επιχορήγηση. Της ΝΔ το δάνειο ανέρχεται σε 131,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ σε 108,1 εκατ. ευρώ. Οπως είπε, από τον περασμένο Μάρτη τα δάνεια έχουν καταγγελθεί και «έχουν ξεκινήσει οι νομικές διαδικασίες για την αποπληρωμή τους».

Οσον αφορά τα ΜΜΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δάνεια που έδωσε η τράπεζα στους ιδιοκτήτες του ομίλου «Πρώτο Θέμα». Οπως αναφέρθηκε, η τράπεζα το 2007 έδωσε στους ιδιοκτήτες δάνειο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, «για να αγοράσουν την επιχείρηση την οποία ήδη κατείχαν, αφού ήταν ιδιοκτήτες και μάλιστα χωρίς εγγυήσεις, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα στα οικονομικά του ομίλου». Πάντως, ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς δήλωσε ότι σήμερα όλα τα δάνεια του ομίλου εξυπηρετούνται κανονικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, με τις ερωτήσεις και τις παρεμβάσεις του, επέμεινε στο να αναδειχτεί ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος και η στήριξη που παρέχει στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, γδέρνοντας την ίδια ώρα τους μικρούς επαγγελματίες και λαϊκά νοικοκυριά. Οπως επισήμανε, «αυτά που εξετάζουμε σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος, είναι απλά και μόνο το δέντρο και όχι το δάσος, που είναι τα συνολικά "κόκκινα" δάνεια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και το παράδειγμα του "Μαρινόπουλου" είναι αποκαλυπτικό».

Από τις ερωτήσεις του Ν. Καραθανασόπουλου προέκυψε ότι το σύνολο των δανείων που έχει δώσει η τράπεζα ανέρχονται σε 62 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 40 δισ. είναι επιχειρηματικά, τα 16,1 δισ. είναι στεγαστικά και τα 6,2 δισ. καταναλωτικά. Από τα επιχειρηματικά δάνεια το 73% είναι εξασφαλισμένο με «εμπράγματες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις». Δηλαδή το 27% είναι ακάλυπτο.

Ο τραπεζίτης δεν είχε στοιχεία που να δείχνουν πόσα από τα επιχειρηματικά δάνεια αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, απ' τους οποίους, όπως ο ίδιος είπε, η τράπεζα δεν ζητά εξασφαλίσεις, γιατί «η κύρια πηγή επιστροφής είναι η ρευστότητά της», την οποία η τράπεζα προσπαθεί να εξασφαλίσει.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αναβολή επ' αόριστον και κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων

Δικαιοσύνη και κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες

Μετά από δέκα χρόνια διερεύνησης του σκανδάλου που απασχόλησε όσο λίγα την επικαιρότητα, η δίκη των κατηγορουμένων βρίσκεται ακόμα στον αέρα
Μετά από δέκα χρόνια διερεύνησης του σκανδάλου που απασχόλησε όσο λίγα την επικαιρότητα, η δίκη των κατηγορουμένων βρίσκεται ακόμα στον αέρα
Με την παραγραφή των αδικημάτων να ελλοχεύει, αναβολή επ' αόριστον αποφάσισε χτες το δικαστήριο για τη δίκη της «Siemens», σε ό,τι αφορά το σκέλος της σύμβασης για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ 8002/1997 με 64 κατηγορούμενους. Η απόφαση λήφθηκε καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - η Εισαγγελία Εφετών και η αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ δεν είχαν ολοκληρώσει μετά από τόσον καιρό, τα έγγραφα της δικογραφίας στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση ακυρότητας της κλήσης και του παραπεμπτικού βουλεύματος των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού κατηγορούμενου, Ζαν Κλοντ Οσβλαντ. Η ακυρότητα της κλήσης και του βουλεύματος, σύμφωνα με το δικαστήριο, έγκειται στο γεγονός πως δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που μιλά ο κατηγορούμενος.

Επίσης, το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου τραπεζίτη Φ. Λυγινού περί μη νόμιμης κλήτευσής του στο ακροατήριο. Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το παραπεμπτικό βούλευμα επιδόθηκε στους συνηγόρους οι οποίοι είχαν δηλώσει πως δεν τον εκπροσωπούσαν πια.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ αντιτείνει ότι η Μεταφραστική Υπηρεσία του «ολοκλήρωσε εγκαίρως το υπέρογκο, 1.580 σελίδων, μεταφραστικό έργο της και παρέδωσε εγκαίρως το σχετικό βούλευμα στην Εισαγγελία Εφετών (...) Παρά το γεγονός αυτό, κάποιοι σήμερα διακίνησαν ανυπόστατες πληροφορίες, περί δήθεν καθυστέρησης της μετάφρασης του βουλεύματος για την υπόθεση SIEMENS από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών».

Σε κάθε περίπτωση, έχουν περάσει 10 χρόνια μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για τη συγκεκριμένη υπόθεση και είναι άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθεί η δίκη... Στην προηγούμενη δικάσιμο, ο εισαγγελέας Χ. Τζώνης είχε επισημάνει τον κίνδυνο παραγραφής: «Από την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος, ήδη έχει παύσει η ποινική δίωξη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα για μισούς από τους κατηγορούμενους. Κάθε λεπτό που περνάει, το αδίκημα παραγράφεται, ενώ η πράξη της δωροδοκίας έχει χρόνο τέλεσης το διάστημα 1997 - 1998 και ουσιαστικά δεν έχει ξεκινήσει ούτε η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση».

«Πρόωρες» εκλογές βλέπει η ΝΔ

«Για μας είναι πάντα προεκλογική περίοδος», ήταν η απάντηση του γραμματέα της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου εκτίμησε ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός θα κληθεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε Τσίπρα και Καμμένο». Στην ηγεσία της ΝΔ εκτιμούν ότι «ο χρόνος κυλά υπέρ τους», ότι το βάρος από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης θα αρχίσει να αποτυπώνεται στον κόσμο από το φθινόπωρο και ότι μπρος στην αναμενόμενη - από τη ΝΔ - μεταστροφή των ψηφοφόρων, υπάρχει ενδεχόμενο ακόμα και πρόωρων εκλογών. Αύριο Πέμπτη, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου αναμένεται ομιλία Μητσοτάκη. Το πολιτικό του στίγμα προγραμματίζεται να δώσει και την Παρασκευή σε ημερίδα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη μετά το brexit».

Σε ρότα διόγκωσης τα ληξιπρόθεσμα χαράτσια

Περαιτέρω διόγκωση κατά 1,25 δισ. ευρώ κατέγραψαν μέσα στο μήνα Μάη τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Στο φετινό πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων φτάνουν σε 5,58 δισ. ευρώ, με αύξηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο το μήνα. Την ίδια ώρα, στο «τεχνικό μνημόνιο» προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης είτε από αυτές που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προκάτοχοί της.

Αναρτήθηκε η προκήρυξη για τον ΑΔΜΗΕ

Αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις για το «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού. Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιούλη να εκδηλώσουν το αρχικό ενδιαφέρον τους. Εφόσον διαθέτουν, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, τη «νομική, χρηματοοικονομική και τεχνική ικανότητα» σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα περάσουν στη δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων με βάση τις ετήσιες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις των τριών πιο πρόσφατων οικονομικών ετών να ισούται με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία «Vodafone» - «Wind»

Την υπογραφή «Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης» ανακοίνωσαν οι εταιρείες «Vodafone Ελλάδας» και «Wind Hellas», το οποίο προβλέπει τη συνεργασία των δύο εταιρειών σε επενδύσεις για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερής πρόσβασης νέας γενιάς με τη χρήση οπτικών ινών. Βασικός πάροχος δικτύου σήμερα παραμένει ο ΟΤΕ, ωστόσο οι δύο παραπάνω εταιρείες, που σταθερά τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τη συνεργασία τους, φαίνεται πως θέλουν να αποσπάσουν κομμάτι από την πίτα των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, η ανάπτυξη των οποίων είναι στους βασικούς στόχους της «ψηφιακής ατζέντας» της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ