ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ποικίλες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Σε φεστιβαλική τροχιά έχουν μπει οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ανά την Ελλάδα, μεταφέροντας μέσα από ποικίλες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις το μήνυμα του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με το κεντρικό του σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Παρασκευή ξεκινούν στο Κερατσίνι οι προβολές του δωρεάν θερινού σινεμά που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, στο εργοστάσιο Καχραμάνογλου (Κωνσταντινουπόλεως 51), στις 9 μ.μ. Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται το τριήμερο εκδηλώσεων της ΟΒ Περάματος της ΚΝΕ, με coctail πάρτι στον Αρμό, δίπλα από τα γήπεδα 5x5, στις 9 μ.μ.

Στη Δυτική Ελλάδα

Προφεστιβαλική εκδήλωση διοργανώνεται αύριο Σάββατο, στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Παπανδρέου, με ομιλητή τον Κώστα Πελετίδη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και δήμαρχο Πατρέων. Το θέμα της ομιλίας θα είναι «Πεντάμηνα - Οκτάμηνα - Προγράμματα Voucher. Ανακύκλωση της ανεργίας ή πάλη για τη ζωή που μας αξίζει;». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμα χορούς από το χορευτικό τμήμα του Δήμου Πάτρας, επίδειξη παρκούρ και λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα της ΚΝΕ. Στο χώρο θα υπάρχουν: Περίπτερο του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών, βιβλιοπωλείο, χώροι για γκράφιτι και πινγκ πονγκ, έκθεση με θέμα «Τα πρώτα βήματα και οι πρώτες μάχες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», ενώ θα προβάλλεται και βίντεο - αφιέρωμα στην οδοιπορία του Δήμου Πατρέων.

Ακόμα, την Κυριακή 17 Ιούλη, στην Κεφαλονιά, γίνεται εκδήλωση στο λιμάνι της Σάμης, με ομιλία από τον Α. Βαλεντή, στέλεχος του ΚΚΕ, θεατρικό από ομάδα της ΚΝΕ και επίδειξη χορού από τοπικό χορευτικό σύλλογο.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνει και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και για τις επόμενες μέρες το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Αύριο Σάββατο: Στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής, παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Αναστασιάδη «Πολεμώντας για τη λευτεριά», από τον Σωκράτη Μπουντόλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δευτέρα 18 και Τρίτη 19 Ιούλη:

-- Διήμερο δράσης στην πλατεία Ευόσμου και στην πλατεία Επταλόφου με τίτλο «Κλώτσα την μπάλα και όχι τη ζωή σου, πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

-- Διήμερο δράσης στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη με τίτλο «Αθλητισμός vs ναρκωτικά».

Τρίτη 19 Ιούλη: Καλαμαριά - Πεζόδρομος, στις 19.00, εκδήλωση - συζήτηση για το Προσφυγικό. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Σε Κρήτη και Καβάλα

Από σήμερα Παρασκευή, η Τομεακή Οργάνωση Εργαζομένων της ΚΝΕ στο Ηράκλειο Κρήτης διοργανώνει διήμερο Εργατικό Φεστιβάλ, στις 8 μ.μ., στον Καράβολα (έναντι Τάλως), με θέμα «Προετοιμάζουμε νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς! Η νεολαία να βγει μπροστά». Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας, ενώ αύριο Σάββατο θα γίνει συζήτηση με θέμα «Συμβιβασμός και υποταγή ή οργάνωση και αντεπίθεση; Το πραγματικό δίλημμα για τη νεολαία!» και θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Επίσης σήμερα Παρασκευή, γίνεται το Εργατικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Ποταμούδια Καβάλας, στις 8.30 μ.μ., στην αυλή του 11ου δημοτικού σχολείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής», ομιλία από τον Γιώργο Πυργελή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να παρθεί πίσω η τροπολογία που αφορά τα συγγράμματα

Με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε στις αρχές του μήνα το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, με την οποία προβλέπεται η σύσταση «Επιτροπής Ελέγχου Κοστολόγησης» για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, με στόχο την «υποστήριξη των συνεπών εκδοτικών επιχειρήσεων», το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι «με τη δικαιολογία της "εξοικονόμησης πόρων" μπροστά στην οικονομική κρίση της χώρας μας και τον πετσοκομμένο προϋπολογισμό για την Παιδεία, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για περικοπές στα πανεπιστημιακά συγγράμματα» και απαιτεί να παρθεί πίσω η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Η συγκεκριμένη κίνηση, αναφέρει το ΜΑΣ σε σχετική ανακοίνωση, έρχεται να προστεθεί ως ένα ακόμα εμπόδιο στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας! Αλλο ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι και στον τομέα της Εκπαίδευσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, καθώς στο θέμα του κόστους των συγγραμμάτων από τις τσέπες των οικογενειών μας επανέρχονται σταθερά όλες οι κυβερνήσεις από την προηγούμενη κιόλας δεκαετία!».

Το ΜΑΣ καλεί την κυβέρνηση «να μαζέψει τα παπαγαλάκια της που πασχίζουν να υπερασπιστούν τη συγκεκριμένη τροπολογία! Δεν μασάμε! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις όπως ότι η συγκεκριμένη διάταξη "θα εξοικονομήσει πόρους για τη φοιτητική μέριμνα" ή ότι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στους φοιτητές γιατί "οι ίδιοι δηλώνουν ότι προτιμούν τις ψηφιακές σημειώσεις των καθηγητών τους παρά το σύγγραμμα στο αντίστοιχο μάθημα"! Απαντάμε: Δεν θα ανεχτούμε να αντιπαραβάλλουν τη μία ανάγκη μας στην άλλη και να μας καλούν να επιλέξουμε ανάμεσα στο αν θα μας τα πάρουν από την αριστερή ή από τη δεξιά τσέπη! Τόσο η φοιτητική μέριμνα όσο και η δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων μας είναι αναφαίρετα δικαιώματά μας και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους να καλύπτονται εξίσου και στο ακέραιο».

«Οσο τα συγγράμματα είναι "προϊόντα" δραστηριοτήτων με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος, συνεχώς θα εμφανίζονται προβλήματα όπως τα παραπάνω», αναφέρει το ΜΑΣ και σημειώνει ότι «η λύση δεν βρίσκεται στην κατάργηση των συγγραμμάτων, αλλά στην ικανοποίηση του αιτήματος τα πανεπιστημιακά συγγράμματα να εκτυπώνονται, να διακινούνται και να κατοχυρώνονται (ως προς τα πνευματικά δικαιώματα) από εκτυπωτικά/εκδοτικά κέντρα των πανεπιστημίων. Κέντρα με ακαδημαϊκό έλεγχο και με στόχο ποιοτικές και επιστημονικά άρτιες εκδόσεις στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης και της μόρφωσης και όχι για εμπορική κερδοφορία».

ΑΘΛΗΤΙΚΟ CAMP ΤΗΣ ΚΝΕ
Από σήμερα τα τουρνουά μπάσκετ σε γειτονιές της Αττικής

Από προηγούμενο αθλητικό camp της ΚΝΕ
Από προηγούμενο αθλητικό camp της ΚΝΕ
Από σήμερα Παρασκευή, αρχίζουν οι αγώνες του αθλητικού camp της ΚΝΕ, που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιούλη και με σύνθημα «Ο αθλητισμός είναι ανάγκη και δικαίωμα της νεολαίας», θα απλωθεί με τουρνουά μπάσκετ 3on3 στις γειτονιές της Αττικής.

Σήμερα αγώνες γίνονται σε:

  • Σεπόλια - Κολωνό, στο γήπεδο Τρίτωνα, ώρες 19.00 - 21.00.
  • Νέα Ιωνία, στο ανοιχτό γήπεδο πλατεία Πάρσης (Noir), ώρες 18.00 - 21.00. Οι αγώνες συνεχίζονται και αύριο τις ίδιες ώρες.
  • Νίκαια, στο γήπεδο «Πλάτωνα» (Π. Ράλλη), ώρες 19.00 - 21.00. Οι αγώνες συνεχίζονται και την Κυριακή τις ίδιες ώρες.

Την επόμενη βδομάδα αγώνες θα γίνουν σε:

  • Χαϊδάρι, στο 2o κλειστό γήπεδο Χαϊδαρίου, στις 18-19-20 Ιούλη, ώρες 18.00 - 21.00.
  • Πετρούπολη, σε γήπεδο που θα ανακοινωθεί σύντομα, στις 18-19-20 Ιούλη, ώρες 18.00 - 21.00.
  • Μενίδι, στο ανοιχτό γήπεδο Αχαρνών (Βουλγαροκτόνου & Β. Ουγκώ, κεντρικό Μενίδι), στις 18-19-20 Ιούλη, ώρες 18.00 - 21.00.

Δηλώσεις συμμετοχής για τις παραπάνω περιοχές μπορούν να στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση 3on3campkne.dytikos@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 6972578952.

  • Γαλάτσι, στο αθλητικό κέντρο Γκράβας, στις 19 Ιούλη, ώρες 19.00 - 21.00. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6983955793.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη και ξενάγηση στο Λαύριο

Επίσκεψη στο Λαύριο θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 17 Ιούλη, η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, με σκοπό την επαφή με την Ιστορία του εργατικού κινήματος της περιοχής. Την ξενάγηση των Οργανώσεων θα κάνει ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Η Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ δρομολογεί λεωφορεία στις 9.00 το πρωί από τα παρακάτω σημεία: Μπαρουτάδικο Αιγάλεω, Αγιος Αντώνιος Περιστέρι, κεντρική πλατεία Ιλίου και πλατεία Καράβου Μενίδι. Οσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να απευθυνθούν στις Οργανώσεις της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ ή να καλέσουν στο τηλέφωνο 697.2578.952.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ