ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Διεύρυνση των ανατροπών, για να αντιστραφεί η «επενδυτική άπνοια»

Μία προς μία οι βασικές αξιώσεις των μεγαλοεργοδοτών καταγράφονται στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του ΣΕΒ

Την ερχόμενη βδομάδα φτάνει στην Ελλάδα ο Μοσκοβισί, με αντικείμενο συζήτησης την επιτάχυνση του «μεταρρυθμιστικού» έργου της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ζητάει και ο ΣΕΒ
Την ερχόμενη βδομάδα φτάνει στην Ελλάδα ο Μοσκοβισί, με αντικείμενο συζήτησης την επιτάχυνση του «μεταρρυθμιστικού» έργου της κυβέρνησης, όπως άλλωστε ζητάει και ο ΣΕΒ
«Η οικονομία στηρίζεται στην εφαρμογή του Μνημονίου. Για να αποδώσει καρπούς, όμως, και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής κοινωνίας, απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση των στρεβλώσεων και των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» για την οικονομία, ενώ, εστιάζοντας στη στρατηγική και στα «ζόρια» του εγχώριου κεφαλαίου για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, επισημαίνει πως η «επενδυτική άπνοια (...) δεν είναι εύκολο να αντιστραφεί, καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό απέναντι σε χώρες με ελλείμματα οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι καλούν τα αστικά κόμματα στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων με βάση τη στρατηγική του κεφαλαίου για την τόνωση των επενδύσεων στην προοπτική της ανάκαμψης:

«Το πολιτικό σύστημα έχει υποχρέωση να αρθεί πάνω από τις κομματικές διαμάχες και τη διαχείριση του 24ώρου και να δει τη μεγάλη εικόνα ώστε να καταφέρει να αρθρώσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης», τονίζεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση πως «οι λύσεις δεν έρχονται όταν επικρατεί η κυβερνητική αστάθεια και η πολυδιάσπαση των κομμάτων», που αποτελεί σαφή υπαινιγμό για ακόμα μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι το επενδυτικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, «πέρα από τις διεργασίες που επηρεάζουν όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου», επιβαρύνεται από παράγοντες όπως: Την «αυστηρή αλλά αναπόφευκτη λιτότητα», καθώς η χώρα έχει απολέσει την πρόσβαση στις αγορές. Την υπερφορολόγηση των «οργανωμένων επιχειρήσεων» καθώς και των επιχειρήσεων που «παράγουν κέρδη στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν».

Επίσης, από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζοντας ότι αυτοί δεν πρόκειται να αρθούν πλήρως «όσο δεν αποκαθίσταται η δημοσιονομική πειθαρχία σε μονιμότερη βάση». Τις «διαρθρωτικές αδυναμίες και στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό», οι οποίες, μεταξύ άλλων, «αποτρέπουν την κινητικότητα εργαζομένων και κεφαλαίων μεταξύ κλάδων και επαγγελμάτων». Την «αδυναμία προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων» κυρίως λόγω της «αναποτελεσματικότητας στην έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί».

Φταίει ακόμα, κατά τον ΣΕΒ, το «δυσλειτουργικό τραπεζικό σύστημα», που, όπως επισημαίνεται, «υπολογίζει περισσότερο στην ανάκαμψη της οικονομίας, που δεν έρχεται και λιγότερο στην αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, για την ταχεία εκκαθάριση του ενεργητικού από προβληματικά δάνεια». Αυτά, σύμφωνα με τον ΣΕΒ έχουν ήδη ξεπεράσει το 45% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού, συνεχίζοντας σε ρότα διόγκωσης.

Τέλος, από τις «περιοριστικές χωροταξικές πρακτικές, που φρενάρουν την ανάπτυξη νέων δομών οικιστικών και εμπορικών ακινήτων», με συνέπεια να διατηρούνται τα νοίκια και οι τιμές των ακινήτων σε «επίπεδα που παρεμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση εργαζομένων και συντελεστών της παραγωγής». Σε ό,τι αφορά το εκλογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οδηγεί σε «ακόμη μεγαλύτερη πολιτική αστάθεια».

Αβεβαιότητες και αντιθέσεις

Το φόντο, στο οποίο ο ΣΕΒ διατυπώνει τις αξιώσεις του, είναι οι αβεβαιότητες που μεγαλώνουν αναφορικά με την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, στην ΕΕ και διεθνώς. Στο ίδιο φόντο, την ερχόμενη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ο οποίος θα έχει κοινή «συνάντηση εργασίας» με τον Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο καθώς και με το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης.

Με αφορμή την επίσκεψη Μοσκοβισί, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, τόνισε με νόημα πως «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης (...) το ζητούμενο τώρα και βασικό στοιχείο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι οι μεταρρυθμίσεις να μη μείνουν απλά στο επίπεδο της υιοθέτησης, αλλά να υλοποιηθούν με στόχο την επανεκκίνηση της ανάπτυξης».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, σε δηλώσεις από την Ουάσιγκτον, υπογράμμισε ότι οι «θεσμοί» πρέπει «ρεαλιστικά να αναγνωρίσουν» ότι η ελληνική οικονομία «δεν βρίσκεται στο επίπεδο ανάπτυξης και απασχόλησης που θα έπρεπε», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως το ΔΝΤ επιδιώκει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα οδηγήσουν την οικονομία στο «σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται».

Σε ό,τι αφορά τις σαρωτικές αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα Εργασιακά, έβαλε την παράμετρο της «ευθυγράμμισης με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», ενώ δε θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου, περί «απομόνωσης του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, σε χτεσινή ομιλία, στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίου, υπογράμμισε ότι «η ανάκαμψη στη Ζώνη του Ευρώ εξακολουθεί να παραμένει εύθραυστη», ενώ οι νέες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, θέματα όπως το Brexit και οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών - μελών όσον αφορά στην τραπεζική ένωση εμποδίζουν την περαιτέρω «πρόοδο» στη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων, που απαιτείται για την ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020 που καταρτίζει και παζαρεύει η συγκυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προβλέπει ρυθμούς ανάκαμψης ως εξής: 2017 2,7%, 2018 3,1%, 2019 2,8% και 2020 2,5%. Για να επαληθευτεί αυτό το σενάριο, θα πρέπει να εκτοξευθεί το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές από τα 175 δισ. ευρώ φέτος στα 205,3 δισ. ευρώ το 2020.

Εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη»

Εκδήλωση με θέμα «Ριζοσπάστης: Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης» διοργανώνουν οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως 33, πεζόδρομος - στάση μετρό «Περιστέρι»). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμούν τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Αμφιλοχίας, η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τη Μάχη της Αμφιλοχίας που έδωσε η 2η Μεραρχία του ΔΣΕ, την 1η Ιούλη του 1948. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο (20.00 - 22.00) θα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ, τη 2η Μεραρχία και τη Μάχη της Αμφιλοχίας, στην Κεντρική Πλατεία της Αμφιλοχίας. Για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν πούλμαν από το Αγρίνιο, το Σάββατο, στις 7 μ.μ., από τον παλιό σταθμό των τραίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ