Εγκαινιάστηκε χτες από τον πρωθυπουργό το νοσοκομείο που φτιάχτηκε με χρήματα του λαού και θα λειτουργεί με συμβολική κρατική επιχορήγηση, πληρωμές ασθενών, πώληση υπηρεσιών και ιατρικών πράξεων
Θυμίζουμε πως το νοσοκομείο της Σαντορίνης κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού και παρέμενε κλειστό από το 2011 γιατί καμία κυβέρνηση - στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών δαπανών για την Υγεία - δεν το εξόπλιζε με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Χτες, ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει, έκανε λόγο για «προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να το ιδιωτικοποιήσει εις βάρος του Δημοσίου», κρύβοντας πως ούτε με τη σημερινή κυβέρνηση το νοσοκομείο θα χρηματοδοτείται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος, δεν θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε κατοίκους κι επισκέπτες της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, θα λειτουργεί ξεκάθαρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
«Το νοσοκομείο της Σαντορίνης ανοίγει ως μια αυτοχρηματοδοτούμενη Μονάδα Υγείας εναρμονισμένη στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς», τονίζει η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ, δηλαδή ως μια ουσιαστικά ιδιωτική επιχείρηση στην Υγεία.
Θα λειτουργεί υπό την οργανωτική, οικονομική, επιστημονική, λειτουργική διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (αποτελεί ΔΕΚΟ που ιδρύθηκε με το νόμο 3293/2004 και έχει υπό την ευθύνη της την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού και το Κέντρο Υγείας Αποκατάστασης Αποθεραπείας Κερατέας) και το υπουργείο Υγείας θα έχει εποπτικό ρόλο.
Οπως αναφέρεται και στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το κράτος θα δίνει μια «εισφορά προς την ΑΕΜΥ ΑΕ (...) ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες». Βασικά, η χρηματοδότηση του νοσοκομείου θα γίνεται από την επιχειρηματική του δράση, από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς: «Νοσήλια και εισπράξεις από τις ιατρικές πράξεις, έσοδα από εξωτερικά ιατρεία και άλλες δομές του νοσοκομείου, εκμετάλλευση, ενοικίαση κυλικείου και άλλων χώρων του νοσοκομείου, δράσεις ιατρικού τουρισμού και κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς».
Οι κάθε είδους συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικές εταιρείες, τουριστικά πρακτορεία, τουριστικούς οργανισμούς) «έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του νοσοκομείου και την αύξηση των ίδιων πόρων του (...) με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης». Το νοσοκομείο θα κάνει «συμβάσεις με όποιον φορέα θεωρεί συμφέροντα».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως εγκαινιάζεται «ένα πραγματικό στολίδι», που «πέντε χρόνια παρέμενε αραχνιασμένο» γιατί «δεν υπήρξε η πολιτική βούληση». Τι «αντίκρυσμα», όμως, θα έχει η λειτουργία του νοσοκομείου για το λαό της περιοχής; Να πληρώνει ξανά και ξανά, ενώ οι υπηρεσίες, υποταγμένες στη λογική «κόστος - όφελος», θα υποβαθμίζονται για τους πολλούς, ενδεχομένως και να κλείνουν αν δεν κρίνονται «συμφέρουσες», και θα απαιτούνται «γερά βαλάντια» για να βρει κανείς την υγειά του.
Αλλωστε, και η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι όχι μόνο να μειώνεται διαρκώς η κρατική επιχορήγηση, αλλά και «τυχόν πλεόνασμα των εσόδων» του νοσοκομείου να «διατίθεται στο Ελληνικό Δημόσιο για σκοπούς του υπουργείου Υγείας». Δηλαδή, πέρα από τις εισφορές, την άμεση και έμμεση φορολογία, ο λαός να πληρώνει πηγαίνοντας στα νοσοκομεία ένα μεγάλο μέρος των παροχών που έπρεπε να έχει από το κράτος.
Μπροστά στις ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν στο νοσοκομείο, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι έως το τέλος του 2016 το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας θα έχει στελεχωθεί πλήρως από γιατρούς και άλλο προσωπικό. Δεν θα γίνουν, βέβαια, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά η ΑΕΜΥ ΑΕ θα μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που θα πληρώνεται από την ΑΕ. Επίσης, θα μπορεί να αποσπάται προσωπικό από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, οξύνοντας τα ήδη υπάρχοντα κενά, ενώ η πληρωμή των εφημεριών, νυχτερινών κι αργιών θα επιβαρύνουν την ΑΕΜΥ ΑΕ. Βέβαια, ανάλογα και με τα οικονομικά της εταιρείας.
Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ, η ΑΕΜΥ ΑΕ «έχει την ευθύνη της πρόσληψης επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ χωρίς μοριοδότηση προσόντων, εντοπιότητας ή κοινωνικών κριτηρίων, κυρίως με συνέντευξη».
Για τη στελέχωση του νοσοκομείου έκλεισε οριστικά και το ήδη αποδεκατισμένο ΚΥ Θήρας, η «μοναδική δημόσια Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», ενώ «ο προϋπολογισμός του μεταφέρεται στην ΑΕΜΥ καθώς και η επιχορήγηση από το "Ιδρυμα Νομικού - Τελεφερίκ" μέσω του Δήμου Θήρας», καταγγέλλει το ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, στα Περιφερειακά Ιατρεία του νησιού (Καμάρι, Εμπορείο, Πύργος, Οία) δεν υπάρχει κανένας γιατρός, ουσιαστικά είναι εκτός λειτουργίας. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός φρόντισε να σημειώσει πως «το ΕΣΥ χρειάζεται ανασυγκρότηση και πρωτίστως στο πρωτοβάθμιο επίπεδο»...
Τέλος, δεν έλειψαν και οι γενικόλογες ευχές - υποσχέσεις από τον πρωθυπουργό πως «ο αξονικός τομογράφος και η μονάδα τεχνητού νεφρού, που ακόμα δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του νοσοκομείου, θα λειτουργήσουν σε λίγο διάστημα, ενώ οι γυναίκες του νησιού δε θα αναγκάζονται να φεύγουν από τον τόπο τους για να γεννήσουν».
«Οι ασάφειες σε ζωτικά ζητήματα λειτουργίας, η δήθεν άγνοια και αποστασιοποίηση των κατ' εξοχήν υπευθύνων παραγόντων του υπουργείου Υγείας, η ελλειμματική στελέχωση με χρονιάτικες ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, η αμφίβολη έως αδύνατη λειτουργία πολλών και βασικών ιατρικών τομέων, μας κάνουν πολύ ανήσυχους για τη φροντίδα της υγείας του σαντορινιού λαού», τονίζει η ΚΟ Σαντορίνης του ΚΚΕ.
Καλεί «αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικές ασφάλειες ή κόστος εξετάσεων και νοσηλείας», τους «εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους εσωτερικούς και αλλοδαπούς μετανάστες, το λαό της Σαντορίνης και των γύρω νησιών» να παλέψουν για:
«Το νοσοκομείο έχει "στεγνώσει" από υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Εχει μειωθεί στο 50% ο προϋπολογισμός την τελευταία 5ετία και από την τακτική επιχορήγηση του 2016 ύψους μόλις 2,1 εκατ. ευρώ, μόνο το 1/3 έχει έρθει μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν μέρος των υλικών που χρειάζονται για τη θεραπεία τους».
Αυτά τα προβλήματα του νοσοκομείου Λευκάδας αναδείχθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, σε συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, Χρήστο Βεργίνη. Ο Γιώργος Πρέντζας, στέλεχος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενος στον «υγειονομικό χάρτη» της 6ης ΥΠΕ και ειδικότερα για τα όσα προβλέπονται για τα νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας, τόνισε: «Ο υγειονομικός χάρτης, που ξεκινά από πολλά χρόνια πριν, λέει ότι οι δομές στην 6η ΥΠΕ είναι πάρα πολλές. Δεν είναι ορθολογικά φτιαγμένες - αυτό εμπεριέχει μια αλήθεια - και ότι είναι πάρα πολλές σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να συρρικνωθούν». Επισήμανε ότι αυτός ο «χάρτης» «οδηγεί σε συγκεκριμένα πράγματα, ότι π.χ. δεν μπορούν να μείνουν και τα δύο νοσοκομεία της Πρέβεζας και της Λευκάδας».
«Το κύριο είναι με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ή οι δομές οι οποίες θα μείνουν», τόνισε ο Γ. Πρέτζας. Δηλαδή με όλο και λιγότερη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία και με αυξημένες πληρωμές από τους ασθενείς, είτε απευθείας είτε έμμεσα μέσω εισφορών. Αυτό, άλλωστε, που δρομολογείται «από την κυβέρνηση - και πλέον με το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία παίρνει σάρκα και οστά και γίνεται ορατό - είναι ότι θα πρέπει να μπει και ιδιώτης επενδυτής ή επενδυτής συλλογικός, ιατρικοί σύλλογοι ή οποιοσδήποτε άλλος, στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των νοσοκομείων».