ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με «πολυεργαλείο» τον εκλογικό νόμο προωθούν ζητούμενα του κεφαλαίου

Τη συνέχιση των παζαριών με άλλα αστικά κόμματα μέχρι την τελευταία στιγμή επιβεβαιώνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από σήμερα η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο

Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται από σήμερα η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο
Ο εκλογικός νόμος αποτελεί για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ένα «πολυεργαλείο» με το οποίο επιδιώκει ταυτόχρονα να απαντήσει στα ζητούμενα του κεφαλαίου για «σταθερές κυβερνήσεις» που θα υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική που αυτό έχει ανάγκη, να προετοιμάσει το έδαφος για ευρύτερες κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά και να μετατοπίσει την «ατζέντα» της επικαιρότητας από αυτά που πραγματικά «καίνε» το λαό, όπως είναι ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, βάζοντας, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα, ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη των προέδρων είχε αποφασίσει η συζήτηση να ολοκληρωθεί αύριο, με την ψήφισή του. Ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτίμησε να επεκτείνει το... παζάρι κατά μία ακόμα μέρα. Ετσι ο πρόεδρος της Βουλής, αποφάσισε η συζήτηση να ολοκληρωθεί την Πέμπτη το βράδυ.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, των συνεχιζόμενων παζαριών, που επεκτείνονται και σε ζητήματα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών, από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι «στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση», ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, με αντιπροσωπεία των Οικολόγων - Πράσινων και με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη.

Ενδεικτικά, εξάλλου, ήταν και τα όσα ανέφερε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον «Αlpha 989». «Στόχος μας είναι να γίνουν 200 οι ψήφοι» ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο: «Αλλά δεν σημαίνει και τίποτα, αν δεν γίνει, δεν έγινε».

«Πάμε σε ένα πολιτικό σύστημα που εκ προοιμίου προετοιμάζει για τις συνεργασίες», ανέφερε, ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι είχε καταθέσει νομοσχέδιο όπου «δεν είχε πρόταση για bonus. Είναι παράδοξο να λες ότι θες αυτό, εκείνο και στο τέλος να λες για bonus. Είπα στον κ. Κρεμαστινό ποιο είναι πιο πιθανό, να πιάσει ένα κόμμα 42% ή όχι, μέσα σε αυτές τις συνθήκες;».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε χτεσινή συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ, αφού είπε ότι «οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019», ανέφερε όσον αφορά στη στάση των κεντρώων - κεντροαριστερών κομμάτων, εκεί δηλαδή όπου φαίνεται να εστιάζουν τα παζάρια, ότι: «Το Ποτάμι "πνίγεται" σχεδόν από την ίδρυσή του στις αντιφάσεις του και γίνεται πάντα, στις δύσκολες αποφάσεις, η "ουρά" της ΝΔ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι πλέον βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και με τα στελέχη του σε μόνιμη αναζήτηση στέγης. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει εγκλωβισμένο στα εσωτερικά αδιέξοδά του. Θυμίζω, ότι μόλις λίγο διάστημα πριν, κατέθεσαν πρόταση για απλή αναλογική την οποία σήμερα χαρακτηρίζουν, με θράσος, "εργαλειακή"».

Ωστόσο, δείχνοντας ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στα εν λόγω παζάρια, πρόσθεσε πως: «Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά αύριο (σ.σ σήμερα) και υπάρχει ακόμα χρόνος να επανεκτιμήσουν τη θέση τους».

«Λάδι η ΕΕ» και αναστήλωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας

Παράλληλα με τις διεργασίες στο εσωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του, μαζί με τον εξωραϊσμό του χαρακτήρα και του ρόλου της ΕΕ στη συνείδηση της εργατικής τάξης και συνολικά του λαού, προσπαθεί να «καθαρίσει» και για την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, διεκδικώντας ειδικό ρόλο στην επιχείρηση «ανανέωσής» της.

Ενδεικτικά την περασμένη Κυριακή, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στην «Hellenic Mail» ανέφερε ότι «παρά τον στρατηγικό μας συμβιβασμό το περασμένο καλοκαίρι, δεν σταματήσαμε να μιλάμε για την ανάγκη της Ευρώπης να αλλάξει επειγόντως πορεία» και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα να εμφανιστεί μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πορεία, μια συγκροτημένη και πλατιά άποψη, ικανή να ανακόψει την κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος», «και να αποτρέψει την πορεία προς την πλήρη διάλυση».

«Οφείλουμε», είπε, «να δώσουμε το έναυσμα για την αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων».

Χτες, μία μέρα μετά από τα όσα ανέφερε ο Π. Ρήγας, ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ η «συγκρότηση της πολιτικής κίνησης "Προοδευτική ομάδα" (Progressive Caucus) στο Ευρωκοινοβούλιο», την οποία συγκρότησαν ευρωβουλευτές της GUE, των σοσιαλδημοκρατών και των Πράσινων.

Στην προσωρινή εκτελεστική επιτροπή συμμετέχουν ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτές του γερμανικού «Die Linke», των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων Γαλλίας και Ιταλίας, κομμάτων δηλαδή που έχουν πρωτοσταστήσει στο τσάκισμα των λαών των χωρών τους.

Παρ' όλα αυτά σε διακήρυξή τους καλούν σε συμβολή για... να «ενισχυθούν οι προοδευτικές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο», λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη, μη βιώσιμη και άδικη Ευρώπη, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, και να δημιουργήσουμε ένα νέο ευρωπαϊκό εγχείρημα που να βασίζεται στην αλληλεγγύη, στη συνεργασία και την οικολογία»...

Η τροπολογία - προσθήκη του ΚΚΕ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, με την οποία προτείνει καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και του πλαφόν 3%.

Στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας - προσθήκης, η ΚΟ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, σε αντίθεση με προηγούμενες διακηρύξεις και σχετικές νομοθετικές προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν καθιερώνει την "ανόθευτη" και "άδολη" απλή αναλογική. Και τούτο γιατί ναι μεν καταργεί το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο ισχύων εκλογικός νόμος στο πρώτο σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων στην Επικράτεια κόμμα, όμως παράλληλα διατηρεί το όριο του 3% ως κατώφλι για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή.

Το ΚΚΕ, συνεπές στην υποστήριξη της "ανόθευτης" απλής αναλογικής, καταθέτει την τροπολογία, με την οποία επιφέρει αλλαγές στο άρθρο 2 της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο, με τις οποίες επέρχεται (επιπλέον της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών) η κατάργηση και του ορίου του 3% για την είσοδο ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ