ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ
Καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές...

Πλήθος σημαντικών στοιχείων στο σχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής, αλλά καμία απαίτηση πολιτικής δέσμευσης από την κυβέρνηση

Προς την ολοκλήρωση του πορίσματός της «οδεύει» η διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι το κείμενο αυτό θα συμβάλλει σε κάποια θετική εξέλιξη όσον αφορά αυτό το πάγιο λαϊκό αίτημα. Το τελικό σχέδιο του πορίσματος συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη.

Παρά το πλήθος σημαντικών στοιχείων που περιέχει, τα οποία δείχνουν ότι έχουν γίνει σοβαρές επεξεργασίες, δεν περιέχει καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποσιωπούνται πλήρως οι τεράστιες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να μοιάζει περισσότερο με... επιστημονική μελέτη, παρά με κείμενο διεκδίκησης.

Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος στηρίζονται στα στοιχεία των εκθέσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της ειδικής επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Εντελώς ενδεικτικά, οι αξιώσεις που καταγράφονται προς τη Γερμανία για το κατοχικό δάνειο, χωρίς δηλαδή σε αυτές να περιλαμβάνονται οι απαιτήσεις από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι καταστροφές σε υποδομές και η κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, ανέρχεται σύμφωνα με την προσέγγιση της Συνδιάσκεψης των Παρισίων σε 309,5 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και μία δεύτερη προσέγγιση που γίνεται βάσει του «αρχειακού υλικού που έχει μελετηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» και γίνεται λόγος για 269,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά τις «αποζημιώσεις ιδιωτών», που καθορίζονται με βάση τον αριθμό των θυμάτων, αυτές ανέρχονται στα 107 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Σύμφωνα με στοιχεία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που περιλαμβάνονται στο πόρισμα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η αναλογία των θυμάτων επί του συνολικού πληθυσμού των 7.335.000 ανθρώπων του έτους 1939 στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 20%! Οπως αναφέρεται, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε θύματα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με 558.000 θανόντες και 880.000 ανάπηρους, συνολικά 1.438.000 θύματα. Τα ποσοστά της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ σημειώνεται ότι είναι μικρότερα από τη μονάδα.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σημείωσε ότι μπορεί να είναι καλό που φτάνει επιτέλους ένα πόρισμα στη διακομματική Επιτροπή, ωστόσο υπάρχουν παρατηρήσεις. Οπως ότι δεν γίνεται λόγος για την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που ήταν αυτή που ανακίνησε τις διεκδικήσεις, έχει αναπτύξει πλούσια δράση, ενώ κατέθεσε και αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μέσω της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Επιπρόσθετα, «δεν αναφέρονται πουθενά οι ευθύνες των κυβερνήσεων», οι οποίες, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή, «δεν έθεσαν πουθενά το θέμα της διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων, με το πρόσχημα ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί αυτό το ζήτημα και αφήνοντας το χρόνο να περνάει».

Χαρακτηριστικά, η σημερινή κυβέρνηση εδώ και μήνες δεν έχει απαντήσει αν διεκδικεί τις οφειλές από το γερμανικό κράτος, σε Ερώτηση που της έχει θέσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μετά την αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι αν δεν απαιτηθούν πολιτικές δεσμεύσεις στο πόρισμα από την κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα ψηφίσει στο πόρισμα «παρών».

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

-- Η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στη Βιάννο, στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Πλάτανος», με ομιλητή τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Θέρμου και η ΚΟΒ Τριχωνίδας, στις 8 μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία του Θέρμου, για τη Μάχη της Προστοβάς που έδωσε ο ΔΣΕ, 24/12/1947. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ποσοτίδης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Η ΚΟΒ Ιθάκης διοργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο Βαθύ, με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση για το ναυτεργατικό κίνημα, έκθεση για τον ΔΣΕ και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΚΟ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης του ΚΚΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση με θέμα «Πολιτικές εξελίξεις - Διεθνής επικαιρότητα και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στις 11 π.μ., στο καφενείο «ο Πλάτανος» στις Μέλαμπες. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος.

-- Εκδήλωση στην Κουνινά Αιγιάλειας, στις 8 μ.μ., με θέμα τους Κουνινιώτες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Χρήστος Λαϊνάς, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Αχαΐας.

-- Η ΚΟΒ Καμμένων Βούρλων της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση του ΚΚΕ, στις 7.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Παράδεισος» στο Ασπρονέρι.

Τη Δευτέρα 25/7

-- Η ΚΟΒ ΕΒΕ της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ πραγματοποιεί στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ (Οθωνος 3), εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη, τις πληρώνουν ακριβά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι οικογένειές τους. Η ανάγκη οργάνωσης της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης με τα υλικά της Διημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση από σημαντικές στιγμές του εργατικού κινήματος στην Κορινθία και φωτογραφικά ντοκουμέντα από εργοστάσια της περιοχής.

-- Οι ΚΟΒ του Εμπορίου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας καλούν σε σύσκεψη τους εργαζόμενους του κλάδου, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, στον 1ο όροφο με θέμα «Οι πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο του Εμπορίου. Τα παραδείγματα "Καρυπίδη" - "Μαρινόπουλου" - "Ηλεκτρονικής". Η λύση που προτείνει το ΚΚΕ». Θα γίνει συζήτηση με το βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.

-- Στις 8 μ.μ., στην αίθουσα των ΚΑΠΗ Αγυιάς (Ν. Καζαντζάκη 21), η ΚΟΒ Αρκτικού Διαμερίσματος Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 70χρονα του ΔΣΕ, με παρουσίαση του άρθρου του Κ. Σκολαρίκου «Η στρατηγική του ΚΚΕ και ο αγώνας του ΔΣΕ», από την έκδοση του Τμήματος Ιστορίας για τον ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, μέλος του ΤΓ Πάτρας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ.

-- Η ΚΟ Ηρακλείου πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση στο Γάζι, στις 8 μ.μ., στην πλ. Δημαρχείου, με ομιλητή τον Δημόκριτο Σαλούστρο, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Στα 3,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο πεντάμηνο

Μείωση κατά 884 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης, υποχωρώντας στα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,2 δισ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων, λόγω της διεξαγωγής μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, όσο και οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Σημειώνεται όμως ότι, σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές παρουσίασαν άνοδο κατά 6,2%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων κατά 14%. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά 1,1%.

Ειδικά το Μάη, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 412 εκατ. ευρώ, κατά 272 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Μάη του 2015. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 442 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 339 εκατ. ευρώ, από 672 εκατ. ευρώ το Μάη του 2015. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 10,4%, παρά την άνοδο των αφίξεων κατά 4,4%, με αποτέλεσμα το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να παρουσιάσει επιδείνωση. Τέλος, περιορίστηκε και το πλεόνασμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών έναντι εκείνου του ίδιου μήνα του 2015.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Αύξηση αφίξεων το Μάη, μείωση της μέσης δαπάνης

Πλεόνασμα ύψους 916 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο το Μάη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μειωμένο κατά 11,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, οπότε το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στο 1,032 δισ. ευρώ.

Μείωση κατά 10,4% κατέγραψαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις που διαμορφώθηκαν στα 1,095 δισ. ευρώ από 1,222 δισ. ευρώ το Μάη του 2015, εξαιτίας κυρίως της μείωσης που εμφανίζει η μέση δαπάνη ανά ταξίδι κατά 14,8%, αφού οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Το πεντάμηνο Γενάρης - Μάης το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 1,272 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,422 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (μείωση 10,6%). Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 137 εκατ. ευρώ ή 6,2%, καθώς οι ταξιδιωτικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 13 εκατ. ευρώ ή 1,7%. Η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση των αφίξεων κατά 1,3% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 5,7%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 18,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 52,4% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ