ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δεν αποκλείει νίκη Τραμπ ο Πρόεδρος Ομπάμα...

Ενώ σήμερα ολοκληρώνεται στη Φιλαδέλφεια το συνέδριο των Δημοκρατικών, που έδωσε ήδη και επίσημα το χρίσμα του κόμματος στην Χ. Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ολα είναι πιθανά!», είπε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο δίκτυο NBC, πριν εκφωνήσει αργότερα χτες βράδυ την ομιλία του στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη και εάν είναι πιθανό ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει την Χίλαρι Κλίντον...

Καλώντας τους Δημοκρατικούς «να συνεχίσουν να ανησυχούν» για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι την καταμέτρηση «και της τελευταίας ψήφου στις προεδρικές εκλογές», ο Πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι όλα είναι ανοικτά τονίζοντας: «Η συμβουλή μου προς τους Δημοκρατικούς, την οποία δεν έδωσα στην Χίλαρι Κλίντον διότι το γνωρίζει ήδη, είναι να συνεχίσουν να ανησυχούν έως τη στιγμή που όλες οι ψήφοι θα συγκεντρωθούν και καταμετρηθούν... Διότι ένας εκ των κινδύνων μιας εκλογικής αναμέτρησης όπως η δική μας είναι ότι οι πολίτες δεν σκέφτονται σοβαρά την πρόκληση, μένουν στα σπίτια τους και καταλήγουμε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα».

Επικαλούμενος την εκλογή του σε διάφορα δημόσια αξιώματα την τελευταία 20ετία ο Ομπάμα διαπίστωσε πως είδε «κάθε είδους παράλογα γεγονότα να συμβαίνουν» και ότι οποιοσδήποτε συμμετάσχει σε μια εκστρατεία «χωρίς να νιώθει φόβο διατρέχει τον κίνδυνο να ηττηθεί».

Ο ίδιος εξήρε τις ικανότητες της πρώην υπουργού Εξωτερικών και την αντιπαρέβαλε με την άγνοια που εκδηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της κυρίως γύρω από διεθνή ζητήματα. Κατά τα άλλα δήλωσε «βαθιά αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον της Αμερικής» και «100% πεπεισμένος ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι μια εξαίσια Πρόεδρος».

Τραμπ καλεί...Ρωσία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χτες μπροστά στις κάμερες τη Ρωσία να «βρει τα 30.000 ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον που αγνοούνται», κάνοντας ορισμένα αμερικανικά δίκτυα να παρατηρήσουν ότι με τον τρόπο αυτό έδωσε «άσυλο σε μία ξένη δύναμη να κατασκοπεύσει, μέσω Διαδικτύου, την αλληλογραφία (πρώην) υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ»...

Προ της δήλωσης Τραμπ, ο Πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει υποψίες ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ηλεκτρονικής αντικατασκοπείας βρίσκονται πίσω από τη δημοσιοποίηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικού Κόμματος μέσω της ιστοσελίδας «Wikileaks».

Το χρίσμα στην Κλίντον

Νωρίτερα, η Χίλαρι Κλίντον έλαβε επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών με τις ψήφους 2.842 εκλεκτόρων. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπέρνι Σάντερς, του οποίου οι χιλιάδες υποστηρικτές διαδήλωσαν και αποδοκίμασαν την Κλίντον, σε μία απόπειρα να φανεί ενωτικός, ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία και να της δοθεί το χρίσμα διά βοής...

Μέσα στις ομιλίες που ξεχώρισαν στο Συνέδριο των Δημοκρατικών που ολοκληρώνεται απόψε ήταν αυτή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ο οποίος προσπάθησε να την παρουσιάσει «αξιόπιστη», «μαχητική», αγωνίστρια για τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών και ομοφυλοφίλων...

Η αδυναμία πάντως της «συστημικής», όπως συχνά χαρακτηρίζεται, Χίλαρι Κλίντον, να πείσει τους ψηφοφόρους καταγράφεται και σε ορισμένες από τις σφυγμομετρήσεις, όπως την προχτεσινή δημοσκόπηση του CNN, όπου ο Τραμπ προηγούνταν με 48% έναντι 45% της Χίλαρι Κλίντον. Χτεσινή δημοσκόπηση του CBS έδειξε την Κλίντον να προηγείται με βραχεία κεφαλή με 44,6% έναντι 42,8%.

  • Στο μεταξύ, εισαγγελείς της Βαλτιμόρης ήραν χτες τις κατηγορίες σε βάρος αστυνομικών που κατηγορούνταν για το φονικό τραυματισμό του 25χρονου Αφροαμερικανού Φρέντι Γκρέι τον Απρίλη του 2015.
ΚΟΥΒΑ
Τιμήθηκε η 63η επέτειος από την επίθεση στη Μονκάδα

Από την προχτεσινή εκδήλωση

Copyright 2016 The Associated

Από την προχτεσινή εκδήλωση
ΣΑΝΚΤΙ ΣΠΙΡΙΤΟΥΣ.--

Στην περιοχή Σάνκτι Σπίριτους, στην κεντρική Κούβα, έγινε η κεντρική εκδήλωση με την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι τίμησαν την επέτειο από την επίθεση στη Μονκάδα, που πριν από 63 χρόνια (26 Ιούλη 1953) επέδρασε καθοριστικά στην προετοιμασία του ένοπλου επαναστατικού αγώνα και τη νικηφόρα επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης, το 1959.

Θυμίζουμε ότι η επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα, στην περιοχή του Σαντιάγκο της Κούβας έληξε με την ήττα όσων συμμετείχαν στο κρίσιμο εγχείρημα, αλλά η συγκεκριμένη επιχείρηση όπως και αυτή που ακολούθησε το 1956 με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» αποτέλεσαν κρίσιμους σταθμούς για την οργάνωση και ολόπλευρη ισχυροποίηση των επαναστατικών δυνάμεων. Παρά το θάνατο ή τη φυλάκιση των πρωτεργατών της επίθεσης - μεταξύ των φυλακισμένων ήταν και ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο - οι ετοιμασίες για την κλιμάκωση του αγώνα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα συνεχίστηκαν και με την καθοριστική συμβολή του ΚΚ Κούβας οδήγησαν στο διωγμό του Μπατίστα, αλλά και την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης, το 1961, επιδρώντας καθοριστικά στους εθνικοαπελευθερωτικούς και επαναστατικούς αγώνες πολλών λαών, στη Λατινική Αμερική και όλο τον πλανήτη.

Κεντρικός ομιλητής στην προχτεσινή εκδήλωση ήταν ο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα δεύτερος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων Επικρατείας και των Υπουργών, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην 57χρονη πορεία της Κουβανικής Επανάστασης, ο κουβανικός λαός στάθηκε ικανός να διορθώνει τα λάθη του και «να νικά κάθε εμπόδιο, μεταξύ άλλων και γιατί αντιλήφθηκε νωρίς ότι ένας βαθύς κοινωνικός μετασχηματισμός που δε σταματά να κατοχυρώνει κεκτημένα δικαιώματα, συνεπάγεται καθήκοντα που επιβάλλουν προσπάθειες, θυσίες και κινδύνους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Μαλινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες πως συνέλαβαν τον Μοντίμπο Νάμαν Τραορέ, ως αρχηγό τζιχαντιστών της οργάνωσης «Κatibat» που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» και ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση σε βάση του στρατού στο κεντρικό Μάλι πριν από 10 μέρες με αποτέλεσμα το θάνατο 17 στρατιωτών.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες πως η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τριετές δάνειο 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ελεύθερος ανακοινώθηκε χτες πως θα αφεθεί ο Τζον Χίνκλεϊ που εξέτιε 35ετή ποινή φυλάκισης σε ψυχιατρική φυλακή στη Βιρτζίνια, καθώς είχε καταδικαστεί για την απόπειρα δολοφονίας στις 30 Μάρτη 1981 σε βάρος του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Στις 19 Μάη 2017 ανακοινώθηκε χτες πως θα γίνουν οι επόμενες ιρανικές προεδρικές εκλογές και πως θα συμμετάσχει σε αυτές ο απερχόμενος Πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν συνάντησε χτες στην κατοικία του στην Ταγγέρη του Μαρόκου τον Σουδανό Πρόεδρο Χασάν αλ Μπασίρ με τον οποίον συζήτησαν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο 53χρονος πρώην βουλευτής της σομαλικής Βουλής, Σάλαχ Νουχ Ισμαήλ, ήταν ο ένας από τους δύο τζιχαντιστές αυτόχειρες βομβιστές που επιτέθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, προκαλώντας το θάνατο 13 ανθρώπων, ανακοίνωσαν χτες οι σομαλικές αρχές.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Νέο νομοσχέδιο για την παιδική εργασία στην Ινδία αυξάνει τους τομείς όπου επιτρέπεται η εργασία ανηλίκων 15 - 18 ετών. Επίσης, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βάζει εμπόδια στην εργασία των παιδιών κάτω των 14 ετών, υπάρχει ρητή εξαίρεση για «οικογενειακές επιχειρήσεις».

ΤΟΚΙΟ.-- Ο πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει νέο πρόγραμμα στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας ύψους πάνω από 28 τρισ. γεν (266 δισ. δολάρια), με στόχο «να θέσουμε την οικονομία σε μία πιο στέρεη αναπτυξιακή πορεία». Είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα θα εστιάσει «σε επενδύσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς μία νέα αγροτική πολιτική». Επίσης, Υποδομές και Τουρισμός συγκαταλέγονται στους τομείς που η κυβέρνηση ιεραρχεί.

Εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Σε συνεργασία με το Δήμο Πετρούπολης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας & Αλληλεγγύης διοργανώνει αύριο, Παρασκευή, 29 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο Πετρούπολης (25ης Μαρτίου 168) εκδήλωση για την 63η επέτειο της επίθεσης στο στρατώνα Μονκάδα.

Θα χαιρετίσουν ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Κομπάτσο, και το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, Κατερίνα Γεράκη, ενώ θα πλαισιώσει μουσικά το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος του Σαντιάγο Αλβαρες».

Επίσκεψη Κέρι στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι η συνεργασία ΗΠΑ - Φιλιππίνων αποτελεί για την Ουάσιγκτον «μία από τις πιο σημαντικές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού» τόνισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, από τη Μανίλα, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη και έδωσε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ομόλογό του, Περφέκτο Γιασάι.

Ο Κέρι περιέγραψε ως «νομικά δεσμευτική» την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού δικαστηρίου που δικαίωσε προσφυγή των Φιλιππίνων για εδαφικές διαφορές έναντι της Κίνας, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα «να επιδείξουν εγκράτεια και να εργαστούν για τη μείωση των εντάσεων». Υποστήριξε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN όλοι - συμπεριλαμβανομένου και του Πεκίνου - εστίασαν στη σημασία «να γυρίσει η σελίδα σε σχέση με τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος».

Από τη μεριά του, ο Γιασάι επισήμανε την προτεραιότητα που η κυβέρνησή του δίνει στην «πλήρη εφαρμογή» της «Ενισχυμένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Enhanced Defense Cooperation Agreement), που οι δύο χώρες υπέγραψαν τον Απρίλη του 2014, αυξάνοντας τα περιθώρια παρουσίας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή, ενώ αναγνώρισε και την «ηγεμονία των ΗΠΑ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ο Κέρι συνάντησε και τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, με τον οποίο συζήτησαν τις ανάγκες για την υπεράσπιση της «θαλάσσιας ασφάλειας», αλλά και το ζήτημα της «αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών», ζήτημα που συνδέεται και με τις «πράσινες μπίζνες» που πολλά μονοπώλια σχεδιάζουν στη Νοτιοανατολική Ασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ