ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ληφθούν μέτρα για τους εγκλωβισμένους στα Γιάννενα

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Να ληφθούν μέτρα για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους φιλοξενίας του Νομού Ιωαννίνων, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας. Στην Ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος, αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:

«Στα Γιάννενα υπάρχουν σήμερα περίπου 1.300 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους περίπου 500 είναι παιδιά. Οι συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται άμεσα μέτρα. Το κτίριο στο Δήμο Ζίτσας επίσης είναι ακατάλληλο. Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη στον καταυλισμό στον Κατσικά Ιωαννίνων. Οι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν σε σκηνές που το χειμώνα με τις συνεχείς βροχές αλλά το καλοκαίρι με τη ζέστη και τα έντομα η διαβίωση γίνεται ανυπόφορη. Το πέτρωμα, που έχει επιστρωθεί σε όλο τον καταυλισμό για να συγκρατηθεί η βροχή, έχει γίνει η αιτία για τραυματισμούς παιδιών και ενηλίκων, ενώ δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί όλος ο καταυλισμός. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τους όρους υγιεινής: Είναι ανεπαρκής ο αριθμός των τουαλετών και των ντους. Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλλουν ότι παίρνουν σειρά για μπάνιο κάθε 15 μέρες. Επίσης, καταγγέλλουν ότι η διατροφή είναι ανεπαρκής ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Συνολικά, δεν είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνήθειές τους.

Η παντελής έλλειψη κρατικής παρουσίας και στήριξης γίνεται εξόφθαλμη σε όλα τα ζητήματα αλλά και επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας της υγείας των προσφύγων - μεταναστών και της δημόσιας υγείας. Εχουν καταγραφεί διάφορα περιστατικά υγείας, όπως φυματίωση, ανακοπή, που οδήγησε σε θάνατο 40χρονης, προβλήματα ψυχικής υγείας κ.ά. Οι τομείς της υγείας, καθώς και της απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών έχουν εξολοκλήρου παραδοθεί στα χέρια ΜΚΟ. Η πολιτική παράδοσης στις ΜΚΟ της τύχης των προσφύγων - μεταναστών φαίνεται και από τις μηδαμινές προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, που προχωράνε αυτή την περίοδο και για τον καταυλισμό στον Κατσικά και αφορούν μόνο 2 εκπαιδευτικούς και 2 νοσηλευτές.

Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει στο χώρο στον Κατσικά δεν επαρκούν για να είναι ο χώρος ασφαλής και ανθρώπινος. Ο καταυλισμός αυτός πρέπει να κλείσει άμεσα. Οι σχεδιασμοί των υπουργείων, της Τοπικής Διοίκησης και άλλων εμπλεκομένων για μετεγκατάσταση των προσφύγων σε στεγασμένο χώρο (όπως π.χ. η πρώην Παιδούπολη "Αγία Ελένη" στο Δήμο Ζίτσας) δεν μπορούν να διαιωνίζονται με συζητήσεις, να γίνονται αντικείμενο επιχειρηματικής - πολιτικής εκμετάλλευσης.

Σημαντικότερο πρόβλημα ο εγκλωβισμός

Ταυτόχρονα, το σπουδαιότερο πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Ακόμη και ορισμένοι πρόσφυγες που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους δεν μπορούν. Το πρόβλημα αυτό επιτείνεται από την, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στο χώρο της Υπηρεσίας Ασύλου. Η διαδικασία ασύλου συνεχώς μετατίθεται. Δεν υπάρχουν διερμηνείς, νομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί για να καλυφτούν γενικότερα οι ανάγκες των προσφύγων, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη των προσφύγων που ζουν στην Ηπειρο, ανά 200 άτομα, για προκαταγραφή των αιτημάτων τους, διαδικασία που θα αυξήσει την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση.

Η παραπάνω κατάσταση, που αντικειμενικά εξαθλιώνει τους πρόσφυγες, αποτελεί το έδαφος για μεταξύ τους αντιπαραθέσεις και αναστάτωση και αξιοποιείται από διάφορες ρατσιστικές, ναζιστικές και ύποπτες ομάδες για να σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσά τους, καθώς και με τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, για να εκμεταλλεύονται τον πόνο των προσφύγων μέσα και έξω από τους καταυλισμούς.

Ερωτώνται οι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν, ώστε:

-- Να ανατραπούν όλες οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.

-- Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχθεί ιμπεριαλιστική επίθεση (π.χ. Αφγανούς).

-- Να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες. Να δρομολογηθεί άμεσα το κλείσιμο του καταυλισμού του Κατσικά και η μεταφορά των προσφύγων σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.

-- Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ της περιοχής, και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση, ώστε να λειτουργήσουν το Ιατρείο στον Κατσικά, καθ' όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και - σε τακτά διαστήματα - οδοντίατρος και ορθοπεδικός) και με την κατάλληλη υποδομή, που να περιλαμβάνει και τη διάθεση ασθενοφόρου για τη μετακίνηση ασθενών. Να προχωρήσουν προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμού κ.λπ.

-- Να στελεχωθούν, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και να υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότησή της. Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.

-- Να εξασφαλιστεί επάρκεια τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Ατομα Με Ειδικές Ανάγκες.

-- Να εξασφαλιστούν επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και τις ιδιαιτερότητες, ειδικά των παιδιών, καθώς και η εγκατάσταση, στις δομές φιλοξενίας, ψυγείων - κοντέινερ για τη διατήρηση των τροφίμων.

-- Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κ.λπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς.

-- Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι και προγράμματα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ».

ΕΥΒΟΙΑ
Κοντά στους πρόσφυγες το ΚΚΕ

Κοντά στους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμό στις Ροβιές της Εύβοιας βρέθηκε πριν από μερικές μέρες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θανάση Παππά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αν. Στερεάς - Εύβοιας. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΤΕ Ευβοίας του ΚΚΕ, «στην περιοχή φιλοξενούνται 73 Σύροι πρόσφυγες σε ξενοδοχείο, εκ των οποίων 40 περίπου είναι παιδιά. Οι πρόσφυγες έχουν τύχει θερμής υποδοχής από τους κατοίκους της περιοχής, απομονώνοντας στην πράξη αντιδραστικές φωνές μιας μικρής μειοψηφίας.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ μοίρασε ανακοίνωση μεταφρασμένη στα Συριακά και συζήτησε σε καλό κλίμα με τους πρόσφυγες. Κατά τη συζήτηση ανέδειξε τις προτάσεις του Κόμματος για τα προβλήματα των προσφύγων: Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα, όσων έχουν εγκλωβιστεί, στις χώρες τελικού προορισμού τους και δικής τους επιλογής, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αμεση αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή ή εμπλοκή της Ελλάδας, καμιά διάθεση των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Να κλείσουν τώρα όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις. Κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ. Πλήρης σεβασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες. Να δίνεται άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου. Γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού διάσωσης, υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Δημιουργία ανθρώπινων και αξιοπρεπών ανοιχτών και δημόσιων ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, χωρίς καμιά εμπλοκή ΜΚΟ. Σε αυτούς να παρέχονται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για τους ασυνόδευτους ανήλικους, μητέρες και παιδιά. Αμεση κρατική παρέμβαση για τα παιδιά για εκπαιδευτική στήριξη, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης. Με ευθύνη του κράτους να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα με επίκεντρο τις δομές στις οποίες βρίσκονται τώρα οι πρόσφυγες, ανεξάρτητα από την πορεία και τους ρυθμούς παραμονής τους στην Ελλάδα».

Μεταφέρθηκαν από το λιμάνι

Phasma

Μεταφέρθηκαν χτες από το λιμάνι του Πειραιά και οι τελευταίοι από τους πρόσφυγες που παρέμεναν εκεί τους τελευταίους μήνες. Το πρωί αναχώρησαν περίπου 400 άτομα, τα 68 για δομές φιλοξενίας σε Τρίκαλα Θεσσαλίας (50) και Οινόφυτα Βοιωτίας (18), ενώ τα υπόλοιπα επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία της ΕΘΕΛ για προορισμούς της επιλογής τους. Το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι παρέμεναν 850 άτομα. Από αυτά 56 έφυγαν για Οινόφυτα και 294 με λεωφορεία της ΕΘΕΛ. Μέχρι και την περασμένη Δευτέρα στον Πειραιά έμεναν σε σκηνές συνολικά 1.010 πρόσφυγες.

Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου, ανακοίνωσε προχτές ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ, διεθνώς ΙΟΜ). «Η ανακάλυψη 39 πτωμάτων στις λιβυκές ακτές αυτή την εβδομάδα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 3.034», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τους 1.917 θανάτους που είχαν καταγραφεί τους πρώτους επτά μήνες του 2015.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ