ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παρέμβαση Τζιτζικώστα αντανακλά εσωκομματικές διεργασίες

Eurokinissi

Συζητήσεις έχει προκαλέσει η παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και εκ των διεκδικητών πρόσφατα της ηγεσίας της ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστα, σχετικά με την αντιπολιτευτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη, παρέμβαση που δείχνει ότι δεν ασπάζεται τη γραμμή της ηγεσίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Απ. Τζιτζικώστας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1», επισήμανε πως «η ΝΔ δεν έχει πειστικές προτάσεις» και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιορίζεται σε μια κριτική προς την κυβέρνηση, του τύπου «είστε επικίνδυνοι» και «φύγετε».

Θυμίζουμε ότι ο Α. Τζιτζικώστας μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη στήριξαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ έναντι του Ευ. Μεϊμαράκη.

Παραπέρα, ο Απ. Τζιτζικώστας κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να παρουσιάσει δέσμη προτάσεων αλλά και να αναζητήσει «συνεργάτες» από άλλες πολιτικές παρατάξεις που θα μπορούν να υπηρετήσουν ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης. Κάτι, βέβαια, για το οποίο δείχνει διατεθειμένος ο Κυρ. Μητσοτάκης, να αλιεύσει, δηλαδή, παράγοντες από άλλους χώρους τάζοντάς τους εκλογή ή επανεκλογή προκειμένου να δείξει ότι διευρύνει τα όρια και την απήχηση της ΝΔ.

Επιπλέον, ο Απ. Τζιτζικώστας εκτίμησε ότι θα είναι αποτυχία της ΝΔ αν δεν καταφέρει στις επόμενες εκλογές να ξεπεράσει τον πήχη του 40%.

Παράλληλα, κλείνοντας ο ίδιος το μάτι στα δεξιά, υποστήριξε πως η ΝΔ πρέπει να αντιληφθεί πως είναι το μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας και να μην επικεντρώνει μόνο στο κέντρο. Θυμίζουμε ότι στον α' γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο Απ. Τζιτζικώστας είχε τη στήριξη στελεχών όπως ο Μ. Βορίδης και η Αννα Ασημακοπούλου.

Τέλος, ο Απ. Τζιτζικώστας εκτίμησε πως επίκεινται πολιτικές εξελίξεις, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει κάτω από την κοινωνική πίεση που θα δεχτεί. Κάτι που βεβαίως είναι και επιχείρημα της ηγεσίας της ΝΔ. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές μην μπορώντας να διαχειριστεί την κατάσταση. Το επιχείρημα αυτό εξάλλου λειτουργεί ενοποιητικά μέσα στη ΝΔ αμβλύνοντας αμφισβητήσεις και γκρίνιες προς την ηγεσία του κόμματος.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Παλεύει το σχέδιό της για ανασυγκρότηση του χώρου της

Το δικό της σχέδιο για ανασυγκρότηση της εγχώριας, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, σοσιαλδημοκρατίας, παλεύει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ώστε να συμπήξουν έναν τρίτο υπολογίσιμο πόλο αστικής διαχείρισης.

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη στη Χαλκιδική, αφού υπογράμμισε ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς (...)», σημείωσε: «Στο διάλογο συμμετέχουν τελικά με τον έναν ή άλλον τρόπο όλες οι δυνάμεις του κατακερματισμένου ευρύτερου χώρου. Η Επιτροπή Διαλόγου ολοκλήρωσε και παρουσίασε το κοινό της πόρισμα (...) Τώρα είμαστε σε ένα κομβικό σημείο».

Εξήγησε: «Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε συμφωνία στα επόμενα βήματα. Τα στέρεα και όχι μετέωρα βήματα για την εθνικά αναγκαία αναγέννηση της Κεντροαριστεράς».

Ρίχνοντας μπηχτές προς τον Στ. Θεοδωράκη, που απαξιώνει το «παλαιό» και τους «μηχανισμούς», η Γεννηματά επέμεινε: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα και πρόσφατα, που ευαγγελίζονταν το νέο και δεν πέτυχαν. Θέλουμε να γεννηθεί το νέο, το καινούργιο, όχι να το εκβιάσουμε. Ο νέος πολιτικός φορέας δεν θα προκύψει με φαντασιώσεις παρθενογένεσης και αναζητήσεις Μεσσία. Προχωράμε με σταθερά βήματα, με δοκιμασμένα σχήματα και όχι με μετέωρα άλματα στο κενό».

Επισήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν διατίθεται να βάλει λουκέτο στο ΠΑΣΟΚ προς χάριν ενός «νέου φορέα»: «Η πρότασή μας από την αρχή είναι η συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων στη βάση μιας προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας».

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις ανησυχίες Θεοδωράκη και άλλων διευκρίνισε: «Δίνοντας δικαίωμα στην αυτονομία κάθε συλλογικότητας, δίνουμε τόπο στον πλούτο των ιδεών και στη σύνθεση πολιτικών, έτσι αχρηστεύονται οι μηχανισμοί και καταργούνται οι κάθε είδους επετηρίδες. Δεν αναζητάμε το πάρτι των κομματικών ελίτ, αλλά κάνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε προοδευτικό πολίτη».

Σχετικά με την εκλογή αρχηγού του «νέου φορέα», διαβεβαίωσε ότι «θα γίνει από τη βάση αφού συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν μπορεί να μη συνεκτιμά τη διάσταση των πολιτικών εξελίξεων». «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», προειδοποίησε ζητώντας να ολοκληρώσουν το εγχείρημα το φθινόπωρο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός απέναντι στους νησιώτες

Στα προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης και στην εξαπάτηση περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «κοινωνικής πολιτικής» έρχεται να προστεθεί η «κοινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) με θέμα τη «Νησιωτικότητα και τη Νησιωτική Πολιτική», που έγινε χτες το πρωί στη Βουλή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, «για τη στήριξη των νησιών».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ολοκληρωθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών». Την ώρα που οι νησιώτες καλούνται να αντιμετωπίσουν δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα, φορολεηλασία με την αύξηση του ΦΠΑ, ερειπωμένα από προσωπικό και εξοπλισμό νοσοκομεία, συγκοινωνιακή απομόνωση τους χειμερινούς μήνες και εισιτήρια - «φωτιά» όταν έχει καράβι. Και όλα αυτά με τη συμβολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η μόνη «δράση» που είδαν πρόσφατα από την κυβέρνηση ήταν την παρουσία του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στη Σαντορίνη, όταν «εγκαινίασε» το νοσοκομείο του νησιού, το οποίο λειτουργεί ως «ανώνυμη εταιρεία», όπου όσοι έχουν να πληρώσουν θα έχουν πρόσβαση, ανοίγοντας δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οσον αφορά τις μελλοντικές «κυβερνητικές ενέργειες» απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα των νησιών, το δελτίο Τύπου είναι «διαφωτιστικό». Από τη μια, μέτρα που αφορούν το κεφάλαιο όπως π.χ. το «μεταφορικό ισοδύναμο», που αποτελεί πάγιο αίτημα των εφοπλιστών. Από την άλλη, αοριστολογίες του στιλ «Ενίσχυση των Κοινωνικών/Δημόσιων Υπηρεσιών προς τους πολίτες. Διαμόρφωση Θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής. Υποδομές», ή μέτρα - κοροϊδία για τους εργαζόμενους, όπως «αντιστάθμιση της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ με βελτίωση της εισπραξιμότητας»!

Σημειώνεται δε ότι «συγκροτήθηκε άτυπη συντονιστική ομάδα εργασίας που θα προχωρήσει ταχύτατα στην επεξεργασία των προτάσεων που κατατέθηκαν» και ότι η ...«πρώτη δέσμη μέτρων» θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο...

Υδατοδρόμια και αφαλάτωση στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

Την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε χτες, έλαβε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων. Σκοπός του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η δημιουργία νέων «αναπτυξιακών προοπτικών σε τοπικό επίπεδο» και η ενίσχυση του «τουριστικού προϊόντος». Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υποδομών, προβλέπεται εντός των επόμενων δύο ετών να έχει ολοκληρωθεί ένα δίκτυο υδατοδρομίων πανελλαδικής εμβέλειας και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου στον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης βρίσκεται και το υδατοδρόμιο στο Λιμένα των Παξών.

Στο στάδιο της εξέτασης βρίσκονται δεκαεννέα αιτήσεις για ίδρυση και λειτουργία υδατοδρομίων και ειδικότερα σε Αγία Μαρίνα Γραμματικού, Ρέθυμνο, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκύρο, Πάτμο, Βόλο, Τήνο, Λαύριο, Πάτρα, Ζάκυνθο, Αμφιλοχία, Σούδα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σητεία, Σίφνο, Ηράκλειο Κρήτης και Χίο. Ακόμη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προετοιμάζει την υποβολή τεχνικού φακέλου για την αδειοδότηση 26 υδατοδρομίων σε λιμένες νήσων του Νοτίου Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τη χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων μέσα από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», την υπαγωγή τους στον νέο «αναπτυξιακό νόμο», εξασφάλιση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Παράλληλα, το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, σχετικά με το νέο πολιτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελόριζο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ