ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ»
Προμηνύεται μεγαλύτερη περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Με τροπολογία στο ίδιο νομοσχέδιο έφερε η κυβέρνηση τα ψίχουλα - απάτη για τους συνταξιούχους που τους κόβει το ΕΚΑΣ

Υπερψηφίστηκαν χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής η ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2013/40/ΕΕ και η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αφορούν στο «έγκλημα στον κυβερνοχώρο», την «ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών» και «τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών».

Πρόκειται για διατάξεις που προμηνύουν επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, καθώς με «περιτύλιγμα» την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, αλλά και τις «κυβερνοεπιθέσεις» σε τράπεζες, κρατικές υπηρεσίες, αρχεία επιχειρηματικών ομίλων κ.λπ., περνάνε νόμοι που προβλέπουν ακόμα και την προληπτική δράση των διωκτικών αρχών, με σειρά μέτρων, όπως προληπτική άρση απορρήτων και επικοινωνιών, προληπτική έρευνα, συλλογή και κατάσχεση στοιχείων από υπολογιστές ή δίκτυα υπολογιστών κ.ο.κ.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, «το δόγμα, πάνω στο οποίο πατάει η κυρούμενη Σύμβαση για τον κυβερνοχώρο, επιδιώκει με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλα προσχήματα, την ένταξη της καταστολής και της ποινικοποίησης του ριζοσπαστικού φρονήματος, της λαϊκής δράσης και των αγωνιστών της, σε εκτεταμένους μηχανισμούς παρακολούθησης και φακελώματος, καθώς και την καταστρατήγηση λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν μετά από αγώνες».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, πίσω από τα «εγκλήματα» στον κυβερνοχώρο (παρακολουθήσεις, «worms», «ιοί» κ.λπ.), βρίσκονται οι σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα για λογαριασμό των μονοπωλίων και αφορούν «στον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς της πληροφορίας, κάτι που είναι στρατηγικής σημασίας».

Απέναντι σε αυτά οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόσο της κυβέρνησης, όσο της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων, δεν ανέφεραν κουβέντα, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αντίθετα, επιδόθηκαν σε μία ακόμα σφοδρή αντιπαράθεση πάνω στο «βολικό» πεδίο της Δικαιοσύνης, με αφορμή τις άσχετες «άλλες διατάξεις», που συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι οποίες αφορούν σωφρονιστικές ρυθμίσεις.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε επί της αρχής, γιατί κατά τον ειδικό αγορητή της, Γ. Γερμενή, «ο υπερεθνικός οργανισμός της ΕΕ, δυστυχώς, έχει απολέσει τον θεσμικό του ρόλο και έχει σαν κύριο σκοπό την καταστροφή των ευρωπαϊκών εθνών και την παγίωση της παγκόσμιας κυβερνήσεως»...

Τροπολογία - κοροϊδία για τα «αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ»

Στο μεταξύ, και χτες η κυβέρνηση επιδόθηκε στο καθιερωμένο... «μπαράζ» τροπολογιών επί παντός επιστητού, μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η τροπολογία για την «εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων» σε όσους κόβεται το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τις προχτεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Υπέρ ψήφισαν, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η ΧΑ ψήφισε «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αφού σχολίασε για την όλη συζήτηση ότι η κόντρα ανάμεσα στα αστικά κόμματα αφορά την «περιφέρεια» ενώ συμφωνούν «στα στρατηγικά», στη συνέχεια σημείωσε για το ΕΚΑΣ ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» για να πάρουν οι συνταξιούχοι έστω αυτά τα ψίχουλα, αναδεικνύοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι πρόκειται για εξαπάτηση.

Με την περικοπή του ΕΚΑΣ, «σημαίνει ότι σου παίρνω ένα πεντακοσάρικο από την τσέπη και σου δίνω ένα δεκάρικο και πρέπει να μου πεις και ευχαριστώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται στους συνταξιούχους «λες και είναι ζητιάνοι και δεν δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια, λες και δεν έχουν παράξει όλο τον πλούτο που τους τον κλέβουν άλλοι».

Οσο για το «τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε», που ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ο Θ. Παφίλης ρώτησε: «Τότε γιατί δίνετε τόσα δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο; Αυτά πού τα βρίσκετε; Γιατί κόβετε συνέχεια από τους εργαζόμενους; Δεν υπάρχει χρήμα; Πόσα πήγαν στο εξωτερικό; Πάνω από 200 δισεκατομμύρια που ήταν από τον ιδρώτα του λαού».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των stress test

Εντονες ανησυχίες καταγράφονται για τα χαμηλά ίδια κεφάλαια της γερμανικής
Εντονες ανησυχίες καταγράφονται για τα χαμηλά ίδια κεφάλαια της γερμανικής "Deutsche Bank"
Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες του ευρωσυστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τις σχετικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες «εκπλήξεις».

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA) σε 51 ευρωπαϊκές τράπεζες (σε αυτές δε συμπεριλαμβάνονται οι ελληνικές τράπεζες), οι οποίες καλύπτουν συνολικά το 71% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού στην ΕΕ και αποσκοπούν στο να καταδείξουν τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη στη βάση ορισμένων σεναρίων κινδύνου.

Η ΕΒΑ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι αντικείμενο των ελέγχων είναι να διαπιστωθούν ενδεχόμενες κεφαλαιακές ελλείψεις που απαιτούν άμεσες ενέργειες ανακεφαλαιοποίησης. Υπογραμμίζει επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τους αντίστοιχους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και τα μέτρα που είχαν ληφθεί βρίσκονται σε σταθερό έδαφος και στόχος αυτήν τη στιγμή είναι να εντοπιστούν τα υπόλοιπα τρωτά σημεία και να γίνει αντιληπτό σε ποιο βαθμό μπορεί να υπάρξει αρνητική επίδραση από κάποια υποθετική αρνητική δυναμική της αγοράς. Επιπλέον, όπως αναφέρει, τα φετινά test διεξάγονται έχοντας ως βάση περισσότερο αυστηρά σενάρια σε σχέση με αυτά που είχαν διεξαχθεί το 2014.

Πέρα βέβαια από τις επίσημες ανακοινώσεις, επικρατεί ανησυχία για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που αυτήν την περίοδο εντοπίζεται κυρίως στις ιταλικές, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτές. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, «Monte dei Paschi di Siena» αναμένεται να εμφανίσει τεράστιο κεφαλαιακό έλλειμμα, με την ιταλική κυβέρνηση να μελετάει τρόπους διάσωσης της τράπεζας με τη συμμετοχή ασφαλιστικών ταμείων ή άλλων τραπεζών της χώρας.

Ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται επίσης πως θα προκύψουν και για ορισμένες τράπεζες της Πορτογαλίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ίσως να εμφανιστεί εκεί που πριν από λίγα χρόνια δεν το περίμενε κανείς, στις τράπεζες της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα σε Deutsche Bank και Commerzbank. Ειδικά για την πρώτη, οι φόβοι είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς εμφανίζει πολύ χαμηλά ίδια κεφάλαια, ενώ πριν από λίγο καιρό το ΔΝΤ τη χαρακτήριζε ως τη μεγαλύτερη απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Θετική η χαλάρωση των capital controls λέει η «Moody's»

Την ίδια στιγμή πάντως, έκθεση της «Moody's» εμφανίζει την κατάσταση για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να εξομαλύνεται περισσότερο.

Οπως υποστηρίζει, η χαλάρωση των capital controls ενδεχομένως θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να προσελκύσουν νέες καταθέσεις και περισσότερο «νέο χρήμα», καθώς όπως λέει τα νέα μέτρα χαλάρωσης των περιορισμών μπορεί να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν σταδιακά μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του τραπεζικού συστήματος.

Οπως λέει συγκεκριμένα, αναμένεται πως «η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη και την πιθανή επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία το τρέχον έτος μετά από τις σημαντικές απώλειες των τελευταίων ετών, θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα ώστε να επιστρέψουν τα πάνω από 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχασαν από τον Νοέμβρη του 2014».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Ανεξάρτητη» έκθεση για το πρώτο μνημόνιο, με αναφορές στα παζάρια για το τρίτο...

Λάθη στις προβλέψεις αλλά και αποφάσεις πολιτικής σκοπιμότητας οδήγησαν στην αποτυχία του πρώτου προγράμματος «διάσωσης» της Ελλάδας, σύμφωνα με έκθεση του «Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης» (ΙEO) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιοποιήθηκε χτες, σε μια παρέμβαση που θεωρητικά αφορά στην εκτίμηση για τις τότε κινήσεις του ΔΝΤ, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται άμεσα με τις σημερινές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα αντίστοιχα παζάρια που εκτυλίσσονται γύρω και από το 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με την έκθεση του «Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης», το ΔΝΤ συμμετείχε στο πρώτο πρόγραμμα κατά παράβαση των κανόνων του, ενώ επιπλέον προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων «εταίρων» της Ελλάδας, οι οποίοι για εσωτερικούς πολιτικούς τους λόγους δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Σχολιάζοντας την έκθεση, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε χτες πως με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη κέρδισε χρόνο για να δημιουργήσει «τείχη προστασίας», αφού υπήρχε πολύ σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης και στις άλλες χώρες. Βέβαια, η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «οργανωμένα συμφέροντα» που αντέδρασαν στις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων «διάσωσης» που προκαλούσαν συνεχείς πολιτικές κρίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ