ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα μεγάλα προβλήματα των πυροσβεστών

Από την παράσταση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών
Από την παράσταση διαμαρτυρίας των πυροσβεστών
Ενστολη παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποίησε χτες η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Στη συνάντηση που έγινε με τον αναπληρωτή υπουργό, Ν. Τόσκα, πήραν μέρος ο Δ. Βλάχος, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, μέλη ΔΣ Ενώσεων, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας περιγράφονται τα χρονίζοντα προβλήματα του προσωπικού της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, το ωράριο των υπαλλήλων γίνεται «λάστιχο» εξαιτίας της επιβολής της πρόσθετης υπηρεσίας και των συνεχόμενων επιφυλακών, ακόμα και μετά τη λήξη των συμβάντων ή και όταν δεν υπάρχουν συμβάντα. Το προσωπικό, έτσι, καταπονείται με πολύωρη εξαντλητική υπηρεσία. Παράλληλα, οι μετακινήσεις ξεσπιτώνουν πυροσβέστες για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών και καταστρατηγείται απροκάλυπτα πλέον ο κανονισμός μεταθέσεων, σε αντίθεση με την ισχύουσα νομοθεσία. Αναμένεται δε η παγιοποίηση αυτής της κατάστασης αφού προωθείται νέο σύστημα μεταθέσεων προκειμένου να καλύπτονται υποτυπωδώς οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), που επέβαλαν οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, για έβδομη συνεχή χρονιά το ΠΣ λειτουργεί με μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με χιλιάδες κενές θέσεις σε μόνιμο προσωπικό. Διατηρούνται οι διαφορετικές υπηρεσιακές σχέσεις, με μόνιμους, πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς πυροσβέστες. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές, στον εξοπλισμό, ακόμα και σε στολές εργασίας. Ακόμα και ο υπάρχων ατομικός εξοπλισμός (όπως είναι οι χαλύβδινες φιάλες των αναπνευστικών συσκευών), κρίνεται ακατάλληλος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια που παρέχει στους πυροσβέστες. Αυξάνονται οι κίνδυνοι και τα ατυχήματα στην υπηρεσία λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού, βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην υπηρεσία, αλλά και μέσων ατομικής προστασίας.

Επίσης, το νομικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να καταργεί πυροσβεστικές υπηρεσίες και να τις υποκαθιστά με τη συγκρότηση εθελοντικών πυροσβεστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση, ενώ η κατάσταση του προσωπικού επιβαρύνεται με την ανάληψη νέων καθηκόντων, όπως οδηγών ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας.

Τα αιτήματα

Στο υπόμνημα ζητείται, ανάμεσα στα άλλα, η αύξηση των κρατικών δαπανών για το ΠΣ, η πλήρης κάλυψη των αναγκών του και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Η αναβάθμιση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των κλιμακίων, χωρίς αναστολή λειτουργίας ή κατάργηση πυροσβεστικής υπηρεσίας και κλιμακίου. Η ανανέωση των πυροσβεστικών οχημάτων. Η προμήθεια αξιόπιστου και ασφαλούς ατομικού εξοπλισμού, στολών, αναπνευστικών συσκευών και μέσων προστασίας, για όλα τα συμβάντα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες.

Ζητείται δε να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις του ωραρίου, με πρόσθετη υπηρεσία και με συνεχείς επιφυλακές. Να καταργηθούν οι επιφυλακές που διατάσσονται χωρίς να υπάρχουν συμβάντα, καθώς και αυτές που γίνονται για να καλυφθούν η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας, όπως και θέσπιση και εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στην υπηρεσία. Να γίνεται ιατρικός έλεγχος όλων των πυροσβεστών που ενεπλάκησαν ή θα εμπλακούν σε συμβάντα, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Εξασφάλιση των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την ξεκούραση των πυροσβεστών κυρίως όταν συνδράμουν σε δασικές πυρκαγιές άλλων περιφερειών, μακριά από την έδρα τους και ανάληψη όλου του κόστους από την υπηρεσία. Μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών υπηρεσιών που στεγάζονται σε ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών και πληρωμή της υπερωριακής υπηρεσίας, των οφειλόμενων ρεπό, καταβολή των οδοιπορικών εξόδων στους δικαιούχους.

Στη συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον αναπληρωτή υπουργό συζητήθηκε το θέμα των μονιμοποιήσεων των πενταετών πυροσβεστών που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, οι οποίες θα γίνουν μέχρι το 2017 και θα αφορούν όσους πληρούν τα προσόντα. Οσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας και τον ατομικό εξοπλισμό, δηλώθηκε ότι χρειάζονται χρήματα και καταβάλλεται... προσπάθεια από το υπουργείο, ενώ ανακοινώθηκε πως προωθείται το σχετικό ΠΔ για τις γονικές άδειες. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει οι πυροσβέστες να αναπτύξουν τους αγώνες τους ώστε να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες τους, να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να ενταχθεί το επάγγελμά τους στα βαρέα - επικίνδυνα - ανθυγιεινά, ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα.

Πυρκαγιές σε Καλύβια και Ανάβυσσο

Υπό μερικό έλεγχο ήταν χτες από τις 11.30 το πρωί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση ανάμεσα στα Καλύβια και την Ανάβυσσο, στην περιοχή Ολυμπος, στην Ανατολική Αττική.

Η Πυροσβεστική, που ειδοποιήθηκε στις 09.24, επιχείρησε για την κατάσβεσή της με 44 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρου τμήματος, τέσσερα οχήματα ΟΤΑ και τέσσερις υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ ρίψεις νερού από αέρος εκτέλεσαν δύο αεροσκάφη και ισάριθμα ελικόπτερα. Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι και δασική έκταση στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, σε κοντινή απόσταση από κατοικίες. Επιτόπου έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Μαρδάτι Αγίου Νικολάου Κρήτης. Από προχτές το βράδυ, υπό μερικό έλεγχο ήταν και η φωτιά σε δασική έκταση στην Αγία Αννα Εύβοιας.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές ανά τη χώρα.

Ποινές φυλάκισης

Ποινές φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον καθένα επέβαλε χτες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε έξι άτομα που συνελήφθησαν σε ένα από τα τρία υπό κατάληψη κτίρια της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε το πρωί της Τετάρτης αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωσή τους. Πρόκειται για τους κατηγορούμενους του Μανδαλίδειου Μεγάρου, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας περιουσίας. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό των «μη ταπεινών κινήτρων». Για όλους τους κατηγορούμενους, το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή για 3 χρόνια, εκτός από τον 6ο κατηγορούμενο, για τον οποίο η ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ, ημερησίως. Ολοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν ότι η παραμονή τους ήταν παράνομη, ενώ έκαναν λόγο για «κατάληψη στέγης», τονίζοντας ότι εάν τους εζητείτο θα αποχωρούσαν. Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν τρεις συγκατηγορούμενοί τους, που τελικώς κρίθηκαν αθώοι λόγω έλλειψης δόλου. Στην αθωωτική πρόταση που έκανε για την περίπτωσή τους ο εισαγγελέας της Εδρας, τόνισε ότι δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για δημόσια περιουσία.

Για την κατάληψη στην οκταώροφη πολυκατοικία κατηγορούνται 60 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα νεαρής ηλικίας, προερχόμενα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία κ.ά.) που συμμετείχαν στην προ ημερών κατασκήνωση στο ΑΠΘ, υπό τον τίτλο «No Border Camp». Πέντε νεαρές κοπέλες, τέσσερις Γερμανίδες και μία Ελληνίδα, διώκονται για την κατάληψη του πρώην Ορφανοτροφείου «Μ. Αλέξανδρος», ιδιοκτησίας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Το δικαστήριο αποφάσισε να αναβάλει τις δίκες, επειδή δεν κατέστη εφικτό να παραστούν διερμηνείς για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους. Επίσης, στην περίπτωση της «Καρόλου Ντηλ» δεν εμφανίστηκε ο ιδιώτης ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Καταδικάζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδικάζει την επίθεση σε βάρος του εφέτη Πειραιά με παγιδευμένο δέμα. Ο εν λόγω εφέτης βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην έδρα του δικαστηρίου που δικάζει την υπόθεση του πλοίου που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνη («Noor One»). Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «καταδικάζει με βδελυγμία το γεγονός». Επισημαίνει δε, «τις ευθύνες εκπροσώπων των δύο άλλων Λειτουργιών, Εκτελεστικής - Νομοθετικής, για συμπεριφορές και δηλώσεις που υποθάλπουν τέτοιες καταστάσεις».

Επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Επιθέσεις από αγνώστους σημειώθηκαν χτες τα ξημερώματα σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις 03.00, άγνωστοι έσπασαν τις τζαμαρίες στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης στα Ανω Πετράλωνα, επί της οδού Δρυόπων 31. Και στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, οι δράστες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κρατώντας πιθανότατα σιδηρολοστούς και σφυριά, εμφανίστηκαν γύρω στις 2.50 τα ξημερώματα στα γραφεία, επί των οδών Ξενοφώντος και Τριανταφυλλίδη, όπου προκάλεσαν φθορές στις τζαμαρίες.

Στόχος επίθεσης με μολότοφ έγινε χτες τα ξημερώματα η διμοιρία των ΜΑΤ που φυλάσσει την κατοικία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βουλγαροκτόνου στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 04.00, ομάδα περίπου 15 ατόμων εκτόξευσε τέσσερις βόμβες μολότοφ κατά της αστυνομικής δύναμης και τράπηκε σε φυγή. Από την επίθεση αυτή δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή φθορές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ