ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»
Συνεχίζουν και διευρύνουν το μέτωπο του αγώνα τους

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε η Γενική τους Συνέλευση. Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Athens Ledra»
Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Athens Ledra»
«Ο αγώνας που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε είναι μονόδρομος». Αυτή την απόφαση, να συνεχίσουν με κάθε μορφή και μέσο τις κινητοποιήσεις τους, επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra», την Τετάρτη, στη Γενική τους Συνέλευση. Εχοντας συμπληρώσει ήδη ενάμιση μήνα καθημερινού αγώνα, συνεχίζουν να διεκδικούν: Πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων τους. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των κατακτημένων εργασιακών τους δικαιωμάτων. Αμεσα μέτρα προστασίας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στο πλευρό τους έχουν το κλαδικό τους συνδικάτο, σωματεία και μαζικούς φορείς. Στην κατεύθυνση αυτή, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις παρεμβάσεις και την πίεση στο υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, στους εργοδοτικούς φορείς των ξενοδόχων, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιείται ο εργοδότης τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που σχεδιάζουν, οι εργαζόμενοι και το επιχειρησιακό τους σωματείο, τη Δευτέρα, στις 11.30 π.μ., θα προχωρήσουν σε νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας

Στην απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι σημειώνουν τα εξής: «Είμαστε εδώ 45 μέρες γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Είμαστε εδώ 45 μέρες, απέναντι στις επιλογές της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, που μας θέλουν απλήρωτους, χωρίς δικαιώματα και δε δίστασαν να μας πετάξουν στο δρόμο, την ίδια στιγμή που ο όμιλος "Παρασκευαΐδη" εδώ και 33 χρόνια πλούτιζε από τη δουλειά μας για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του.

Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για τις οικογένειές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ο αγώνας που ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε είναι μονόδρομος. Εχουμε καθαρό ότι το δικό μας συμφέρον βρίσκεται απέναντι στα συμφέροντα του εργοδότη, συνολικά στις επιδιώξεις της εργοδοσίας και των ξενοδόχων. Την ώρα που η κυβέρνηση βάζει πλάτες στους εργοδότες μιλώντας για "δίκαιη ανάπτυξη" και "αλλαγή σελίδας", εμείς νιώθουμε στο πετσί μας τι σημαίνει η ανάπτυξή τους, με το να είμαστε 231 εργαζόμενοι στο δρόμο, απλήρωτοι, με αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο.

Είναι η "δίκαιη" ανάπτυξη που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπου μετά τις μειώσεις μισθών και την εφαρμογή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των εξτρά κ.λπ., είχαμε αλλεπάλληλα ρεκόρ κερδών και εσόδων. Είναι η "δίκαιη" ανάπτυξή τους, που κυβέρνηση και εργοδοσία μαζί θέλουν να μας αποτελειώσουν νομοθετώντας τις μαζικές απολύσεις, την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, δώρων, επιδομάτων κ.λπ.

Τώρα ξέρουμε όλοι!

Οι εργάτες ούτε ανοίγουν ούτε κλείνουν τις επιχειρήσεις. Οι εργάτες τις δουλεύουν και παράγουν όλο τον πλούτο. Τις επιχειρήσεις τις ανοίγουν και τις κλείνουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και οι ανταγωνισμοί τους για τα κέρδη τους, πατώντας πάνω στο χτύπημα των δικών μας δικαιωμάτων. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί εργοδότες, όπως μας έχει αποδείξει η εμπειρία μας. Υπάρχουν οι επιλογές τους για τα κέρδη τους σε αντίθεση με τις ανάγκες μας.

Τώρα ξέρουμε ότι η οργανωμένη πάλη και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας για να διεκδικήσουμε τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει, γιατί όλα περνάνε από τα δικά μας χέρια.

Φτάσαμε έως εδώ και συνεχίζουμε με την αλληλεγγύη των εργαζομένων, των συναδέλφων μας απ' όλο τον κλάδο, την αλληλεγγύη των επιχειρησιακών σωματείων, σωματείων και συλλόγων της Αττικής, στηρίζοντας τον αγώνα όλων μας. Εναν αγώνα που αφήνει σημαντική παρακαταθήκη, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, σε συντονισμό με το Συνδικάτο του κλάδου μας, τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό μας.

Το επόμενο διάστημα, με πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις, θα φτάσουμε παντού, σε όποιον κλάδο, σε όποια χώρα υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου "Παρασκευαΐδη", στο υπουργείο, στον ΟΑΕΔ, στους ξενοδόχους και σε όποιον άλλο φορέα χρειαστεί. Συνεχίζουμε αποφασιστικά για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ»
Προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις

Σε 24ωρη απεργία, την Παρασκευή 22 Ιούλη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα, με απόφαση του σωματείου τους. Πρόκειται για τη δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση που προκηρύσσει το σωματείο, διεκδικώντας την καταβολή του μισθού και του επιδόματος αδείας, παλεύοντας συνολικά για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, που βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες της «εξυγίανσης» και του «λουκέτου».

Στην Αττική, τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής), μετά τη στάση εργασίας που προκήρυξαν για τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο», απευθύνουν κάλεσμα συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Καλούμε τους εργαζόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των συναδέλφων στα καταστήματα που έστησαν Επιτροπές Αγώνα για να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο με όλα τα καταστήματα, ώστε να δώσουμε συντονισμένη αγωνιστική απάντηση, να δυναμώσει αποφασιστικά ο αγώνας μας».

  • Χτες, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή βρέθηκε στο κατάστημα της «Carrefοur - Μαρινόπουλος» στην Ευκαρπία και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Σήμερα, οι περιοδείες συνεχίζονται σε καταστήματα του ομίλου στα εμπορικά κέντρα «Μακεδονία» και πρώην «City Gate».
Διεκδικούν την επαναπρόσληψη απολυμένης

Την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης που απολύθηκε από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μετά την άρνησή της να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς καταχρηστικούς όρους, διεκδικούν σωματεία και εργαζόμενοι από τον κλάδο των Κατασκευών, με κινητοποίηση τη Δευτέρα, στις 9.30 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, ενώ στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) έχει κηρύξει την ίδια μέρα το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Η εργαζόμενη απολύθηκε από την εταιρεία BIOSAR UK του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, γιατί είχε αρνηθεί να υπογράψει κατάπτυστο ατομικό συμφωνητικό με όρους αγγλικού εμπορικού δικαίου. Πριν την απόλυσή της, δούλευε με «μπλοκάκι» στην έδρα και σε εταιρείες του ομίλου, για τέσσερα χρόνια, με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις. Μετά από τριμερή συνάντηση, η Επιθεώρηση Εργασίας δικαίωσε την εργαζόμενη, ωστόσο η εργοδοσία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση.

Τέλος, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε την περασμένη Πέμπτη, όπου υπερψηφίστηκε το πλαίσιο της ΕΣΑΚ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει την πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για το θέμα των ΣΣΕ, συνυπογράφοντας το σχετικό νομοσχέδιο.

Κινητοποιήσεις Αγροτικών Συλλόγων
  • Σε διαμαρτυρία στην Τράπεζα Πειραιώς καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά, την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 11 το πρωί. Η πρωτοβουλία του Συλλόγου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για κατά τόπους κινητοποιήσεις με βάση τα προβλήματα των αγροτών.
  • Σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 28 Ιούλη, στον κόμβο Κουβαρά, προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων.
Συσκέψεις για τις ΣΣΕ
  • Σε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση της πάλης για τις ΣΣΕ καλεί το Εργατικό Κέντρο Αρτας, την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Σύσκεψη για τη Συλλογική Σύμβαση των Λογιστών Ελεγκτών διοργανώνουν τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ενωσης, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.
Γλέντια σωματείων
  • Λαϊκό γλέντι με μεζέδες, ποτό και ζωντανή μουσική διοργανώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, σήμερα, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο γήπεδο χάντμπολ στο Καματερό (Γούναρη και Θεοτόκου, Γεροβουνό).
  • Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση - γλέντι, σήμερα, Σάββατο, στις 9 μ.μ., στην 3η μαρίνα Γλυφάδας (στάση τραμ «Παλαιό Δημαρχείο»). Καλεί τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να διασκεδάσουν όλοι μαζί, με φαγητό και μουσική και τονίζει πως η ξεκούραση, η αναψυχή και οι διακοπές είναι δικαίωμα που οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ