ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να μη γίνουν απολύσεις συμβασιούχων στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Να μη γίνουν απολύσεις συμβασιούχων στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Σάκης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν αναλυτικά:

«Η εγκύκλιος ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΔΑΔΤΠ/205526/20672/18616/14941, που εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου 2016 από τον Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχει ανοίξει το δρόμο για απολύσεις δεκάδων συμβασιούχων.

Συγκεκριμένα, με αυτή την εγκύκλιο ζητείται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να μην προσλαμβάνουν κανέναν εργαζόμενο που έχει συμπληρώσει συνολικά 24 μήνες εργασίας στην ίδια ειδικότητα, εκτός ΕΣΠΑ, και ειδικότερα για τους αρχαιοφύλακες - μη απόφοιτους ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανακοινωθεί σε εργαζόμενους ότι θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και θα απολυθούν, όπως για παράδειγμα στην Εφορεία Ηρακλείου. Για επιστημονικό προσωπικό, ειδικευμένους εργατοτεχνίτες και αρχαιοφύλακες απόφοιτους ΙΕΚ, ο περιορισμός είναι στους 60 μήνες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι εποχιακά εργαζόμενοι αλλά και οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) σε όλες τις ειδικότητες στο ΥΠΠΟΑ, έχουν ημερομηνία λήξης. Πρόκειται για εξειδικευμένους πτυχιούχους (π.χ. αρχαιολόγοι, συντηρητές, αρχαιοφύλακες ΙΕΚ, μηχανικοί κ.λπ.) αλλά και υψηλά ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό (αρχαιοφύλακες, τεχνίτες, συντηρητές, κ.λπ.) οι οποίοι δικαιούνται να εργαστούν από 2 έως 5 χρόνια στην ειδικότητά τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει ώστε:

  • Να μην απολυθεί κανένας εποχιακά εργαζόμενος.
  • Να καταργηθεί κάθε περιορισμός (24μηνο και 60μηνο) στην εργασία συμβασιούχων κάθε ειδικότητας στο ΥΠΠΟΑ».
Συνεχίζεται ο Κινητός Κινηματογράφος στην Πάτρα

Με τις ταινίες «Ο πρίγκιπας των πετραδιών» (μικρού μήκους) και «Τα παραμύθια της νύχτας» συνεχίζονται, σήμερα, Σάββατο 16 Ιούλη, στο χώρο της Πλαζ στην Αγυιά, οι προβολές της ενότητας Κινητού Κινηματογράφου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στην πλατεία Ελευθερίας θα προβληθεί η ταινία «Πραγματικές Αλήθειες».

Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη και η έναρξή τους είναι στις 21.30.

«Ο Πρίγκιπας των Πετραδιών» είναι μια ταινία μικρού μήκους έγχρωμων κινουμένων σχεδίων διάρκειας 12 λεπτών. Πρόκειται για την τελευταία ταινία του Michel Ocelot, πριν κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση το 1998 με το αριστουργηματικό «Ο Κιρικού και η Μάγισσα».

Οπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός, «σε αυτό το παραμύθι η έμπνευσή του έρχεται από την Ανατολή και λατρεύει να συνυπάρχει με πρίγκιπες, πριγκίπισσες, σουλτάνους, τουρμπάνια, παλάτια, ερήμους, πολύτιμα πετράδια, αετούς. Κι όλα αυτά μπολιασμένα με το μίσος και την αγάπη».

«Τα Παραμύθια της Νύχτας», του Michel Ocelot, μια ταινία έγχρωμων κινουμένων σχεδίων, με την τεχνική του θεάτρου σκιών.

Κάθε νύχτα, ένα αγόρι, ένα κορίτσι κι ένας ηλικιωμένος τεχνικός συναντιούνται σ' έναν κλειστό και εγκαταλειμμένο κινηματογράφο. Αυτό το παλιό παλάτι των κινουμένων εικόνων κρύβει ένα μυστικό. Καθώς λένε οι φήμες, ο κινηματογράφος είναι ένας μαγικός τόπος όπου οι τρεις φίλοι ψαχουλεύουν, φαντασιώνονται, φοράνε κοστούμια και ενσαρκώνουν ρόλους, πρωταγωνιστώντας σε ιστορίες βγαλμένες από τη φαντασία και που τη νύχτα γίνονται γι' αυτούς πραγματικότητα...

«Πραγματικές Αλήθειες», του Nicolas Gil Lavedra.

Οι αγνοούμενοι της Αργεντίνικης δικτατορίας και η αρπαγή των παιδιών τους είναι μια πληγή που δεν μπορεί να «κλείσει». Η ταινία διηγείται την ιστορία της Εστέλα ντε Καρλότο. Η Εστέλα ήταν μια κυρία της μεσαίας τάξης, που μοίραζε το χρόνο της ανάμεσα στην οικογένειά της και τη δουλειά της και ζούσε εντελώς απομακρυσμένη από κάθε πολιτική δραστηριότητα. Δεν ίσχυε, όμως, το ίδιο για την κόρη της, Λάουρα, η οποία συλλαμβάνεται, ενώ είναι έγκυος... Οι στρατιωτικοί θα απαγάγουν την Λάουρα, θα την κρατήσουν στη ζωή μέχρι να γεννήσει και στη συνέχεια θα την σκοτώσουν, δίνοντας το μωρό για υιοθεσία.

Οι Φίλιπποι στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς η εγγραφή του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCΟ, στο πλαίσιο της 40ής Συνόδου της που διεξάγεται τις μέρες αυτές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Φίλιπποι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και πληρέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας, με πλήθος μνημείων, τα οποία συνδέονται με τη διαχρονική εξέλιξη της πόλης από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Η στρατηγική της θέση, που διέκρινε ο Φίλιππος Β', αναβαθμίζεται με την «Εγνατία Οδό». Μετά τη μάχη του 42 π.Χ. που καθόρισε την πολιτική ιστορία του ρωμαϊκού κράτους, ζει μια περίοδο ακμής ως ρωμαϊκή αποικία. Σε αυτή την περιοχή ήρθε ο Απόστολος Παύλος και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Με την αναγνώριση του Χριστιανισμού και την καθιέρωσή του ως επίσημης θρησκείας του κράτους στην πόλη, ιδρύθηκαν επιβλητικοί χριστιανικού ναοί, ένα πανόραμα παλαιοχριστιανικής αρχιτεκτονικής.

«Ολοι ένα» στο Λαύριο

Ο Σταμάτης Κραουνάκης, με την παράσταση «Ολοι ένα... φίλα με», θα βρίσκεται στο Λαύριο, το Σάββατο 23 Ιούλη, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

Για δύο ώρες στο πιάνο του και παντού ο Σταμάτης Κραουνάκης, με καλεσμένους τρεις εξαιρετικούς συνεργάτες, τους Αρη Βλάχο (μουσική διεύθυνση, πλήκτρα), Βάιο Πράπα (λαϊκά έγχορδα, κιθάρα), Γιώργο Ταμιωλάκη (βιολοντσέλο) και πέντε συμπαραστάτες - δυνατούς καλλιτέχνες, τους Χρήστο Γεροντίδη, Σάκη Καραθανάση, Κώστα Μπουγιώτη, Γιώργο Στιβανάκη και Χάρη Φλέουρα.

Συναυλία της μπάντας της ΣΤΡΟΦΗΣ στη Ζάκυνθο

Το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ για έκτη συνεχή χρονιά, παράλληλα με την κατασκηνωτική περίοδο των παιδιών της Θεραπευτικής Κοινότητας ΣΤΡΟΦΗ στη Ζάκυνθο θα πραγματοποιήσει συναυλία, σήμερα, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Σολωμού με την μπάντα της ΣΤΡΟΦΗΣ, ενώ θα λειτουργεί και περίπτερο ενημέρωσης από το Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παρά την απουσία μόνιμης συμβουλευτικής ή θεραπευτικής δομής σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών στη Ζάκυνθο, το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ υλοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση για δυνατότητες πρόληψης και θεραπείας στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, τόσο στις δομές του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ όσο και σε δομές άλλων θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

  • Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) είναι ένα πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης και η απεξάρτηση συντελείται μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές δραστηριότητες. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (Φλωρίνης 15, Αγ. Παντελεήμονας, Αχαρνών), διαθέτει ξενώνα φιλοξενίας που υποδέχεται και υποστηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους που προέρχονται από την επαρχία και θέλουν να κάνουν την προσπάθειά τους για απεξάρτηση. Από τα πρώτα βήματα μέχρι το στάδιο της επανένταξης και της ολοκλήρωσης. Το πρόγραμμα είναι «στεγνό», δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Για εφήβους 210.8820.277, για γονείς 210.8840.862


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ