ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Επικίνδυνα περιστατικά λίγο πριν από την έναρξη

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο (Παρασκευή 5 Αυγούστου) και η κατάσταση στη Βραζιλία όσον αφορά τουλάχιστον τη διοργάνωση θυμίζει ...μπάχαλο. Μάλιστα, μέσα στο όλο σκηνικό υπάρχουν και περιστατικά που ανεβάζουν τον πήχη της επικινδυνότητας είτε για όσους σχετίζονται με τους αγώνες (αθλητές, συνοδούς, προπονητές) είτε για τους φιλάθλους που θα έρθουν στη χώρα.

Ετσι, στις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για τα μολυσμένα νερά στον κόλπο της Γκουαναράμπα (όπου θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του υγρού στίβου) και τους φόβους για τον ιό Ζίκα έρχονται να προστεθούν νέα περιστατικά που αυξάνουν τον προβληματισμό για τη γενικότερη κατάσταση, με τελευταίο την καταγγελία για βιασμό εντός του Ολυμπιακού Χωριού, με τις πρώτες πληροφορίες να φέρουν ως θύτη έναν άνθρωπο της ασφάλειας της διοργάνωσης και θύμα μια νεαρή πυροσβέστη. Μάλιστα, αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες που το Ολυμπιακό Χωριό βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς είχε προηγηθεί η επίσημη καταγγελία της αποστολής της Αυστραλίας για κλοπή ρουχισμού και τεχνικού υλικού από τα δωμάτια των αθλητών.

Την ίδια στιγμή, ο προβληματισμός για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων εντάθηκε και άλλο μετά το χτεσινό συμβάν με την κατάρρευση της κεντρικής προβλήτας στη Μαρίνα ντα Γκλόρια, όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν οι αγώνες κωπηλασίας. Αυτό συνέβη εξαιτίας δυνατών ανέμων και ευτυχώς τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχαν άτομα κοντά.

Σημειώνεται πως ο τομέας των κατασκευών που αφορούν τη διοργάνωση έχει βρεθεί την τελευταία διετία στο επίκεντρο της κριτικής αρκετές φορές, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για προχειρότητα και μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, ενώ σε πολλές από αυτές υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο πλάνο παράδοσής τους. Φυσικά, όλα αυτά ως αιτία έχουν τα ...τερτίπια των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών του χώρου που (και) στην περίπτωση της φετινής διοργάνωσης στόχο είχαν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόκτηση κερδών με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα αποτελεί η προ ολίγων μηνών ενίσχυση με ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων της βραζιλιάνικης ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς την τοπική κυβέρνηση του Ρίο προκειμένου να ξαναρχίσουν τα έργα υποδομής, τα οποία είχαν σταματήσει οι εργολάβοι και οι πολυεθνικές απαιτώντας περισσότερα χρήματα.

ΣΤΙΒΟΣ
Σπουδαία επίδοση από Κυριαζή

Εντυπωσιακή εμφάνιση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων που έγινε στη Λάρισα πραγματοποίησε ο Γιάννης Κυριαζής στον ακοντισμό, ο οποίος σημείωσε εκπληκτική επίδοση με βολή στα 87.14, σημειώνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ παίδων. Το προηγούμενο που ήταν 85.97 είχε πετύχει 10 μέρες πριν στους αγώνες στη Θήβα ο Πάρης Μαντζαβάλης, ουσιαστικά ομόσταυλος συναθλητής του Γιάννη Κυριαζή, αφού και οι δυο γυμνάζονται υπό τις οδηγίες του πατέρα του δεύτερου και προπονητή ρίψεων Θωμά Κυριαζή.

Η επίδοση του Γιάννη Κυριαζή θεωρείται η 2η καλύτερη στο αγώνισμα όλων των εποχών σε επίπεδο ανδρών, φέρνοντας τον νεαρό αθλητή στο Νο2 της κατάταξης πίσω από τον κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ Κώστα Γκατσιούδη με 91.69, ενώ στην 3η θέση βρίσκεται ο Πάρης Μαντζαβάλης με το 85.97. Το 87.14 του νεαρού αθλητή θεωρείται επίσης η 5η καλύτερη φετινή στον κόσμο.

Η ατυχία, πάντως, για τον Γιάννη Κυριαζή, είναι το γεγονός ότι, αν και έδειξε να έχει αφήσει πίσω πλέον τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε το χειμώνα μετά από χτύπημα με ποδήλατο και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χρονικά το όριο για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΙΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΙΟΣ
ΦΩΤΟ

Για τη συμπλήρωση 40 ημερών απ' την απώλεια του συντρόφου και ανιψιού ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΪΟΥ, προσφέρω στον «Ριζοσπάστη» 20 ευρώ, ως συμβολική προσφορά και ελάχιστη τιμή για τον αγώνα και την αδιάκοπη πάλη του συντρόφου μας Θανάση για τα δικαιώματα των εργατών. Θα θυμόμαστε πάντα την αγωνιστικότητά του και το ήθος του.

Ο θείος, Παναγιώτης Βουβώνης

SUPER LEAGUE
Σαραϊδάρης ο... εκλεκτός για την ΚΕΔ

Ο άλλοτε διεθνής βοηθός του Κύρου Βασάρα, Δημήτρης Σαραϊδάρης, είναι τελικά ο εκλεκτός της Super League ο οποίος θα την εκπροσωπεί στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Στο χτεσινό ΔΣ ο Δ. Σαραϊδάρης, που αποτελούσε επιλογή της λεγόμενης κίνησης των «μικρομεσαίων» ΠΑΕ («κίνηση των 12»), εκλέχθηκε κατά πλειοψηφία καθώς συγκέντρωσε 14 ψήφους. Αντίθετα, η ΑΕΛ πρότεινε για εκπρόσωπο τον πρώην διεθνή διαιτητή Τάσο Κάκο, ενώ ο Παναθηναϊκός ψήφισε λευκό. Πάντως, από πλευράς «πρασίνων» διευκρινίστηκε πως το λευκό δεν έχει σχέση με το πρόσωπο αλλά κυρίως με τα δομικά θέματα για το θεσμό.

Σημειώνεται πως τη νέα χρονιά η ΚΕΔ θα πορευτεί με βάση το λεγόμενο ισπανικό μοντέλο, όπου η ηγεσία της θα είναι τριμελής, με έναν αρχιδιαιτητή, που θα αποτελεί επιλογή της Super League, έναν αντίστοιχο επιλογή της ΕΠΟ και έναν επιδιαιτητή που θα προέλθει από συμφωνία Λίγκας και Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ