ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμο Κορνάρο

Την Τετάρτη, 10 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Σίβα, τη γενέτειρα του κομμουνιστή λογοτέχνη

Η ΚΟΒ Μεσαράς της ΤΕ Ηρακλείου ΚΚΕ και η ΟΒ Μεσαράς της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μπροστά στον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» διοργανώνουν εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του κομμουνιστή λογοτέχνη Θέμου Κορνάρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Σίβα, γενέτειρα του κομμουνιστή καλλιτέχνη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Ομιλία από την Χουστουλάκη Γενοβέφα, μέλος της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ.
  • Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα και έκθεση αρχειακού υλικού για τον στρατευμένο στα κομμουνιστικά ιδανικά, πρωτοπόρο συγγραφέα Θέμο Κορνάρο από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο της εκδήλωσης, θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ σημειώνει για τον κομμουνιστή λογοτέχνη: «Υπάρχουν ακόμα κάστρα άπαρτα. Ο αγωνιστής Θέμος Κορνάρος πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες είκοσι ένα ολόκληρα χρόνια. Φέτος τιμούμε τα 46 χρόνια από το θάνατό του, τον Απρίλη του 1970 και τα 110 χρόνια από τη γέννησή του. Ο Θέμος Κορνάρος ανήκει στους καλλιτέχνες που εξέφρασαν τους αγώνες, τις αγωνίες, τα οράματα και την προοπτική του λαού μας. Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στους κομμουνιστές καλλιτέχνες που στρατεύτηκαν με το έργο και τη ζωή τους στη μεγάλη υπόθεση, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Το έργο του είναι παρακαταθήκη για το σήμερα και το αύριο, διδάσκει και εμπνέει, δείχνει το δρόμο και γεμίζει αισιοδοξία, γιατί αποδεικνύει ότι ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να διώξει από το προσκήνιο της Ιστορίας τους εκμεταλλευτές του ιδρώτα του και να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει.

Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Συνεχίζουμε. Κρατάμε ψηλά τη σημαία».

Περιοδεύων κινηματογράφος... όπως παλιά

Εάν βρεθείτε τον Αύγουστο, ή και στις αρχές Σεπτέμβρη στην Ηλεία, θα έχετε τη σπάνια τύχη να απολαύσετε κάτι πολύ όμορφο, που έχει εξαφανιστεί από την ελληνική επαρχία εδώ και μισό αιώνα: Τον περιοδεύοντα κινηματογράφο. Για να θυμούνται - και να συγκινούνται - οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νέοι... Η εικόνα είναι γνώριμη στους παλαιότερους: Τις δεκαετίες του '50, του '60 αλλά και του '70 ένας προβολατζής έστηνε τη φορητή μηχανή προβολής του (που δούλευε με κάρβουνο!) στο καφενείο του χωριού - καμιά φορά και σε πλατείες. Και οι κάτοικοί του παραδίδονταν αμαχητί στην αληθινή μαγεία του σινεμά, βλέποντας τις ελληνικές, κυρίως, ταινίες της εποχής, μιας και ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ διαδεδομένος τότε, και δεν ήξεραν όλοι να διαβάζουν υπότιτλους...

Αυτή τη μαγεία του κινητού κινηματογράφου ανασταίνει και φέτος, για τρίτη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους σε χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας, με υπαίθριες προβολές 27 ταινιών μυθοπλασίας και κινουμένου σχεδίου από την Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, του φορέα που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

Θα προβληθούν βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ ξένες παιδικές ταινίες, μεγάλου μήκους φιξιόν, αλλά και animation, που απευθύνονται σε όλη την οικογένεια, αλλά θα ενθουσιάσουν ιδιαίτερα νέους και παιδιά, καθώς αφηγούνται ευφάνταστες ιστορίες με σύγχρονα θέματα - πρωταγωνιστούν άλλωστε παιδιά και έφηβοι. Υπάρχει, λοιπόν, ένας σοβαρός λόγος να βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας τις γλυκές αυγουστιάτικες νύχτες. Γιατί, εκεί γύρω στις 8.30 το βράδυ, την ώρα που θα απολαμβάνετε το τσιπουράκι σας, θα δείτε μαζί με τα παιδιά σας τις μαγικές εικόνες στις οθόνες που έστησαν εθελοντικά οι άνθρωποι του Φεστιβάλ. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια των τοπικών φορέων (Κοινότητες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.λπ.). Η είσοδος είναι ελεύθερη καθώς το Νεανικό Πλάνο διαθέτει δωρεάν τις ταινίες, όπως επίσης δωρεάν διατίθεται από τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός.

Μέχρι στιγμής προβολές έχουν προγραμματιστεί στα εξής ορεινά αλλά και παραλιακά χωριά της Ηλείας: Πέμπτη 4/8, Αμπελώνας, «Τα Κροκοδειλάκια» του Christian Ditter (Γερμανία, 2009). Παρασκευή 5/8, Νεράιδα, «Σάνα - Η μουσική του λύκου» του Niko Jacusso (Ελβετία - Καναδάς, 2014). Δευτέρα 8/8, Μυρτιά, «Ο δράκος του πάγου» του Martin Hogdahl (Σουηδία, 2012). Τρίτη 9/8, παραλία Σαβαλίων, «Λαβύρινθος» του Douglas Boswell (Βέλγιο - Ολλανδία, 2014). Σάββατο 13/8, Κούμανη, «Η Κλάρα και το μυστικό των αρκούδων», του Tobias Ineichen (Ελβετία - Γερμανία, 2012). Τετάρτη 17/8, Αγ. Παρασκευή Σπιάντζας, «Ενα μπιζέλι για σπίτι» του Thomas Heinemann (Γερμανία, 2014). Σάββατο 20/8, Καλλίκωμο, «Φιν» του Frans Weisz, (Βέλγιο, 2013). Κυριακή 21/8, Κρέστενα, «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου (Ελλάδα, 1990), κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη και όσοι τοπικοί φορείς ενδιαφέρονται για να οργανώσουν προβολές στα χωριά τους μπορούν να επικοινωνούν με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο τηλ. 6973.431.805.

Με τραγούδια που αντέχουν στο χρόνο

Η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Γιώτα Νέγκα θα βρεθούν, στις 6 Αυγούστου, στη Μονοκαρυά για τη μοναδική τους εμφάνιση στην Ιστιαία της Εύβοιας αυτό το καλοκαίρι.

Οι τρεις σπουδαίες ερμηνεύτριες ένωσαν τις φωνές τους για πρώτη φορά το χειμώνα που μας πέρασε, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα βασισμένο στο λαϊκό τραγούδι. Το αποτέλεσμα ήταν μία σειρά μαγικών παραστάσεων που αγκαλιάστηκαν από το κοινό, έγιναν «sold out» και γνώρισαν αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Στο πρόγραμμα αυτό όλα και όλοι έχουν λόγο: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Τσιτσάνης, Παπαϊωάννου, Ξαρχάκος, Λοΐζος, Ζαμπέτας αλλά και Πάνου, Καλδάρας, Μητσάκης, Μούτσης, Σπανός, Νικολόπουλος. Δίπλα στους μεγάλους δημιουργούς, σμυρναίικα αλλά και παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια βρίσκουν τη θέση τους με τρόπο απλό, μαγικό. Οι τρεις κυρίες, με χαρά και μεγάλο σεβασμό, τραγουδούν αυτά που διατηρεί μέσα μας η μνήμη, τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, στις αυθεντικές τους εκτελέσεις αλλά και διασκευασμένα.

Μαζί τους στη σκηνή και η ομάδα των 9 εξαιρετικών μουσικών που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, το κανονάκι με την ηλεκτρική κιθάρα, τους πολιτισμούς που φέρουν και δένουν τα τραγούδια μεταξύ τους. Γιαννακόπουλος Σεραφείμ (ντραμς), Διαμαντής Αργύρης (κρουστά), Κατσίκης Νίκος (μπουζούκι, τζουράς), Κωνσταντίνου Θωμάς (ούτι, λαούτο, μπουζούκι), Μάνεσης Σπύρος (πιάνο), Προβής Στέλιος (μπάσο), Τσαρδάκας Απόστολος (κανονάκι, μπαγλαμάς), Χατζηκωνσταντίνου Σπύρος (generic κιθάρες), Χατζησταύρου Αριστείδης (generic κιθάρες). Επιμέλεια προγράμματος: Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα.

Η «Βαβέλ» ταξιδεύει

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν την ξεχωριστή ΒΑΒΕΛ τους σε όλη την Ελλάδα. Τη Δευτέρα 8 Αυγούστου εμφανίζονται στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

«Βαβέλ» είναι ο τίτλος του νέου δίσκου τους που κυκλοφόρησε επίσημα από τη «Feelgood Records» στα τέλη Ιούνη, αλλά και ο τίτλος των καλοκαιρινών τους συναυλιών, στις οποίες θα συστήσουν στους χιλιάδες θαυμαστές τους τα νέα τους τραγούδια. Από τις καλοκαιρινές συναυλίες δεν θα λείπουν όμως και όλες οι μεγάλες επιτυχίες της Νατάσσας Μποφίλιου καθώς και επιλεγμένες διασκευές σπουδαίων τραγουδιών.

Μουσικοί: Θέμης Καραμουρατίδης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Αρης Ζέρβας (τσέλο, βοηθός ενορχηστρωτή), Γιάννης Δημητριάδης (πλήκτρα, ακορντεόν), Γιώργος Μπουλντής (μπάσο ηλεκτρικό και κοντραμπάσο), Μανώλης Γιαννίκιος (τύμπανα), Περικλής Αλιώπης (τρομπέτα), Γιώργος Κάστανος (κλαρινέτο - σαξόφωνο), Nίκος Μέρμηγκας (λαούτο, λάφτα, μπουζούκι, μαντολίνο).

Ωρα έναρξης: 21.00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ στην είσοδο. Παιδικό (έως 12 ετών), φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, ΑμεΑ: 13 ευρώ (με την επίδειξη των κατάλληλων δικαιολογητικών κατά την είσοδό τους στο θέατρο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ