ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Να ενταχθεί η Δραματική Σχολή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ προς τους αρμόδιους υπουργούς για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων (27/7/2016), σχετικά με τις δραστηριότητες του ΔΗΠΕΘΕ και τη λειτουργία της δραματικής σχολής, με την οποία ζητείται η ένταξη της δραματικής σχολής στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση κατέθεσαν σε αναφορά οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, προς τους υπουργούς Παιδείας Νίκο Φίλη και Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.

«Παρά τη δύσκολη κατάσταση των οικονομικών του Δήμου και των Οργανισμών δίνουμε έμφαση στη λαϊκή πολιτιστική και την ερασιτεχνική δημιουργία, την πολιτιστική προσφορά στις πιο ευάλωτες και αδικημένες κοινωνικές τάξεις, στους ανέργους και κυρίως στη νεολαία. Γίνεται προσπάθεια να προσαρμοστεί η πολιτική εισιτηρίων για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα, ενώ πραγματοποιούνται και δεκάδες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του οποίου αποδέκτες είναι δεκάδες χιλιάδες θεατές, όπως επίσης και στους στόχους της δημοτικής αρχής για πλήρη κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών, αντίσταση στην επιχειρηματική λειτουργία των Δήμων, μείωση των δημοτικών και ανταποδοτικών τελών για όλες τις λαϊκές οικογένειες κ.ο.κ.

Σε σχέση με τη Δραματική Σχολή, ο δήμαρχος Πατρέων στην εν λόγω συνεδρίαση τόνισε πως «είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία από τους Δήμους ΙΕΚ - ΚΕΚ, γιατί υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, γιατί είναι ευθύνη του κράτους η βασική Ανώτατη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση», αλλά και ότι «παραλάβαμε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή μια συγκεκριμένη κατάσταση, δηλαδή μια αδιαβάθμητη Ιδιωτική Δραματική Σχολή με δίδακτρα. Εδώ τίθεται και το κεντρικό, κατά τη γνώμη μας, ερώτημα, ποιος φορέας πρέπει να έχει την ευθύνη για την καλλιτεχνική παιδεία. Ο Δήμος δεν είναι φορέας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Οι προσωπικές επιλογές του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή, που παραμένει έως τώρα και δάσκαλος της Σχολής, δεν αποτελούν θέσφατο. Εάν θεωρούν κάποιοι ότι ο Δήμος πρέπει να αναπτύσσει εκπαιδευτικές δομές στο θέατρο, τότε υπερασπίζονται τις αδιαβάθμιστες ιδιωτικές σχολές με δίδακτρα και για "αριστερό ξεκάρφωμα" μιλάνε για ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών. Αποτελεί πρόκληση να μιλάει το κυβερνητικό κόμμα για υποβάθμιση των σπουδών στη Δραματική Σχολή, όταν ευθύνονται για τα χάλια της δημόσιας εκπαίδευσης (...). Η Δραματική Σχολή λειτουργεί βάσει της ανταπόδοσης και χάρη στη γενναία επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Δήμου, από τα τέλη που φορτώνεται ο πατραϊκός λαός», υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης και ανέφερε:

«Η επιχορήγηση της Σχολής φτάνει στο ύψος των 214 χιλιάδων ευρώ για το έτος 2015 - 16, ενώ τα δίδακτρα είναι συνολικά 70 χιλιάδες ευρώ, καθιστώντας τη Σχολή ελλειμματική κατά 144 χιλιάδες ευρώ. Στη Σχολή διδάσκουν συνολικά 30 καθηγητές για 67 σπουδαστές, από τους οποίους οι 10 έρχονται από την Αθήνα. Δεν υπάρχει γραπτό και επεξεργασμένο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής, ενώ το συμβούλιο καθηγητών δε συνεδρίασε σχεδόν ποτέ. Το σύνολο των διδακτικών ωρών (πάνω από 40) καθιστά δύσκολη την αφομοίωση της διδαχθείσας ύλης, ενώ και το ωρολόγιο πρόγραμμα (με βραδινές ώρες) δημιουργεί επιπλέον προβλήματα.

Προτεραιότητά μας είναι οι δομές που προσφέρουν στον εργαζόμενο λαό. Ετσι, για τη θεατρική καλλιτεχνική εκπαίδευση και ειδικά τώρα για την Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ πιστεύουμε ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στο πανεπιστήμιο της πόλης μας. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας για ένταξη της Δραματικής Σχολής στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι εφικτή. Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια, είτε να γίνει κατεύθυνση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (όπως στη Θεσσαλονίκη) ή να γίνεται εισαγωγή με εξετάσεις εκτός συστήματος πανελλαδικών (όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών). Η συγκεκριμένη πρότασή μας συνδυάζεται με την εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης για ίδρυση τριτοβάθμιων καλλιτεχνικών σχολών», επισήμανε ο δήμαρχος Πατρέων. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αρχίσει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Πολιτισμού), όπου ανακοινώθηκε ότι το θέμα είναι υπό μελέτη και εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει σαφή πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η Δημοτική Αρχή ανακοινώνει ότι από την αρχή της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θα υπάρχει γραπτό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα ακολουθεί το ελάχιστο των 32 διδακτικών μονάδων που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού.


Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας

Ντόρα Μπακοπούλου
Ντόρα Μπακοπούλου
Το 11ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας, παρά τις δυσκολίες, δηλώνει και πάλι παρόν, με μικρότερο πρόγραμμα, αλλά διατηρώντας την ποιότητα που το χαρακτηρίζει. Εντεκα χρόνια μετά, έχει παρουσιάσει περισσότερες από 85 Μουσικές Βραδιές και περισσότερους από 400 ερμηνευτές, πάντα με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ντόρας Μπακοπούλου.

Το φετινό Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας τιμά τον Γιάννη Μόραλη, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του, ο οποίος έχει προσφέρει και το χαρακτηριστικό σήμα/λογότυπό του. Σηκώνει αυλαία το Σάββατο, 6 Αυγούστου, στις 21.00, στην Αυλή του Ναού του Σωτήρος (πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο), χώρο που θα φιλοξενήσει τρεις συναυλίες: τη «Στα μονοπάτια του έρωτα», γαλλική μουσική για σοπράνο, φλάουτο και πιάνο (Σάββατο, 6/8), τα Μελωδικά ταξίδια στη Ρωσία - αφιέρωμα στο 2016, έτος Ελληνορωσικής φιλίας (Κυριακή 7/8), και μια βραδιά με πιάνο, τραγούδι και βιολί και γενικό τίτλο «Τα αστέρια λάμπουν στην Αίγινα» (Τρίτη 9/8). Το 11ο Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας ολοκληρώνεται την Τρίτη 16 Αυγούστου, στο Μικρό Θέατρο Ιάσονα Μολφέση, στην Παχειά Ράχη, όπου το φιλόμουσο κοινό θα απολαύσει μία συναυλία με άξονα τον Bach και έργα για βιολί και βιολοντσέλο. Ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Γιαννακοπούλου υψίφωνος, Βίκη Βασιλειάδη φλάουτο, Μαρία Παπαπετροπούλου πιάνο, Ελενα Κελεσίδη υψίφωνος, Δημήτρης Γιάκας πιάνο, Χρήστος Καραβασίλης πιάνο, Αλεξάνδρα Καπάνταη υψίφωνος, Αλέξανδρος Φαρής πιάνο, Γιάννης Γιαννόπουλος πιάνο, Γιώργος Μπάνος βιολί, Ντόρα Μπακοπούλου πιάνο, Anssi Karttunen, βιολοντσέλο, Marina Chiche βιολί.

Ολες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό, 7 ευρώ παιδιά και νέοι έως 22 ετών, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, ΑΜΕΑ. Πληροφορίες: www.aeginamusicfestival.gr, τηλ. 697.7298.553.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ