ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στις 9 Αυγούστου η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα, αύριο Σάββατο στην Καβάλα

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, την Τρίτη 9/8, στις 8 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης, για τα 71 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945).

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η ΕΕΔΥΕ αναφέρεται στην πρόσφατη ΝΑΤΟική Σύνοδο, σημειώνοντας: «Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιούλη) επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης, και αποκαλύπτεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένης αναμέτρησης έρχεται πιο κοντά. Αποφάσισαν - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρούσα - την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα των χωρών-μελών με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της "Πυραυλικής Ασπίδας", τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Βαλτική και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δ. Βαλκάνια, Καύκασο και Β. Αφρική. Στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε συνεργασία και στρατιωτικό συντονισμό δηλώνουν ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Στη συγκέντρωση καλούν με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΕΕΔΔΑ κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση τιμής για τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, που προκάλεσαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αλλά και αντίστασης στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΔΥΕΘ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το λαό για τις επικίνδυνες εξελίξεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και κλιμάκωση της πάλης. Μεταξύ άλλων σημειώνει: «71 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, μαζί με την απόφασή τους για στρατιωτικό τους συντονισμό, δηλώνουν την ετοιμότητά τους να χρησιμοποιήσουν ξανά πυρηνικά όπλα!

71 χρόνια μετά, στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, έχει εγκατασταθεί το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο NRDC-GR, στο οποίο προβλέπεται η εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής - πυρηνικά, χημικά, βιολογικά!».

Στην Καβάλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας οργανώνει εκδήλωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αύριο Σάββατο 6 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., στην παραλία (στο ύψος του ΚΤΕΛ). Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, απαγγελίες ποιημάτων, προβολή βίντεο και έκθεση φωτογραφίας.

Με ανακοίνωσή της, αναδεικνύει τους κινδύνους για το λαό της περιοχής αλλά και συνολικά για τους λαούς, από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Στην πράξη αποδεικνύονται ο πολύ επικίνδυνος ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι στοχεύσεις τους για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και αγορών, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα.

Στην περιοχή μας, στη Βόρεια Ελλάδα, ανησυχίες προκαλούν, χωρίς να προμηνύουν τίποτε το θετικό για το λαό, οι ευρύτεροι ενεργειακοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και ανάμειξη και της σημερινής κυβέρνησης, στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας Ενέργειας, μέσω κυρίως των αγωγών TAP και IGB (κάθετος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία) και του αζέρικου φυσικού αερίου, αλλά και του προς υλοποίηση σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανεβάζει τους τόνους για ζητήματα «τάξης και ασφάλειας»

Σε ζητήματα «ασφάλειας του πολίτη» - πέρα από τα της οικονομίας - επικεντρώνει, τελευταία, η ΝΔ την αντιπολιτευτική της τακτική απέναντι στην κυβέρνηση, με αφορμή καταλήψεις ή περιστατικά στα Εξάρχεια και αλλού.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, χτεσινές δηλώσεις του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, δήλωσε:

«Μετά την εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτση, για μια συμφωνία κυρίων ανάμεσα στο κράτος και τους καταληψίες δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε να τον ξεπεράσει. Δήλωσε σήμερα ότι έχει καλέσει ''συλλογικότητες των Εξαρχείων'' να συζητήσουν για να υπάρξει ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Προφανώς και για να συναποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον της ασφάλειας μιας ολόκληρης περιοχής στην καρδιά της Αθήνας. Είναι ολοφάνερο ότι ο κ. Τόσκας υποτάσσεται στις πιο ακραίες θέσεις του κόμματός του».

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «στην κόντρα της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ηττάται κατά κράτος και το κόμμα επιβάλλει τη βούλησή του. Ετσι, μετά την κομματική και ιδεολογική κάλυψη των αντιεξουσιαστών η κυβέρνηση περνά στο επόμενο στάδιο. Τη διαβούλευση, τη συναπόφαση και τη συνδιαχείριση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας με εκείνους που την αμφισβητούν και τη δυναμιτίζουν. Το επόμενο στάδιο είναι οι αντιεξουσιαστές, οι καταληψίες και οι μπαχαλάκηδες να δίνουν οδηγίες στην Αστυνομία».

Σε αυτήν τη βάση, από τη ΝΔ σπεύδουν να ...νουθετήσουν το Μαξίμου: «Η κυβέρνηση και ο κ. Τόσκας ας καταλάβουν επιτέλους ότι καθήκον και αποστολή τους είναι να φροντίζουν και να προστατεύουν μία μόνο "συλλογικότητα", τους Ελληνες πολίτες, τις οικογένειες και τις περιουσίες τους».

Δεσμεύονται, τέλος, πως «πρώτη προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση της ασφάλειας των πολιτών».

ΠΑΣΟΚ
Μιλά η πείρα;

Σπόντες εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις διαπλοκής του με το κεφάλαιο απευθύνει το ΠΑΣΟΚ, που πιθανόν λόγω προηγούμενης τέτοιας εμπειρίας του ξέρει από τέτοια...

Συγκεκριμένα, από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Το καραβάνι της κυβέρνησης φαίνεται πως κόλλησε για τα καλά στην άμμο της πολιτικής ερήμου εν μέσω καύσωνα. Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί συν-εταίροι των ΑΝΕΛ δεν ψήφισαν χθες την διάταξη για την δημιουργία ισλαμικού τεμένους μαζί με την Χρυσή Αυγή. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η ΚΟ και οι συνήθως λαλίστατοι ως "αριστερή συνείδηση" από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την πάπια, μην τυχόν διακινδυνεύσουν τις καρέκλες τους».

Και καταλήγουν: «Εν ανάγκη, για να προχωρήσει για λίγο ακόμα το κυβερνητικό κάρο, θα κληθεί ο γνωστός εργολάβος και επίδοξος καναλάρχης να ανοίξει τον δρόμο. Με το αζημίωτο βέβαια. Με ανάθεση και υπέρβαση προϋπολογισμού».

Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Στα παζάρια με τους «θεσμούς» του κουαρτέτου βρίσκεται η διαμόρφωση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, που αφορά στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μετά την τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, που αναμένεται για το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας προχτές στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επισήμανε ότι «είναι θέμα διαπραγμάτευσης πώς θα χειριστούμε το θέμα», εστιάζοντας βέβαια στα παζάρια γύρω από τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. «Ακόμη συζητάμε τους αριθμούς», επισήμανε, λέγοντας ότι στο τέλος του έτους «θα ξέρουμε αν έχει καλυφθεί το ΔΝΤ ή αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους και άλλα μέτρα για το κρατικό χρέος».

EUROSTAT
Στοιχεία δείκτη λιανεμπορίου

Σταθερός παρέμεινε τον Ιούνη ο δείκτης λιανικού εμπορίου στην Ευρωζώνη, ενώ σημείωσε οριακή μείωση κατά 0,2% στην ΕΕ των 28 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε προχτές η Eurostat. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση κατά 1,6% στην Ευρωζώνη και κατά 2,4% στην ΕΕ των 28.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, τον Ιούνη συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην Πορτογαλία (+3,1%), στη Ρουμανία (+2%) και την Ισπανία (+1%), ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρούνται στην Ιρλανδία (-1,6%), στην Εσθονία (-1,5%) και την Πολωνία (-1,0%).

Στο δωδεκάμηνο, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% στα καύσιμα κίνησης, κατά 2,1% στα προϊόντα πλην τροφίμων, ενώ η κατηγορία τρόφιμα/ποτά/καπνός εμφάνισε αύξηση κατά 1,1%. Στην ΕΕ των 28 αύξηση 3,5% καταγράφεται στα καύσιμα κίνησης, 3% στα προϊόντα πλην τροφίμων και 1,6% για τρόφιμα/ποτά/καπνό.

Τέλος οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στη Ρουμανία (+16,2%), στη Λιθουανία (+6,2%) και την Ισπανία (+5,8%), ενώ μειώσεις καταγράφονται στο Βέλγιο (-2,4%), στη Μάλτα (-0,6%) και την Αυστρία (-0,1%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ