ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Βουτιά στα ρεκόρ με το «καλημέρα»

Οπως παραδοσιακά συμβαίνει στη διοργάνωση, η κολύμβηση πρόσφερε και τις πρώτες σπουδαίες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αφού τις πρώτες μέρες επιτεύχθηκαν 3 παγκόσμια ρεκόρ.

Στα 100 μ. πεταλούδα η Σάρα Σέστρεμ δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να τερματίσει πρώτη και να πανηγυρίσει το πρώτο Ολυμπιακό της μετάλλιο. Η 22χρονη Σουηδέζα κολύμπησε σε 55.48 και κατέρριψε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (55.64) που είχε από το περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

Στα 100 μ. πρόσθιο ο Βρετανός Ανταμ Πίτι κατέρριψε ξανά την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 57.13. Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (57.55) ανήκε στον ίδιο και είχε σημειωθεί στον προκριματικό γύρο. Στα 400 μ. ελεύθερο η Κέιτι Λεντέκι με 3.56.46 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και βελτίωσε το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ (3.58.37) που είχε πετύχει τον Αύγουστο του 2014.

Στα αξιοσημείωτα των αγώνων κολύμβησης και η επανεμφάνιση στις πισίνες του Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητών των προηγούμενων ετών Αμερικανού Μάικ Φελπς στα 4χ100 ελεύθερο των ανδρών, που μάλιστα έφερε την πρώτη νίκη της ομάδας των ΗΠΑ στο αγώνισμα μετά από επτά χρόνια καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 3.09.92 και αφήνοντας 2η τη Γαλλία (3.10.53) και τρίτη την Αυστραλία με 3.11.37. Σημειώνεται πως αυτό ήταν το 19ο χρυσό μετάλλιο για τον Φελπς.

Η Σουηδέζα Σάρα Σέστρεμ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. πεταλούδα

Associated Press

Η Σουηδέζα Σάρα Σέστρεμ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μ. πεταλούδα
ΜΠΑΣΚΕΤ
Τις εκπλήξεις Κροατία, Αυστραλία

Σπουδαία νίκη επί της Ισπανίας πέτυχε η Κροατία στην πρεμιέρα του τουρνουά μπάσκετ

Associated Press

Σπουδαία νίκη επί της Ισπανίας πέτυχε η Κροατία στην πρεμιέρα του τουρνουά μπάσκετ
Η νίκη της Κροατίας επί της Ισπανίας με 72 - 70 στο ευρωπαϊκό ντέρμπι για τον β' όμιλο του τουρνουά μπάσκετ αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη της 1ης αγωνιστικής. Οι Κροάτες, με την φόρα από το προολυμπιακό του Τορίνο, όταν έκαναν την έκπληξη και πήραν την πρόκριση έναντι της Ιταλίας και της Ελλάδας, ήταν καλύτεροι των Ισπανών, κατάφεραν να ανατρέψουν εις βάρος τους διαφορά 14 πόντων και να γυρίσουν το παιχνίδι στο τελευταίο δεκάλεπτο, παίρνοντας τη νίκη. Το μπαμ έκανε και η Αυστραλία για τον Α' όμιλο νικώντας τη Γαλλία με 87 - 66.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Α΄ όμιλος: Αυστραλία - Γαλλία 87 - 66, Κίνα - ΗΠΑ 62 - 119, Βενεζουέλα - Σερβία 62 - 86. Β΄ όμιλος Βραζιλία - Λιθουανία 76 - 82, Κροατία - Ισπανία 72 - 70 Νιγηρία - Αργεντινή 66 - 94.

ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της Ρωσίας

Ενα βήμα παραπέρα σε σχέση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή προχώρησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), που απέκλεισε συνολικά τη Ρωσία από τους επερχόμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, που αρχίζουν σε λιγότερο από ένα μήνα. Η απόφαση που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις ανακοινώθηκε την Κυριακή το βράδυ σε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Ρίο από τον πρόεδρο της IPC Φίλιπ Κρέιβεν, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους αξιοπιστίας των αγώνων μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις που έφεραν στο φως το μεγάλο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ με εμπλοκή και κρατικών παραγόντων. Οπως ήταν φυσικό, η απόφαση στη Ρωσία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με αξιωματούχους της χώρας να κάνουν λόγο για « αισχρή και απάνθρωπη απόφαση», ενώ όπως διευκρινίστηκε επίσημα η Ρωσική Παραολυμπιακή Ομοσπονδία θα προσφύγει στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) για την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθεί.

ΒΟΛΕΪ

Η νίκη του Καναδά επί των ΗΠΑ ήταν από τα σημαντικά αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στο τουρνουά βόλεϊ των ανδρών. Σπουδαία επιτυχία και για την Ιταλία που επικράτησε της Γαλλίας. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία - Γαλλία 3-0 (25-20, 25-20, 25-15), Βραζιλία - Μεξικό 3-1 (23-25, 25-19, 25-14, 25-18), ΗΠΑ - Καναδάς 0-3 (23-25, 17-25, 23-25). Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Πολωνία - Αίγυπτος 3-0 (25-18, 25-20, 25-17), Ρωσία - Κούβα 3-1 (25-17, 25-19, 22-25, 25-18), Αργεντινή - Ιράν 3-0 (25-23, 26-24, 25-18).

ΤΖΟΥΝΤΟ
Εμπλεξε η Κελμεντί

Μπορεί πριν από δύο μέρες να βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας αφού έγινε η πρώτη Ολυμπιονίκης του Κοσσυφοπεδίου κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 52 κ. του τζούντο, εντούτοις η Μαϊλίντα Κελμεντί κινδυνεύει να μπλέξει σε περιπέτειες. Οπως αποκαλύφθηκε, η αθλήτρια τελεί υπό περιορισμό στη Γαλλία επειδή αρνήθηκε έλεγχο για ντόπινγκ από τον γαλλικό αντιντόπινγκ οργανισμό, τον περασμένο Ιούνη. Ο γαλλικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ ζήτησε στις 16 Ιούνη από την τζουντόκα να υποβληθεί σε έλεγχο, ενώ βρισκόταν σε προπονητικό κέντρο στα νοτιοδυτικά της χώρας με άλλους αθλητές. Η εντολή για την υποβολή των αθλητών σε ντόπινγκ κοντρόλ δόθηκε από τον γαλλικό οργανισμό και αφορούσε όλες τις εθνικότητες.

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
Κυρίαρχη η Νότια Κορέα

Οπως συνέβη χτες στο ομαδικό ανδρών, έτσι και στο ομαδικό γυναικών η ομάδα της Νότιας Κορέας, αποτελούμενη από τις Μισούν Τσόι, Μπόμπαε Κι, Χιετζίν Τσανγκ, κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο, καθώς στον τελικό νίκησε 5-1 την ομάδα της Ρωσίας, την οποία αποτελούσαν οι Τουιάνα Ντασιντορτζίεβα, Ξένια Πέροβα, Ιννα Στεπάνοβα, που αρκέστηκαν στο ασημένιο μετάλλιο.

Η ομάδα της κινεζικής Ταϊπέι, αποτελούμενη από τις Για-Τινγκ Ταν, Σι-Κία Λιν, Τσιεν-Γινγκ Λε, κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό της τοξοβολίας γυναικών, καθώς στον «μικρό τελικό» νίκησε 5-3 την Ιταλία, την ομάδα της οποίας αποτελούσαν οι Κλαούντια Μάντια, Λουτσίλα Μποάρι και Γκουενταλίνα Σαρτόρι.

Σημειώνεται πως στο ομαδικό των ανδρών κυριάρχησε και πάλι η Νότια Κορέα νικώντας της ΗΠΑ με 4-2 σετ.

ΤΕΝΙΣ
Πρόωρο «αντίο» για φαβορί

Τον αέρα του Νόβα Τζόκοβιτς στους Ολυμπιακούς Αγώνες φαίνεται να έχει πάρει για τα καλά ο Αργεντίνος Μαρτίν Ντελ Πότρο που, όπως και στο Λονδίνο, το 2012 άφησε εκτός συνέχειας το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος και Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα, φέτος το έκανε από τον 1ο γύρο, αφού επικράτησε με 2 - 0 σετ (7 - 6, 7 - 6) αφήνοντας νωρίς νωρίς εκτός συνέχειας τον Σέρβο τενίστα. Μάλιστα, το αξιοσημείωτο είναι ότι η επιτυχία του Ντελ Πότρο ήρθε μετά από ένα σοβαρό απρόοπτο που είχε ο Αργεντίνος τενίστας, όταν κλείστηκε στο ασανσέρ του Ολυμπιακού Χωριού για 40' πριν τον αγώνα τον οποίο πρόλαβε οριακά.

Εκπληξη είχαμε στον πρώτο γύρο του διπλού τένις γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, καθώς έμειναν εκτός οι αδερφές Γουίλιαμς, αφού ηττήθηκαν με 6 - 3, 6 - 4 από τις Τσέχες Λούσιε Σαφάροβα και Μπάρμπαρα Στρίτσοβα.

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Χρυσό για τις Κινέζες

Οι Κινέζες Σι Τινγκμάο και Γου Μίνσια κατάκτησαν το χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μέτρων. Στον τελικό του αγωνίσματος οι αθλήτριες από την ασιατική χώρα συγκέντρωσαν 345.60 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις Ιταλίδες Τάνια Κανιότο - Φραντσέσκα Νταλάπε (313.83 β.) που πήραν το ασημένιο μετάλλιο ενώ το χάλκινο κατέληξε στις Αυστραλέζες Μάντισον Κίνι και Αναμπελ Σμιθ που συγκέντρωσαν 219.19 β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ