ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ»
Να μπουν νέοι κρίκοι στην αλυσίδα

Η «ομάδα αγκαλιάς» του ΚΕΘΕΑ συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες τα 5 χρόνια λειτουργίας της και οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν τα όσα αποκόμισαν

«Είχα τη μεγάλη ευκαιρία να μείνω πέντε μέρες στον Ξενώνα του Συλλόγου Γονέων. Η διαμονή μου στον Ξενώνα ήταν απρόοπτη και όλοι οι γονείς κινητοποιήθηκαν άμεσα, ώστε να έχω τα απαραίτητα, όπως φαγητό, ρούχα και ό,τι χρειάζεται κάποιος σ' ένα σπίτι. Αυτό με άγγιξε πολύ, με εντυπωσίασε γιατί δεν είχα ξανά νιώσει τόσο νοιάξιμο από ανθρώπους που δεν είχαν κανένα όφελος από μένα. Επίσης, ένιωθα ασφαλής. Οι γονείς με έκαναν να έρθω κοντά τους και πίστεψαν σε μένα και αυτό με έκανε να θέλω ακόμα πιο πολύ να μπω στην Κοινότητα», (Λαμπρινή Ν.).

Το ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» με έδρα την Αθήνα απευθύνεται σε εφήβους 13 - 21 ετών και τις οικογένειές τους. Είναι το πρώτο πρόγραμμα για αυτήν την ηλικιακή ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (1988). Είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης με Ξενώνα, ώστε να μπορεί να επίσης να υποστηρίζει εφήβους από την επαρχία, χωρίς οικογενειακή στήριξη ή που παραπέμπονται από δημόσιες υπηρεσίες και χρειάζονται άμεση παρέμβαση. (Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το πρόγραμμα στο: 210.8822.122). Αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η συμμετοχή των γονιών και αδελφών των εφήβων στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Θεραπείας Οικογένειας. Εκεί απευθύνονται και γονείς που επιθυμούν να κινητοποιήσουν τα παιδιά τους για θεραπεία.


Για τις οικογένειες που προέρχονται από την περιφέρεια, λειτουργεί ξενώνας διαμονής δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης προσέλευσης όσων επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη, χωρίς η γεωγραφική απόσταση να αποτελεί εμπόδιο. Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο Σύλλογο Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ», ο οποίος υποστηρίζει τη λειτουργία του ξενώνα.

5 χρόνια «Ομάδα Αγκαλιάς»

Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΣΤΡΟΦΗ» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που θέλει να προσπαθήσει να συμμετάσχει στην κύρια φάση θεραπείας στο Πρόγραμμα της «ΣΤΡΟΦΗΣ». Για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει μία ομάδα υποστήριξης, «Ομάδα Αγκαλιάς» όπως έχει ονομαστεί, που αποτελείται από γονείς έμπειρους και ικανούς να υποστηρίξουν και να οριοθετήσουν έναν έφηβο χρήστη και την οικογένεια του, ευρισκόμενοι 24 ώρες το 24ωρο δίπλα τους. Για το λόγο αυτό διατίθενται δύο διαμερίσματα πλήρως εξοπλισμένα, παρέχοντας δωρεάν στέγαση και σίτιση για όσον καιρό απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση θεραπείας. Στο χώρο συναντιούνται τα επιμέρους βασικά Τμήματα του Προγράμματος: Το Κέντρο Συμβουλευτικής (ο προθάλαμος της βασικής θεραπείας), η Κοινότητα και οι Θεραπευτικές ομάδες των γονιών. Το Κέντρο Συμβουλευτικής στο οποίο ανήκουν τα παιδιά που φιλοξενούνται και η ομάδα διατηρεί άμεση και ανοιχτή συνεργασία - επικοινωνία μαζί του.

Πριν από λίγες μέρες η «Ομάδα Αγκαλιάς» έκλεισε 5 χρόνια. Γονείς και έφηβοι τα γιόρτασαν μοιράζοντας την εμπειρία τους μέσα από αυτό το εγχείρημα.

«Η όλη προσπάθεια έχει ρίσκο. Και εκεί κρύβεται η ομορφιά της. Γιατί και μέσα από την ακύρωσή της μπορώ ν' αντλήσω πλούτο συναισθημάτων. Οταν δίνω την ευκαιρία σ΄ ένα παιδί και το στηρίζω για να πάρει την απόφασή του, μπορεί να αρνηθεί να συνεχίσει, να ακυρώσει τη δική μου προσπάθεια. Εκεί είναι το λεπτό σημείο. Ο θυμός μου γίνεται δύναμη για να κατανοήσω και να εκτιμήσω κάτι που μπορεί λόγω του χρόνου να ξεχνώ. Αυτά που κατάφερα με το δικό μου παιδί. Από την άλλη, όλη αυτή η ενέργεια και η ασφάλεια που ένιωσε το παιδί που αγκάλιασα πιστεύω ότι δεν πάει χαμένη. Είναι ένα φωτεινό σημάδι μέσα στα χρόνια της σκοτεινιάς του. Και μπορεί να μην το κάνει τίποτε. Νιώθω όμως να γίνομαι "υπεύθυνη" και "δημιουργός" για κάτι ωραίο χαραγμένο μέσα του», (Βούλα, μέλος της «Ομάδας Αγκαλιάς»).

Ενώ ο Μανώλης, αναφερόμενος στο ρόλο της «Ομάδας Αγκαλιάς», υπογραμμίζει ότι είναι «μια ζεστή αγκαλιά για κάθε παιδί και κάθε γονιό που φιλοξενούμε. Μια ομάδα ευθύνης, καθαρότητας, ασφάλειας, εμπιστοσύνης, ζεστασιάς και εμπειρίας. Κάθε παιδί που φιλοξενούμε είναι δικό μας παιδί. Εδώ στο χώρο της Στροφής εγώ και η οικογένειά μου πήραμε τόσα πολλά ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ εδώ πήρα τη ζωή του παιδιού μου πίσω. Είναι λοιπόν να δώσω κι εγώ κάτι σε αυτόν τον χώρο. Στους νέους γονείς ένα χέρι να πιαστούν όπως έκαναν κάποιοι άλλοι γονείς για μένα. Στα παιδιά μια αγκαλιά και φροντίδα όπως στο δικό μου παιδί. Στα νέα μέλη της ομάδας την εμπειρία μου και ένα στόχο. Να συνεχίσει η αλυσίδα με νέους κρίκους».

«Στον Ξενώνα του συλλόγου οικογένειας έχω μείνει δύο φορές. Ηταν πολύ βοηθητικό για εμένα καθώς στο σπίτι μου δεν γινόταν να μου βάλουν τα όρια όπου χρειαζόμουν τότε και να μου εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον χωρίς ουσίες. Οσο βρισκόμουν εκεί, οι γονείς άρχισαν να με μαθαίνουν βασικά πράγματα, όπως να μαγειρεύω, να είναι καθαρός ο χώρος όπου μένω και να προσέχω τον εαυτό μου. Γενικά ένιωθα μια ζεστασιά όπου δεν είχα μέχρι τότε και ήταν αρκετή για να με κάνει να νιώσω πιο οικεία και να μου δώσει δύναμη να συνεχίσω. Πέρναγα ευχάριστα με κάθε γονιό όπου ήταν εκεί για να με προσέχει. Ηταν καλοδιάθετοι και πρόθυμοι να με βοηθήσουν και να περάσουν χρόνο μαζί μου, κάτι που το είχα πολύ ανάγκη εκείνο το διάστημα. Ολοι οι γονείς έρχονταν εθελοντικά και ήταν τόσο πρόθυμοι που ώρες - ώρες καταντούσαν "ενοχλητικοί"», τονίζει ένα από τα παιδιά που παρακολουθούν το πρόγραμμα της «ΣΤΡΟΦΗΣ», ενώ ο Γιώργος Β. συμπληρώνει: «Ο Ξενώνας για εμένα ήταν κάτι πολύ σημαντικό για να μπω στην Κοινότητα. Εκεί είχα ανθρώπους που άφηναν τα σπίτια τους για να έρθουν να βοηθήσουν εμένα στο να μείνω καθαρός και αυτό το εκτιμώ πάρα πολύ και από τη θέση που βρίσκομαι τώρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις ένα σπίτι και ανθρώπους όταν το έχεις πραγματικά ανάγκη. Πήγαινα στο Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων για να κάνω τις ομάδες μου και όταν γύρναγα πίσω ένιωθα ότι ανήκω κάπου. Ακόμα και τώρα που είμαι στην Κοινότητα σκέφτομαι πολύ τον Ξενώνα και γενικά όλα αυτά που έμαθα από εκεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ