ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελευταίο «αντίο» στον Αντώνη Κακαρά

Υπό τους ήχους του κλαρίνου από τα βουνά της Ρούμελης, απ' όπου καταγόταν, πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε χτες, στο Β' Νεκροταφείο Αθήνας, τον Αντώνη Κακαρά, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή, το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 71 ετών.

Ο Αντώνης Κακαράς, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και λογοτέχνης, διακρίθηκε για την αντιστασιακή του δράση στη διάρκεια της χούντας, αλλά και τη συμμετοχή του κατόπιν στους αγώνες του λαού μας.

Στην κηδεία, που ήταν πολιτική, για να συμπαρασταθούν στη σύζυγό του Βάλια, στα παιδιά του και τα αδέλφια του, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολυπληθής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλη του ΠΑΜΕ, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ), φίλοι του, συμμαθητές του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, λογοτέχνες, εν ενεργεία αξιωματικοί του ΠΝ, καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου δίδαξε, και πολλοί άλλοι.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, η ΚΕ του ΚΚΕ, ο ΣΦΕΑ, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ, η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού και συμμαθητές του.

Αποχαιρετώντας τον εκλιπόντα, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε μεταξύ άλλων:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετούμε με θλίψη έναν ακατάβλητο, σεμνό και ατρόμητο μαχητή για το δίκιο και τις ελευθερίες του λαού, για την προκοπή του τόπου σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τους πολέμους, την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Εναν αγωνιστή που τόλμησε, μαζί με άλλους στρατιωτικούς καριέρας, σε δύσκολες συνθήκες, να σηκώσει το ανάστημά του, να αντιταχθεί και να αντισταθεί στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία της χούντας και στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε όργανο απροκάλυπτης καταπίεσης, βίας και τυραννίας του λαού και σε υπηρέτη συμφερόντων ξένων, σε βάρος του λαού και της πατρίδας».

Πρόσθεσε: «Ο Αντώνης είχε βαθιά συναίσθηση, ως παιδί του λαού, καθώς καταγόταν από λαϊκή οικογένεια, ότι ο αληθινός πατριωτισμός είναι απόλυτα ταυτισμένος με τα συμφέροντα, το δίκιο, την ευημερία και την πρόοδο του λαού και το δικαίωμά του να επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε αυτήν την προοπτική και να τον υπερασπίζεται με κάθε μέσο. Ηταν πεισμένος ότι αυτό το δικαίωμα αφορά όλους τους λαούς και ήταν ταγμένος αμετακίνητα στη συμφιλίωση των λαών. Δεν εγκλωβίστηκε στα κηρύγματα της πατριδοκαπηλίας και στην αχαλίνωτη κολακεία προς τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους αξιωματικούς τους ότι αποτελούν κάτι το ξεχωριστό, πάνω από το λαό και, πολύ περισσότερο, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στο λαό, πότε στο όνομα του "κομμουνιστικού κινδύνου" και πότε στο όνομα του "εθνικού συμφέροντος"».

Συνέχισε: «Από τις θέσεις αυτές, ο Αντώνης βρήκε τη δύναμη όχι μόνο να διαχωρίσει τη θέση του από το σώμα των αξιωματικών που υπηρέτησαν τη χούντα, αλλά και να συνειδητοποιήσει σε βάθος τη μήτρα που μετατρέπει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε όργανο βίας, καταπίεσης και εκφοβισμού του λαού. Τη σύνδεσή τους με το ΝΑΤΟ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την ένταξή τους στα πολεμικά τους σχέδια ως χωροφύλακα και υπερασπιστή των προνομίων των λίγων, των ισχυρών να εκμεταλλεύονται και να ληστεύουν έθνη και λαούς.

Αλλά οι εμπειρίες και τα μαθήματα που πήρε μέσα από αυτούς τους αγώνες δεν του επέτρεψαν "να αναπαυτεί στις δάφνες του". Συνέχισε να υπερασπίζεται θέσεις και αρχές, ιδιαίτερα ως απόστρατος πλέον. Πήρε δραστήρια μέρος σε νέους αγώνες από νέες θέσεις. Το παράδειγμα του Αντώνη δείχνει ότι μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν πατριώτες αξιωματικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και εμπειρίες συναντήθηκε και εκτίμησε πολλές από τις θέσεις του ΚΚΕ και τον αγώνα του τόσο για τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και για γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Ως απόστρατος βρέθηκε στο πλευρό του ΚΚΕ σε πολλούς κοινούς αγώνες. Οπως ο ίδιος έγραφε, συμφωνεί με το ΚΚΕ "γιατί διακηρύσσει πως παλεύει για αλλαγή και εννοεί ουσιαστική, εκ βάθρων, άρα επαναστατική αλλαγή στη διαχείριση του πλούτου της χώρας, των μέσων παραγωγής, της δύναμης των εργαζομένων. Και δεν παίζει με τις λέξεις και τις έννοιές τους. Δεν σκαμπανεβάζει συνθήματα κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Δεν αλλάζει ρούχα επιδιώκοντας να σαγηνέψει και να εγκλωβίσει τον απελπισμένο". Η εκτίμησή μας στο πρόσωπό του είναι ακέραιη».

Εκφωνώντας αποχαιρετισμό εκ μέρους του ΣΦΕΑ, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Σπ. Χαλβατζής, είπε μεταξύ άλλων: «Αποχαιρετούμε τον συναγωνιστή μας της αντιδικτατορικής πάλης, αλλά και τον σύντροφο του καθημερινού αγώνα μέχρι σήμερα, Αντ. Κακαρά, ο οποίος έπραξε το χρέος του όσο λίγοι. Αποχαιρετούμε τον αγωνιστή της καθημερινής πάλης, ο οποίος μετά την αποστράτευσή του δεν έμεινε συνταξιούχος, αλλά, ως μέλος της ΚΕΘΑ, γύριζε όλη την Ελλάδα, έκανε ομιλίες, όπου καθήλωνε το ακροατήριό του, με τα επιχειρήματά του, με τις γνώσεις του και την αντικειμενικότητά του. Για το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Για τον εγκληματικό και καταστροφικό ρόλο τους στους πολέμους, στη σφαγή των λαών, στους οξύτατους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για τα κέρδη των πολυεθνικών, για τα πετρέλαια, για το φυσικό αέριο, για τους δρόμους που αυτά θα περάσουν». Ο ομιλητής κατέληξε με την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα ότι «τα χνάρια που άφησες θα τα περπατήσουν πολλοί νέοι αγωνιστές στις σημερινές σύγχρονες συνθήκες».

Μιλώντας εκ μέρους της ΚΕΘΑ, ο υποναύαρχος ε.α. Γιάννης Ντουνιαδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο που ο Αντ. Κακαράς προσέγγιζε τις Ενοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, σε συνδυασμό με τα λεγόμενα εθνικά θέματα: «Αυτά τα τελευταία όμως με μια διαφορά! Χωρίς συμβιβασμούς και ενδοτικότητες κρυμμένες πίσω από οποιονδήποτε ρεαλισμό, αλλά με καθαρή, πραγματικά πατριωτική γραμμή: Τα θέματα του Αιγαίου, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, το Κυπριακό, τον πραγματικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ σε όλα αυτά, αλλά και για τους πολέμους που έχουν εξαπολύσει στην περιοχή μας και ευρύτερα». Θύμισε, δε, ότι ο εκλιπών «αρχές του χρόνου φέτος επικρότησε ένθερμα την απόφαση της Κίνησης να επιλέξει ως συμμάχους της στους κοινωνικούς αγώνες "εργαζόμενους και συνταξιούχους που έχουν αποδείξει ότι μάχονται με συνέπεια για το δίκιο όλων μας"». Τόνισε, εξάλλου, ότι ο Αντ. Κακαράς διακρινόταν από «αρχές, αγωνιστική συνέπεια, δημιουργικότητα, απλότητα, γλυκύτητα στην ομιλία, αλλά και οργή όταν έπρεπε».

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν φίλοι και συνάδελφοί του.


Εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Εχοντας ήδη διανύσει ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη τη χώρα, το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» προχωρά προς την κορύφωσή του με εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές και με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Το κεντρικό τριήμερο πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 15, 16 και 17 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Για τις επόμενες μέρες, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα Παρασκευή

-- Στο Καραβόσταμο Ικαρίας, με τίτλο «Συνεχίζουμε με αγώνα - γνώση - τόλμη και αντοχή, διδασκόμαστε από τις λαμπρές στιγμές της ταξικής πάλης στον τόπο μας, προχωράμε και εμείς όσο προβαίνει μπρος η Ιστορία».

-- Στη Σπερχειάδα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή βίντεο για τη δράση του ΔΣΕ με αναφορά στην περιοχή, αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι και ομιλία από την Γεωργία Πύθουλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στη Μεγαλόπολη, στην κεντρική πλατεία, με θέμα: «70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος», τιμώντας τους σκοτωμένους μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ την περίοδο 1946 - 1949 και καλώντας τους συγγενείς και απογόνους τους να συμβάλλουν στη συμπλήρωση των ονομάτων, στη συλλογή στοιχείων και αρχειακού υλικού.

  • Σάββατο, 13 Αυγούστου:

-- Στο Λιμένα Θάσου, με ομιλητή τον Δημήτρη Καρατσώκη, Γραμματέα του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με τους Γιάννη Κεραμίδη (βιολί) και Σπύρο Λαμπρινόπουλο (ακορντεόν).

-- Στη Νάξο, στο πάρκο δίπλα στο Δημαρχείο, στις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Ορέστη Σιώπη, μέλος της Επιτροπής Αιγαίου του ΚΣ της ΚΝΕ. Συναυλία από έντεχνο νεανικό συγκρότημα. Νησιώτικο γλέντι. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση αρχειακού υλικού αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αφιέρωμα στο Προσφυγικό, Παιδότοπος, βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ