ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Συστάσεις Τσίπρα για επιτάχυνση του αντιλαϊκού «οδοστρωτήρα»

Μαζί με την αντιλαϊκή κλιμάκωση, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνουν και την «παραγωγή» αυταπατών για τη χειραγώγηση του λαού

Eurokinissi

Μαζί με την αντιλαϊκή κλιμάκωση, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνουν και την «παραγωγή» αυταπατών για τη χειραγώγηση του λαού
Η διαμόρφωση μιας αφήγησης ικανής να αποπροσανατολίσει, να χειραγωγήσει και να καλλιεργήσει φρούδες προσδοκίες στο λαό, βρέθηκε στο επίκεντρο του κυβερνητικού συμβουλίου χτες, μπροστά στους κρίσιμους σταθμούς του φθινοπώρου και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, στη συζήτηση κυριάρχησαν ζητήματα που άπτονται των επικείμενων «αξιολογήσεων» της εφαρμογής του μνημονίου, αλλά και συνολικά της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το ευφυολόγημα της «δίκαιης ανάπτυξης» αναμένεται να αποτελέσει τη «μαγιά» της κυβερνητικής προπαγάνδας, το «δόλωμα» για απόσπαση λαϊκής ανοχής, αν όχι συναίνεσης στους στόχους του κεφαλαίου. Με αυτό ως αφετηρία συζητήθηκαν ο συντονισμός και προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου, ενώ μπροστά στη ΔΕΘ τα υπουργεία θα ετοιμάσουν απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, ώστε οι εισηγήσεις τους να συνθέσουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Το κυβερνητικό συμβούλιο συζήτησε, επίσης, έναν πρώτο προγραμματισμό για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει σε πρώτη φάση νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης κ.ά.

Στη συνεδρίαση έγινε, επίσης, ενημέρωση για τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, κυρίως σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, τη Σύνοδο των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου και τη συνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι. Το Μέγαρο Μαξίμου, αν και επιθυμεί συντονισμό δράσης με κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών της ΕΕ γύρω απ' την αξίωση χαλάρωσης της λιτότητας για τα μονοπώλιά τους, εντούτοις συνυπολογίζει τον κυρίαρχο ρόλο της Γερμανίας στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, του Προσφυγικού κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό, κρατά χαμηλά τους τόνους της επικείμενης συνάντησης των αρχηγών κρατών του Νότου, παρουσιάζοντας επισήμως σαν ατζέντα της αυτή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Σεπτέμβρη, στην Μπρατισλάβα.

Στο Παρίσι ο Αλ. Τσίπρας

Η δε συνάντηση των σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα γίνει αύριο στο Παρίσι. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν, επίσης, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ είναι η δεύτερη συνάντηση αυτού του είδους στην οποία προσκαλείται και συμμετέχει ο Αλ. Τσίπρας.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια διαμόρφωσης κοινής στάσης των σοσιαλδημοκρατών ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη συνάντηση του Παρισιού ο Αλ. Τσίπρας θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν ενιαίες θέσεις, «σε κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας». Οπου «αναπτυξιακή ατζέντα», βέβαια, η διεκδίκηση μεγαλύτερων περιθωρίων κρατικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, προϋπόθεση για την οποία είναι να ισοπεδώνονται οι λαοί και τα δικαιώματά τους. Θα θέσει, επίσης, το ζήτημα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αυταπάτες με τη σέσουλα

Στο μεταξύ, χτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, διέψευσε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ενώ ισχυρίστηκε, δίνοντας στίγμα της προσπάθειας που θα καταβάλει η κυβέρνηση για καλλιέργεια νέων κάλπικων ελπίδων, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, κάτι που θα γίνει «όταν η χώρα ανακτήσει το κύρος της». Σε αυτό το πλαίσιο - πρόσθεσε - εντάσσονται και οι επικείμενες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού.

Ο δε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84», υποστήριξε το αφήγημα της «κινητικότητας για μια καλύτερη και πιο λειτουργική για τους πολίτες Ευρώπη», προσθέτοντας πως «αυτή τη φορά και η Ελλάδα μετέχει πια στις πρωτοβουλίες για τη λύση. Δεν είμαστε η κορυφή του παγόβουνου του προβλήματος, είμαστε μέρος μιας κινητικότητας για λύση».

Παράλληλα, εκφράζοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να προωθήσει και να εφαρμόσει μια ώρα αρχύτερα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, υπογράμμισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις και με μικρότερο χρονοδιάγραμμα. Εχει τις δυσκολίες της, αλλά είναι λιγότερο δύσκολη από την πρώτη»...

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας ότι βασική αιτία της παραπάνω πρεμούρας είναι η προσπάθεια να εξασφαλιστεί νέος δανεισμός για λογαριασμό του κεφαλαίου και πάνω στις πλάτες του λαού, ο Δ. Παπαδημούλης πρόσθεσε: «Το επόμενο καλοκαίρι υπάρχει ήδη σχεδιασμός που συζητείται με τους δανειστές για επιστροφή στις αγορές δοκιμαστικά (...) γεγονός που θα αποτελέσει ένα επιπλέον σημάδι ότι η Ελλάδα επιστρέφει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και των υγιών οικονομικών και είναι ένας χώρος που προσφέρεται για επενδύσεις».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σημαίνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το κυβερνητικό συμβούλιο και την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σημαίνει επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί κι άλλων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη "αξιολόγηση".

Οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ανακούφιση μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι το "τυράκι" για να παγιδευτεί ο λαός στη "φάκα" των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που υπηρετεί με συνέπεια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απέναντι, λοιπόν, στις κυβερνητικές προετοιμασίες, ο λαός χρειάζεται να προετοιμάσει τη δική του αντεπίθεση ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη - εκδήλωση στη Μακρόνησο στις 3 Σεπτέμβρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, διοργανώνει επίσκεψη - εκδήλωση το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

«Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εξορίστηκαν στο "ελληνικό Νταχάου", υπέστησαν σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Παράλληλα, διεκδικούμε να αναδειχθεί η Μακρόνησος, πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορεί ο λαός και η νεολαία να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Γι' αυτόν το λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί με αυτό τον τρόπο επισκέψιμη. Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε! Αντλούμε συμπεράσματα από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210.5282.523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Για τη μεταφορά στη Μακρόνησο, με λεωφορεία από την Αθήνα και με πλοίο από το Λαύριο, η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή. Η αναχώρηση από το Λαύριο θα γίνει στις 5 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ