ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Συνεχίζεται η αύξηση των ροών στα νησιά

Τμήμα του καταυλισμού προσφύγων στο Ελληνικό
Τμήμα του καταυλισμού προσφύγων στο Ελληνικό
Συνεχίζεται η αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών σε Λέσβο, Χίο και Κω, που παρατηρείται τις τελευταίες βδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, στη Λέσβο 69 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα με τουρκική ακταιωρό να τους παρακολουθεί, χωρίς όμως να τους εμποδίσει να περάσουν στα ελληνικά ύδατα. Οταν οι πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα, λιμενικοί προχώρησαν σε επιχείριση διάσωσης, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έγινε με άλλους 59 ανθρώπους που έφτασαν στην Κω. Ανάμεσά τους ήταν και ο δουλέμπορος που συνελήφθη και αναμενόταν να οδηγηθεί στον εισαγγελέα του νησιού. Χτες το πρωί, έγινε και άλλη επιχείριση διάσωσης 44 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα ανατολικά της Χίου, καθώς και άλλων 45 που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Νενητών Χίου.

Ερευνα για το βίντεο που δείχνει άνδρα του Λιμενικού να βρίζει και να χτυπά πρόσφυγα κατά τη διάρκεια διάσωσης στη Λέρο, διέταξε το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αναφορικά με οπτικοακουστικό υλικό που έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, σύμφωνα με το οποίο στέλεχος του ΛΣ - ΕΛ.ΑΚΤ. φαίνεται να χειροδικεί και να υβρίζει αλλοδαπό, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνεται ότι το υπόψιν υλικό εξετάζεται, το περιστατικό ερευνάται». Παράλληλα, «ενημερώθηκαν αρμοδίως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης και οι οποίοι έδωσαν ήδη σχετικές εντολές για πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση του υπόψη περιστατικού».

Σε ό,τι αφορά την εκκένωση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, δημοσίευμα του «Εθνους» αναφέρει πως είναι θέμα χρόνου, καθώς οι πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν σε μια νέα δομή εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής (κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει επέκταση του κέντρου στον Σκαραμαγκά) και σε μια νέα δομή σε γειτονικό με την Αττική νομό. Πάντως, φαίνεται πως έχει δρομολογηθεί και θα προχωρήσει σύντομα η εκκένωση του χώρου, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχειρηματικής κοινοπραξίας στην οποία έχει παραχωρηθεί. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το μπαράζ δημοσιευμάτων την προηγούμενη βδομάδα στον αστικό Τύπο σχετικά με τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.

Τέλος, ζήτημα έχει προκύψει με το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων που τελεί υπό κατάληψη εδώ και αρκετές βδομάδες από λεγόμενους «αλληλέγγυους» και διαμένουν σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες. Εκθεση που υπογράφουν επιθεωρητές της Περιφέρειας και την οποία επικαλείται ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει πως η κατάσταση στο πρώην Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την υγεία των προσφύγων όσο και για τη δημόσια υγεία.

Πάντως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η παντελής απουσία κρατικής μέριμνας και δομών τέτοιων που να μπορούν να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους κάτω από κανονικές συνθήκες, δίνει αντικειμενικά χώρο σε διάφορες ΜΚΟ ή άλλες πρωτοβουλίες που πολύ συχνά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγιεινή και την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Και γι' αυτό φέρει ακέραια την ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Νέες μαρτυρίες και νέα ερωτήματα

Eurokinissi

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τη σύγκρουση του ταχύπλοου και του τουριστικού σκάφους στην Αίγινα που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων ατόμων. Σύμφωνα με την κατάθεση επιβάτη του σκάφους, που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, στο ταχύπλοο υπήρχε και μία γυναίκα ηλικίας 30 ετών, τη στιγμή που νέες μαρτυρίες αναφέρουν πως οι επιβάτες του μοιραίου σκάφους ήταν αυτοί που αναφέρονται στη δικογραφία.

Ειδικότερα, μία από τους επιβάτες του τουριστικού σκάφους αναφέρει στην κατάθεσή της πως πριν από τη σύγκρουση ο οδηγός του εν λόγω σκάφους προειδοποιούσε το ταχύπλοο με την κόρνα του για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Αμέσως μετά το περιστατικό, «γύρισα το βλέμμα μου τριγύρω να δω τι είχε γίνει και διαπίστωσα την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους το οποίο βρισκόταν ακίνητο σε απόσταση περίπου 30 μέτρων. Πάνω επέβαινε ένας άνδρας ηλικίας περίπου 70 ετών και μια κοπέλα καθόταν δίπλα του ηλικίας περίπου 30 ετών. Αυτοί τουλάχιστον ήταν ορατοί από το σημείο που ήμουν».

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», ο υπεύθυνος στο κυλικείο του Ναυτικού Ομίλου Αίγινας ανέφερε στην κατάθεση που έδωσε στις λιμενικές αρχές του νησιού πως «είδα δεξιά μου το σκάφος του Λυκουρέζου να φεύγει από το λιμάνι με τρεις ακόμη επιβαίνοντες, οι οποίοι ήταν αυτοί που πριν από λίγο μου είχαν παραδώσει το αυτοκίνητό τους στο Ναυτικό Ομιλο. Στο τιμόνι του σκάφους είδα τον κ. Λυκουρέζο. Κοίταξα μάλιστα για να δω αν πράγματι ο κύριος που μου άφησε το αυτοκίνητό του επιβιβάστηκε τελικά στο σκάφος του Λυκουρέζου ή απλά χρησιμοποίησε το όνομά του, μια και γνωρίζω τον κ. Λυκουρέζο από το κυλικείο που έρχεται ως πελάτης. Τα τρία άτομα που ήταν παρέα με τον κ. Λυκουρέζο ήταν εμφανή σε εμένα».

Από την άλλη, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα της Κυριακής», στο τιμόνι του μοιραίου ταχύπλοου δεν έχουν εντοπιστεί αποτυπώματα του 77χρονου, αλλά σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων πρόκειται να ορίσουν δικούς τους τεχνικούς συμβούλους για να εξετάσουν τις συνθήκες της σύγκρουσης. Μάλιστα, ο Σπύρος Βλάσσης, δικηγόρος της οικογένειας Κατιφά, δήλωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο το ταχύπλοο να πήγαινε στο «αυτόματο».

Πυρκαγιές σε Αμφιλοχία και Ηλεία

Δύο πυρκαγιές ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, με την Πυροσβεστική να προσπαθεί να τις θέσει υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, η πρώτη ήταν σε δασική έκταση στην περιοχή Κουβαρά Αμφιλοχίας, όπου επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 6 άτομα πεζοπόρου τμήματος και η δεύτερη σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόπουλο Ηλείας, όπου στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 1 «Καναντέρ».

Σε ύφεση ήταν η πυρκαγιά στην περιοχή Κούτσι Νεμέας, η οποία δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και όπου επιχειρούσαν 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 3 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 2 αεροσκάφη «Καναντέρ», 2 ψεκαστικά «Πετζετέλ» και 3 ελικόπτερα.

Αντίθετα, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στις περιοχές Κάλφα Αχαΐας, Κωστακιούς, Γαβριά και Αγ. Σπυρίδωνα Αρτας, Αμυγδαλεώνα Καβάλας και Ασπρόχωμα Καλαμάτας, Κοντογενάδα Κεφαλονιάς, Αγιο Ιωάννη Ηλείας, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης, Μαγούλα και Μουζάκι Καρδίτσας, Νέο Κοιμητήριο και Κόμβο Συκουρίου Λάρισας, Κουτσού Ξάνθης και Ανθοχώρι Βοιωτίας.

Πέθανε ο Κ. Μήτσης

Αύριο θα γίνει η κηδεία του Κωνσταντίνου Μήτση, που πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο Κ. Μήτσης ήταν εκδότης της εφημερίδας «Βραδυνή», συνιδρυτής του «Αδέσμευτου Τύπου» (με τον Δ. Ρίζο) και ιδρυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Mitsis Hotels». Η νεκρώσιμος ακολουθία θα γίνει σήμερα από τη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρυονέρι Ιωαννίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ