ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Διαμαρτυρία τη Δευτέρα για τους παιδικούς σταθμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα των παιδικών σταθμών οργανώνουν ο Σύλλογος της ΟΓΕ στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αχαΐας και η Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών, τη Δευτέρα, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Νέα Εθνική Οδός).

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας καταγγέλλει το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, τα στοιχεία και για το Δήμο Πάτρας επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται πολλές οικογένειες. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 70% οι θέσεις που διατίθενται μέσω του προγράμματος (344 εγγραφές σε σύνολο 509 θέσεων). Οι 165 θέσεις που μένουν κενές, ενδέχεται να συνεχίσουν να μένουν ακάλυπτες, καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν βρει θέση στις δομές που τις εξυπηρετούν. Οι 80 θέσεις των βρεφών έχουν ήδη καλυφθεί στο σύνολό τους και παρ' όλα αυτά υπάρχουν περίπου 30 οικογένειες, δικαιούχοι του «voucher», χωρίς θέση! Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στις δομές για παιδιά ΑμεΑ: Ενώ η δυναμικότητά τους είναι για 150 παιδιά, έχουν μοιραστεί 185 «voucher», πράγμα που σημαίνει ότι για 35 οικογένειες το κουπόνι του προγράμματος θα μείνει χωρίς αντίκρισμα.


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Μειωμένος ο αριθμός των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ

Μειωμένος κατά 25% είναι σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των παιδιών που έγινε δεκτός στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καισαριανής, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του δήμου, «από τις 235 αιτήσεις που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ, εγκρίθηκαν μόλις 145. Από αυτές, οι 130 αφορούν τις δομές του Δήμου μας. Τις υπόλοιπες τις ακύρωσαν με τη δικαιολογία ότι είναι πάνω από το όριο της φτώχειας! Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με πέρσι, ο αριθμός που έγινε δεκτός είναι μειωμένος κατά 25%». Στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα τονίζεται:

«Από τις 235 αιτήσεις που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ (σ.σ. συνολικά στην Καισαριανή), εγκρίθηκαν μόλις 145. Από αυτές, οι 130 αφορούν τις δομές του Δήμου μας. Τις υπόλοιπες τις ακύρωσαν με τη δικαιολογία ότι είναι πάνω από το όριο της φτώχειας! Είναι ενδεικτικό ότι σε σύγκριση με πέρσι, ο αριθμός που έγινε δεκτός είναι μειωμένος κατά 25%.

Ταυτόχρονα, όμως, στο Δήμο μας έρχεται να προστεθεί και ένα επιπλέον εμπόδιο όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς. Τη χρονιά 2013-2014, η τότε δημοτική αρχή του κ. Καμπάκα πήρε περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς από το επιτρεπτό όριο και ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητές τους (σε ορισμένους σταθμούς η υπέρβαση έφτανε σε ποσοστό 133%). Με αυτόν τον τρόπο, υποβάθμισε τόσο την ποιότητα όσο και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Και προφανώς, όλα αυτά δεν έμειναν κρυφά από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το 2016 η Διαχειριστική Αρχή για την περίοδο 2013-2014, με αποτέλεσμα να μας επιβάλει το υπέρογκο πρόστιμο των 162.000 ευρώ, που - σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων από το ΕΣΠΑ για τις δομές της Προσχολικής Αγωγής - δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών της πόλης μας.

Αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής το δήμαρχο, πραγματοποίησε επίσκεψη στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και μεταξύ άλλων ζητημάτων, έθεσε το θέμα του προστίμου και των δυσθεώρητων προβλημάτων που αυτό δημιουργεί, ζητώντας τη διαγραφή του.

Ο υπουργός, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, κατανόησε το εύρος του προβλήματος και υποσχέθηκε να εξετάσει το δίκαιο αίτημά μας για τη διαγραφή του.

Κι ενώ η δημοτική αρχή κάνει αυτήν την προσπάθεια, προκλητικά και ανερυθρίαστα, ο πρώην δήμαρχος Καμπάκας, αντί να απολογηθεί για τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς που δημιουργήθηκαν επί της θητείας του ως δήμαρχος και οδήγησαν στο πρόστιμο που μας επιβλήθηκε, έχει το θράσος να ρίχνει την ευθύνη σε όλους τους άλλους πλην του ίδιου!

Ως δημοτική αρχή θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προτάσσουμε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα των παιδικών σταθμών, μέχρις ότου υπάρξει ουσιαστική λύση. Καλούμε το σύνολο των γονέων, τους εκπαιδευτικούς, συνολικά την κοινωνία να αγωνιστεί ούτως ώστε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των θέσεων.

Διεκδικούμε:

Αποκλειστικά δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά, με κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση των τροφείων.

Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.

Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ