ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Από την Πέμπτη η «καρδιά» του Φεστιβάλ χτυπάει στη Θεσσαλονίκη!

Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Από τις περσινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του πρώην Στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, που από την ερχόμενη Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη έως και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη διάρκεια του τριημέρου, η νεολαία και οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν συζητήσεις, αφιερώματα, θεματικές εκθέσεις, συναυλίες και άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται με το μεράκι των μελών της ΚΝΕ.

Για την προετοιμασία του Φεστιβάλ, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Δήμητρα Χατζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως μας είπε, «στόχος μας είναι να φτάσει παντού το σύνθημα του Φεστιβάλ "Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή... Να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία". Για μας αυτό το σύνθημα συνοψίζει όλα τα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στη νεολαία της εργατικής τάξης, αυτά τα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η ΚΝΕ, με βάση το σκοπό της πάλης μας, την προοπτική για επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Η νεολαία στην οποία απευθυνόμαστε, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ αποδείξεις για το τι σημαίνει καπιταλισμός. Κρίση, προσφυγιά, πόλεμος, φτώχεια. Μπορούν να αντιληφθούν από την ίδια την κατάσταση που βιώνουν σπίτια τους, ότι είναι "παραμύθια" όσα τους λέει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περί "δίκαιης ανάπτυξης" και θυσιών που πιάνουν τόπο. Παρά τη μικρή τους κοινωνική πείρα, τα έχουν δοκιμάσει όλα: την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, το ψάξιμο επίδοξων "σωτήρων". Μόνο τη δύναμή τους δεν έχουν δοκιμάσει. Η νεολαία σήμερα ψάχνει διέξοδο, προοπτική. Αυτή ακριβώς η προοπτική βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, στο επαναστατικό του Πρόγραμμα, στο σκοπό της πάλης του, στο σοσιαλισμό, σε εκείνο δηλαδή το κοινωνικοοικονομικό σύστημα όπου καταργείται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που η κοινωνία οργανώνεται με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες. Αυτήν την προοπτική θέλουμε να αναδείξουμε και μέσα από το Φεστιβάλ».

Ξεχωριστές οι εκθέσεις


Στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, ξεχωρίζει φέτος η προσπάθεια συνολικής αναβάθμισης με εμπλουτισμό του περιεχομένου και των περιπτέρων, όπου πέρα από συζητήσεις, έχουν ενταχθεί πολύμορφες δραστηριότητες στους χώρους: παιχνίδια στο μαθητικό στέκι, ξεχωριστές δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά σε δικό τους ξεχωριστό χώρο στον Παιδότοπο, παρουσίαση ερευνητικών εργασιών, πρότζεκτ στο χώρο των ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.λπ.

Ξεχωριστή θέση θα έχουν φέτος τρεις εκθέσεις: Η έκθεση «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη». Είναι η έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στα πλαίσια του 41ου Φεστιβάλ, μέσα από την οποία η νεολαία και συνολικά ο κόσμος που θα επισκέπτεται το Φεστιβάλ έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το τι σημαίνει πρωτοπόρος κομμουνιστής, που δεν σκύβει το κεφάλι, δε λυγίζει, που δίνει τη ζωή του για τα ιδανικά του. Η αντοχή αυτή προκύπτει από το σκοπό της πάλης για μια άλλη κοινωνία, για το σοσιαλισμό, και μπορεί να εμπνεύσει ένα νέο σήμερα, κόντρα στα πρότυπο του ατομισμού, του «ο θάνατός σου η ζωή μου», που προβάλλει το σύστημα.

Παράλληλα, στο Εργατικό Στέκι θα παρουσιαστεί η Εκθεση «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870-1936)», που αφορά την πορεία του εργατικού κινήματος την περίοδο 1870-1936. Ο στόχος είναι να έρθει ο νέος εργαζόμενος σε επαφή με την άγνωστη σε πολλούς ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, να αξιοποιήσει συμπεράσματα από εκείνες τις μάχες, χρήσιμα για το σήμερα, που το ζήτημα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος πρέπει να μπει στο επίκεντρο. Ιδιαίτερη θέση έχουν εδώ τα συμπεράσματα από τον ματωμένο Μάη του 1936, που για τους περισσότερους νέους είναι άγνωστο και ως γεγονός ακόμα.

Επίσης, θα υπάρχει έκθεση αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με βάση τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η ΚΝΕ όλη τη χρονιά, για να γνωρίσει η νεολαία τι ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός κόντρα στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας που επιχειρείται μέσα από μηχανισμούς του αστικού κράτους, με πρώτο και καλύτερο το αστικό σχολείο. Για όλες αυτές τις εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν και τις τρεις μέρες ξεναγήσεις των επισκεπτών από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στις 3 μεγάλες σκηνές έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με τους Δημήτρη Νικολούδη και Ανθή Τατσιούλη

Fortissimo, σε διασκευές κλασικής μουσικής

Μελίνα Κανά

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «το Γόνιμο»

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τη Θεατρική Ομάδα και το Συγκρότημα του ΠΑΜΕ

Μανώλης Παπουλιάς και Μουσικόφρονες

Πετρολούκας Χαλκιάς - Γιάννης Λίτσιος

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Dream Sider

Χάτου Δέρα

Γιαλός - Feel

Εκμέκ

Imam Baildi

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι με τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά

Group Parody

Γλυκερία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Tale e Quale

Συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και τη θέση του ΚΚΕ, με τους Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ (9.15 μ.μ.).

Χειμερινοί Κολυμβητές

Αγάθωνας

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Sonic Piston

Απτυχίωτοι

Σαββίδης - Γεωργιάδης

Γουρούνια στο διάστημα

Kazoo

Μπλε

Σάββατο 17 Σεπτέμβρη
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (9.30 μ.μ.)

Φίλιππος Πλιάτσικας

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων

Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμποχωρίου Ημαθίας

Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη

Γιώργος Μαργαρίτης

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Regulators

D - Bags

Datsoon

Κίτρινα Ποδήλατα

Onirama

Συζητήσεις

Ακόμη, στο χώρο του Φεστιβάλ θα γίνουν και οι εξής ενδιαφέρουσες συζητήσεις:

  • Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ, στις 9 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Η πορεία ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, τα καθήκοντα των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς», με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ, στις 8 μ.μ., συζήτηση με βάση την επικαιροποιημένη πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα», με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Σάββατο 17 Σεπτέμβρη

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ, εκδήλωση - συζήτηση για τους γονείς με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;», με ομιλήτρια την Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγο, στέλεχος του ΚΚΕ.


Αγαπημένοι καλλιτέχνες στην Κεντρική Σκηνή στην Αθήνα

Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική για την πλατιά προπαγάνδιση του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που κορυφώνεται στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον. Με το πρόγραμμα στο χέρι, με το κουπόνι ενίσχυσης «οργώνουν» τις γειτονιές, τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στις πολύμορφες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 20.30, στην Κεντρική Σκηνή, όπου χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και φέτος το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι πολύ πλούσιο, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, ενώ για μια ακόμη χρονιά ξεχωρίζει το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής με τη συμμετοχή γνωστών και αγαπημένων καλλιτεχνών σε ξεχωριστά αφιερώματα και συναυλίες.

Το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής έχει ως εξής:

Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη

21.15: Συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα

22.15: Αφιέρωμα - παρουσίαση του CD με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ από την Ορχήστρα της ΚΝΕ. Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης

23.15: Συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη

21.00: Συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Οδυσσέα Τσάκαλο και Βαγγέλη Μαρκαντώνη

22.00: «Γράμματα από τη Γερμανία» και άλλα τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Μπάσης, Μπέττυ Χαρλαύτη

23.30: Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη

21.30: Συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο. Διευθύνει ο ίδιος ο συνθέτης και τραγουδούν: Λάκης Χαλκιάς, Δήμος Αναστασιάδης, Δάφνη Ζουρνατζή, Γιώργος Νικηφόρου - Ζερβάκης και η υψίφωνος Ελενα Κελεσίδη. Συμμετέχουν η ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» και το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Coro» σε διδασκαλία της Ανθής Γουρουντή

23.30: Συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ