ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα με φόντο τις δημοσιονομικές «αβεβαιότητες»

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής η νέα αντιλαϊκή κλιμάκωση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου για «ευελιξία» και δημοσιονομική «χαλάρωση» προέβαλε ο Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του περιβόητου ιδρύματος «Ambrosetti»
Τις επιδιώξεις του εγχώριου κεφαλαίου για «ευελιξία» και δημοσιονομική «χαλάρωση» προέβαλε ο Γ. Σταθάκης στο φόρουμ του περιβόητου ιδρύματος «Ambrosetti»
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων δρομολογεί για το αμέσως προσεχές διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», ζήτημα που περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, η εκταμίευση της υποδόσης (ύψους 2,8 δισ. ευρώ) εξαρτάται από την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το ζήτημα των διοικήσεων στις τράπεζες, τις μεταρρυθμίσεις στην Ενέργεια, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Διαχειριστικά ζόρια και αβεβαιότητες

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διόγκωση των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, εξαιτίας της αδυναμίας των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που βεβαιώθηκαν το μήνα Ιούλη φτάνουν στα 811 εκατ. ευρώ και συνολικά στο 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2016 στα 7,6 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκε κατά 125.000, φτάνοντας στα 4,1 εκατομμύρια.

Είναι φανερό ότι το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πάρει μαζικότερες διαστάσεις στους επόμενους μήνες, καθώς έχουν αρχίσει να «τρέχουν» και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατέγραψαν «υστέρηση» σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο και για το μήνα Αύγουστο και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα αντιλαϊκά μέτρα για την ενίσχυση της φοροληστείας σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και στους ειδικούς φόρους πάνω στη λαϊκή κατανάλωση.

Σε αυτό το φόντο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα «αλλαγών» στη ρύθμιση της τμηματικής αποπληρωμής μέχρι 100 δόσεις, προκειμένου να δοθεί δυνατότητα επανένταξης σε όσους αποβάλλονται από αυτή εξαιτίας των καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικός στόχος είναι η τόνωση της μάζας των κρατικών εσόδων, ενώ το ζήτημα τυχόν «αλλαγών» στις «100 δόσεις» θα βρεθεί στα αντιλαϊκά παζάρια με το κουαρτέτο.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επίσπευσης αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, όπως η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στις βενζίνες, τα καύσιμα κίνησης, τον καφέ κ.ά. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με την ψηφισμένη κυβερνητική ρύθμιση, θα εφαρμόζεται από την 1η Γενάρη 2017.

Διεργασίες για τα «κόκκινα» δάνεια

«Μια αποτυχία να συρρικνωθεί ο όγκος των "κόκκινων" δανείων ενέχει τον κίνδυνο ανατροφοδότησης της αβεβαιότητας για την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών, καθυστερώντας την πρόσβασή τους στις κεφαλαιαγορές», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου της Eurobank, Ν. Καραμούζης. Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», επανέφερε το ζήτημα της δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας» όπου θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι «μαζικές βεβιασμένες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που είναι ενέχυρα σε προβληματικά δάνεια, σε χαμηλές τιμές, θα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό». Οπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, τροφοδοτώντας ξανά εκροές καταθέσεων και παρατείνοντας τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων...

Παράλληλα, περί το τέλος του Σεπτέμβρη αναμένονται οι διορισμοί των νέων διοικήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Το ζήτημα συζητήθηκε στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης στη Φρανκφούρτη μεταξύ της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με την πρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΧΣ θα εγκρίνει τα νέα μέλη που θα προταθούν από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών, εφόσον έχουν πάρει το «πράσινο φως» από το SSM.

Παράλληλα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) με την οποία προσδιορίζονται οι αλλαγές «στον τρόπο και τη διαδικασία υποβολής των εποπτικών αναφορών από τα τραπεζικά ιδρύματα προς την Τράπεζα της Ελλάδος». Μεταξύ άλλων, οι τράπεζες θα υποβάλλουν αναλυτικές καταστάσεις για την παρακολούθηση του τρόπου εφαρμογής του «Κώδικα Δεοντολογίας», τις εξελίξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τους βασικούς δείκτες για τη διαχείριση και απομείωση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.

Τα παραπάνω συνδέονται και με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων που ήδη ψηφίστηκαν, αλλά απαιτούν νέες κανονιστικές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό από την ΤτΕ, στο επίπεδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων, το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο η προβλεπόμενη μείωση φτάνει στα 13,5 δισ. το χρόνο για την ερχόμενη τριετία. Ο βασικός άξονας της διαχείρισης είναι η «επιτυχής αναδιάρθρωση των οφειλών», προκειμένου τα δάνεια αυτά να καταστούν «ενήμερα».

Μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση

Στο μεταξύ, «η επικαιροποίηση του Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2016-2018, η λήψη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση διαδικασιών» συζητήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, στο χτεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της δημιουργίας μιας αποκομματικοποιημένης και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί αποκλειστικά υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Την ίδια ώρα, στα παζάρια με το κουαρτέτο βρίσκεται και το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων που ισχύει σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, το «πάγωμα» της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων προϋποθέτει «ισοδύναμες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», που θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί μέχρι τις 30/9. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται «ισοδύναμες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις, από την πλευρά της περαιτέρω περιστολής κρατικών δαπανών.

Στο ύψος τους τα «πρωτογενή πλεονάσματα»

«Η συμφωνία είναι συμφωνία και δεν αλλάζει», λέει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, σχετικά με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018. Ταυτόχρονα, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», τοποθετεί τη συμφωνία για τα μακροπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους στο 2018, δηλαδή στην αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, λέει πως η «διατήρηση των πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα είναι κοινωνικά ανέφικτη και οικονομικά αναποτελεσματική», ενώ για τις αποκλίσεις απόψεων κυβερνητικών στελεχών σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι «διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές δεν έχουν λογική, ούτε βοηθούν στο έργο της κυβέρνησης». Μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και αναφερόμενος στο θέμα της παραπομπής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, λέει πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με το θέμα».

«Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε, τώρα χρειάζεται ευελιξία», δηλώνει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore». Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, αναφέρει ότι «προχωρούν όπως είχε προβλεφθεί με τους δανειστές (...) και μπορώ να προσθέσω πως σε ό,τι αφορά τη διάθεση στην ελεύθερη αγορά των ελληνικών σιδηροδρόμων, μια από τις ιδιωτικοποιήσεις στην οποία δόθηκε ώθηση, υπάρχει σημαντικό ιταλικό ενδιαφέρον και εμείς είμαστε ευτυχείς για το ενδιαφέρον αυτό».

Ο ίδιος, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ του περιβόητου ιδρύματος «Ambrosetti», στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία, σημείωσε πως «οι απαντήσεις που από εδώ και πέρα θα δοθούν, πρέπει να συμπεριλάβουν όψεις δημοσιονομικής χαλάρωσης και να δώσουν έμφαση στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναπόφευκτα θα πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή διάσταση».

Μνημόνια διαρκείας σε όλη την ΕΕ

«Το μεγαλύτερο θέμα δεν είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το κύριο θέμα αφορά την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς και των επενδυτών», τόνισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, αναφορικά με την περίπτωση του αντιλαϊκού προγραμματισμού στην Ιταλία, σε μια αναφορά βέβαια που «ακουμπά» και τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου.

Οπως είπε, «η Ιταλία χρειάζεται σταθερές δημοσιονομικές πολιτικές και μείωση του δημόσιου χρέους», ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση Ρέντσι ακολουθεί τον σωστό δρόμο, αφού ξεκίνησε ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες είναι βασικής σημασίας».

Παράλληλα, σε σχέση με τη δημοσιονομική «ευελιξία», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, υπογράμμισε ότι «τα σχετικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, διότι η Ιταλία τα εξάντλησε κατά το 2015, αλλά και κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς».

«Φυσικά, προσδοκάμε η κυβέρνηση Ρέντσι να ετοιμάσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, με σεβασμό στις υποδείξεις που έχουν αποσταλεί στην Ιταλία» τόνισε, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντέλα Σέρα».

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΣΦΑ
Επαναδιαπραγμάτευση θέλει η «Socar»

Δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το μερίδιο που απέκτησε στον ΔΕΣΦΑ η αζέρικη εταιρεία «Socar», σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της στο αζέρικο πρακτορείο ειδήσεων «AzerNews», ωστόσο θεωρεί ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά και γι' αυτό θα «διαπραγματευτεί» εξ αρχής τη σύμβαση.

Συγκεκριμένα, η αζέρικη εταιρεία θεωρεί παραβίαση των όρων την πρόσφατη νομοθετική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία περιορίζονται οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου, ενέργεια που κατά τον πρόεδρο της «Socar» καθιστά την αξία του ΔΕΣΦΑ «δύο φορές φθηνότερη»...

Η αρχική συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και της «Socar» υπογράφτηκε το 2013 και προέβλεπε την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τις ενστάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητείται «φόρμουλα» ώστε να μειωθεί το ποσοστό της «Socar» κάτω του 50%. Η λύση που έχει προκριθεί είναι η εξαγορά του 17% από άλλη εταιρεία, και πιθανότερη μέχρι σήμερα φέρεται να είναι η ιταλική «Snam».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ