ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Προπαγανδίζει το δικό της αντιλαϊκό μοντέλο διαχείρισης

Στη δική της εκδοχή της «δίκαιης ανάπτυξης», προβάλλει το εξίσου κάλπικο σύνθημα της «παραγωγής πλούτου για όλους»

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Π. Π. Κοέλιου

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Π. Π. Κοέλιου
Το «εναλλακτικό» - και εξίσου αντιλαϊκό - μοντέλο δημοσιονομικής διαχείρισης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας από μέρους της ΝΔ, απέναντι σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, προπαγάνδισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης, από την Πορτογαλία όπου βρέθηκε και συναντήθηκε με τον τέως πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του αντίστοιχου «κεντροδεξιού» κόμματος, PSD, Π. Π. Κοέλιου.

Οπως υποστήριξε στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, «Ελλάδα και Πορτογαλία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι δύο χώρες περίπου με το ίδιο μέγεθος, μεσογειακές. Και οι δύο χώρες πέρασαν από την εμπειρία ενός προγράμματος προσαρμογής. Μόνο που η Πορτογαλία κατάφερε κάτω από την ηγεσία του Π. Π. Κοέλιου να απομακρυνθεί από τα μνημόνια, ενώ δυστυχώς η χώρα μου βρίσκεται ακόμα σε ένα τρίτο εξαιρετικά επώδυνο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα των προβληματικών χειρισμών της υφιστάμενης κυβέρνησης».

Σε στρατηγική σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα ζητούμενα του κεφαλαίου, αλλά προπαγανδίζοντας το δικό του μείγμα αντιλαϊκών μέτρων, είπε: «Είναι ξεκάθαρο ότι μόνο οι φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, που στηρίζουν την πραγματική οικονομία και προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα. Και οποιαδήποτε απόπειρα αυτές οι μεταρρυθμίσεις να ακυρωθούν, δημιουργεί τελικά πρόβλημα στην ίδια τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Αυτό είναι το ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, κάτω από μια αριστερή κυβέρνηση. Εν μέρει αυτό είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πορτογαλία».

Ανοίγοντας εξάλλου τη συζήτηση και σε ευρύτερα θέματα για την πορεία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συζήτησαν επίσης «τις προοπτικές της ΕΕ και τις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωσή μας, ειδικά μετά την προβληματική ιστορία του Brexit. Η απάντηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από την Αριστερά. Η Κεντροδεξιά οφείλει να προτάξει για τους πολίτες της Ευρώπης ένα νέο αναπτυξιακό όραμα, το οποίο θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες να αγκαλιάσουν και να πιστέψουν και πάλι».

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σπεύδοντας να απαντήσει σε σχετικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, την έψεξε ότι «επιτίθεται βάναυσα στη νοημοσύνη των πολιτών καθώς δηλώνει ικανοποιημένη: Που κόβονται μέχρις εξαφάνισης οι συντάξεις. Που φορολογούνται σφαγιαστικά οι πάντες και τα πάντα. Που σε 90 ημέρες ξεκινούν οι απολύσεις στον τομέα της ενημέρωσης. Που η οικονομία είναι μια απέραντη έρημος. Για όλα αυτά έχουν υποσχεθεί τα ακριβώς αντίθετα».

Παρακάμπτοντας τα αντίστοιχα κυβερνητικά πεπραγμένα της ΝΔ, υποστήριξε «πως υπάρχει άλλος δρόμος. Οχι με τη δική τους πολιτική κατανομής φτώχειας σε όλους. Αλλά με τη δική μας πρόταση παραγωγής πλούτου για όλους. Με λιγότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες». Το μείγμα μέτρων που προτάσσει η ΝΔ δηλαδή, το οποίο προβλέπει μικρότερη φορολογία βασικά για το κεφάλαιο και επιτάχυνση των περικοπών σε ό,τι απέμεινε από τις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες για το λαό.

ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ
Θολό τοπίο η υπόθεση συγκρότησης νέου φορέα

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά την υπόθεση αναμόρφωσης της εγχώριας πέραν του ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστεράς και τη σύμπηξη ενός τρίτου πόλου διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Κατά πληροφορίες, την Παρασκευή σε συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προέκυψε σύμπτωση σε μια σειρά σημεία, όπως να εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία νέα ηγεσία του εν λόγω φορέα εντός του επόμενου τριμήνου και μέχρι το τέλος του χρόνου και να ακολουθήσουν οι διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο στις αρχές του 2017. Υποτίθεται, τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες για την ψηφοφορία του νέου αρχηγού θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών εντός των επόμενων εβδομάδων και εφόσον καταλήξουν, θα ορισθεί ραντεβού της Φώφης Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη.

Ωστόσο, ο Στ. Θεοδωράκης συνεχίζει να βάζει προσκόμματα στην όλη διαδικασία. Ενδεικτικά, μιλώντας στην εφημερίδα «Real» διαφώνησε με προηγούμενη δήλωση της Φ. Γεννηματά ότι «το τέλος του φθινοπώρου είναι το απώτατο χρονικό περιθώριο για την εκλογή επικεφαλής του νέου σχήματος». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αντέτεινε: «Η ιστορία δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων. Και ούτε οι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες πολίτες δέχονται τέτοιου είδους τελεσίγραφα. Το νέο για το οποίο εμείς αγωνιζόμαστε δεν είναι "πανωσήκωμα", να το κάνουμε σε ένα βράδυ, θέλει γερά θεμέλια».

Κατηγόρησε, μάλιστα, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «επιμένει να κάνει "διάλογο" μέσω δημοσιευμάτων και διαρροών (...) Η δική μας αγωνία είναι άλλη. Η προσπάθειά μας πρέπει να κινητοποιήσει όλο το "χώρο". Το 30% της κοινωνίας που δεν πάει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. (...) Αν είναι να ενώσουμε τους κομματικούς μας μηχανισμούς έχουμε πει ότι δεν μας ενδιαφέρει».

Η τέτοια στάση δείχνει να προκαλεί κάποια δυσφορία στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, η Φ. Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση στην Πάτρα για τα 42 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, επέμεινε ότι «τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα. Την ευρύτερη ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας, του Προοδευτικού κέντρου, της Ανανεωτικής Αριστεράς. (...) Μετά την ολοκλήρωση του προγραμματικού πλαισίου της Επιτροπής Διαλόγου και θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, δεν χωρά πλέον καμία καθυστέρηση. Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί αντικειμενικά την πιο σημαντική βάση. Οι ηγετικές φιλοδοξίες, τα ζητήματα τακτικής, οι προηγούμενες πολιτικές διαφορές αντικειμενικά είναι πιο "δεύτερα" ζητήματα. Οταν θέλεις, βρίσκεις τον τρόπο. Οταν δεν θέλεις, βρίσκεις δικαιολογίες».

Την ίδια ώρα, δείχνοντας ότι στο εσωτερικό του χώρου τους υπάρχουν στελέχη που ακόμα... το μετράνε, πού και με ποιον θα στοιχηθούν, συμπλήρωσε κάνοντας ουσιαστικά άλλη μιαν έκκληση να την ακολουθήσουν: «Αφήσαμε πίσω μας, κάναμε στην άκρη τους δειλούς και τους καιροσκόπους που αναζητούν διαρκώς νέο πολιτικό στασίδι στην εκάστοτε εξουσία. Τους αριβίστες και τους καριερίστες τους χαρίζουμε (...) Αλλά και η επιλογή της αποχής αρκετών κορυφαίων στελεχών δεν είναι παράδειγμα συνέπειας. Ομως δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και δεν είχαν όλοι τα ίδια κίνητρα».

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Πρόθυμος «μπαλαντέρ» για αντιλαϊκές συνεργασίες

Τα παζάρια που είναι σε πλήρη εξέλιξη για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, αποτυπώνονται ανάγλυφα και στις νέες συνεντεύξεις που έδωσε το σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ και απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει αν καλεστεί από τον Αλ. Τσίπρα σε συνεργασία για «εθνικούς λόγους», απάντησε: «Αν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο, τι να του κάνει η Ενωση Κεντρώων; Αυτή θα τον σώσει; Να ανταποκριθεί στο αίτημά μου, που έχω εδώ και 10 μήνες διατυπώσει, για συγκρότηση οικουμενικής. Αν έρθουν τα πράγματα πια στο "σώσον ελέησον" δεν είναι ο Λεβέντης που θα σώσει τη χώρα».

Από την άλλη, σημείωσε ότι «υπάρχει μια ΝΔ που τα έχει κάνει πλακάκια με τη Φώφη και τον Σταύρο με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση», διευκρινίζοντας ότι «εγώ δεν συμμετέχω σε τέτοιου είδους συνωμοσίες. Εγώ δεν θέλω να πέσει ανέντιμα η κυβέρνηση».

Οσον αφορά τη ΝΔ, ανέφερε ότι αν βγει στις εκλογές θα αναγκαστεί να κάνει συνεργασία, αναφέροντας ως πιο κοντινό της κόμμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε θυγατρική της ΝΔ. Προέβλεψε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα τα κάνει μαντάρα», τον χαρακτήρισε «δεξιά παρένθεση», ωστόσο στο διά ταύτα ανέφερε πως: «Αν χρειάζεται η χώρα κυβέρνηση εγώ δεν θα αφήσω τη χώρα ακυβέρνητη. Αλλά και ο Μητσοτάκης θα σεβαστεί τα 9 σημεία που έδωσα και στον Τσίπρα»...

Στη δε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», είπε πως «δεν πρόκειται να πάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε πεθαμένοι» και πως «αυτή η πολιτική» του Αλ. Τσίπρα «δεν με βρίσκει σύμφωνο», γιατί «ομοιάζει πολύ με την πολιτική του Αντ. Σαμαρά»... Οπως δε, εξήγησε και οι δύο «κάνουν διαχείριση της μιζέριας. Δεν απευθύνονται στο να βρούμε νέο χρήμα, να 'ρθουν επενδυτές».

Συγκεντρώσεις - εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Η ΤΟ Βιομηχανίας της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην στρατόπεδο «Π. Μελά» στη Σταυρούπολη, με θέμα «Οι νέοι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στους χώρους δουλειάς για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Στράτος Κουρτζανίδης, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Οι ΚΟΒ του ΚΚΕ και οι ΟΒ της ΚΝΕ στον Επισιτισμό - Τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, οργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση, για την πρόταση του Κόμματος για τον Τουρισμό, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Α. Μπεναρόγια» στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Νέος νόμος δόμησης και... είσπραξης

Παράταση στην προθεσμία τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων έως το 2018 προβλέπει ο νέος νόμος (υπό διαβούλευση) του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα μειώνονται τα πρόστιμα σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού και αυξάνονται οι δόσεις αποπληρωμής των προστίμων σε 80. Ταυτόχρονα, μειώνεται και το παράβολο «τακτοποίησης» από τα 500 στα 250 ευρώ για παρανομίες με επιφάνεια έως 100 τ.μ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του υπουργείου παραδέχθηκε ότι παρά τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις «τακτοποίησης αυθαιρέτων», ακόμη η πολιτεία δεν γνωρίζει πόσα είναι τα αυθαίρετα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 1 εκατ. αυθαιρεσιών που έχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί αντιστοιχούν μεταξύ του 10% και 50% του συνόλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, επισήμανε ότι βασικός στόχος του νέου νόμου είναι η ακριβής καταγραφή του δομημένου χώρου και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν προσέλθουν να κάνουν τη σχετική δήλωση, θα πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα.

Πάντως, εκτός ρύθμισης παραμένουν τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά τις 28/7/2011, ημερομηνία που υπήρχε και στον προηγούμενο νόμο και τα οποία κρίνονται κατεδαφιστέα.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση από την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση προσδοκά, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των κρατικών ταμείων, με τις όποιες «διευκολύνσεις» στην καταβολή των προστίμων να λειτουργούν ξεκάθαρα ως «κράχτης» για την προσέλευση στο ταμείο όσων έχουν κτίσματα δίχως άδειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ