ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24

Στο 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» φιλοξενούμε τα εξής θέματα:

-- Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Η αλήθεια πίσω από τις εξαγγελίες περί «κοινωνικών ταμείων» και για τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες

-- «Ενιαία ψηφιακή αγορά» της ΕΕ: Ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων

-- ΣΥΝΟΔΟΣ G20: Η συνάντηση εκπροσώπων των 19 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών, συν της ΕΕ, στην Κίνα, παρά την προσπάθεια συναίνεσης, ανέδειξε τους σφοδρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς

-- Ασία - Ειρηνικός: Εξελίξεις στην προσέγγιση Ρωσίας - Ιαπωνίας και διεργασίες στην 29η Σύνοδο Κορυφής της ASEAN


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Ανέξοδες υποσχέσεις για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας

Αποκαλυπτικές συγκρίσεις, με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την αξιοποίηση του τιμήματος των τηλεοπτικών αδειών...

Την αυταπάτη ότι η «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανακούφιση του λαού επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Την αυταπάτη ότι η «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων για τα ματωμένα πλεονάσματα μπορεί να οδηγήσει σε μια ανακούφιση του λαού επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση
«Υπολογίζουμε, λοιπόν, ότι αυτό το κοινωνικό ταμείο που ξεκινά το 2016 με 700 εκατομμύρια, μπορεί να έχει πολύ περισσότερα στην πορεία του χρόνου»...

Τα παραπάνω ανέφερε σε ομιλία στη Βουλή φέτος το Μάη ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της ψήφισης ενός ακόμα πολυνομοσχεδίου - εκτρώματος για την υλοποίηση του μνημονίου και στην προσπάθειά του... να «χρυσώσει το χάπι» της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες περί «κοινωνικού ταμείου» με 700 εκατ. ευρώ αφορούσαν, υποτίθεται, στην αξιοποίηση τμήματος από την υπέρβαση του στόχου για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015. Παρέμειναν, βέβαια, μόνο εξαγγελίες, κενές περιεχομένου...

Πρόσφατα, με αφορμή τις αναμενόμενες εισπράξεις (σε βάθος τριετίας) από την πώληση των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, συνολικού ύψους 246 εκατ. ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας, συνεχίζοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, υποσχέθηκε ότι το υπό καταβολή τίμημα θα κατευθυνθεί «έως το τελευταίο ευρώ», σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, την ίδια ώρα που η κυβερνητική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου επιφέρει διαδοχικά και συντριπτικά χτυπήματα στο λαϊκό εισόδημα.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, συνιστούν μια ακόμη απάτη ολκής, στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να «στρεψοδικήσει» από το κεντρικό ζήτημα, από την αχαλίνωτη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου. Ακόμη κι αν αποδοθούν τα ποσά αυτά, ακόμη και στην περίπτωση που τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών εκτιναχθούν σε νέα ύψη, η ουσία είναι ότι τα πλεονάσματα αυτά θα στηρίζονται πάνω στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία και οξύνει τη φτώχεια στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, για να έρθει μετά να τη... διαχειριστεί, δίνοντας ορισμένα ψίχουλα υπό προϋποθέσεις και μόνο για τις πιο ακραίες μορφές της.

Πολύ περισσότερο που ακόμα και η διάθεση αυτού του αντιτίμου των τηλεοπτικών αδειών ή ενός τμήματός του, όπως θα δούμε παρακάτω, προσκρούει σε μια σειρά από «αστερίσκους» στη βάση του τρίτου μνημονίου και των άλλων «υποχρεώσεων» που έχει αναλάβει να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Καταλυτικές συγκρίσεις...

Την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ζητάει από το λαό να της πει κι «ευχαριστώ», γιατί όπως ισχυρίζεται θα δώσει 246 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια στις «ευπαθείς ομάδες», η αντιλαϊκή επίθεση που υλοποιεί επιφέρει υπερπολλαπλάσια πλήγματα στο εισόδημα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε άλλα, έφερε και τα παρακάτω αντιλαϊκά μέτρα προκειμένου να «πιάσει» τους μνημονιακούς στόχους για τα πλεονάσματα:

-- Στα 5,7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση φτάνουν οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, που ήδη έχει αναπτύξει η κυβέρνηση, όπως αυτές απεικονίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016.

-- Στα 105 εκατ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» του κρατικού προϋπολογισμού, μόνο από την καρατόμηση κατά 50% του επιδόματος θέρμανσης των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών που ξεκίνησε από τον περσινό χειμώνα.

-- Στα 1,3 δισ. ευρώ προβλέπεται η πρόσθετη φοροαφαίμαξη από την απογείωση του ΦΠΑ που νομοθετήθηκε πρόσφατα.

-- Από τις 15 Οκτώβρη έρχονται και νέες ανατιμήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανατιμήσεις σε βενζίνες και καύσιμα κίνησης, με ποσά που θα εγγραφούν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 και βέβαια και των επόμενων ετών...

-- Μόνο από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, οι απώλειες των συνταξιούχων εκτιμώνται ότι για φέτος (7μηνο Ιούνη - Δεκέμβρη) θα ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ. Η συνολική απώλεια στους ήδη συνταξιούχους την τετραετία 2016 - 2019 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη περικοπή (μείωση επικουρικών που το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου από συντάξεις ξεπερνά τα 1.300 ευρώ).

-- Από την περικοπή του ΕΚΑΣ, η κυβέρνηση στοχεύει να «εξοικονομήσει» 2,4 δισ. ευρώ μέχρι και το 2019, στερώντας το από 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Απάτη ολκής - εμπαιγμός στα βάσανα του λαού

Την ίδια ώρα, η συμφωνία κυβέρνησης και κουαρτέτου, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ποσό τουλάχιστον 30% θα διατίθεται για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και επίσης 30% για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους.

Τα υπόλοιπα ποσά, ύψους 40%, μετά την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, μπορούν, κάτω από όρους και προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών του ελληνικού κράτους, να αποδοθούν σε άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα στη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που διαφημίζει η συγκυβέρνηση μέσω του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε σε συνέντευξή του (Μάης 2016) ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος: «Αν η βελτίωση είναι μόνιμη, μπορούμε να το ξοδέψουμε μόνιμα (...). Αν είναι προσωρινή η βελτίωση, μπορούμε να δώσουμε εφάπαξ μια βοήθεια σε μια μερίδα του πληθυσμού που το χρειάζεται».

Και βέβαια, η «βελτίωση» των κρατικών εσόδων λόγω τηλεοπτικών αδειών έχει μόνο πρόσκαιρη, «εφάπαξ» απόδοση για το κρατικό ταμείο και φυσικά δεν εντάσσεται στα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, όπως είναι οι διαδοχικές ανατιμήσεις των αντιλαϊκών φόρων, καθώς επίσης και η διαρκής συμπίεση των κρατικών κονδυλίων στη βάση των οποίων «χτίζονται» τα ματοβαμμένα πλεονάσματα. Και βέβαια, αυτά που είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, καταγράφονται φαρδιά - πλατιά και στη συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά από τις τηλεοπτικές άδειες, και αφού προηγουμένως επιτευχθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, θα δοθούν τουλάχιστον στο 60% για την εξυπηρέτηση του χρέους και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τα υπόλοιπα 40% από το προς διάθεση ποσό των 246 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών, τα οποία διαφημίζει η συγκυβέρνηση, διαμορφώνονται σε μόλις 98,4 εκατ. ευρώ, πάντα με βάση τους προβλεπόμενους όρους και τις προϋποθέσεις.

Επιπλέον, η καταβολή του τιμήματος από τα νέα «αφεντικά» του τηλεοπτικού τοπίου θα γίνει σε 3 ετήσιες δόσεις μέχρι και το 2018.

Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και αν ξεπεραστούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα και οι διάφοροι άλλοι «αστερίσκοι», η ετήσια «ενίσχυση» της πολιτικής για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας περιορίζεται μόλις σε 32,8 εκατ. ευρώ...

Την ίδια ώρα, η επίτευξη και η υπέρβαση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στη βάση, βέβαια, της εγκληματικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου, αν και δίνει κάποια διαχειριστική «ευχέρεια» στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, από την άλλη πλευρά προσκρούει σε βασικά δεδομένα, που αφορούν στη γενικότερη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών.

Να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι σε «όρους» μνημονίου, τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν ενσωματώνουν τις κρατικές δαπάνες, όπως για την αποπληρωμή των τόκων εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, ούτε και τις δαπάνες που έγιναν για την ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο 7μηνο φέτος το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζει πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 832 εκατ. που καταγράφει το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, και το οποίο αναμένεται να φτάσει σε έλλειμμα ύψους 3,5 δισ. στο σύνολο του έτους, καθώς σε αυτό εμφανίζεται το σύνολο των κρατικών δαπανών.

Βέβαια, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από τις λογιστικές «λοβιτούρες» και απεικονίσεις, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει όσο στο τιμόνι της οικονομίας και της παραγωγής θα έχουν το κουμάντο τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σε αυτήν τη βάση, δεν έχει καμιά ανακούφιση να περιμένει από την όποια «υπέρβαση» των αντιλαϊκών στόχων...


Α. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ