ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Οργάνωση - διεκδίκηση - αντεπίθεση το μήνυμα του συλλαλητηρίου

Αμεση απάντηση στα κελεύσματα και τις απειλές του πρωθυπουργού να στοιχηθούν τα λαϊκά στρώματα πίσω από το στόχο του κεφαλαίου για ανάκαμψη της οικονομίας

Μ κομβόι από κλούβες της αστυνομίας «ζώθηκε» κυριολεκτικά το Βελλίδειο, αλλά και κεντρικά σημεία της πόλης. Εδώ, η πορεία του ΠΑΜΕ βγαίνει στην οδό Εγνατία
Μ κομβόι από κλούβες της αστυνομίας «ζώθηκε» κυριολεκτικά το Βελλίδειο, αλλά και κεντρικά σημεία της πόλης. Εδώ, η πορεία του ΠΑΜΕ βγαίνει στην οδό Εγνατία
«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση - αγώνας για ανατροπή». Με αυτό το σύνθημα διαδήλωσαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, χιλιάδες λαού, στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Κάλεσμα συμμετοχής απηύθυναν, επίσης, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ, ενώ συμμετείχαν διαδηλωτές από τους νομούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, που μετακινήθηκαν οργανωμένα στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων του κινήματος έδωσε άμεση αγωνιστική απάντηση στα κελεύσματα και στις απειλές του πρωθυπουργού προς το λαό να αποδεχτεί νέες θυσίες για την περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», αλλά και στο παραμύθι ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα βγει ωφελημένος και ο λαός.

Ξεχωριστή σημασία έχει η συμμετοχή στο συλλαλητήριο εργαζομένων από χώρους που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε κινητοποιήσεις, με τα πανό των σωματείων τους ή των Επιτροπών Αγώνα, όπως οι εργαζόμενοι από τα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» και «Μαρινόπουλος», αλλά και εργατοϋπάλληλοι από τα Λιπάσματα Καβάλας. Συμμετείχαν, επίσης, απεργοί της «Coca Cola», που επί τρία χρόνια παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και επαναλειτουργία του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και νέες δυνάμεις που συναντήθηκαν με το ΠΑΜΕ στους αγώνες, διαδήλωσαν το Σάββατο στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η μαζική πορεία στη λεωφόρο Νίκης
Η μαζική πορεία στη λεωφόρο Νίκης
Η πορεία που ακολούθησε προς τη ΔΕΘ, ήταν μαχητική και ενθουσιώδης. Οι διαδηλωτές διέσχισαν την παραλιακή λεωφόρο Νίκης και έφτασαν στο σιδερόφραχτο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα. Η πορεία συνεχίστηκε και, μέσω της οδού Εγνατίας, ολοκληρώθηκε στο ύψος της Αριστοτέλους.

Κλιμάκωση με σχέδιο και αποφασιστικότητα

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Προετοιμάζουμε νέους μεγάλους αγώνες, δυναμώνοντας τις εστίες αντίστασης, με φιλοδοξία να ανάψουν φωτιές αγώνα παντού. Κλιμακώνουμε με σχέδιο και απόφαση για σκληρή αναμέτρηση. Δουλεύουμε δραστήρια για να δοθεί απεργιακή απάντηση με απόφαση και συμμετοχή από κάθε χώρο και κλάδο.

Λύση υπάρχει, αν η εργατική τάξη ισχυροποιήσει, ανασυντάξει το κίνημά της, δυναμώσει την πάλη της ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή μαύρη, ενάντια στους επιχειρηματίες και τα κόμματά της. Αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δυναμώσουν και ενισχύσουν τη συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει. Είναι ώρα να δώσει ο εργαζόμενος λαός τη δική του απάντηση, να σηκώσει το ανάστημά του και να διεκδικήσει τη ζωή που του αξίζει. Να δοκιμάσει τη μεγάλη του δύναμη.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Η συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ζούμε χωρίς το βραχνά της ανασφάλειας και της ανεργίας, να είμαστε καλυμμένοι από ένα ευρύ σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Είμαστε η τάξη που παράγει τα πάντα! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων «Coca Cola 3Ε Θεσσαλονίκης», μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ, είπε: «Στέλνουμε μήνυμα αγώνα προς την "Coca Cola", προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα».

Απάντηση θα δώσει η λαϊκή συμμαχία

Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση, ο Ρίζος Μαρούδας, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στάθηκε ιδιαίτερα στις εξαγγελίες για τα δισ. ευρώ που τάχα θα δοθούν για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Οπως είπε, τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα ήδη τα χρωστάνε στους αγρότες και κτηνοτρόφους από τα προηγούμενα χρόνια, και τα υπόλοιπα θα πάνε σε χέρια μεταποιητών, επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών.

Κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που χτυπάει βάναυσα και τους μικρομεσαίους αγρότες, και τόνισε: «Απάντηση σε αυτή την επίθεση θα δώσουμε στους δρόμους του αγώνα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και τις κυβερνήσεις τους. Αυτή η συμμαχία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της, με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων».

Τέλος, η Ράνια Καπετανγιώργη, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, τα κόκκινα δάνεια, τα λουκέτα έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η πολύκροτη δίκαιη ανάπτυξη είναι με τα δικά μας λεφτά αλλά για άλλες τσέπες, στην κερδοφορία μερίδιο έχει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο».

  • Συγκεντρώσεις και πορείες το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, έγιναν επίσης από τους ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΛΑΕ και αυτοαποκαλούμενους «αντεξουσιαστές».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η λύση είναι ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα

Στο συλλαλητήριο στην πλατεία Αριστοτέλους, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Οι υποσχέσεις από τη ΔΕΘ του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη αφορά μόνο σε λίγους μονοπωλιακούς ομίλους, στο μεγάλο κεφάλαιο, που θα δουν ξανά τα κέρδη τους να εκτοξεύονται στα ύψη, δίνοντας και ένα ξεροκόμματο, ένα πιάτο φαΐ στην πιο ακραία φτώχεια.

Για όλους τους υπόλοιπους για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι οποίοι θα εξακολουθούν να βασανίζονται, θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, θα εξακολουθούν να γίνονται μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, θα εξακολουθούν να μπαίνουν λουκέτα και να γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί σε μικρές επιχειρήσεις, θα συνεχίζεται η άγρια δυσβάσταχτη φορολογία.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να ικανοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, τους εταίρους και συνεχίζει να ματώνει το λαό μας. Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Μόνη τώρα λύση είναι ισχυρό ΚΚΕ, εργατικό - λαϊκό κίνημα ισχυρό, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά η πραγματική ελπίδα μέσα στο λαό».

Σε άλλη δήλωση, ερωτώμενος για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε: «Είναι μεγάλη η παρουσία των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, είναι μια δυναμική απάντηση του ΠΑΜΕ και των άλλων συσπειρώσεων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στις εξαγγελίες του Τσίπρα σήμερα στη ΔΕΘ».

Νέες αποφάσεις στο κάλεσμα για αγώνα

Στις 283 έχουν φτάσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν το κάλεσμα Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων για την οργάνωση της πάλης με αιχμή το μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι αποφάσεις που προστέθηκαν στο κοινό κείμενο - κάλεσμα προέρχονται από τις εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις: Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σύλλογο Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Ν. Αττικής, Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβασίου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φυλής, Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σύλλογο Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ελληνικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ