ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επιστροφή στην «κανονικότητα» στα μέτρα των περικοπών

Απεργούν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα ευφορίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χωρίς όμως πλήρη κάλυψη των αναγκών, έγινε χτες ο αγιασμός στα σχολεία. Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επισκέφτηκε το μεσημέρι και πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειακούς Διευθυντές, δήλωσε πως «ξεπερνάμε τον κύκλο της κρίσης και επιστρέφουμε στην κανονικότητα», τη στιγμή που, ακόμα και με τα μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις ανάγκες κάτω από το χαλί, η πρώτη μέρα αποκάλυψε σημαντικές ελλείψεις. Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου Παιδείας, είπε επίσης πως «ο μεγάλος πόλεμος από 'δω και στο εξής είναι για να κατακτηθεί το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας, γιατί, το αυτονόητο καταφέραμε σήμερα, που εδώ και τόσα χρόνια δεν ήταν δεδομένο», την ώρα βέβαια που είναι γνωστές, μέσα από τα πορίσματα του διαλόγου και το 3ο μνημόνιο, βασικές κατευθύνσεις για το πού θα κατευθυνθεί η πολιτική της συγκυβέρνησης στην Παιδεία.

«Μετά από 30 χρόνια, ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά», δήλωνε μεταξύ άλλων από το 132ο Δημοτικό Σχολείο στην Γκράβα, όπου παρέστη στον αγιασμό, ο υπουργός Παιδείας, ένα σχολείο όπου την πρώτη βδομάδα οι μαθητές θα σχολάνε μια ώρα νωρίτερα και δε θα λειτουργήσει Ολοήμερο, αφού... δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα όλοι οι εκπαιδευτικοί. Στην Ανατολική Αττική, ο αγιασμός έγινε με 31 τάξεις να μην έχουν δάσκαλο, ενώ η πρώτη εικόνα είναι ότι αρκετά ειδικά σχολεία και δομές Ειδικής Αγωγής δε θα λειτουργήσουν τις επόμενες μέρες, λόγω της έλλειψης βοηθητικού και ειδικού επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Για παράδειγμα, στο ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου θα πηγαίνει μόνο η πρώτη τάξη από τις τέσσερις, μόνο για τρεις ώρες, λόγω της έλλειψης του βοηθητικού προσωπικού. Στο ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, οι γονείς είναι σε αναμονή για τη λειτουργία του. Στο ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω προτάθηκε να μην πηγαίνουν τα παιδιά που θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, λόγω έλλειψης βοηθητικού προσωπικού, όπως και στο Ειδικό Σχολείο Πυλαίας θα πάνε μόνο όσα παιδιά μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και οι μισοί μαθητές περίπου θα μείνουν σπίτι...

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, απεργούν την Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, ενώ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε η ΟΛΜΕ. Κάλεσμα να οργανωθεί η μάχη για την επιτυχία της απεργίας και συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας, απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο στο Πασαλιμάνι

«Δεν ξεχνάμε! Το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά πολεμάμε!» είναι το σύνθημα της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ για την αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνει το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 9 μ.μ., στο Πασαλιμάνι, με τους Rebellion Connexion και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες και νεανικά συγκροτήματα. Αφορμή είναι τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή στο Κερατσίνι και τη δολοφονική επίθεση ενάντια σε στελέχη του ΚΚΕ και εργατικών σωματείων της Ζώνης, στο Πέραμα.

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πάρει μέρος και στο συλλαλητήριο εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., στην Αμφιάλη (πλ. Ζαρντέν - τριγωνάκι). Σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι χρυσαυγίτες είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες. Από τη σάπια ιδεολογία τους, το δηλητήριο του ρατσισμού, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία είναι η μήτρα που γεννιέται η εγκληματική τους δράση (...) Είναι σκυλιασμένοι υπερασπιστές του συστήματος της εκμετάλλευσης (...) Η πάλη του λαού και της νεολαίας θα ξεριζώσει το ναζιστικό - ρατσιστικό δηλητήριο».

ΠΑΡΚΟ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»
Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ

Ξεκίνησαν χτες οι προετοιμασίες στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον, για το στήσιμο του 42ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με δεκάδες μέλη και φίλους της Οργάνωσης να βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την πραγματοποίηση της μεγάλης γιορτής της νεολαίας που θα κορυφωθεί στις 22, 23, 24 Σεπτέμβρη. Το Πάρκο «Α. Τρίτσης» έχει ήδη καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα από μέλη και φίλους της Οργάνωσης, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, φροντίζοντας να του δίνουν την εικόνα που πραγματικά θα έπρεπε να έχει. Αναλυτικότερο ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί στο αυριανό τετρασέλιδο «Νεολαία».

Εξορμήσεις της ΚΝΕ σε σχολεία

Σε πολλά σχολεία βρέθηκαν χτες τα μέλη της ΚΝΕ, μοιράζοντας την ανακοίνωση της Οργάνωσης για τη νέα σχολική χρονιά και καλώντας τους μαθητές: «Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να δώσουμε τη δική μας μάχη, με όπλο τα όνειρα και τις ανάγκες μας! Να δυναμώσει η συλλογική δράση, η συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, η αλληλεγγύη, να οργανωθούν πολλές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Να γίνουν βήματα στην οργάνωση του μαθητικού κινήματος, με συντονισμό των μαθητών, με δραστηριότητες μέσα σε κάθε σχολείο, για δυναμικούς μαθητικούς αγώνες μαζί με όλο το λαό, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή!».

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «το σχολείο που έχουν φτιάξει παλιές και νέες κυβερνήσεις, τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα, είναι ένα σχολείο φθηνό για το κράτος και ακριβό για τις οικογένειές μας, που δεν παρέχει ολόπλευρη μόρφωση, αλλά δεξιότητες με ημερομηνία λήξης. Είναι το σχολείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσαρμοσμένο στα μνημόνια που όλοι αυτοί μαζί ψήφισαν και υλοποιούν». Και απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα δηλώνει: «Θα μας βρουν απέναντί τους! Δεν καθόμαστε "στ' αυγά μας", παλεύουμε για τα δικαιώματά μας! Μπαίνουμε σφήνα στα σχέδιά τους!».

Να συνεχιστεί η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ

Σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην παύση λειτουργίας των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ προχώρησε χτες το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην πρόληψη και την απεξάρτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων. Υπενθυμίζεται ότι η παράταση λειτουργίας που είχε δοθεί στις αρχές του έτους προς τα ΠΨΚ λήγει αύριο, Τετάρτη, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συνέχεια της λειτουργίας τους και το μέλλον των εργαζομένων και των αποδεκτών των υπηρεσιών τους. Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη εκείνος, δύο μέρες πριν τη λήξη σύμβασης των περίπου 40 εργαζομένων, δήλωσε «αναρμόδιος για το θέμα».

Με απόφασή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας για αύριο (12 - 4 μ.μ.), υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιου είδους υπηρεσίες δεν μπορεί να διακόπτουν τη λειτουργία τους όχι μόνο εξαιτίας των θέσεων εργασίας που χάνονται, αλλά πρωτίστως εξαιτίας των υπηρεσιών προς την κοινωνία που εξαλείφονται. Ζητάμε σταθερή υποστήριξη των ατόμων με διπλή διάγνωση. Συνεχή λειτουργία των Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων του ΚΕΘΕΑ».

«Καμία απόλυση! Μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό σε συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης! Αδιάκοπη συνέχιση της λειτουργίας των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων», απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Απομάκρυναν με τη βία τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ

Την «κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού και την απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης», η οποία εξελίχτηκε στα χτεσινά εγκαίνια σχολείου στο Αργοστόλι, καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης (ΕΛΜΕ - ΚΙ).

Το σχολείο εγκαινιάστηκε από τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα, και όταν κατά την τελετή του αγιασμού ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ να διαβαστεί το μήνυμα του σωματείου, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης «διαμήνυσε ότι "απαγορεύονται συνδικαλιστικά και πολιτικά μηνύματα στα εγκαίνια" και κάλεσε από την αρχή την αστυνομία να απομακρύνει τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ-ΚΙ». Η ΕΛΜΕ περιγράφει το σκηνικό που ακολούθησε ως εξής: «Οι αστυνομικές δυνάμεις τον περικύκλωσαν, τον είχαν υπό επιτήρηση και στη συνέχεια τον έσυραν για να τον απομακρύνουν από το χώρο. Ολα αυτά εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια εκπαιδευτικών και μαθητών, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μπαλάφα, της Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτίνας του Νομού κ. Θεοπεφτάτου και όλων των υπόλοιπων αρχών και επισήμων. Τελικά, χάρη στην αποφασιστική στάση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, την κατακραυγή από μαθητές - γονείς και εκπαιδευτικούς για το απαράδεκτο σκηνικό, οι αρμόδιες για την εκδήλωση αρχές της ΠΙΝ έδωσαν το λόγο στην ΕΛΜΕ-ΚΙ αλλά και σε άλλους φορείς (π.χ. Σύλλογο Γονέων)».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ - ΚΙ καλεί τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, τα Μαθητικά Συμβούλια, τα σωματεία, τους φορείς του νομού, τα Δημοτικά Συμβούλια κ.ά. να καταδικάσουν την απρόκλητη επίθεση σε βάρος του σωματείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ