Προβλέπει «εργασιακή ειρήνη» και μισθούς ανάλογα με τις διεθνείς τιμές των μεταλλευμάτων και την παραγωγική εξέλιξη της εταιρείας
Η Σύμβαση υπογράφηκε το Φλεβάρη του 2016 από το Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και αφορά το σύνολο του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στις υπόγειες εγκαταστάσεις, πλην του διοικητικού προσωπικού, των διευθυντικών στελεχών και των εργαζομένων που κατέχουν θέσεις ευθύνης στην επιχείρηση.
Είναι χαρακτηριστικό το «άρθρο 5» της ΣΣΕ που προβλέπει ότι «στο βαθμό που τηρηθούν οι όροι της παρούσης σύμβασης οι διατάξεις θα λειτουργούν σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης και ότι τα συμβαλλόμενα μέρη δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα διαταράσσει την εργασιακή ειρήνη ή θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης».
Επιπλέον, το επιχειρησιακό σωματείο δεσμεύεται ρητά ότι «δεν θα χρησιμοποιήσει συλλογικά αγωνιστικά μέσα για να ανατρέψει ή να τροποποιήσει όσα με την παρούσα συμφωνήθηκαν!»
Τέλος, συμφωνείται ότι θα προβούν σε νέα διαβούλευση όπου μπορούν να επανεξετάσουν το ύψος των αποδοχών των εργαζομένων, το Γενάρη του 2017, στην οποία θα επανεξετάσουν τις τιμές των μετάλλων παγκοσμίως, την πρόοδο σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της εταιρείας, την ευόδωση της έρευνας για νέα κοιτάσματα στις Μαύρες Πέτρες καθώς και την κατασκευαστική και παραγωγική εξέλιξη της εταιρείας.
Δηλαδή, οι μισθοί των εργαζόμενων, αν και δεν μειώνονται ονομαστικά σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση, συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές κερδοφορίας της επιχείρησης και τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών των μετάλλων, τις αδειοδοτήσεις της εταιρείας και τα νέα κοιτάσματα.
Με ανακοίνωσή της, η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο παράδειγμα αποδεικνύει τα αποτελέσματα των περιβόητων επενδύσεων που θα έρθουν στη χώρα μας. Καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης που προϋποθέτει η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:
Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας. Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός. Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού».
Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές του Σωματείου του ΙΓΜΕ, οι οποίοι δικάστηκαν την περασμένη βδομάδα για τους αγώνες ενάντια στις εφεδρείες, δηλαδή τις απολύσεις εργαζομένων, με την κατασκευασμένη κατηγορία για «απειλή βίας» και «διατάραξη οικογενειακής ειρήνης». Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ) σημειώνει πως «παρότι κερδήθηκε μια ακόμη μάχη, εκκρεμούν ακόμη οκτώ ποινικές δίκες για παρόμοιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιόδου 2008 - 2012. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας συντεταγμένοι με όλο το ταξικό κίνημα, για υπογραφή ΣΣΕ και την ουσιαστική επανασύσταση του Ινστιτούτου».
Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Μαιρήνη Στεφανίδη, βρίσκεται στην Κολομβία, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες του 16ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), που θα πραγματοποιηθεί στην Μπογκοτά, από τις 14 έως τις 18 Σεπτέμβρη.
Σε συγκέντρωση την Παρασκευή, 16 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, καλεί το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων τα εξής: Οχι στο παραπέρα βήμα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οχι στην πώληση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Δημιουργία 5ης φυλακής στα Ορυχεία για εξασφάλιση του 5ήμερου, οκτάωρου και την πρόσληψη του απαραίτητου τακτικού προσωπικού που απαιτείται. Κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Υπογραφή ΣΣΕ για τους οκταμηνίτες, εργολαβικούς. Κατώτατος μισθός 751 ευρώ. Καμία περαιτέρω αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν. Καμία καθυστέρηση στις μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών.
Τη στάση του υπουργείου Εργασίας που «ποιεί την νήσσαν» για τις απολύσεις εργαζομένων από την εταιρεία «Globo», χωρίς να τους καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής. Οι απολύσεις έγιναν το Νοέμβρη του 2015 και το Συνδικάτο είναι η δεύτερη φορά που ζητά, μέσα στο 2016, συνάντηση με το υπουργείο γι' αυτό το θέμα, χωρίς όμως να πάρει καμιά απάντηση.
Αντεργατικές πρακτικές της εργοδοσίας καταγγέλλει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Αναφέρεται συγκεκριμένα στο εργοστάσιο «ΥΦΑΝΤΗΣ» στην Αλεξανδρούπολη, όπου - όπως καταγγέλλει - «η εντατικοποίηση της εργασίας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες "χτυπάει κόκκινο", υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν πολλές ώρες απλήρωτες υπερωρίες (...) Επίσης, πρόσφατα η εργοδοσία προχώρησε σε δύο απολύσεις, εργαζομένων που μάλιστα ήταν ανδρόγυνο. Πρόκειται για εργαζόμενους χρόνια στην εταιρεία, με υψηλή προσφορά, λίγο πριν βγουν στη σύνταξη».