ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Νέος αντιλαϊκός «εφαρμοστικός νόμος» για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης»

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

Eurokinissi

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο
Με το νέο πολυνομοσχέδιο - «εφαρμοστικό νόμο», που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα, προχωρούν τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με τις «εκκρεμότητες» της πρώτης «αξιολόγησης», στην πορεία για τον επόμενο κύκλο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε αυτό το φόντο, ολοκληρώθηκαν, γι' αυτή τη φάση, οι συζητήσεις της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ που ξεκίνησαν στην αρχή της βδομάδας στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου, ήταν η «επισκόπηση» των πρόσφατων συνεννοήσεων, ενώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από τους κυβερνητικούς παράγοντες, «αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτέμβρη, οπότε συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (10 Οκτώβρη), για την έγκριση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ, με γνώμονα, βέβαια, την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που προβλέπεται για την τρέχουσα φάση.

Σύμφωνα επίσης με τις κυβερνητικές πηγές:

  • Στο θέμα του «υπερταμείου» ιδιωτικοποιήσεων υπάρχει η πεποίθηση ότι θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες μέρες.
  • Σύγκλιση σε σημείο ταύτισης καταγράφεται στο ζήτημα της προκλητικής για το λαό ρύθμισης που αφορά στην «εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων», από τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, αν και «υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση».
  • Η συμφωνία «κλειδώνει» και στο ζήτημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της χρήσης «πλαστικού χρήματος». «Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού», επισημαίνει η συγκυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο δημιουργίας ενός «ακατάσχετου» τραπεζικού λογαριασμού, όπου θα καταλήγουν οι εισπράξεις των επιχειρήσεων από πωλήσεις που διεκπεραιώνονται με «πλαστικό χρήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, φαίνεται να ακυρώνεται η πρωθυπουργική εξαγγελία στη ΔΕΘ σχετικά με τον «ακατάσχετο λογαριασμό» για τα χρέη των επαγγελματιών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να «καμουφλαριστεί» με την παροχή άλλων «κινήτρων» προς τους επαγγελματίες σχετικά με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος».
  • Τέλος, αν και για την ώρα δεν ομολογείται από τη συγκυβέρνηση, το κουαρτέτο ξέκοψε τη συζήτηση περί «μείωσης» των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών μετά το 2018. Αυτά θα παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ και αναμένεται να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2020.
Η διαχείριση του κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, κλιμάκια του ΔΝΤ παραμένουν στην Αθήνα, καθώς ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τη συγκυβέρνηση, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των καθιερωμένων αξιολογήσεων που διενεργούνται από τον εν λόγω ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Η έκθεση του ΔΝΤ θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε χτες στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Ν. Σιτς, με κεντρικό θέμα της συζήτησης την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε ό,τι αφορά τη σημασία της ταχύτατης λήψης των σχετικών αποφάσεων, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας (σ.σ. της Γερμανίας).

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ.

Διαπάλη για το «κουμάντο» στις τράπεζες

Στην αλλαγή της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της αναμένεται να προχωρήσει η Attica Bank, μετά από την προχτεσινή απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά με τα πρόσωπα που το απαρτίζουν, αλλά και το «πάγωμα» στα νέα τραπεζικά δάνεια.

Την ίδια ώρα, γίνεται φανερή η επιχείρηση «συμβιβαστικής λύσης», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τοποθετείται ο Θ. Πανταλάκης, ενώ ο Π. Ρουμελιώτης προτείνεται για νέος «μη εκτελεστικός» πρόεδρος της τράπεζας.

Στην αντιφασιστική συναυλία της ΚΝΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην αντιφασιστική συναυλία, που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο στις 9 μ.μ., στο Πασαλιμάνι.

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στη Βόρεια Ελλάδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, την Παρασκευή 30/9 και το Σάββατο 1/10, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που έπληξε το νησί της Θάσου και τις πλημμύρες στην περιοχή.

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

  • Την Παρασκευή 30/9

11.00: Συνάντηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα.

18.00: Αφιξη στη Θάσο.

19.30: Ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλλιράχη.

  • Το Σάββατο 1/10

09.00: Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Θάσου.

12.00: Σύσκεψη με φορείς του νησιού.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Σάββατο

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της TΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής προσκαλούν σε εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στη συνδικαλιστική οργάνωση των κλωστοϋφαντουργών και στον ταξικό προσανατολισμό της πάλης τους στην περιοχή της Αττικής», στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας, Πατριάρχου Ιωακείμ 4 (απέναντι απ' το σταθμό ΗΣΑΠ Ν. Ιωνίας). Θα μιλήσει ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο, ενώ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Βερανζέρου & Κοτοπούλη, Ομόνοια, 1ος όροφος), οι ΚΟ Εργαζομένων στα ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας από κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στο Ιλιον, στην πλατεία Γοργόνας, στο καφενείο του Κώστα, θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» του Τομέα Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη με θέμα την πείρα από τους πρόσφατους αγώνες στην επιχείρηση «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του σωματείου των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στον Αγιο Δημήτριο, στο καφενείο Ποζίδη (πεζόδρομος Πολυνείκους). Θα μιλήσει η Γιώτα Δήμου, στέλεχος του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ