ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

«

Μέτρα έσχατης ανάγκης» βαφτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κυρώσεις σε βάρος κρατών - μελών για επαναφορά ελέγχων στα σύνορά τους με βάση τη Συνθήκη της Σένγκεν, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας όταν δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή ή εάν δεν συμφωνεί με επεμβάσεις στα εξωτερικά σύνορά της. Αυτό προκύπτει από απάντηση σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα αντικαταστήσει τη Frontex περίπου στα μέσα του Οκτώβρη.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο μηχανισμός αυτός, που μπαίνει στην υπηρεσία και στην πρώτη γραμμή κρούσης ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων για την καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, αναλαμβάνει μάλιστα και καθήκοντα "αξιολόγησης τρωτότητας", δηλαδή να αξιολογεί την ικανότητα των κρατών - μελών να απωθούν και να καταστέλλουν ξεριζωμένους και κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην απάντησή του, μάλιστα, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος συνεχίζει να αναφέρεται προκλητικά σε "μη στρατιωτικοποίηση των συνόρων της ΕΕ" με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Η ίδια η πραγματικότητα, βέβαια, αφήνει έκθετους τέτοιους ισχυρισμούς, αφού η ΕΕ προβλέπει για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή πως:

-- τα μέλη των ομάδων της "κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και την άσκηση των εξουσιών τους, δύνανται να φέρουν υπηρεσιακά όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό" και "δύνανται να κάνουν χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιακών όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού" ακόμα και με την απουσία συνοριακών φυλάκων του κράτους - μέλους υποδοχής, κατόπιν ειδικής εξουσιοδότησης (άρθρο 40)

-- θα αποτελείται από συνοριοφύλακες από όλα τα κράτη - μέλη (άρθρο 2),

-- θα έχει αρμοδιότητα μαζί με τα κράτη - μέλη για τη διαχείριση των συνόρων (άρθρο 3),

-- θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων απέλασης στο πλαίσιο της "ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων" (άρθρα 4 και 5) και θα μπορεί να προβεί σε "ταχείες επεμβάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών" (άρθρο 20),

-- θα αποστέλλει "αξιωματικούς συνδέσμους" που παρακολουθούν "τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το κράτος - μέλος σε σχέση με μια κατάσταση που απαιτεί επείγουσα δράση στα εξωτερικά σύνορα" (άρθρο 12).

Τόσο η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή όσο κι όλο το αντιδραστικό ευρωενωσιακό πλαίσιο για το Προσφυγικό και τη μετανάστευση, οι ίδιες οι συνθήκες κι οι αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της κι οι μηχανισμοί που τις υλοποιούν, χρειάζεται να μπουν στο στόχαστρο της εργατικής - λαϊκής πάλης με:

-- Απειθαρχία στις συμφωνίες της ΕΕ που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας.

-- Αμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους.

-- Εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών χώρων φιλοξενίας για όσο διάστημα παραμένουν εδώ με όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες (γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, διερμηνείς, νομικούς κ.λπ. και επίσπευση των διαδικασιών των αιτήσεων ασύλου τους)».

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Επιστολή στην κυβέρνηση για τα βρεφικά τμήματα στους παιδικούς σταθμούς

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, απέστειλε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πάτρας, Θόδωρος Τουλγαρίδης. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, υπάρχουν οικογένειες βρεφών που έχουν «voucher» αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα λόγω έλλειψης δομών, ενώ έμειναν και κενές αρκετές θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, λόγω της επιλογής των γονέων να στείλουν τα παιδιά τους στους ιδιωτικούς σταθμούς.

Η επιστολή αναφέρει: «Λόγω της κατάστασης που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, με τις αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα "Επαγγελματική και Οικογενειακή ζωή", που έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις παιδιών σε δομές μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής: Και στην πόλη μας υπάρχουν οικογένειες, κυρίως με βρέφη, που έχουν voucher (εντολή τοποθέτησης) και δεν μπορούν να καλύψουν την ανάγκη τους, διότι δεν υπάρχουν δομές. Η μοναδική δομή που υπάρχει στην πόλη μας είναι το Βρεφοκομείο και έχει αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα.

Εμείς, ως Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), στην ευθύνη μας έχουμε τη λειτουργία παιδικών σταθμών με νήπια (από 2,5 χρονών). Με βάση αυτό, όπως και κάθε χρόνο, κάναμε αίτημα στην ΕΕΤΑΑ (τη διαχειριστική αρχή του προγράμματος) για θέσεις νηπίων. Οι αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα και δίνουν την εντολή τοποθέτησης απευθείας στο γονιό, οδήγησαν πολλές οικογένειες να επιλέξουν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, αφήνοντας κενές θέσεις στις δομές μας. Δεν ισχύει το ίδιο για τα βρέφη, αφού δεν υπάρχουν αντίστοιχες δομές που να καλύπτουν αυτή την ανάγκη.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση που δημιουργείται, επιδιώκουμε τη δημιουργία δύο (2) βρεφικών τμημάτων (για 24 βρέφη), στις δομές των παιδικών σταθμών, για να καλυφθούν με οικογένειες που έχουν εντολή τοποθέτησης. Παρακαλούμε αυτό να μας επιτραπεί με την ήδη υπάρχουσα πρόσκληση (2837/24-06-2016), στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η κατηγορία Α1. Ταυτόχρονα, ζητούμε την κάλυψη των τμημάτων αυτών με το αντίστοιχο προσωπικό και υποδομές, προκειμένου να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αυξημένες ανάγκες των βρεφών».

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου

Αύξηση 132% στις αιτήσεις ασύλου που κατατέθηκαν στην Ελλάδα καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Eurostat.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της, αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός, για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων θα χρειαστούν 18 χρόνια για να εκπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τις υποχρεώσεις τους. Ετσι, στην Ελλάδα παραμένουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα αποκλεισμένοι οι πρόσφυγες και σύμφωνα με τον Steve Symonds, εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα έχει μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις ασύλου, ειδικότερα, μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, 12.015 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σχέση με 5.190 μεταξύ Γενάρη και Μάρτη 2016. Οι 8.000 αιτήσεις (67%) κατατέθηκαν από Σύρους, οι 1.100 (9%) από Ιρακινούς και οι 620 (5%) από Πακιστανούς.

Σε επίπεδο ΕΕ, 305.700 άτομα κατέθεσαν αίτηση ασύλου το δεύτερο τρίμηνο του 2016, αυξάνοντας κατά 6% τις αιτήσεις ασύλου για πρώτη φορά σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ. Οι Σύροι παρέμειναν η κύρια υπηκοότητα των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία στα κράτη - μέλη της ΕΕ (90.500 αιτήσεις), ενώ ακολουθούν οι Αφγανοί (50.300 αιτήσεις) και οι Ιρακινοί (34.300 αιτήσεις).

Αναδιαρθρώσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Αλλαγές στη διάρθρωση και διάταξη των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., με συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας. Ενδεικτικά, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών οι υπηρεσίες από 27 συγχωνεύονται και γίνονται 22, ενώ στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά οι 32 υπηρεσίες συγχωνεύονται σε 22. Ορισμένα από τα Αστυνομικά Τμήματα που συγχωνεύονται μεταξύ τους είναι αυτά στο Νέο Κόσμο και τα Πετράλωνα, στη Φιλοθέη, το Ψυχικό και το Νέο Ψυχικό, καθώς και στο Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη.

Τα κύρια σημεία της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ίδρυση τουλάχιστον ενός Αστυνομικού Τμήματος σε κάθε καλλικρατικό δήμο, την ίδρυση τμημάτων Αμεσης Δράσης σε οκτώ επιλεγμένα αστικά κέντρα (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο), την ένταξη των Τμημάτων Δίωξης Ναρκωτικών στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας των νομών, την κατάργηση Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Τμημάτων Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν στις περιοχές Σερβίων Κοζάνης, Δεσκάτης, Πολυνερίου, Ελασσόνας, Γόνων, Τρικάλων, Καρδίτσας και Εύβοιας, με παράλληλη ίδρυση γραφείων διαχείρισης μετανάστευσης στα αντίστοιχα Αστυνομικά Τμήματα, τη διατήρηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ρόδου και Κω.

Στην ίδια παρουσίαση έγινε γνωστό ότι δεν κλείνει το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, ενώ δεν καταργείται η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., απεναντίας προωθείται νομοσχέδιο για τη λειτουργία εθνικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και για την αξιοποίηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών σε πεζές περιπολίες στην Αττική. Ο Ν. Τόσκας επανέλαβε ότι άμεσα 700 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από τη φύλαξη επισήμων και «επωνύμων». Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας ξεκαθάρισε ότι από τους αστυνομικούς αυτούς θα συγκροτηθούν νέες ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) στην Αττική.

Τοποθέτηση διοικητικών γραμματέων στους δήμους

Την τοποθέτηση διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους, οι οποίοι θα προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και θα υποδεικνύονται από το εννιαμελές Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τα στελέχη θα είναι επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου των οποίων προΐστανται, εξέλιξη που, όπως καταγγέλλει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σημαίνει ότι «παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο Διοικητικός και Αναπληρωτής Διοικητικός Γραμματέας».

Η σχετική κυβερνητική πρόταση κατατέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών και προβλέπει συγκεκριμένα: Συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου». Για το θέμα αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, η οποία με χτεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για «κατάργηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης έτσι όπως τον γνωρίζουμε. Πλέον η γνώμη των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παραδίδεται η Διοίκηση των Δήμων σε διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους».

Κηδεύτηκε ο Γ. Καστρινάκης

Κηδεύτηκε χτες το απόγευμα ο δημοσιογράφος Γ. Καστρινάκης που πέθανε σε ηλικία 60 χρόνων. Αθλητικός συντάκτης με μακρά θητεία στο χώρο, ήταν επί σειρά ετών και μέχρι το θάνατό του πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, ενώ υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και βασικό διοικητικό της στέλεχος επί εννιά χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ