ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την Πέμπτη η σύσκεψη των συνδικάτων για την ανεργία

Στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», με πρωτοβουλία δέκα σωματείων της Αττικής

Πρωτοβουλία συντονισμού, οργάνωσης και αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα των χιλιάδων ανέργων, με αίτημα την ουσιαστική προστασία αυτών και των οικογενειών τους και παράλληλα για τη διεκδίκηση σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους και κατάργηση της ελαστικής εργασίας και όλων των αντεργατικών νόμων, παίρνουν δέκα σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Μαζί με Επιτροπές Ανέργων, υπογράφουν κοινό πλαίσιο πάλης και με βάση αυτό καλούν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής, Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές σε σύσκεψη, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42).

Το κάλεσμα υπογράφουν: Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδ. Υπαλλήλων Πειραιά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων στον Τουρισμό - Ξενοδοχεία - Επισιτισμό Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού στα Πρακτορεία Τύπου Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Στη Λάρισα

Πανθεσσαλικό συλλαλητήριο ανέργων, εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ και νεολαίας για τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας και της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, θα γίνει την Τετάρτη 2 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών και ΕΒΕ από τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 8 Σεπτέμβρη.

Οπως ειπώθηκε από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσο Τσιαπλέ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στόχος είναι να αποτελέσει το συλλαλητήριο την κορύφωση μιας σειράς αγωνιστικών δράσεων που έχει προγραμματίσει το ΕΚ Λάρισας και τα σωματεία της δύναμής του, για την ανεργία και το λαϊκό εισόδημα. Συγκεκριμένα:

  • Την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., το ΕΚΛ θα οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ (προαύλιο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου), με αιχμή τα ζητήματα της Υγείας.
  • Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, θα πραγματοποιήσει πικετοφορία, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Εργατικού Κέντρου, για τα Εργασιακά και το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν με το κοινό τους κείμενο Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Παράλληλα, συνεχίζονται φέτος για 5η χρονιά τα δωρεάν μαθήματα (Φιλολογικά, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία) για μαθητές Λυκείου - Γυμνασίου, παιδιά ανέργων, με προτεραιότητα στους μαθητές Λυκείου και εν συνεχεία του Γυμνασίου. Οι εγγραφές τελειώνουν αύριο Τετάρτη (9 π.μ. - 2.30 μ.μ., γραφεία του ΕΚΛ, 2ος όροφος). Για την οργάνωση των μαθημάτων, το ΕΚΛ καλεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε σύσκεψη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (ισόγειο).

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Ολοκληρώνονται οι συσκέψεις και στην Αττική, ενόψει της συγκέντρωσης την άλλη Δευτέρα

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων, στην Αθήνα

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων, στην Αθήνα
Με περιφερειακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε εφτά ακόμα πόλεις, οι συνταξιούχοι αντιδρούν σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, στην Υγεία, στις κοινωνικές παροχές, διαμαρτύρονται για τα φορολογικά βάρη που τους σπρώχνουν στον Καιάδα και διεκδικούν ανάκτηση των απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Οι κινητοποιήσεις αυτές γίνονται με αφορμή και την Παγκόσμια Μέρα Συνταξιούχων και Επιδοματούχων, όπως έχει καθιερωθεί η 1η Οκτώβρη από την αντίστοιχη κλαδική οργάνωση της ΠΣΟ.

Συγκεκριμένα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική - παναττική συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 5/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Αλεξανδρούπολη, για τη Θράκη, στις 13/10 (11 π.μ., Επιμελητήριο Εβρου).

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου καλεί σε σύσκεψη την Πέμπτη 29/9, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Περιάνδρου 18, Ανω Ιλίσια). Επίσης, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους συνταξιούχους από τους ΟΤΑ σε σύσκεψη, την Τετάρτη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Πατησίων 2, 1ος όροφος), με αφορμή τις περικοπές στο εφάπαξ.

Τα αιτήματα των συνταξιούχων συνοψίζονται στα εξής: Απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των μερισμάτων. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων. Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, δωρεάν παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Υγείας - περίθαλψης. Επαρκή χρηματοδότηση και απόδοση των κρατήσεων για την Υγεία στον ΕΟΠΥΥ. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων.

Ο

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης που ψαλιδίζουν το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στο πλαίσιο της στάσης, καλεί σε μαζική παρέμβαση στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, η κυβέρνηση καταργεί το δικαίωμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να λαμβάνουν εφάπαξ εφόσον συμπληρώσουν 20 χρόνια εργασίας, ενώ επιβάλλει μειώσεις της τάξης του 20% στα χορηγούμενα στους ασφαλισμένους ποσά.

ΟΑΣΘ: Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΘ, επί της οδού Παπαναστασίου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των μηνών Ιούλη και Αύγουστο. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΘ αρνούνται να δώσουν λύση στο πρόβλημα και κρατούν σε ομηρία τους απλήρωτους εργαζόμενους, αλλά και ολόκληρο το λαό της Θεσσαλονίκης, που για 11η μέρα σήμερα παραμένει χωρίς αστική συγκοινωνία. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, απειλεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση άμεσα και δεν κυκλοφορήσουν τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ: Σε σύσκεψη με θέμα τους αποκλεισμούς παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και το συντονισμό της δράσης καλεί σωματεία και μαζικούς φορείς, Συλλόγους Γονέων και Γυναικών, το Παράρτημα Βορείου Τομέα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4). Στο κάλεσμα έχει ήδη ανταποκριθεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης. Παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει, επίσης, την Τετάρτη, στις 11 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, από φορείς της Πάτρας. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ.

ΔΕΗ: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ για τις διακοπές του ρεύματος σε καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και Λαϊκές Επιτροπές της πόλης. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με το διευθυντή του καταστήματος και απαίτησε καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό - λαϊκό σπίτι, να μειωθούν 50% τα τιμολόγια της ΔΕΗ για ανέργους και 30% για όλους τους εργαζόμενους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με το ίδιο θέμα και τα ίδια αιτήματα οργάνωσε χτες στη ΔΕΗ και η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης.

ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ «ΜΠΟΥΤΑΡΗ»: Τρίωρες στάσεις εργασίας (8.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στην οινοποιία «Μπουτάρη» στη Νάουσα, διεκδικώντας δεδουλευμένα από το Φλεβάρη έως τον Αύγουστο. Οι στάσεις εργασίας επαναλαμβάνονται αύριο και μεθαύριο.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Σχολικά βοηθήματα για τα παιδιά των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Athens Ledra» παρέδωσε ως ένδειξη αλληλεγγύης αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Η αντιπροσωπεία μετέφερε την αμέριστη αλληλεγγύη, συνολικά του κλάδου και του ΔΣ της Ενωσης, στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους.

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 9 π.μ. έξω από το Δημαρχείο προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη. Οπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του το σωματείο, μια σειρά δικαιώματα όπως οι άδειες, τα ρεπό, το ωράριο εργασίας, κουρελιάζονται καθημερινά, ιδιαίτερα σε υπηρεσίες όπως η Καθαριότητα και το Πράσινο, με συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας, τη φθορά της υγείας των εργαζομένων και την έκθεσή τους σε αυξημένους κινδύνους. Στα παραπάνω προστίθενται οι κλήσεις σε «απολογία» όσων αντιδρούν στις συνθήκες αυτές και η προσπάθεια τρομοκρατίας συνολικά των εργαζομένων.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Την εντατικοποίηση της δουλειάς που κυριαρχεί στα σούπερ μάρκετ και τις αποθήκες λιανεμπορίου της περιοχής καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε κατάστημα της Γιάννουλης, εργαζόμενη λιποθύμησε, εξαιτίας και του φόρτου εργασίας. Οπως καταγγέλλει το σωματείο, κάτω από το φόβο της απόλυσης οι εμποροϋπάλληλοι δεν καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, ενώ δεν είναι λίγα τα εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται καθημερινά και δεν δηλώνονται ως τέτοια. Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις, να απαιτήσουν οργανωμένα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ