ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Χοντραίνει» η αμερικανο-ρωσική αντιπαράθεση

Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι
Συνεχίζονται οι μάχες στο Χαλέπι
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μέρα με τη μέρα εντείνεται η ρωσο-αμερικανική ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα με αφορμή τη σύγκρουση ευρύτερων γεωπολιτικών συμφερόντων τους στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, σηκώνει τους τόνους και τις απειλές έναντι της Μόσχας, προβάλλοντας ως πρόσχημα την κατάσταση στο Χαλέπι και μάλιστα αυτό γίνεται με τη συμπλήρωση ενός χρόνου άμεσης ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στη Συρία, που έγινε με την τυπική πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.

Από τις πιο χαρακτηριστικές, εμπρηστικές δηλώσεις που έγιναν μέσα στο τελευταίο 48ωρο ξεχωρίζουν εκείνες του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι. Ερωτηθείς ποιες θα μπορούσε να είναι οι συνέπειες για τη Ρωσία εάν καταρρεύσει η συνεργασία της με τις ΗΠΑ στη Συρία ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε επί λέξει: «Οι εξτρεμιστές και οι εξτρεμιστικές ομάδες θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν εκεί (...) που συμπεριλαμβάνουν, αναμφισβήτητα, επιθέσεις κατά ρωσικών συμφερόντων, ίσως ακόμη και κατά ρωσικών πόλεων, και η Ρωσία θα συνεχίσει να στέλνει πίσω στην πατρίδα στρατιώτες σε σάκους πτωμάτων».

Η δήλωση ερμηνεύτηκε από τη Μόσχα ως άμεση εντολή και προτροπή για τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος της Ρωσίας ή ρωσικών στόχων στο εξωτερικό!

Ρωσία: «Θα συνεχίσουμε τους βομβαρδισμούς»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τέτοιες δηλώσεις παρά ως έκκληση, εντολή για δράση».

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σχολίασε πως πρόκειται για «την ειλικρινή ομολογία των ΗΠΑ πως όλη η "αντιπολίτευση" που πολεμά "στον εμφύλιο πόλεμο" της Συρίας είναι μία ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ διεθνής τρομοκρατική συμμαχία». Συμπλήρωσε ότι η Ρωσία παραμένει «ανοιχτή στο διάλογο με τις ΗΠΑ» όσον αφορά τη Συρία, καλώντας εντούτοις την Ουάσιγκτον «να αποκλείσει πρώτα έστω και έναν υπαινιγμό απειλής σε βάρος του ρωσικού στρατού και των Ρώσων πολιτών». Στη συνέχεια, όμως, σημείωσε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Συρία...

Σαν να μην έφθανε η δήλωση Κίρμπι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επανέλαβε και χτες τις δηλώσεις του για πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών και της συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία λέγοντας πως «θα χρειαστεί να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές», δίχως βεβαίως να πει ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές.

Η κατάθεση του Μπλίνκεν...

Ενδιαφέρον είχε επιπροσθέτως η χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, που μόλις είχε επιστρέψει στην Ουάσιγκτον από αποστολή στην Τουρκία. Ο Μπλίνκεν είπε πως αν κλιμακωθεί ο πόλεμος στη Συρία, η Ρωσία θα κολλήσει στο βάλτο και θα εμφανιστεί ως συνεργάτης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, στη σφαγή σουνιτών. Σημείωσε ότι η Ρωσία και ο Σύρος Πρόεδρος θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν η σύγκρουση δεν τελειώσει, «μία κατάσταση που δίνει στις ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα». Είπε ακόμη πως η Ρωσία κλιμακώνει το ρόλο της στον πόλεμο της Συρίας γιατί φοβάται πως θα χάσει το μόνο οχυρό που έχει στη Μέση Ανατολή. «Ο Ασαντ δεν μπορεί να νικήσει. Μπορούν μόνο να τον εμποδίσουν να χάσει...», είπε.

Πρόσθεσε επίσης (όπως και ο Κέρι) πως οι ΗΠΑ «αναζητούν άλλες εναλλακτικές» στην κατεύθυνση «τερματισμού» του πολέμου στη Συρία.

Ρωσική απάντηση στις αμερικανικές απειλές περί πυρηνικών

Επιπλέον, χτες, η Μόσχα αντέδρασε στις δηλώσεις που έκανε στις 26/9 σε αεροπορική βάση της Β. Ντακότα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που άφησε αιχμές και εξαπέλυσε απειλές κατά της Ρωσίας, προτρέποντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να ενθαρρύνει την ανάπτυξη αμερικανικών, νέων σύγχρονων πυρηνικών όπλων μην αποκλείοντας, γενικά, τη χρήση τους στο μέλλον, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω σε αυτό τον τομέα τα τελευταία 25 χρόνια, σε αντίθεση με εταίρους και αντιπάλους τους. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τις ερμήνευσε ως απειλή για μελλοντική χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης όπου θα συμμετάσχει η Ρωσία, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία»...

Με δεδομένη τη νέα, απότομη όξυνση της ρωσο-αμερικανικής κόντρας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ανέλαβε μεσολαβητική πρωτοβουλία, τηλεφωνώντας χτες βράδυ στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ζητώντας του να ξαναρχίσει το διάλογο με τους Αμερικανούς στη Γενεύη και να προχωρήσει σε μία επταήμερη εκεχειρία στη Συρία. Ο Λαβρόφ φάνηκε θετικός σε μία 48ωρη εκεχειρία, απορρίπτοντας προς το παρόν την πρόταση για την επταήμερη παύση πυρός. Ο Σταϊνμάγερ αναμένεται να συνεχίσει το ρόλο του σήμερα στην Ιερουσαλήμ, όπου θα μεταβεί για την κηδεία του Ισραηλινού πρώην Προέδρου Σιμόν Πέρες και να συναντήσει στη συνέχεια τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, που επίσης θα παραβρεθεί στην κηδεία.

Τέλος, πολιτικοί της Τουρκίας και της Γερμανίας εξέφρασαν «ανησυχία» για την κατάσταση στη Συρία, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η Αγκυρα είναι «έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία πάνω σε μία νέα εκεχειρία στη Συρία και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ, μετά τις επαφές του στην Αγκυρα είπε πως συμφωνήθηκε ιρανο-τουρκική συνεργασία «για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμάζουν τρίμηνη παράταση της κατάστασης «έκτακτης ανάγκης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πρόταση για τρίμηνη παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης» θα υποβάλλει η κυβέρνηση, μετά από απόφαση και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε προχτές.

Στο Συμβούλιο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της χώρας (που πλέον προεδρεύει του σώματος), ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην απόφασή του επικαλείται την ανάγκη «να διασφαλιστεί η συνέχεια της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία της δημοκρατίας μας, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών μας».

Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως μια παράταση θα ήταν «ευεργετική» για τη χώρα και πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τους πολίτες, εκφράζοντας αποφασιστικότητα για την εξουδετέρωση του «διαδρόμου της τρομοκρατίας» στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Πάντως, η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» αλλά και ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος της Αγκυρας είναι ευεργετικά μόνο για τα στρατηγικά συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την επίθεση που δέχτηκαν απεργοί μαζί με το συνδικάτο τους στον επιχειρηματικό όμιλο μεταφορών MEDLOG-MSC, όπου μάλιστα εργοδοσία και τοπικές αρχές έχουν ζητήσει να σταματήσει κάθε κινητοποίηση και άλλη αγωνιστική δράση στην επιχείρηση, επικαλούμενες την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης».

Κατά τ' άλλα, το Συμβούλιο θίγει στην απόφασή του και την κατάσταση στη Συρία, επιμένοντας στη σημασία θέσπισης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (δήθεν και στο όνομα της προστασίας των αμάχων). Ακόμα, συνιστά να εορτάζεται κάθε χρόνο ως «Μέρα Δημοκρατίας και Ελευθερίας» η 15η Ιούλη (όταν εκδηλώθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα), ενώ αναδεικνύει και τις συνεχιζόμενες τριβές μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών. «Το να επιτρέπονται τα σύμβολα της τρομοκρατικής οργάνωσης στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου και η έντονη συμπεριφορά ορισμένων εταίρων και σύμμαχων χωρών της ΕΕ που αφορούν εκθέσεις και συναντήσεις τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως οι PKK/PYD και YPG, προκαλούν βαθιά ανησυχία», αναφέρει. Ενώ δεν παραλείπει και να σημειώσει ότι «έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι η τρομοκρατία έχει γίνει εργαλείο άσκησης διεθνούς πολιτικής».

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή του παρέμβαση, ο Ερντογάν επιτέθηκε και ενάντια στον αμερικανικό «οίκο αξιολόγησης» Moody's, που πρόσφατα υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του στην κατηγορία «σκουπίδια», λόγω των «απρόβλεπτων, πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων». Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Τουρκίας» και ότι οι οίκοι αξιολόγησης «αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους μερικά νομίσματα για να δώσουν ό,τι βαθμό επιθυμεί ο καθένας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ετοιμάζεται νέος γύρος συναντήσεων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες για το νέο γύρο συναντήσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, που παρουσίασε ως πιθανή μέρα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων την επόμενη Τρίτη. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «η απόφαση είναι για περαιτέρω εντατικοποίηση των συναντήσεων. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι συναντήσεις θα γίνονται τρεις με τέσσερις φορές τη βδομάδα».

Μεταξύ άλλων, το στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης χαρακτήρισε και πάλι ως αξιοσημείωτη εξέλιξη τη «διαφοροποίηση όσον αφορά την ανάγκη να συζητηθεί πλέον το Εδαφικό όχι σε συνδυασμό με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις». Ακόμα, σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό για τους χειρισμούς του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η Λευκωσία δεν έχει εγείρει θέμα αντικατάστασης του Αϊντε (όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα), αλλά και ότι ο διπλωμάτης του ΟΗΕ είχε κάνει «κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποια ερωτήματα, κάτι το οποίο οδήγησε στο να υπάρξει επικοινωνία με τον κ. Αϊντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δηλώσεις του είχαν παρερμηνευτεί». Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό διάφορα κόμματα της κυπριακής αντιπολίτευσης (πχ. ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ) εντείνουν την κριτική τους στον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για άσκηση πιέσεων στην κυπριακή κυβέρνηση και στήριξη θέσεων της τουρκικής πλευράς. Πάντως, σε νέα του συνέντευξη ο Αϊντε θεωρεί ότι η λύση του Κυπριακού «είναι πιο κοντά από ποτέ, αλλά μένει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό πως στα μέσα του Οκτώβρη αναμένεται στην Κύπρο ο πρόεδρος του γαλλικού κολοσσού «Τοτάλ» στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που δείχνει για να ενισχύσει την παρουσία του ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, με στελέχη του ομίλου είχαν συναντηθεί στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης στο Παρίσι πριν από λίγες μέρες, στο περιθώριο της συνάντησης Αναστασιάδη - Ολάντ. Υπενθυμίζεται ότι σε κοινοπραξία που έχει συστήσει μαζί με την ιταλική «ΕΝΙ», η «Τοτάλ» διεκδικεί στο πλαίσιο του νέου γύρου αδειοδοτήσεων τα «τεμάχια» «6» και «10» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ήδη επιχειρεί στο «11».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ