ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τον πρόσφατο θάνατο ποδοσφαιριστή

Για παντελή έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου, αλλά και απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τις εξετάσεις των αθλητών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αναφερόμενη στο θάνατο από ανακοπή 32χρονου ποδοσφαιριστή της ομάδας «Μαρίνος Αντύπας», κατά τη διάρκεια της προπόνησης στο Αθλητικό Κέντρο «Γ. Μητσιμπόνας».

«Οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσθέτουν ένα ακόμα πρόβλημα που μεγιστοποιείται, καθώς τα αθλητικά σωματεία, εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού, αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες). Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα σχολεία, καθώς και στους χώρους των γυμναστηρίων και των αθλητικών κέντρων. Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα για την έκδοση αθλητικών δελτίων, σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχτεί ο ανύπαρκτος ή εικονικός έλεγχος ή ακόμα και το σφράγισμα απλά του πιστοποιητικού από έναν ...γνωστό γιατρό, ο οποίος ίσως και να μην έχει δει ποτέ τους ίδιους τους αθλούμενους. Τα παιδιά, η νεολαία και οι εργαζόμενοι που θέλουν να αθληθούν, όπως και οι σύλλογοι, είναι απόλυτα εκτεθειμένοι. Καθημερινά παίζουν ...ρώσικη ρουλέτα», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Παράλληλα σε αυτή θίγεται και το γεγονός ότι ακόμα και αν καθοριστούν αυστηρές οδηγίες για όλα τα παραπάνω ζητήματα, στις σημερινές συνθήκες της εμπορευματοποίησης της Υγείας το οικονομικό βάρος για την πρόληψη και την προστασία τους θα το επωμίζονται οι σύλλογοι και οι οικογένειες των αθλητών.

«Η προστασία όμως της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλούμενων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, ΜΚΟ, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς, τη νεολαία, τους μαθητές και τον αθλητικό κόσμο, που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο, να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

  • Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ.
  • Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 2 χρόνια.
  • Αμεση λειτουργία ιατρικού σταθμού πρώτων βοηθειών στους δυο πυρήνες (Αλκαζάρ - Νεάπολη) του ΕΑΚ της Λάρισας, όπου αθλούνται καθημερινά πάνω από τρεις χιλιάδες παιδιά.
  • Καμία αθλητική δραστηριότητα να μην διεξάγεται χωρίς την παρουσία αθλητιάτρου - γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα με κρατική μέριμνα.
ΒΟΥΛΗ
Βράβευση αλλά και παράπονα από τους αθλητές

Στη χτεσινή εκδήλωση τιμής για την Παραολυμπιακή Αποστολή και όσους διακρίθηκαν

Τιμητική εκδήλωση της Βουλής για τα μέλη της Παραολυμπιακής Αποστολής, και βράβευση όσων αθλητών διακρίθηκαν στους πρόσφατους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, διοργάνωσαν χτες η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και η Υποεπιτροπή για θέματα των ατόμων με αναπηρία. Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μέλη της κυβέρνησης, πρόεδροι και στελέχη των υπολοίπων κομμάτων, ενώ το προεδρείο της Βουλής εκπροσώπησε ο Νίκος Βούτσης.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε τις παρεμβάσεις αθλητών και του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Φουντουλάκη. Στο επίκεντρο όσων ειπώθηκαν βρέθηκε η στάση της Πολιτείας όσον αφορά τον αθλητισμό των ΑμεΑ, και αναλύθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο χώρο του ειδικού αθλητισμού εξαιτίας της μείωσης των επιχορηγήσεων, αλλά και οι δυσκολίες που κλήθηκαν να ξεπεράσουν οι ίδιοι προκειμένου να δώσουν το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπως και οι αντίστοιχες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Οπως είπαν όλοι οι αθλητές, ο κύριος αρωγός σε αυτήν τους την προσπάθεια ήταν οι ίδιες οι οικογένειές τους, που πέραν της στήριξης στην προσπάθειά τους κλήθηκαν να επωμιστούν και το οικονομικό βάρος. Επίσης εστίασαν στο θέμα της εργασίας, καθώς αρκετοί από τους αθλητές παραμένουν αδιόριστοι σε θέσεις που τους είχαν αποδοθεί με βάση προηγούμενες επιτυχίες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, αναφέρθηκε ειδικά στην καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, τονίζοντας ότι αποτελούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας και ότι οι συνέπειες των όσων συμβαίνουν σήμερα είναι ακόμα μεγαλύτερες για εκείνους.

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που πραγματοποίησε τις βραβεύσεις των αθλητών οι οποίοι διακρίθηκαν, όπως και των προπονητών και συνοδών τους, απένειμε ειδικά συγχαρητήρια στις οικογένειες των αθλητών για τη στήριξη που τους παρείχαν.

BASKET LEAGUE
Οι «αιώνιοι», οι φιλόδοξοι και η επαρχία

Η ώρα της δράσης για τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της Basket League έφτασε, με την 1η αγωνιστική να διεξάγεται σε δύο μέρη, σήμερα και αύριο. Ενα πρωτάθλημα που και πάλι αναμένεται να διεξαχθεί υπό το γνωστό μοτίβο των τριών ταχυτήτων όσον αφορά την εικόνα των 14 ομάδων. Στην πρώτη ταχύτητα υπάγονται οι δυο «αιώνιοι» Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, που και πάλι είναι τα απόλυτα φαβορί για τον τίτλο, με τους «ερυθρόλευκους» να στοχεύουν στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση και τους «πράσινους» στην επιστροφή στην κορυφή.

Τους δύο ακολουθεί η τριάδα των «Ευρωπαίων» ΑΕΚ, Αρη και ΠΑΟΚ, που συγκεντρώνουν πιθανότητες να πρωταγωνιστήσουν στοχεύοντας (με μεγαλύτερες βλέψεις οι δυο κιτρινόμαυροι) να μπουν σφήνα ανάμεσα στα δύο φαβορί στη διεκδίκηση των πρωτείων. Από κει και πέρα οι υπόλοιπες ομάδες, που το αξιοσημείωτο είναι ότι - εκτός του Λαυρίου - εδρεύουν όλες εκτός Αττικής, αναμένεται να παλέψουν για τους δικούς τους στόχους, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν είναι ικανές να κάνουν ζημιές στους ισχυρούς. Στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι εκτός του προπονητή της ΑΕΚ, του Σλοβένου Γιούρι Ζντοβτς, οι υπόλοιποι τεχνικοί είναι Ελληνες.

Δοκιμασία για ΑΕΚ στην Πάτρα

Από τα παιχνίδια της 1ης αγωνιστικής, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δοκιμασία της ΑΕΚ στην Πάτρα με τον Απόλλωνα, όπως και η αναμέτρηση στη Ρόδο μεταξύ Κολοσσού και Ρεθύμνου, δύο ομάδων με κοινές φιλοδοξίες τη νέα σεζόν.

Το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Κολοσσός Ρόδου - Ρέθυμνο (17.00 NS2 λεπτό/λεπτό), Αρης - Τρίκαλα (17.00 ΝS2 λ/λ), Δόξα Λευκάδας - ΠΑΟΚ (17.00 ΝS2 λ/λ), Λαύριο - Κύμη (17.00 NS2 λ/λ), Κόροιβος - Ολυμπιακός (18.30 NS3). ΑΥΡΙΟ: Απόλλων Πάτρας - ΑΕΚ (17.00 NS1 ), Παναθηναϊκός - Προμηθέας (19.00 ΝS2).

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Κλείνει η 2η αγωνιστική

Με το γειτονικό ντέρμπι της Κεντρικής Ευρώπης μεταξύ Γερμανίας και Τσεχίας να έχει το δικό του ενδιαφέρον και να ξεχωρίζει από το πρόγραμμα, ολοκληρώνεται σήμερα με το τρίτο της μέρος η 2η αγωνιστική των ομίλων στα προκριματικά της Ευρώπης για το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία.

(19.00) Αγγλία - Μάλτα (ΟΤΕ Sports 2), Αρμενία - Ρουμανία (OTE Sports 3), Αζερμπαϊτζάν - Νορβηγία (OTE Sports 8), Μαυροβούνιο - Καζακστάν (OTE Sports 7).

(21.45) Γερμανία - Τσεχία (ΟΤΕ Sports 1), Σκωτία - Λιθουανία (OTE Sports 7), Πολωνία - Δανία (OTE Sports 2), Β.Ιρλανδία - Σαν Μαρίνο (ΟΤΕ Sports 8), Σλοβενία - Σλοβακία (OTE Sports 2).

ΒΟΛΕΪ
«Τελικός» πρόκρισης για Εθνική ανδρών

Εχοντας δύσκολη πλέον αποστολή μετά το πρώτο παιχνίδι στη Λας Πάλμας, Εθνική ανδρών αντιμετωπίζει σήμερα στην Κοζάνη την Ισπανία (19.00 ΕΡΤ1) στο δεύτερο αγώνα μπαράζ, που θα κρίνει μία θέση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2017 στην Πολωνία. Η ήττα της ελληνικής ομάδας με 3-0 στο πρώτο παιχνίδι μείωσε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις ελπίδες, ωστόσο ακόμα και έτσι υπάρχει η αισιοδοξία ότι με όπλο και την υποστήριξη των φιλάθλων μπορεί να επιτευχθεί η ανατροπή των δεδομένων. Πρακτικά, στόχος της Εθνικής είναι η νίκη με 3-0 σετ ή 3-1 (αφού βάσει κανονισμού μετράνε οι βαθμοί) που θα της δώσει το δικαίωμα να ισοσκελίσει την απώλεια στο πρώτο παιχνίδι και θα οδηγήσει τα πράγματα στο χρυσό σετ, όπου θα κριθεί η νίκη - πρόκριση.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Σωτήρης Δρίκος, χαρακτήρισε τον αγώνα τελικό για τους δύο αντιπάλους, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποστολή της Εθνικής και έδειξε να στηρίζει πολλά στη βοήθεια του κόσμου της Κοζάνης στον αγώνα.

Στα αγωνιστικά ζητήματα, ο τεχνικός της Εθνικής αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους τραυματισμούς του Τζιουμάκα, που παραμένει αμφίβολος (θλάση), και του Ανδρεάδη (ενοχλήσεις στη μέση), που όμως συγκεντρώνει πιθανότητες να αγωνιστεί.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
«Χρυσή βολή» για Κορακάκη

Την κυριαρχία της στο αγώνισμα της βολής από 25μ. με αεροβόλο πιστόλι πιστοποίησε και πάλι με τον ιδανικότερο τρόπο η Αννα Κορακάκη, που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Τορίνο. Η Ελληνίδα σκοποβόλος είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο συγκεκριμένο αγώνισμα και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στον τελικό του αγωνίσματος στο Τορίνο η 20χρονη Δραμινή είχε εξαιρετική παρουσία, ολοκληρώνοντας 4 στα 10 τέλεια σετ βολών, ενώ ουσιαστικά είχε εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο πριν το τελευταίο σετ, αφού η δεύτερη του αγώνα, Γιανγκμί Κιμ, βρισκόταν έξι βολές πίσω. Σήμερα η Αννα Κορακάκη θα αγωνιστεί στον τελικό των 10μ. με αεροβόλο, αγώνισμα για το οποίο στο Ρίο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ