ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠΑ
«Θα είμαστε ασπίδα για τα προσφυγόπουλα»

Με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για την έναρξη λειτουργίας των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων στα σχολεία χτες, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ, με ψήφισμά τους, δηλώνουν την πρόθεσή τους «ως αυριανοί δάσκαλοι και καθηγητές να είμαστε ασπίδα για τα προσφυγόπουλα». Οι Σύλλογοι αναδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που καθυστέρησε μέχρι και την τελευταία μέρα να ανακοινώσει τα σχολεία που θα υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα: «Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ "ρίχνει λάδι στη φωτιά" των ξενοφοβικών αντιλήψεων και πρακτικών που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα στο Ωραιόκαστρο, και παραμένουν έτοιμα να ξαναφουντώσουν!»

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουν απερίφραστα τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά αυτά γεγονότα, ενώ χαιρετίζουν τους χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενους, μαθητές που όλο αυτόν τον καιρό εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, που έχουν κηρύξει πόλεμο σε κάθε φασιστική, ρατσιστική και ξενοφοβική δράση!

«Σαν αυριανοί παιδαγωγοί, οφείλουμε να απομονώσουμε τέτοιες απόψεις μέσα στη σχολή μας, που στρέφονται κατά των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και έτσι αθωώνουν την πολιτική που τους προκαλεί. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε πραγματικά μαθήματα αλληλεγγύης και αγώνα, διεκδικώντας εδώ και τώρα:

-- Εκπαίδευση όλων των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, με εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων: Εξειδικευμένο και επαρκή αριθμό εκπαιδευτικών, καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, κατάλληλες αίθουσες κ.ά.

-- Καμιά εμπλοκή των γνωστών αμαρτωλών ΜΚΟ.

-- Ασφαλή μεταφορά των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες.

-- Με ευθύνη του κράτους, να παρθούν όλα τα μέτρα, μέσα από τις Δημόσιες Δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.ά. Να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων.

Είναι κρίσιμο ζήτημα πώς τα προσφυγόπουλα θα νιώσουν ότι ζουν - όσο αυτό είναι δυνατόν - σε κανονικές ανθρώπινες συνθήκες και πλευρά αυτής της ανάγκης είναι η μαθησιακή, παιδαγωγική διαδικασία, με δημιουργική απασχόληση, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, της ελληνικής γλώσσας και μιας ξένης γλώσσας, δημιουργία βιβλιοθηκών, Φυσική Αγωγή κ.ά.», καταλήγει το ψήφισμα των δύο Συλλόγων.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενοχλήθηκαν οι φασίστες από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Απάντηση στην προκλητική παρέμβαση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, που έβαλε στόχο τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δίνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Ο χρυσαυγίτης βουλευτής του Κιλκίς, Χ. Χατζησάββας, κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη, που, όπως ισχυρίζεται προκλητικά, «ρυπαίνει τους παρακείμενους δρόμους», καλώντας τους υπουργούς να πάρουν μέτρα για τη «ρύπανση... εντός αλλά κυρίως πέριξ του στρατοπέδου Παύλου Μελά». Με θράσος που ξεχειλίζει μάλιστα, απορούν για τα έξοδα του Δήμου Παύλου Μελά και την επιβάρυνση των δημοτών για την «καθαριότητα της εν λόγω περιοχής», για την ασφάλεια των οδηγών επί της οδού Λαγκαδά, ακόμα και για τη «νομιμότητα» της προπαγάνδισης των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»!

Η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Τους ενοχλεί και καλά κάνει! Γιατί οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" είναι η μεγαλύτερη γιορτή της νεολαίας, που κάθε χρόνο "ταξιδεύει" σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων νέων εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Το πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" όχι μόνο δε "ρυπαίνει" τη Δυτική Θεσσαλονίκη αλλά δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να συζητήσουν για το πώς μπορεί να ανατραπεί η σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς, την ίδια ώρα που οι χρυσαυγίτες είναι τα καλύτερα τσιράκια των αφεντικών σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση. Να συζητήσουν για το πώς μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς ανεργία, την ώρα που τα φασιστάκια τούς προτείνουν δουλειά για 18 ευρώ μεροκάματο. Να μάθουν για το πώς μπορεί να γίνει πραγματικότητα ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει τους μαθητές σήμερα, όταν οι φασίστες εντοπίζουν το κύριο πρόβλημα της Παιδείας στην επιλογή νέων να σπουδάσουν σε ΑΕΙ!

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στήνεται με την ανιδιοτελή προσφορά μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Κάθε χρόνο - έτσι και φέτος - η ΚΝΕ παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθαριότητα του χώρου, καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων, παραδίδοντας το χώρο σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλαμβάνει. Ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν ξεχνά το πόσο παρατημένη και ακατάλληλη για την αξιοποίησή της από το λαό της περιοχής ήταν όλη η έκταση του στρατοπέδου Παύλου Μελά πριν από το 33οΦεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" που έγινε για πρώτη φορά στο χώρο το 2008.

Αντίθετα, αυτό που πραγματικά μολύνει τη συνείδηση της νεολαίας και των εργατικών - λαϊκών οικογενειών είναι το ρατσιστικό δηλητήριο που μπολιάζει όπου υπάρχει η Χρυσή Αυγή. Μολύνει με την "αφρόκρεμα" των πιο σάπιων ιδεών που έχει να προσφέρει αυτό το σύστημα, η εξουσία των μονοπωλίων. Σπέρνουν το μίσος μεταξύ των Ελλήνων και ξένων εργατών, με το ίδιο πάθος που καλλιεργούν την "αγάπη" για τους... "κακόμοιρους" εφοπλιστές και λοιπούς εκμεταλλευτές των εργαζομένων, ξένων και ντόπιων».

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οργάνωση και αγώνας κόντρα στο πλήθος των προβλημάτων

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του ΜΑΣ

Με τραγικές ελλείψεις σε καθηγητές και αναλώσιμα ξεκινάει μια ακόμα χρονιά στα ΤΕΙ Λάρισας. Από το 2005 έως το 2014, οι μόνιμοι καθηγητές μειώθηκαν από το 585 σε 429, με αποτέλεσμα το 70% των καθηγητών να είναι έκτακτοι. Αλλά, τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Οι κάρτες σίτισης συνεχίζουν να είναι μειωμένες σε σχέση με το συνολικό αριθμό των φοιτητών, οι εστίες δεν επαρκούν και φυσικά για επίδομα ενοικίου για όσους σπουδάζουν ούτε σκέψη...

Η διοίκηση του ΤΕΙ από τη μία διαμαρτύρεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κι από την άλλη χαρατσώνει τους εστιακούς με 400 ευρώ για ένα δωμάτιο στην εστία και τους βάζει να πληρώνουν για μια σειρά αναλώσιμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της Γραμματείας Λάρισας του ΜΑΣ, αναφέρθηκαν σ' αυτά τα προβλήματα τονίζοντας: «Υπάρχουν δύο επιλογές: `Η θα σκύψουμε το κεφάλι και θα τους αφήσουμε να κάνουν ό,τι θέλουν στη ζωή και τις σπουδές μας, ή όλοι μαζί ενωμένοι θα σηκωθούμε και θα διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Λέμε ενωμένοι και εννοούμε μαζί με τα αδέρφια μας τους μαθητές, τους γονείς μας τους εργαζόμενους ή άνεργους. Γιατί μπορεί οι εκάστοτε πολιτικοί να ήταν από διαφορετικά κόμματα, η πολιτική όμως που ακολουθούν είναι κοινή και είναι σίγουρα αντιλαϊκή».

Οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ επεσήμαναν ότι οι φοιτητές πρέπει να κάνουν το βήμα και να ζωντανέψουν τους συλλόγους, να δώσουν έμπρακτη απάντηση στο «κάτι πρέπει να γίνει» με μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, καθώς είναι το μοναδικό μέρος που οι φοιτητές μπορούν όλοι μαζί να συζητήσουν και από κοινού να καταλήξουν σε αποφάσεις. Αφού τόνισαν ότι ο κάθε φοιτητής πρέπει να κάνει δική του υπόθεση τη λειτουργία του συλλόγου που ανήκει, τους κάλεσαν να διεκδικήσουν:

  • Χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων στο ύψος των αναγκών. Να επιστραφούν όσα κόπηκαν με τις μειώσεις των προϋπολογισμών από το 2008 έως σήμερα.
  • Να μη χαθεί ούτε μάθημα λόγω έλλειψης καθηγητών. Αμεση πρόσληψη μόνιμων καθηγητών στο ύψος των αναγκών του κάθε τμήματος.
  • Να μην υπάρξει καμία λίστα αναμονής στα εργαστήρια.
  • Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.
  • Κανένας φοιτητής που έκανε αίτηση να μη μείνει έξω από τις εστίες. Να γίνει ανακαίνιση σε κτίρια και ξενοδοχεία για να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες. Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι που υπάρχει και να είναι υπό κρατική μέριμνα.
Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, το σχολείο που έχουμε ανάγκη σήμερα, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η Τομεακή Επιτροπή Κιλκίς του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς. Θα μιλήσει η Μπετίνα Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας. Θα μιλήσει ο Τάσος Τόκας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.
  • Η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Θα μιλήσει η Αγγελική Γκούσκου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
Γενική συνέλευση των σπουδαστών ΙΕΚ στην Αττική

Το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής καλεί σε γενική συνέλευση των σπουδαστών του Συλλόγου, την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στο Συνδικάτο Επισιτισμού (Γλάδστωνος 3, Στοά ΦΕΞΗ, Ομόνοια, 7ος όροφος).

Θέματα της συνέλευσης θα είναι: Η οργάνωση της πάλης των σπουδαστών απέναντι στην απαράδεκτη πολιτική δημιουργίας στρατιάς τσάμπα εργαζομένων. Κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Παράλληλα, οι σπουδαστές θα συζητήσουν το συντονισμό της πάλης τους με τη μάχη που δίνουν εργατικά σωματεία, για υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο των σωματείων στο Σύνταγμα στις 17 Οκτώβρη 6.30 μ.μ. Ακόμα, θα καλωσορίσουν τους πρωτοετείς σπουδαστές και θα συζητήσουν για τον προγραμματισμό της δράσης τους για έγκαιρο άνοιγμα των σχολών, χωρίς καμία έλλειψη σε καθηγητές, βιβλία, αίθουσες και απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία των εργαστηρίων, όλα με χρηματοδότηση από το κράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ