ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να μη χαθεί ούτε μια στιγμή

Μονόδρομος ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στον αγώνα επιτροπές σε όλη τη χώρα

Μπορεί η κυβέρνηση να «τρενάρει» για λόγους τακτικής να δημοσιοποιήσει το ακριβές σενάριο της αντιασφαλιστικής επιχείρησης, αλλά οι εργαζόμενοι και οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν περιμένουν να ξεσπάσει η καταιγίδα. Δε μένουν με δεμένα τα χέρια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που κομίζει η κυβέρνηση είναι δυναμίτης στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. Από την εμπειρία τους καταλαβαίνουν και κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Το τι συντάξεις θα έχουν, τι υπηρεσίες υγείας, ποια θα είναι η κατάσταση της πρόνοιας, τι θα γίνει με τα όρια συνταξιοδότησης, δε θα κριθεί στις «κορυφές». Πολύ περισσότερο, δε θα εξαρτηθεί από τον «κοινωνικό διάλογο», στον οποίο σαν σφαχτάρι επιχειρεί να σύρει την εργατική τάξη η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η τύχη της κοινωνικής ασφάλισης θα κριθεί στους αγώνες. Θα κριθεί ακριβώς εκεί που κατακτήθηκε. Στο πεδίο της ταξικής πάλης στο διάβα των δεκαετιών, με τη συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων.

Σ' αυτούς τους αγώνες που έρχονται, το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις απευθύνουν προσκλητήριο σε όλους χωρίς καμιά εξαίρεση. Γιατί στη μετωπική επίθεση της κυβέρνησης, που συμπληρώνει το αντιδραστικό νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις, απαιτείται ένα πλατύ και ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών. Απ' αυτό το μετερίζι, κανένας δεν μπορεί να λείψει, κανένας δεν περισσεύει.

Σ' αυτό το πνεύμα εξελίσσεται η καμπάνια των επιτροπών αγώνα που έχουν συγκροτηθεί μέχρι στιγμής. Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις εκατοντάδες συνδικαλιστικά στελέχη εξορμούν στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα οι επιτροπές αγώνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο, Αγρίνιο, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Καβάλα, Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή, Βέροια, Αλεξανδρούπολη ετοιμάζουν πυρετωδώς τα συλλαλητήρια στις 13-15 Μάρτη. Στον κατάλογο αυτό προστίθενται καθημερινά και νέες επιτροπές με ευρεία κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση, ένδειξη ότι το κάλεσμα των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων βρίσκει μεγάλη απήχηση.

Στην Αθήνα αύριο το πρωί στελέχη της Επιτροπής θα περιοδεύσουν στις κλωστοϋφαντουργίες «Μπος», «Δακορόνια», «Νότα», στα εργοτάξια της Αττικής Οδού και στην περιφερειακή του Υμηττού, στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στο Ρέντη και στο αμαξοστάσιο των Α. Αναργύρων, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στον ΕΟΤ, στο ξενοδοχείο «Χίλτον».

Μέσα σ' αυτό το αγωνιστικό κλίμα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, αντί να σκύψει στο βουητό της ανησυχίας που σηκώνεται από τα εργοστάσια και τις γειτονιές, έχει «στήσει αυτί» στα κελεύσματα των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Την περασμένη Τετάρτη με ανακοίνωσή της «δηλώνει κατηγορηματικά προς όλες τις κατευθύνσεις» πως είναι έτοιμη να πάρει μέρος στο διάλογο απάτη. Η επιμονή αυτή και η πρεμούρα για «κοινωνικά τραπέζια», μαρτυρά όχι μόνο τον υπονομευτικό της ρόλο σε κάθε προοπτική αντίστασης, αλλά και ανοιχτή ομολογία συμπαράταξης με την κυβέρνηση και τους εργοδότες. Οι οποίοι, όπως δήλωσαν και στην πρόσφατη ημερίδα για την απασχόληση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, επιθυμούν διακαώς το διάλογο του κοινωνικού αποπροσανατολισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση επιστρατεύει τη γνωστή τακτική του «κρύου» και του «καυτού». Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη είναι η συνέντευξη του Χ. Πρωτόπαππα, ο οποίος ενώ καταφέρεται κατά των ΜΜΕ «για τους ξύλινους τίτλους των εφημερίδων που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα» σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των εργαζομένων, από την άλλη πονηρά προειδοποιεί πως αν η κοινωνία δεν αποδεχτεί τις αντιασφαλιστικές αλλαγές, τότε «η ίδια θα υποστεί τις συνέπειες μιας κατάρρευσης..!».


Γ.Ζ.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Στρεβλώσεις κατά τις επιλογές «σκληρών νόμων»

Ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός, κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, υπήρξε - όπως και πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι - δυναμικός αγωνιστής της ειρήνης, ως πρόεδρος της «Εκκλησης της Ακρόπολης για την Ειρήνη, τη Ζωή και τον Πολιτισμό». Υπερασπίστηκε μαζί μας, τότε, αυτά που και σήμερα αποκτούν επικαιρότητα και έχουν υψηλή σημασία, όπως είναι η αντίσταση κατά της επιθετικότητας και της αγριότητας των ΝΑΤΟικών δογμάτων, κατά της παγκόσμιας επικυριαρχίας και των πιέσεων που ασκούνται στο επίπεδο των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και των λαϊκών κοινωνικών κατακτήσεων.

Εμείς πιστεύομε, αταλάντευτα, ότι μέσα στις νέες συνθήκες της «νέας τάξης» και της παγκοσμιοποιημένης βίας, τα προβλήματα αυτά γίνονται οξύτερα και απαιτούν, όχι την υποταγή «προς τας υποδείξεις», αλλά την αντίσταση κατά της πλανητικής επιβολής των νέων δογμάτων. Ενα παράδειγμα προσφέρει ο ευρύτατα αποκαλούμενος τρομονόμος.

Πρόσφατα, αναφερόμενος σ' αυτόν, ο κ. υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε («Ελευθεροτυπία» 21/2/2001, σελ. 3): «Και εγώ φοβάμαι από τη στρέβλωση των νέων μέτρων. Αλλά είμαστε ώριμη κοινωνία, που ξέρει να διακρίνει και να μη φθάνει από το ένα άκρο στο άλλο».

ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Και η μεν κοινωνία, με την τυπική και ουσιαστική της έννοια, μπορεί «να ξέρει να διακρίνει» και γι' αυτό, άλλωστε, αντιστέκεται σε κάθε ενδεχόμενο περιορισμού, ή «περιγραφής» των κοινωνικών και ατομικών κατακτήσεων. Οι κυβερνήσεις, όμως, και τα καθεστώτα αλλάζουν, ενώ ο «σκληρός νόμος» μένει και ανασύρεται από τα συρτάρια κατά τις πολιτικές σκοπιμότητες της συγκυρίας.

Και κανένας δεν πρέπει να λησμονεί ότι υπάρχουν ακόμη νόμοι του Μεταξά και της δικτατορίας, που βρίσκονται σε λαθροβίωση για να χρησιμοποιηθούν κατά τις περιστάσεις. Οταν, λοιπόν, κανείς φοβάται για το αναποδογύρισμα ενός νόμου, που από «αντιτρομοκρατικός», π.χ., μπορεί να καταλήξει σε τρομονόμο, τότε πρέπει και στην πράξη να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν έγκριτοι νομομαθείς θεωρούν υπερεπαρκή την υπάρχουσα νομοθεσία για την προστασία της κοινωνίας. Που δε μας καλύπτει, βέβαια, από τους μεγάλους εκείνους τρομοκράτες των βομβαρδισμών, που παραβιάζουν και εθνικά δίκαια και διεθνείς αρχές και σύνορα.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση

Είκοσι περίπου μέρες μετά τη δημοσίευση των θέσεων του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα με σειρά δραστηριοτήτων «εργάζονται» στην κατεύθυνση να φτάσουν αυτές παντού, να ενημερωθεί ο λαός και για τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και για τα επερχόμενα σφοδρά αντιασφαλιστικά μέτρα, ώστε εγκαίρως να οργανώσει την αντίσταση και την πάλη του για την υπεράσπιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Στα πλαίσια αυτά τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις παρουσίασης των θέσεων του ΚΚΕ για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση:

Σήμερα Κυριακή
  • Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από την ΚΟ Αργους Ορεστικού, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Αύριο Δευτέρα, 5/3
  • Από τη ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ στην πλατεία Ελευθερίας στη Λαμία.
  • Από τη ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο EUROPA CENTER, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από την Κομματική Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, με ομιλητή τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
  • Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, στις 7 το βράδυ, στο παλιό δημαρχείο Αγίου Κηρύκου, με ομιλητή τη Λέτα Μεθωνιού.
  • Από την ΚΟ Καστοριάς, στις 7 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Καρδίτσας στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το Μέτωπο, τη Λαϊκή οικονομία και εξουσία» και ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας.
  • Από τις ΚΟ Ανω Λιοσίων στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
  • Από τις ΚΟΒ Ευόσμου και Ελευθερίου - Κορδελιού, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ευόσμου, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από τις ΚΟΒ Αμπελοκήπων και Μενεμένης, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Τάσσου του Δημαρχείου Αμπελοκήπων, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την Τρίτη, 6/3
  • Από την Κομματική Οργάνωση Λιβαδειάς του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στη Λιβαδειά.
Την Τετάρτη, 7/3
  • Από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Χάι - Λάιφ», στην πλατεία Κοραή, με ομιλητή τον Κ. Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από την Αχτιδική Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΠ του ΚΚΕ στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, με ομιλητή τον Γ. Τούσσα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Από τις ΚΟ Μενιδίου στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.
  • Από τη Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Βόλου, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ.
  • Από τη ΝΕ Κεφαλληνίας - Ιθάκης του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ. στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Από την Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Τρικάλων του ΚΚΕ, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή τον Τάσο Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ.
  • Από την ΚΟ Πτολεμαΐδας, στις 7 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.
  • Από την ΚΟ Φλώρινας, στις 7 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ