ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις ζωής για τη Ναυπηγική Βιομηχανία και την Ακτοπλοΐα

Στην κατά μέτωπο επίθεση έχει περάσει πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απειλώντας να μην «αφήσει τίποτα όρθιο». Ταγμένη στην αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία φέρει τον τίτλο «Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», παραδίδει ολόκληρη τη χώρα, στεριά και θάλασσες, βορά στο πιάτο των ιδιωτών, εντείνοντας ταυτόχρονα την εκμετάλλευση των εργαζομένων και «κουρελιάζοντας» την αμυντική ικανότητα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Στοιχισμένοι πλήρως με την «εγκληματική» πλέον πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται ΝΔ και ΣΥΝ, ενώ βασικό «εργαλείο» αυτής της επέλασης αποτελούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που δρουν σαν «πέμπτη φάλαγγα». «Χτυπούν» από «τα μέσα», επιστρατεύοντας παραπλανητικά διλήμματα και «ρίχνοντας» στους εργαζόμενους κάθε είδους αυταπάτη. Απέναντι σ' αυτό το «σκηνικό», το ΚΚΕ και οι Κομματικές του Οργανώσεις απευθύνονται, για μια φορά ακόμη, στους εργαζόμενους. Καταθέτοντας τις καλά επεξεργασμένες τους προτάσεις, προτάσεις που αποτελούν υπόθεση «ζωής» για την ίδια τη χώρα, καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν επιτέλους τα αναγκαία συμπεράσματα, να «σβήσουν» κάθε αυταπάτη ότι θα δουν «προκοπή» μ' αυτήν την πολιτική και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους.

Οι προτάσεις που δίνουν στη δημοσιότητα οι Κομματικές Οργανώσεις των Ναυτεργατών, των Ναυπηγείων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του ΚΚΕ αφορούν την υπόθεση της Ακτοπλοΐας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Κινούνται στα πλαίσια του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, συνδέονται με την εφαρμογή κλαδικών πολιτικών για την ανάπτυξη των λιμανιών, της εγχώριας Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, της Χαλυβουργίας και, κατά συνέπεια, την ίδια τη «θωράκιση» της χώρας. Προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και μιλούν, βέβαια, για εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Από τις Κομματικές Οργανώσεις επισημαίνεται ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ εναρμονίζονται και υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και πρέπει να γίνουν στόχος πάλης. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις, υπογραμμίζεται, για την ανάπτυξη ενός μαζικού, αγωνιστικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με την πολιτική που παραδίδει τις ελληνικές θάλασσες στην εφοπλιστική ασυδοσία, με ό,τι αυτό σημαίνει για νησιώτες και ναυτεργάτες, που ξεπουλά τα λιμάνια και τα ναυπηγεία.


Α.Ζ.


Οχι στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων

Να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης στο ξεπούλημα και τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας της χώρας καλούν τους εργαζόμενους, στην ανακοίνωσή τους, οι Κομματικές Οργανώσεις Ναυπηγείων και Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του ΚΚΕ, επισημαίνοντας:

«Στα χέρια μας έχουμε μεγάλη δύναμη, πολύ πλούσια εμπειρία. Μπορούμε σήμερα, να σταθούμε με αποφασιστικότητα απέναντι στην αντεργατική εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλιά, τις κατακτήσεις μας, να απαιτήσουμε τη διεύρυνση των εργασιακών, μισθολογικών δικαιωμάτων, να ορθώσουμε μέτωπο αντίστασης ενάντια στο ξεπούλημα των Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, να εμποδίσουμε τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά.

Βιώσαμε τόσα χρόνια στο πετσί μας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εχει αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΣΥΝ, η συμφωνία του στις κεντρικές αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν επιτρέπεται καμιά αυταπάτη. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι αρχιτέκτονες του ξεπουλήματος των Ναυπηγείων, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Τα εκβιαστικά διλήμματα και η τρομοκρατία πρέπει να απαντηθούν μαζικά, μαχητικά. Είναι υποχρέωση όλων μας.

Είναι πλέον γνωστό στον κάθε συνάδελφο ότι οι αρχιτέκτονες του ξεπουλήματος κινήθηκαν συνειδητά, με στόχο, για να παραδοθούν τα Ναυπηγεία στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες έδρασαν σαν "Πέμπτη Φάλαγγα", χτύπησαν από τα μέσα, χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο για να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους, να τους πειθαναγκάσουν και να μπλοκάρουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας.

Ο "λογαριασμός" που πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι ακριβός. Τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι οδυνηρά. Ιδιωτικοποιήθηκαν τα Ναυπηγεία της ΣΥΡΟΥ, της ΧΑΛΚΙΔΑΣ, της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ (2 φορές!!), μεθοδεύτηκε η απάτη του 51% - 49% για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ, χτυπιέται σκληρά και μεθοδευμένα η ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ Πειραιά. Παραδίνεται σήμερα το Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά στο μεγάλο κεφάλαιο, με τεράστια "προίκα" με το 1,5 τρισεκατομμύριο των συμβολαίων με το Πολεμικό Ναυτικό. Μειώθηκαν κατά πολύ οι θέσεις εργασίας. Με την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, οι θέσεις εργασίας από 2.100 συρρικνώθηκαν στις 800!! Μειώθηκαν μισθοί και μεροκάματα. Ανατράπηκαν οι εργασιακές κατακτήσεις, καταργήθηκαν δικαιώματα που κατακτήθηκαν με πολύχρονους σκληρούς αγώνες. Αυξήθηκε η "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία. Οργιάζουν οι υπεργολαβίες, αυξάνονται οι έκτακτοι με περιορισμένα δικαιώματα, οι εργαζόμενοι για ένα κομμάτι ψωμί.

Η κατάσταση θα χειροτερέψει. Η ιδιωτικοποίηση είναι ταυτισμένη με μείωση του εργατικού δυναμικού, μείωση των μισθών, κατάργηση των δικαιωμάτων. Πρέπει να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα, που θα συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα τώρα, γιατί η αντεργατική επίθεση απειλεί τα πάντα.

Είναι γνωστό ότι η βάση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η ΝΔ, είναι η προώθηση των λεγόμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, του στρατηγικού αυτού στόχου του μεγάλου κεφαλαίου, που υπηρετεί την αύξηση της κερδοφορίας του, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιηθεί. Ξεπουλούν τον ΟΛΠ, απελευθερώνουν την ακτοπλοΐα και την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις, καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας του 8ωρου ή του 7ωρου, εφαρμόζουν τις αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και την Υγεία. Ετοιμάζουν την κατεδάφιση θεμελιακών κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές μας πληρώνουμε τα "σπασμένα" της αντιλαϊκής πολιτικής. Πρέπει να απορριφθούν αποφασιστικά τα παραπλανητικά διλήμματα, να γίνει πράξη η συντονισμένη πάλη, να απομονωθούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις».

Απαιτείται σύγκρουση

«Το ΚΚΕ αποκάλυψε και αντιπάλεψε έγκαιρα τα αντεργατικά σχέδια για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων. Πρόβαλε τη θέση για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, που συνάντησε την οργανωμένη, σκόπιμη αντίδραση των δυνάμεων του συμβιβασμού. Οι κομμουνιστές ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Μπορεί να αναπτυχθεί μαζικό αγωνιστικό κίνημα, να συγκρουστεί με την πολιτική ξεπουλήματος των Ναυπηγείων, να απαιτήσει μέτρα για την ενίσχυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει τη διεύρυνση των μισθολογικών, εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κρατικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας προς όφελος του λαού, μπορεί να αξιοποιηθούν τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της χώρας, το έμπειρο δυναμικό, η τεχνογνωσία, η ναυτιλία.

Εμπόδιο μπαίνει το καθεστώς κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου, η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά του, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο καταμερισμός εργασίας που επιβάλλει. Η εμπειρία επιβεβαιώνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο και οι εκπρόσωποί του παίρνουν αυτές τις επιχειρήσεις που έγιναν με την πολύχρονη δουλιά των εργαζομένων μαζί με δισ. "προίκα" και τεράστια ποσά "ως δανεικά και αγύριστα", στη συνέχεια τις χρεοκοπούν, τις εγκαταλείπουν αφού τις ξεζουμίσουν από κέρδη. Απαιτείται σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες, ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης μέχρι το επίπεδο της εξουσίας, έτσι ώστε να οργανωθεί η λαϊκή οικονομία, όπου τα συγκεντρωμένα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι περιουσία του λαού.

Στα πλαίσια αυτά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση του ΚΚΕ για Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένο στον κεντρικό, πανεθνικό σχεδιασμό, με κοινωνικό εργατικό έλεγχο. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ εναρμονίζεται και υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και πρέπει να γίνει στόχος πάλης των εργαζομένων στα Ναυπηγεία, του εργατικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ