ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 91η επέτειο από την εξέγερση στο Κιλελέρ
Αγρότες, αγρότισσες
νέοι και νέες της υπαίθρου

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τη φτωχή και μεσαία αγροτιά της χώρας μας να τιμήσει με τους αγώνες της την εξέγερση του Κιλελέρ, βασικό σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Τα συνθήματα εκείνης της εποχής, όπως «η γη στους αγρότες», «κάτω η σκλαβιά», εμπνέουν τις σημερινές κινητοποιήσεις κατά της αντιλαϊκής, αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής. Είναι υποθήκη στην πάλη για τη δημιουργία του δικού τους μετώπου αντίστασης στην επέλαση των πολυεθνικών.

Αγρότες, αγρότισσες

Αν και συμπληρώνονται φέτος 91 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ ενάντια στους τότε τσιφλικάδες, αν και με τους σκληρούς αγώνες σας η ζωή στην ύπαιθρο άλλαξε σημαντικά, σήμερα τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών μεγαλώνουν και οξύνονται καθημερινά.

Οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης της παραγωγής. Οι εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα του μόχθου σας εξανεμίζουν το εισόδημά σας, ενώ οι εμπορο-βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεσάζοντες και οι πολυεθνικές θησαυρίζουν. Οταν η ελληνική αγορά κατακλύζεται από κάθε λογής ακατάλληλα αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, εσείς δεν μπορείτε να πουλήσετε τα δικά σας.

Το μήνυμα του Κιλελέρ παραμένει και σήμερα ζωντανό

Τότε οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν για να πάρουν από τους τσιφλικάδες τη γη που καλλιεργούσαν. Σήμερα εσείς ξεσηκώνεστε για να μείνετε στα χωριά και στα χωράφια σας, για να κρατήσετε τη γη που πήρατε με τους αγώνες δεκαετιών, για να μην προστεθείτε στις ουρές των ανέργων των μεγαλουπόλεων.

Τότε οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν για να περιορίσουν την εκμετάλλευση και την αβάσταχτη φορολογία. Σήμερα εσείς αντιστέκεστε στην καταλήστευση από τις τράπεζες και στην ασύδοτη εκμετάλλευση των εμπορο-βιομηχάνων.

Τότε οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην καταπίεση του τσιφλικά και στην κρατική τρομοκρατία. Σήμερα εσείς αντιστέκεστε στην ιδεολογική τρομοκρατία, στις κυβερνητικές δολιοφθορές, στα αγροτοδικεία, που επιστρατεύονται για να κάμψουν το αγωνιστικό σας φρόνημα.

Αγρότες, αγρότισσες

Ολόκληρη η ιστορία του αγροτικού κινήματος αποδείχνει πως η αγροτιά ό,τι κατάκτησε, δεν της το χάρισε κανείς. Ηταν αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων της. Στους σημερινούς της αγώνες, έχει πολλούς αντιπάλους. Είναι η κυβέρνηση με τους κρατικούς μηχανισμούς, είναι τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, την καπιταλιστική διεθνοποίηση. Μαζί τους είναι και οι ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ολοι αυτοί, που τάχα συμπαθούν τους αγρότες και τα δίκαια αιτήματά τους, συμπαρατάσσονται και πασχίζουν να πείσουν ότι δε γίνεται τίποτα, αν δεν ακολουθήσει η ελληνική γεωργία τις επιταγές της ΕΕ και του ΠΟΕ.

Ομως, η ιστορία του αγροτικού κινήματος επιβεβαιώνει, επιπλέον, ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που στάθηκε δίπλα στον αγρότη, πάλεψε μαζί του, ανέδειξε φωτισμένους αγροτιστές ηγέτες, μάτωσε για τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά.

Το ΚΚΕ δεν είπε στον αγρότη ψέματα. Τον προειδοποίησε για το χαρακτήρα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον κάλεσε σε συσπείρωση και μαζική πάλη. Στέκεται και σήμερα μαζί του, στο ίδιο μετερίζι. Και θεωρεί τη συμμαχία της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη βάση για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Αγρότες, αγρότισσες

Στο μέτωπο της κυβέρνησης, των φιλοευρωενωσιακών κομμάτων, των εμποροβιομηχάνων και των μεσαζόντων, αντιτάξτε το δικό σας μέτωπο. Στη στάση του συμβιβασμού και υποταγής των ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, δημιουργήστε το δικό σας αγωνιστικό πόλο, που θα δώσει νέα προοπτική στην οργάνωση της πάλης σας.

Στον αντίποδα της πολιτικής υπέρ των πολυεθνικών και της ΕΕ, διεκδικήστε την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας, με βάση τις παραγωγικές της δυνατότητες και τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού.

Σε αντίθεση με την πολιτική της εγκατάλειψης και ερήμωσης της υπαίθρου, αγωνιστείτε για πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες ζωής, για ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις και όχι επιδόματα ελεημοσύνης, για δωρεάν αναβαθμισμένη ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη, για πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία για τα παιδιά σας.

Αντισταθείτε και αντιπαλέψτε τις ιδιωτικοποιήσεις της ΑΤΕ και της αγροτικής έρευνας, τη διάλυση της κρατικής λιπασματοβιομηχανίας, την κατάργηση των οργανισμών στήριξης των αγροτών και την παράδοσή τους στους ιδιώτες.

Αγωνιστείτε για να αλλάξετε τον προσανατολισμό του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να γίνει συνείδηση ότι τα προβλήματα χρειάζονται ενότητα στη δράση, με συλλόγους ζωντανά κύτταρα ενημέρωσης, συσπείρωσης και κινητοποίησης των αγροτών.

Στα φαινόμενα αποστροφής των αγροτών από το συνδικαλιστικό τους κίνημα αντιταχθείτε και αντιπαλέψτε τη φθορά και τη σήψη, που δημιουργούν τα διάφορα δήθεν «προγράμματα», τα «σεμινάρια» και οι παχυλές αμοιβές μιας συνδικαλιστικής αριστοκρατίας.

Αγρότες, αγρότισσες
νέοι και νέες της υπαίθρου

Στο νεοφιλελεύθερο αντιδραστικό μέτωπο κυβέρνησης - πολυεθνικών και ΕΕ, μαζί με τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, να χτίσουμε το λαϊκό μέτωπο. Που θα συγκρούεται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα αναδείχνει το δρόμο φιλολαϊκής ανάπτυξης της χώρας και στην αγροτική οικονομία. Το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της μεγάλης συλλογικής παραγωγής και να εξασφαλίσει τη δουλιά και την παραμονή των μικρομεσαίων αγροτών στα χωράφια και στα χωριά τους.

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Εκδήλωση με θέμα: «Ο κίνδυνος ενός νέου τρομονόμου», διοργανώνει αύριο η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο «Καρέζη» (Ακαδημίας 3), στις 6 το απόγευμα. Στόχος της εκδήλωσης είναι η συνένωση των προσπαθειών, για τη ματαίωση της κατάθεσης και ψήφισης ενός νέου τρομονόμου.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση ενός σημαντικού έργου του ΚΜΕ

Εκδήλωση - παρουσίαση της εξαιρετικής μελέτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα», διοργανώνει η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα, 5 του Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Ομιλητής θα είναι ο διευθυντής του ΚΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ