ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ξαφνιάζει και προβληματίζει

Βρισκόμαστε σε μια πόλη, που πνίγεται από το νέφος και κάθε λογής ρύπανση. Ενας άντρας - με μυστήριο παρελθόν - γίνεται ντετέκτιβ και δείχνει βγαλμένος από ασπρόμαυρη αστυνομική ταινία. Φτάνοντας σε μια οριακά κρίσιμη φάση της ζωής του, γνωρίζει την Τούλα, μια γυναίκα που τον γλιτώνει από το θάνατο. Η Τούλα κάνει δεύτερη φωνή στο ξενυχτάδικο DOG-ROCK και έχει τους θαυμαστές της. Δεν ξεχνάει, όμως, τον αγνοούμενο ναυτικό σύζυγό της.

Αυτά συμβαίνουν σε πρώτο επίπεδο στη νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου «Κανείς δε χάνει σ' όλα», που θα βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 16 Μαρτίου. Κύριο μέλημα της ταινίας είναι η ανάδειξη των επιπτώσεων από τα Ραδιενεργά Απόβλητα, που θάβονται παράνομα σε φορτία και όπλα. Και, δυστυχώς, η πραγματικότητα επιβεβαίωσε πρόσφατα αυτήν την υπόθεση. Ραδιενεργά υλικά που «θάφτηκαν» παράνομα σε πολεμικό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες μεριές του πλανήτη. Οι άνθρωποι (φαντάροι και κάτοικοι βομβαρδισμένων περιοχών) ζουν με την αγωνία, αν έχουν εκτεθεί σε ραδιενέργεια.

Ξεκίνησε σαν μια ταινία φαντασίας, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Η ζωή, όμως, παίζει περίεργα παιχνίδια και η φαντασία της ταινίας επιβεβαιώθηκε από την πραγματικότητα. Τίποτε από τα παραπάνω γεγονότα δεν είχαν συμβεί ή μάλλον αποκαλυφθεί, όταν γραφόταν το σενάριο ή όταν γυριζόταν η ταινία. Οι συμπτώσεις είναι τρομακτικές. «Η επιβεβαίωση της ταινίας» - σημειώνει ο σκηνοθέτης - «μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το μέλλον είναι, ίσως, πιο κοντά απ' ό,τι φανταζόμαστε. Και ίσως θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, όσο είναι ακόμα καιρός».

Πέρα από τη νουάρ αφήγηση της αναζήτησης του άντρα, στην ιστορία συγκλίνουν δυο επιμέρους αφηγήσεις. Στο κέντρο της πρώτης, βρίσκεται ο Magic Billy, ένας νεαρός hacker, που, σπάζοντας κωδικούς, μπλέκεται στην ίδια υπόθεση ραδιενεργών αποβλήτων. Ταυτόχρονα όμως, αναζητά και το «ψηφιακό» του alter ego, που στην ουσία πρόκειται για τον εαυτό του που ο ίδιος αγνοεί. Από την άλλη, έχουμε τον Μικρό με τις πιτζάμες - γιο της Τούλας. Ο 8χρονος ζωγραφίζει comics, προσπαθώντας να συνθέσει μια πραγματικότητα καλύτερη από αυτήν που ζει. Στα όνειρά του, ο πατέρας του είναι ζωντανός στο υποβρύχιο του Captain Nemo, «2.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα».

Παίζουν: Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Πρωτόπαππα, Αργύρης Ξάφης, Κατερίνα Καραγιάννη, Δημήτρης Τζουμάκης, Θωμάς Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Βερλής, Τάκης Σπυριδάκης. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος. Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λευτέρης Παυλόπουλος. Ηχος: Μαρίνος Αθανασόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου. Μουσική: Γιάννης (Μπαχ) Σπυρόπουλος.

Τραγουδούν: Χρήστος Θηβαίος, Αθηνά Μόραλη, Μάριος Χατζηβάββας, Θανάσης Μωραΐτης, μουσική ομάδα ΝΤΟΜΕΝΙΚΑ.


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Δευτέρα (5/3)
  • Εργο του Β. Σπεράντζα από την έκθεση «10 άντρες ζωγραφίζουν για τη Μέρα της Γυναίκας»
    Εργο του Β. Σπεράντζα από την έκθεση «10 άντρες ζωγραφίζουν για τη Μέρα της Γυναίκας»
    Η «Ορχήστρα των Χρωμάτων» παρουσιάζει τη μουσική σύνθεση του Μιχάλη Γρηγορίου «Η πόλη των αθανάτων» σε ποίηση Χόρχε Λουίς Μπόρχες, στο Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη (Πολυγνώτου 9, Πλάκα) (8.30 μ.μ.).
  • Οι «Χαΐνηδες» ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στη «Σφεντόνα» με παλιά και νέα τραγούδια.
  • Την πρόσφατη γλυπτική δημιουργία του παρουσιάζει ο Μεμάς Καλογηράτος στην έκθεση έργων του, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4).
Τρίτη (6/3)
  • Λόγω της μεγάλης επιτυχίας, παρατείνεται έως τις 17 του Μάρτη η έκθεση ζωγραφικής της Μάτως Ιωαννίδου στην αίθουσα «ΟΥΡΑΝΙΑ» του πολιτιστικού συγκροτήματος «Artower Agora» (Αρμοδίου 10).
Τετάρτη (7/3)
  • «Σταγόνες φωτός και σταγόνες σκότους σε λυρικά τοπία», είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων του Μάριου Πράσινου (1916-1985), που φιλοξενείται έως τις 31/3 στην γκαλερί «Χάριτος» (Χάριτος 42).
  • Στο μεσαίο επίπεδο της αίθουσας τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11), εγκαινιάζεται έκθεση φωτογραφίας της Ναταλίας Δουκουμετζίδη με τίτλο: «Τερψιχόρη». Η σειρά φωτογραφιών που εκτίθενται αφορούν στο χορό και στο χώρο.
  • Οι Στέλλα Γεωργίου (βιολί), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο) και Βύνη Φουντά (πιάνο) παρουσιάζουν το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη στο «Athenaeum» (Αδριανού 3, Θησείο).
  • Ελ. Πασπαλά - Π. Καλαντζόπουλος
    Ελ. Πασπαλά - Π. Καλαντζόπουλος
    Ο Πασχάλης Τόνιος στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια) σε δικά του τραγούδια και σε επιλογές έντεχνων και λαϊκών.
  • Ο Χρήστος Παπαδόπουλος των «Παιδιών από την Πάτρα» εμφανίζεται στο «House of art» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή) σε ένα πρόγραμμα «από τον Μαύρο Ωκεανό... ως την Καππαδοκία».
Πέμπτη (8/3)
  • Η πρόσφατη ζωγραφική δημιουργία της ζωγράφου και χαράκτριας Μαρίας Ζιάκα εγκαινιάζεται και φιλοξενείται έως τις 31/3 στην αίθουσα τέχνης «Ανεμος» (Κυριαζή 36, Κηφισιά). Θεματική αφετηρία και πηγή έμπνευσης, για τα περισσότερα παρουσιαζόμενα έργα, αποτελεί ο ανεπιτήδευτος εσωτερικός κόσμος του παιδιού.
  • Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ελλη Πασπαλά ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Αερικό» (Αγαθάρχου 6, Ψυρρή) με τραγούδια και ορχηστρική μουσική.
  • Ο Θεόδωρος Κερκέζος με το σαξόφωνό του σε τζαζ και έθνικ μελωδίες στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια).
  • Η Ευανθία Ρεμπούτσικα θα τραγουδήσει τις «Μικρές ιστορίες» της στο «House of art» (Σαχτούρη 4, Ψυρρή). Μαζί της η σοπράνο Μαριάννα Ρηγάκη σε ένα μουσικό ταξίδι από την Ιρλανδία μέχρι τα Βαλκάνια.
  • Η Μαίρη Εσπερ ερμηνεύει μουσικά, γυναικεία πρόσωπα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου «Στη σκιά του φεγγαριού» (Ασκληπιού 91).
  • «10 άντρες ζωγραφίζουν για τη Μέρα της Γυναίκας», είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας). Παρουσιάζουν έργα τους οι: Π. Γουλάκος, Α. Ηλιάδης, Χ. Καράς, Σ. Κουρσάρης, Θ. Μακρής, Χ. Μαρκίδης, Θ. Πανταλέων, Σ. Πουλημένος, Β. Σπεράντζας και Α. Φασιανός. Με αφορμή κάποια κόκκινα ή λευκά λουλούδια, ένα γυναικείο γυμνό, μια σκηνή από την καθημερινότητα, κάποια άλλα αντικείμενα, οι καλλιτέχνες αποδίδουν, υποδηλώνουν ή καταθέτουν φόρο τιμής στη «γυναίκα».
Παρασκευή (9/3)
  • Εργο της Μ. Ζιάκα
    Εργο της Μ. Ζιάκα
    Ο Μανώλης Φάμελλος ξεκινά τη διήμερη εμφάνισή του «Δίπλα στο ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι).
  • Ο Μίμης Πλέσσας φιλοξενείται για δυο μέρες στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), παρουσιάζοντας δημιουργίες από τα «50 χρυσά χρόνια» του.
  • Η Valerie Capers και το κουιντέτο της εμφανίζεται στο «Half Note» σε ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την «κλασική γοητεία της τζαζ».
Σάββατο (10/3)
  • Συνεχίζεται με επιτυχία στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), η έκθεση έργων της Λέας Ρουσοπούλου. Εως τις 26/3 εκτίθενται έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά «Κύκλοι και παραλληλόγραμμα», που συνδυάζουν το γυαλί με το μέταλλο.
  • Τα «Υπόγεια Ρεύματα» πραγματοποιούν μια εμφάνιση «Στον αέρα» (Κεντρική πλατεία Πετρούπολης).

Δυο βραδιές με τον Μίμη Πλέσσα
Δυο βραδιές με τον Μίμη Πλέσσα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ