ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στα Γιάννενα

Στις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα Ιωάννινα, αυτή τη φορά χτες τα ξημερώματα. Η δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών (εστιακό βάθος 5χλμ.) και προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή μετά το σεισμό των 5,3 Ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο και, όπως αναφέρουν, περιμένουν ανάλογους μετασεισμούς, θεωρώντας ότι η σεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Από τους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, διαπιστώθηκε πως οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του περασμένου Σαββάτου είναι ελάχιστες. Λειτουργούν κανονικά τα σχολεία στους Δήμους Ζίτσας, Πωγωνίου και Ιωαννιτών.

Στο μεταξύ, στις μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά την αντισεισμική προστασία, ελλείψεις που δεν δικαιολογούνται από το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων, με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ανάμεσα στα άλλα, υπογραμμίζεται πως «η χώρα μας είναι η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη και η 6η παγκόσμια. Παρ' όλα αυτά, είναι ανύπαρκτη η αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων. Δεν λαμβάνεται απολύτως κανένα μέτρο για την εφαρμογή αυστηρών κανονισμών σε εδαφολογικές μελέτες, αντισεισμικές προδιαγραφές κατασκευής, επανελέγχου, καθώς και την απαγόρευση επικίνδυνων μετατροπών σε κτίρια. Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Από τα 4 περίπου εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, 80% χτίστηκαν πριν το 1985. Δηλαδή, είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν το 1959), είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 - 1985). Το 50% των σχολείων της χώρας έχει χτιστεί πριν το 1985. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012, μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος», αναφέρεται.

«Η πραγματική αιτία είναι η άναρχη, ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν επιλέγονται ως προτεραιότητες έργα αναγκαία για το λαό, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, σύγχρονα σχολεία, νοσοκομεία, ελεύθεροι χώροι, οδοί διαφυγής και μεταφοράς κ.λπ.», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το Συνδικάτο απαιτεί την κατασκευή έργων αντισεισμικής θωράκισης με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού, ουσιαστικό και συνεχή έλεγχο, με ευθύνη του κράτους, της στατικής επάρκειας και ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού όλων των κτιρίων, άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των σεισμόπληκτων, προσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για την ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή των κανονισμών για την εργασιακή και δημόσια ασφάλεια και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με εκπαίδευση και ενημέρωση πληθυσμού.

Επίσης, τη χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, το οποίο «θα έδινε και δουλειά στον κλάδο μας, που μαστίζεται από ανεργία. Ετσι θα επιτυγχανόταν ως ένα βαθμό η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, που η ίδια η ζωή φέρνει την αναγκαιότητά τους στο προσκήνιο. Σε αυτά τα πλαίσια, απαιτείται ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα ασφαλή και ποιοτικά, καλύπτοντας το σύνολο των διευρυνόμενων κοινωνικών αναγκών, διασφαλίζοντας έτσι και όρους πλήρους, σταθερής και ασφαλούς εργασίας των εργαζομένων στα έργα».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Από αύριο ξεκινούν οι λαϊκές συγκεντρώσεις στις συνοικίες

Η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου προσκαλεί τους Χαϊδαριώτες να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που διοργανώνει ανά συνοικία με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ανάληψη της διοίκησης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Οι συγκεντρώσεις ξεκινούν αύριο από το Δαφνί.

Η δημοτική αρχή σημειώνει ότι αυτές οι λαϊκές συγκεντρώσεις αποτελούν άμεσο τρόπο επικοινωνίας του δήμου με το λαό. Αφορούν τη συλλογική συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, την αποτίμηση της δουλειάς της δημοτικής αρχής, αλλά και τον καθορισμό των νέων στόχων για τη χρονιά που έρχεται, μέσα από τις προτάσεις και τη συμβολή των κατοίκων. Επιδίωξη, ανάμεσα σε άλλα, είναι ο λαός να γνωρίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν από το αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Να καθοριστούν οι στόχοι διεκδίκησης με βάση τις ανάγκες των Χαϊδαριωτών.

Το πρόγραμμα των συγκεντρώσεων έχει ως εξής:

Δαφνί: 21/10, στις 20.00, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο

Πάνω Αφαία: 23/10, στις 10.30 π.μ., στο Γραφείο Συλλόγου Ανω Αφαίας

Δάσος: 24/10, στις 19.00, στο ΚΑΠΗ Δάσους

Κάτω Αφαία: 30/10, στις 10.30 π.μ., στο Γραφείο Συλλόγου Κάτω Αφαίας

Κουνέλια: 1/11, στις 20.00, στην αίθουσα ΙΝ Αγίας Μαρίνας

Γρηγορούσα: 2/11, στις 19.00, στο ΚΑΠΗ Γρηγορούσας

Κέντρο: 6/11, στις 11.00 π.μ., στην Αίθουσα Δημαρχείου

Συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Συνάντηση για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών είχε χτες ο Π. Κουρουμπλής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάμεσα στα άλλα που συζητήθηκαν, ήταν και οι αλλαγές στον «Καλλικράτη», που όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, ανήκει στις «πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα που φιλοδοξούν να πάνε την Ελλάδα από πλευράς μεταρρυθμίσεων πάρα πολλά χρόνια μπροστά. Είναι η επαναθεσμοποίηση της Αποκέντρωσης». Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε την διάκριση μεταξύ Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας και ιδίως στη νομοθεσία. Και κυρίως να προωθηθεί η Αποκέντρωση».

Υπενθυμίζουμε πως μία από τις προτάσεις της κυβέρνησης είναι η «ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας των δήμων» και σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκη, οι δήμοι πρέπει να υιοθετήσουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε «να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παράλληλα, ο Π. Κουρουμπλής ανέφερε στον Π. Παυλόπουλο τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας και τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης του πολίτη, σημειώνοντας πως «το 2017 θα είναι χρόνος ιστορικός για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» με την καθιέρωση του Μητρώου Πολιτών. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμάτων, είπε πως «ήδη έχουμε προχωρήσει και σ' αυτόν τον τομέα με σημαντικά βήματα, για να προλάβουμε και τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα και τα χρήματα που θα διατεθούν».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΤΟΜΟ, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, πέταξε βόμβα «μολότοφ» κοντά στις σκοπιές των Ευζώνων, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Αμέσως τράπηκε σε φυγή, ενώ από την επίθεση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ούτε ζημιές. Το περιστατικό συνέβη χτες τα ξημερώματα.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ: Να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε δασική έκταση στην περιοχή Ανω Αγιος Πέτρος Ανδρου κατάφεραν χτες το πρωί οι πυροσβέστες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύθηκαν το βράδυ από την Αθήνα, έδιναν όλη τη νύχτα μάχη με τις φλόγες, ενώ βοήθησε την προσπάθειά τους το γεγονός ότι κόπασαν οι ισχυροί άνεμοι. Επιτόπου επιχειρούσαν 32 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, 24 εθελοντές και τρία οχήματα ΟΤΑ. Στο μεταξύ, 25 αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική κατά το τελευταίο 24ωρο.

Δίωξη σε βάρος γιατρών και υπαλλήλων στο «Δαφνί»

Ποινική δίωξη σε βάρος 14 κατηγορούμενων γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων του ψυχιατρικού ιδρύματος «Δαφνί» άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της πυρκαγιάς του ψυχιατρείου από τρόφιμο, με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών, το Σεπτέμβρη του 2015. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρεται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλούνταν πυρκαγιά, αλλά παρ' όλα αυτά αδιαφόρησαν, με αποτέλεσμα - χωρίς να το επιθυμούν - το θάνατο τριών ανθρώπων. Δίωξη ασκήθηκε και κατά του τρόφιμου, ο οποίος νοσηλευόταν τότε και είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά: δύο γιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης, αφού φέρεται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις ασθενείς, παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο. Κατά έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος, καθώς έλλειπαν από τις θέσεις τους. Κατά ενός διοικητικού υπαλλήλου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, ο οποίος φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του δωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τρόφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά. Και κατά ενός υπαλλήλου της εταιρείας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Επεισόδια στο Πολυτεχνείο

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το βράδυ στο Πολυτεχνείο ανάμεσα σε μονάδες των ΜΑΤ και κουκουλοφόρους. Τα επεισόδια, σύμφωνα με την Αστυνομία, ξεκίνησαν όταν ομάδες ατόμων επιτέθηκαν σε κλούβα των ΜΑΤ στην οδό Μάρνης και ακολούθησαν συμπλοκές με ρίψεις μολότοφ και φωτοβολίδων από πλευράς των κουκουλοφόρων και χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από τα ΜΑΤ. Οι κουκουλοφόροι είχαν ως ορμητήριο την οδό Τοσίτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ