ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» ΓΙΑΤΡΩΝ
Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών

Αυτοί που η θητεία τους λήγει μετά τις 30/9/2016 περνάνε σταδιακά στην ανεργία

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί άμεσα και να μην απολυθεί κανένας απαιτεί η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών, η οποία συμμετέχει στη στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών τη Δευτέρα 24/10 (10 π.μ. - λήξη βάρδιας) και στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Υγείας στις 12.30 το μεσημέρι. Επίσης, στη συγκέντρωση όλων των επικουρικών την Τρίτη 25/10 στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Θυμίζουμε ότι με ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας έως 30/9/17 μόνο όσων υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η θητεία λήγει έως τις 30/9/16. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι των επικουρικών.

Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί, αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ως φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα. Με το φόβο της απόλυσης, τους στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους με το «αστείο» επιχείρημα ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ Γιατρών αναφέρει: «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, που την αντιμετωπίζει ως κόστος για το κράτος, από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να μπαλώσει όπως όπως τα κενά προσλαμβάνει επικουρικούς, με μπλοκάκι κ.λπ., γιατί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

(...) Γυρνάμε την πλάτη στις συνδικαλιστικές παρατάξεις εκείνες που προσπαθούν να μας πείσουν για τη λογική του "εφικτού" και του "μικρότερου κακού", όπως η παράταξη του "Μετώπου". Που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε ανοχή γιατί δεν μπορεί να αντέξει η οικονομία, που συμφωνούν να απολυθούν οι συνάδελφοι αρκεί να προκηρυχθούν νέες θέσεις!

Η ΔΗΚΝΙ και η ΑΡΣΙ διαφωνούν με τη μονιμοποίηση των επικουρικών. Αν και στις συγκεκριμένες συνθήκες τάσσονται κατά των απολύσεων, διαφωνούν με την πάγια θέση της ΔΗΠΑΚ να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η ΑΡΣΙ, μάλιστα, ζητά στην ουσία παράταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας "επ' αόριστον".

Είναι ψέμα ότι οι επικουρικοί που ανανεώθηκε η σύμβασή τους είναι ευνοημένοι και οι υπόλοιποι αδικημένοι. Και οι μεν και οι δε είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας, της δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα, όπως και το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Μαζί πρέπει να μπουν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Απαιτούμε: Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Τροπολογία για τους εργαζόμενους σε εργολαβίες

Από κινητοποίηση στα Γιάννενα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων στην Υγεία
Από κινητοποίηση στα Γιάννενα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων στην Υγεία
Ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων κτιρίων που εποπτεύονται από ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας από τον υπουργό Εσωτερικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και ψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Θυμίζουμε ότι στα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης ήταν να αντικαταστήσει τις εργολαβικές εταιρείες με ατομικές συμβάσεις έργου των εργαζομένων που απασχολούνται σ' αυτές. Το προηγούμενο διάστημα, από τα σωματεία και τις δυνάμεις στα νοσοκομεία που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα, δόθηκαν αγώνες για να αναδειχτεί ότι με τον τρόπο αυτό, ο εργολάβος απλά αλλάζει όνομα και ότι οι συμβάσεις έργου υποκρύπτουν εξίσου άθλιες συνθήκες εργασίας με τα εργολαβικά συνεργεία.

Η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων και μια απόφαση του ΣτΕ που μεσολάβησε, μετά από προσφυγή εργολαβικών εταιρειών, οδήγησε την κυβέρνηση να φέρει την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες. Ωστόσο, ούτε αυτή λύνει το πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και τους άλλους φορείς, ούτε βέβαια ικανοποιεί το αίτημα για σταθερή και μόνιμη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες που λυμαίνονται οι εργολάβοι.

Τοποθετούμενος επί της τροπολογίας, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ» και σημείωσε: «Η τροπολογία αφορά όλους αυτούς τους εργαζόμενους που δεινοπαθούν με τις επιλογές των κυβερνήσεων για το λεγόμενο "κόστος εργασίας". Από τώρα, προκρίνεται η σύμβαση των 24 μηνών με την απαγόρευση ανανέωσης, όπως γράφει μέσα η τροπολογία, καθώς και την απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Είναι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που ήταν στα νοσοκομεία, καθαρίστριες, υπάλληλοι μαγειρείων κ.τ.λ. Εμείς θα ψηφίσουμε "Ναι". Και καλούμε, βέβαια, τους εργαζόμενους να στρατευθούν με το ταξικό κίνημα για πλήρη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα διασφαλιστούν μόνο όταν γίνουν αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα».

Η ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία, γιατί όπως είπε ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Ν. Παναγιωτόπουλος, «στρέφεται κατά του ιδιωτικού τομέα» και «δαιμονοποιεί την επιχειρηματικότητα». «Κατά» ψήφισε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), επειδή, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντ. Λοβέρδος, αποκόβει τον ιδιωτικό τομέα από τον δημόσιο. «Κατά» ψήφισε με το ίδιο σκεπτικό και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «υπέρ», ενώ η Χρυσή Αυγή μέχρι το βράδυ δεν είχε τοποθετηθεί.

Πλήρης απαξίωση της Ιατρικής της Εργασίας

Σύμφωνα με καταγγελία εργαζομένων από το Τζάνειο Νοσοκομείο, μετά τη λήξη της ετήσιας σύμβασης του Ιατρού Εργασίας τον Ιούνη του 2016, καθυστέρησε προκλητικά ο νέος διαγωνισμός.

Οταν όμως τα προσχήματα τελείωσαν και πλέον μπορούσε να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να επαναπροσληφθεί ο Ιατρός Εργασίας, οι υπηρεσίες του νοσοκομείου έστειλαν ερώτημα στην ΥΠΕ για το αν θα μπορούσαν να επιλέξουν άλλης ειδικότητας ιατρό, μέσω της γνωστής φθηνής και ψευδεπίγραφης «λύσης» των εργολάβων υπηρεσιών Υγείας των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.

Η ερώτηση και μόνο αποτελεί πρόκληση, όσο και η απάντηση που έδωσε η ΥΠΕ, καθώς αποφασίστηκε η μετακίνηση δύο Ιατρών Εργασίας από το Θριάσιο Νοσοκομείο στο Τζάνειο, για την «κάλυψη αναγκών των εργαζομένων σε έκτακτα θέματα»... Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακίνηση θα γίνεται για μία μέρα τη βδομάδα εναλλάξ ανά δύο βδομάδες!

Τα ερωτήματα που προκύπτουν δεν αφορούν στενά μόνο τις διοικήσεις των νοσοκομείων, αλλά και την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας: Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και εν προκειμένω στο Τζάνειο, η πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου αντιμετωπίζεται ως «κάλυψη αναγκών των εργαζομένων σε έκτακτα θέματα»;

Το τμήμα Ιατρικής της Εργασίας του Θριασίου Νοσοκομείου, το μοναδικό τμήμα Ιατρικής της Εργασίας σε δημόσιο νοσοκομείο, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για την παροχή φθηνών και εικονικών υπηρεσιών νομικής κάλυψης της υποχρέωσης απασχόλησης Ιατρού Εργασίας;

Επισημαίνουμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα δημιουργήθηκε μετά από διεκδικήσεις εργαζομένων για να συμβάλει στη διάγνωση, μελέτη καταγραφή της επαγγελματικής νοσηρότητας στη βιομηχανική ζώνη του Θριασίου και ευρύτερα, ώστε να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου στην περιοχή.

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την επικαιρότητα του αιτήματος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για στελέχωση τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας και δομών για προστασία και πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου με επιστήμονες Ιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας επισκέπτες Υγείας και λοιπό προσωπικό, με μόνιμες, σταθερές σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 8 π.μ., οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο, καταγγέλλοντας την άδικη καταδίκη εργαζόμενου σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή. Ο εργαζόμενος, μαζί με άλλους συναδέλφους, κατηγορούνταν για περιστατικό πυρκαγιάς που είχε βάλει το 2010 μια γυναίκα ασθενής, με την ίδια να χάνει τη ζωή της και πολλούς ασθενείς και εργαζόμενους να κινδυνεύσουν σοβαρά.

Επίσης, το Σωματείο διεκδικεί ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

Στο μεταξύ, με στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή αντέδρασαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στην τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας. Οπως καταγγέλλουν, η συγκεκριμένη τροπολογία ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ, δίνοντας τη δυνατότητα για σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες για μίσθωση μέσων, για επίγειες και εναέριες διακομιδές, στην περίπτωση που τα δικά του μέσα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο του Αγρινίου έκαναν χτες το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της πόλης, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό. Τέλος, την αντίθεσή του στην ανάθεση του καθαρισμού του ιματισμού σε εργολάβο, εντός ή εκτός του νοσοκομείου, εκφράζει το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ