ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή & Οικονομία» φιλοξενούμε τα εξής θέματα:

-- Δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου: Ξεκινούν και επίσημα οι συνεννοήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου για το νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου.

-- Εφοδιαστική αλυσίδα (logistics): Σε περίοπτη θέση στο «νέο παραγωγικό μοντέλο» της κυβέρνησης - Πλήθος δεσμεύσεων κρατικής στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

-- BRICS: Η διακρατική καπιταλιστική ένωση των Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής προωθεί την περαιτέρω εμπορική συνεργασία, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο για τα μονοπώλια της κάθε χώρας στην παγκόσμια αγορά.

-- Ευρασιατική Οικονομική Ενωση: Η συμμαχία που συγκροτεί η Ρωσία διευρύνει τη δράση της με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με 40 χώρες.


ΔΕΥΤΕΡΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση εν μέσω μονοπωλιακών ανταγωνισμών

Οχημα επιβολής και νέων αντιλαϊκών μέτρων το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους

Τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο «τρέχει» η κυβέρνηση. «Παρατηρητήριο» για την «έγκαιρη και ουσιαστική» εφαρμογή τους αξιώνει ο ΣΕΒ

Eurokinissi

Τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο «τρέχει» η κυβέρνηση. «Παρατηρητήριο» για την «έγκαιρη και ουσιαστική» εφαρμογή τους αξιώνει ο ΣΕΒ
Με ελάχιστο κοινό παρονομαστή την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων υπέρ του κεφαλαίου που περιλαμβάνονται στο δεύτερο «πακέτο» «αξιολόγησης» του μνημονίου, ξεκίνησαν και επίσημα χτες στην Αθήνα οι συνεννοήσεις και τα παζάρια της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης, στα οποία τις επόμενες μέρες θα προστεθεί και η πλευρά του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εκδηλώνονται γύρω από αυτό, επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί όχημα επιβολής και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο «κουαρτέτο», Φρ. Ντρούντι, σύμφωνα με τον οποίο η ρύθμιση του χρέους θα πρέπει «να γίνει με τρόπο που δεν θα αποθαρρύνει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις». Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, μιλώντας σε εκδήλωση του του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να δείχνουν πλήρη δέσμευση στους στόχους και στο πρόγραμμα» ως προϋπόθεση «για να βγει εν τέλει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και να επανέλθει στις αγορές». Βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο ίδιος τα προσδιόρισε, είναι η «ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος», η «βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας» και βέβαια «να εισαχθούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζεται και από την πλευρά της ΕΚΤ ότι η ρύθμιση του κρατικού χρέους και η συνδεόμενη με αυτή ένταξη ελληνικών χρεογράφων στα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης», που ορέγεται το εγχώριο κεφάλαιο, προϋποθέτει την αποφασιστική κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, καθώς και ότι η «ελάφρυνση» του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (ικανή) διοίκηση (...) Ολοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις».

Από κοντά και παρά τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, και η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο πρωτοστατεί στην εμπροσθοβαρή «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, βάζοντας ταυτόχρονα στο τραπέζι την επιβολή μέτρων όπως η περαιτέρω συμπίεση των σημερινών συντάξεων, η διάλυση του αφορολόγητου ορίου σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, όπως και στα προνοιακά επιδόματα της λαϊκής οικογένειας, σε συνδυασμό βέβαια με τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου.

Στην ημερήσια διάταξη ιδιωτικοποιήσεις - αναδιαρθρώσεις

Στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα κλιμάκια της Ευρωζώνης, συζητήθηκε το ζήτημα της «λειτουργικότητας» του υπερταμείου για τις ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσία), με επόμενα βήματα τη «διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας», καθώς και τη «σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου», με στόχο να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία έως το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Εποπτικό Συμβούλιο (που ήδη έχει τοποθετηθεί) θα προσλάβει ιδιωτική εταιρεία - σύμβουλο, προκειμένου να προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες (ζήτημα που αποτελεί «ουρά» της πρώτης «αξιολόγησης»), ενώ θα υπάρξει άμεσα έκθεση των «θεσμών» στην Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να συνεδριάσει μεθαύριο Δευτέρα, προκειμένου να εκταμιευθεί και το υπολειπόμενο 1,7 δισ. ευρώ από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό θα κατευθυνθεί επίσης στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους.

Παράλληλα, η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με το κουαρτέτο αναβλήθηκε για τις αρχές της επόμενης βδομάδας λόγω ασθένειας του υπουργού, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Στην ατζέντα, βρίσκονται τα ζητήματα της παραπέρα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας καθώς και το Κτηματολόγιο.

Την ίδια ώρα, η ιταλική «TERNA» και η κινεζική «SGCC» είναι οι διεκδικητές του 24% του ΑΔΜΗΕ, αφού ο τρίτος ενδιαφερόμενος η γαλλική «RTE», δεν προχώρησε στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους «εταίρους».

Η χτεσινή ατζέντα περιελάμβανε και τις συναντήσεις του κουαρτέτου με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο, για ζητήματα «διαφθοράς» (εδώ εντάσσουν τα οικονομικά των κομμάτων), τη λειτουργία της Δικαιοσύνης κ.ά., καθώς και με τον υπουργό Παιδείας, Ν. Φίλη.

Ανταγωνισμοί για το «ξεσκαρτάρισμα» προβληματικών επιχειρήσεων

Την ίδια ώρα, «δίνουν και παίρνουν» οι επιχειρηματικές κόντρες και οι οξυμένοι ανταγωνισμοί γύρω από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά σε μαζικές αναδιαρθρώσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες».

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα συζητείται σε επίπεδο «τεχνικών κλιμακίων» συγκυβέρνησης και «θεσμών», ενώ αναμένεται να αποτελέσει το κύριο ζήτημα της συνάντησης που θα έχει μεθαύριο Κυριακή, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, με το κουαρτέτο. Κατά πληροφορίες, εξάλλου, το επίδικο θέμα συζητήθηκε και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις παραγόντων της συγκυβέρνησης με επιχειρηματικούς φορείς και εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΣΕΒ τονίζει πως για τη διαμόρφωση των «κριτηρίων βιωσιμότητας» - αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στη ρύθμιση - είναι απαραίτητη η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα και με τον κλάδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, ο ΣΕΒ εστιάζει στον περιορισμό του γραφειοκρατικού κόστους, στη διευθέτηση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων που έχουν οι προβληματικές επιχειρήσεις, καθώς και σε άλλα ζητήματα, όπως η νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών και των δημοσίων υπαλλήλων. Εστιάζει δηλαδή στα «κομβικά ζητήματα» που θα συντελέσουν στην ευκολότερη μετάβαση στο νέο καθεστώς ρύθμισης ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΤΕ (επιχειρηματικοί όμιλοι του τουριστικού κλάδου), στρέφει το βλέμμα σε επιχειρήσεις που θα κοπούν από τα «κριτήρια βιωσιμότητας» και προτείνει να δοθεί η δυνατότητα αυτή (π.χ. «κουρέματα» δανείων και άλλων οφειλών) στις επιχειρήσεις που θα τις εξαγοράζουν με κριτήριο τα επιχειρηματικά πλάνα που θα υποβάλλουν οι επιχειρήσεις στις οποίες θα μεταβιβάζονται (εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.ά.).

Επίσης, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, η εξειδίκευση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και των κριτηρίων, προκειμένου αυτές να χαρακτηριστούν «βιώσιμες», θα πρέπει να έχει «ευρύτερο χαρακτήρα» και να μην εξειδικεύεται σε μεγάλο βαθμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν «δεύτερες» και πολλές ακόμη «ευκαιρίες» σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, που ετοιμάζονται να «βάλουν στο χέρι» τους αδύναμους κρίκους και τις μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις...

Σε κάθε περίπτωση, και αφού υπάρξει και έγκριση των εισηγήσεων από το κουαρτέτο, θα ακολουθήσει και νέος κύκλος συζητήσεων της συγκυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

«Παρατηρητήριο μεταρρυθμίσεων» προτείνει ο ΣΕΒ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε μια χρονική στιγμή που δε φαίνεται να είναι τυχαία, επαναφέρει την πρόταση των βιομηχάνων για το «στήσιμο» παρατηρητηρίου για την εφαρμογή των μνημονιακών και άλλων αντιλαϊκών παρεμβάσεων υπέρ του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκδήλωση του ελληνικού παραρτήματος της «Project Management Institute» (PMI) επανέφερε την πρόταση του ΣΕΒ για την ίδρυση «Υπηρεσίας Μεταρρυθμίσεων» (reform agency), η οποία «μαζί με ένα Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα συνεισέφεραν οι κοινωνικοί εταίροι και με σαφείς συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών θα εξασφάλιζε την έγκαιρη και ουσιαστική εκπλήρωση των προαπαιτούμενων κάθε δόσης».

Σύμφωνα με την πρόταση του ΣΕΒ, η «Υπηρεσία Μεταρρυθμίσεων» θα αναλάβει να εξειδικεύσει, να οργανώσει και να συντονίσει την υλοποίηση του τριετούς μνημονίου, καθώς και κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, διαμοιράζοντας τη συλλογική ευθύνη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ